COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 980 126
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 10 905
Сигурно и на запад "фашистите" са пълните глупаци, че карат хората на задължителна ваксинация за някои професии и области в които са преценили, че е наложително и въобще не им пука за юридическия казус. В армията на щатите без ваксина за ковид не приемат - вие се преценете дали ви урежда ако не изпълнявате условията и дали има смисъл да си търсите правата по съдебен ред.
... А у нас от многото "демокрация" това са резултатите - пълни болници и висока смъртност, щото сме най-умните във вселената и всичко ни е ясно.

# 10 906
  • Другата България
Не съм оптимист, реалист съм.
Поне за момента, а и както казах, за в бъдеще, близко такова, за далечно не правя сметки.
Поне що се отнася до спряганите тук договори с работодатели, виж, че дори не се прави разлика между трудово и служебно правоотношение, а това да имаш ваксина се слага наравно с изпълнение на работни задължения....просто потресаващо. Значи може да си най-големия некадърник, но щом си ваксиниран те назначават на някакво място, поради "изпълнени условия". Никакъв шанс това да се случи няма, поне според мен.
И дано не се случи, че тогава жална ни майка, ваксината ще е най-малкия проблем.
Виж, по други начини да, с доброволно стимулиране, ваучери, отстъпки, каквото решат - аз всъщност нямам нищо против това да се случи, нека се ваксинират хората, нека ги стимулират материално, след като не успяха да ги убедят по друг начин.
Но да не ги задължават.

# 10 907
В световен план, въпреки всички проучвания, доказващи пренасянето на зараза от ваксинирани, продължава да им се дава свобода на придвижване и т.н. Има нещо гнило в това и то не е загриженост за здравето ни и спиране на разпространението на ковид. Но малко хора го осъзнават.
Ваксината предпазва от болест а не от зараза, зараза се предпазва чрез предпазни средства - примерно херметичен скафандър. Не знам от къде се появи тази чутовна глупост, че ваксините предпазвали от зараза, този феномен се наблюдава при една единствена ваксина създавана в човешката история и тя не е за ковид. А на ваксинирани/преболедували се дава повече свобода единствено заради по-малкият риск от боледуване и смърт ... толкова прости неща, наистина ли не ги осмисляте?

# 10 908
  • София
Според мен докато тази ваксина не стане наистина ефикасна, не можем да говорим за каквато и да било задължителност.

# 10 909
Цитат
Ваксината предпазва от болест а не от зараза
Чудесно! Хайде сега обясни смисъла на цифровия сертификат и защо навсякъде допускат ваксинираните без тестове и срок?

# 10 910
  • София
От вестника критикуват остро здравния министър Стойчо Кацаров за поведението му, взетите половинчати мерки и за това, че не е направил ваксинацията задължителна за медицинския персонал. Всичко това е направило българите още по-скептични към ваксинацията, твърдят от Le Monde.

А министър може ли да задължи със заповед? В Гърция през парламент го минаха, мисля.

# 10 911
Според мен докато тази ваксина не стане наистина ефикасна, не можем да говорим за каквато и да било задължителност.
А да запитам този термин "ефикасност" който употреби как го тълкуваш? Като ти кажат "97% ефикасност" какво разбираш под това?
Чудесно! Хайде сега обясни смисъла на цифровия сертификат и защо навсякъде допускат ваксинираните без тестове и срок?
Единственият смисъл е облекчаване на тези процедури, в Англия примерно само с този сертификат няма да те пуснат, искат и тест ... т.е. не е навсякъде а само тук там.

Последна редакция: пт, 03 сеп 2021, 16:51 от pehoko

# 10 912
  • София
Скрит текст:
А да запитам този термин "ефикасност" който употреби как го тълкуваш? Като ти кажат "97% ефикасност" какво разбираш под това?

Ще ти отговоря така - в него визирам 97% предпазва от заразяване. Не от хоспитализация, тежко протичане, ала-бала-ница и приказки за блажените. И то от всички щамове, а не 97% за уханския, а пък 55 процента - за Делта, 46 - за Кси, 0 - за Мю, 12 - за ипсилон и така по цялата азбука няколко пъти.
Ще допълня, че аз съм безкрайно доволна от Астра Зенека, защото от май месец насам я тествам на макс и работи. Но пак смятам, че ваксините не са това, което очаквахме, и че по тях има още много работа, преди да дъвчем дали да са задължителни за някого извън медицина и социални услуги.

# 10 913
Цитат
Ваксината предпазва от болест а не от зараза

Заобикалящият ваксините вариант "Мю" вече е в Гърция

https://m.dir.bg/dnes/svyat/zaobikalyashtiyat-vaksinite-variant- … eche-e-v-gartsiya

Не искам да звуча като песимист, но вече няма никакъв смисъл от разни сертификати , само след два- три месеца МЮ ще измести делта.

# 10 914
За съжаление каквито и статистики да има и постоянно да ни заливат с тях, няма да се промени нагласата на нашенец към вируса и ваксините.
Пример - мой колега на 60, изкарал почти безсимптомно през ноември без тест, но има антитела. Не мисли за ваксина и до преди няколко дни си мислил, че гадината не е опасна. Докато не последва челен сблъсък - синът му, здрав и прав, се заразява на фестивал във Велинград. 5 дни в къщи на витамини и чайчета, приемат го в Токуда и казват, че е влязъл късно. На кислород, от вчера с течност в дробовете. Дано по-бързо да се оправи.
За съжаление това е мисленето на почти всички - няма проблем, ще се заразим и след няколко дни ще сме напълно здрави.
Злорадстваш ли? “ … 5 дни на витамини и чайчета …”. Що, ти на първия ден вземаш два антибиотика и с чантичката с пижамата пред Пирогов, а. Бащата е прав да не очаква да го кара през шест месеца, а синът просто се е заразил. Може да се случи на всеки в реалния живот.
Ти акъл имаш ли? Изобщо не злоладствам, напротив. Преди минути пак се опитвах да успокоя бащата. Младежът нямал сила да мине няколко метра, за да стигне до тоалетната и да се върне до леглото. Това, че ти си го изкарал на крак, нищо не значи. Други нямат този късмет. И не съм си измислила аз, че късно е приет в болница. Казали са го лекарите в Токуда.
Колкото за заразяването - сутринта по тв Христо Мутафчиев каза, че два пъти го е изкарал. Толкова за "доживотния" имунитет!

# 10 915
Ще ти отговоря така - в него визирам 97% предпазва от заразяване.
Грешно си разбрала, ваксините не се оценяват за ефикасност с понятието "предпазване от зараза", а защо е така обясних по-назад. Според някои клинични тестове ваксините предпазват частично от зараза, но не това е водещото в оценката на тяхната ефикасност.

# 10 916
Пак ще дам реален пример. Преболедувала лекарка я карат да се ваксинира или да си прави тест през няколко дни. Не ги интересува, че тя е по-добре защитена от ваксинираните. Става дума за частна болница в София. Ако ръководството на тази болница го беше грижа за здравето на пациентите щеше да кара всички лекари да се тестват. Ясно е, че ваксинираните пренасят заразата. Познайте сега конкрентната лекарка какво ще я принудят да направи. Ще накара колега да извърши нарушение.

Нарушения винаги има, във всяка професия.
То и пияни шофьори има, които си мислят, че са в правото си.

Въпрос е как обществото търпи това.....
Дали оправдаваме, или критикуваме...
чий пример бихме последвали
Лекарката е добре защитена. Има неутрализиращи антитела и клетъчен имунитет. Определено се грижи за здравето си и знае кое е добре за нея. Не знам защо не си зададете въпроса защо в тази болница не се грижат за сигурността на пациентите и не карат ваксинираните лекари да се тестват?  Отделен въпрос е защо ще карат добре защитен човек да се ваксинира?

След като лекарката счита, че е права, е редно да убеди и другите кой е правилния път, къде се греши и какво трябва да се предприеме.
Но не с гола вяра, а с научни доказателства, базирани на клинично проведени проследявания.
Иначе си остава един нарушител на разпоредбата за защита на работното място.

# 10 917
  • София
Ще ти отговоря така - в него визирам 97% предпазва от заразяване.
Грешно си разбрала, ваксините не се оценяват за ефикасност с понятието "предпазване от зараза", а защо е така обясних по- назад.

Аз ти казвам аз какво визирам под тези проценти. И какво доста хора като мен визират.
Производителят, естествено, ще ти каже, че е създал течно злато, което действа супер добре, но виждаме, че реалността хич не е такава и дори аз като мега-проваксър оценявам, че нещата не са толкова розови, колкото очаквахме. Имам вяра в модерната медицина и смятам, че проблемите ще бъдат изгладени, но това не ми пречи да смятам, че в настоящето точно тези ваксини имат проблем и са, на напълно народен език, не особено ефикасни за мнозина.

# 10 918
Ваксините предпазват от болест по принцип и така се оценява тяхната ефективност, всеки може да е безсимптомен носител на зараза, но това не го прави болен човек.

# 10 919
Нещо интересно , в някои държави не признават ваксините, ако нямаш антитела, които изследват на място

Катар
https://covid19.moph.gov.qa/EN/travel-and-return-policy/Pages/default.aspx

Travelers who are  fully vaccinated with the above specified conditionally approved vaccines shall undergo antibody test upon arrival, if the result is positive, they shall be exempt from the quarantine requirements; if the result is negative, the passenger will be required to do PCR test upon arrival and must undergo quarantine based on the classification of the departure country.

Превод ( Гугъл)

Пътуващите, които са напълно ваксинирани с горепосочените условно одобрени ваксини, трябва да преминат тест за антитела при пристигане, ако резултатът е положителен, те се освобождават от изискванията за карантина; ако резултатът е отрицателен, пътникът ще трябва да направи PCR тест при пристигане и трябва да премине карантина въз основа на класификацията на страната на заминаване.

Общи условия

Активация на акаунт