COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 980 009
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 10 920
Цитат
Ваксината предпазва от болест а не от зараза
Чудесно! Хайде сега обясни смисъла на цифровия сертификат и защо навсякъде допускат ваксинираните без тестове и срок?

Защото стратегията не е "нулев ковид", а "работеща здравна с-ма"
Вируса ще продължи да си циркулира, но когато хората са "защитени", то те няма да се разболяват тежко.

# 10 921
Цитат
Чудесно! Хайде сега обясни смисъла на цифровия сертификат и защо навсякъде допускат ваксинираните без тестове и срок?

Заобикалящият ваксините вариант "Мю" вече е в Гърция

https://m.dir.bg/dnes/svyat/zaobikalyashtiyat-vaksinite-variant- … eche-e-v-gartsiya

Не искам да звуча като песимист, но вече няма никакъв смисъл от разни сертификати , само след два- три месеца МЮ ще измести делта.
Няма такова нещо, поне никъде не го пише..Вариантът делта в момента е този, който предизвиква безпокойство, не само в Европа, но и в Южна Америка и САЩ. "Мю" се определя като "вариант за интерес", а не като "вариант за безпокойство"..Поне на този етап е така, просто Делта е толкова заразен и агресивен, че вероятно е трудно да бъде изместен..

# 10 922
Само дето не е правилен преводът. Възможно е да заобикаля ваксините, не е сигурно.

# 10 923
Олеле, толкова години да не знам колко съм супресирана и как ми нарушават правата с изискванията за здравна книжка?! А тя дори не е описана в стандартният договор за работа...
В голяма част от държавите има изисквания за ваксинация сред медицинския персонал. Не е само Италия. И не е само за тази ваксина.

# 10 924
В UK случаите хич не намаляват - напротив:
https://covid.joinzoe.com/post/covid-still-rising-after-restriction-free-summer

"При напълно ваксинираното население се изчислява, че в момента има 17 342 нови ежедневни симптоматични случая във Великобритания, случаите в тази група нарастват постоянно през последната седмица и сега съставляват 30% от всички нови ежедневни случаи (графика 1).
Новите случаи нарастват бързо при 0-18 -годишните и при сегашните темпове скоро ще надминат броя на новите ежедневни случаи при възрастовата група 18-35 години, която е била доминиращата група през третата вълна (Графика 2). Тази тенденция вероятно ще продължи, тъй като всички училища в Англия се завръщат тази седмица."

"Професор Тим Спектор
За съжаление, ние сме отново в положение, при което случаите, хоспитализациите и смъртните случаи се увеличават, а Великобритания има най -високите нива на COVID в Европа, въпреки превъзходните ни нива на ваксинация.
Основната разлика между Великобритания и Европа е липсата на ограничения. В много части на Европа хората все още носят маски за лице и спазват известно социално дистанциране.
Във Великобритания, където с нетърпение обявихме „свобода“ от COVID и премахнахме дори най -основните социални мерки, COVID намери възможност да се разпространи.
Докато децата се връщат в класните стаи, има голям шанс случаите да продължат да нарастват от тук."

# 10 925
  • София
Няма какво да се лъжем, докато възникват нови и нови варианти-Йота (в САЩ), МЮ в Гърция, ламда - в на майната си, без ограничения няма как да се живее, защото - уви, оказва се ваксините не дават онази свобода, която искахме, надявахме се и очакваме. Все се надявах, че ще се размине на Британия, но гледайки картата им, усещам, че до месец ще има ново затваряне. Сега гледаме и Дания, да видим.

# 10 926
Едва ли до месец ще затворят Британия..
Евентуално и най-случайно ще върнат някои ограничения.

# 10 927
  • София
Дано се размине! Аз отдавна чаках при вас да има спад, а вие сте както ние сега-плато, лек пик, плато…., но не падат бройките. Дано и натискът над болниците при вас остане нисък.

# 10 928
Дано се размине! Аз отдавна чаках при вас да има спад, а вие сте както ние сега-плато, лек пик, плато…., но не падат бройките. Дано и натискът над болниците при вас остане нисък.
Спад най-рано след месец. Сега започват училищата, свърши отпускарския сезон, свърши хоум офиса, няма екранирани - всичко се връща по работните места, започва масовото тестване 2 пъти в седмица - та определено ще има покачване на новозаразените.
Докато няма покачване на хоспитализираните и плановата работа продължава, ще сме си без мерки.

На практика хоспитализираните тук в момента са 7 500, като това са всички с +ПСР в болница, без значение дали се лекуват от ковид, или друго заболяване.

Това се равнява на 750 хоспитализирани в България.....

# 10 929
Тема за размисъл - началото на 20 в. и началото на 21 в. в България
https://www.dw.com/bg/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%D0%BF%D0%B … %D1%8F/a-56581946

"През 1928 година болестта в България официално е обявена за победена и страната се нарежда сред първите в Европа в това отношение - благодарение на усилията на младото българско правителство след Освобождението. Със свой указ от 1881 година княз Александър Батенберг създава специална лаборатория на име "Оспеный телятник" към Разградската окръжна болница с ръководител руския лекар Борис Окс. Д-р Окс не само произвежда ваксина, но събира и статистически данни за нейната ефикасност и това води до задължителното ѝ поставяне и оттам до ликвидацията на болестта в България. Страната е и една от първите в Европа, която въвежда задължителната имунизация."

Скрит текст:
Надявам се историческите справки на DW да са коректни.

# 10 930
  • Там,където се събуждам щастлива.
Цитат

Това не е вярно. Нидерландия изисква тест, дори на ваксиниран, ако идва от високорискови райони. Мисля, че сложиха и България от няколко седмици.

Тропането на краче на ресторантьорите ме изумява. Тяхното ДДС не го ли намалиха? Цените бяха с проценти завишени, което само значи, че през изминалите месеци са спечелили доста пари, след като в София лятото трудно се намираше място. Та, на какво основание струва една салата 6-7-8 -9 лв?

Ние днес свършихме втората седмица от училище. Погледнах списъка на ученици  с взети бързи тестове. Доста голям беше, но отсъстващи ученици нямаме. Никой сред колеги и ученици не говори за Ковид. Голяма част от учениците са ваксинирани, но не знаем кои. Само чух разговор на двама за болка в рамото. Въобще...все едно сме септември 2019.

Последна редакция: пт, 03 сеп 2021, 18:30 от Kalinka

# 10 931
От вестника критикуват остро здравния министър Стойчо Кацаров за поведението му, взетите половинчати мерки и за това, че не е направил ваксинацията задължителна за медицинския персонал. Всичко това е направило българите още по-скептични към ваксинацията, твърдят от Le Monde.

А министър може ли да задължи със заповед? В Гърция през парламент го минаха, мисля.

Това казах и аз.
Няма нужда да променят ТД.

# 10 932
Защо да се променя ТД? За много работни места има куп допълнителни изисквания, поставени от подзаконови нормативни актове, които трябва да са изпълнени, за да може да се работи. Медиците имат допълнителна периодична ваксинация за хепатит май, работещи в заведения, хранителна индустрия трябва да имат здравни книжки. При мене изискванията (периодични) са доста повече. Ежегодни сериозни медицински прегледи, през година седмица обучение с изпит (задължително присъствено, ако ще да мрем след това, забрана за онлайн - преживях го два пъти) , периодично вадене на свидетелство за съдимост, за някои от колегите - периодична проверка от ДАНС. Ако само едно условие не е изпълнено, не можеш да продължиш да работиш.
Тези неща ги няма в ТД, просто за да вършиш тази работа, трябва да отговаряш на тези условия.

# 10 933
Скрит текст:
Пак ще дам реален пример. Преболедувала лекарка я карат да се ваксинира или да си прави тест през няколко дни. Не ги интересува, че тя е по-добре защитена от ваксинираните. Става дума за частна болница в София. Ако ръководството на тази болница го беше грижа за здравето на пациентите щеше да кара всички лекари да се тестват. Ясно е, че ваксинираните пренасят заразата. Познайте сега конкрентната лекарка какво ще я принудят да направи. Ще накара колега да извърши нарушение.

Нарушения винаги има, във всяка професия.
То и пияни шофьори има, които си мислят, че са в правото си.

Въпрос е как обществото търпи това.....
Дали оправдаваме, или критикуваме...
чий пример бихме последвали
Лекарката е добре защитена. Има неутрализиращи антитела и клетъчен имунитет. Определено се грижи за здравето си и знае кое е добре за нея. Не знам защо не си зададете въпроса защо в тази болница не се грижат за сигурността на пациентите и не карат ваксинираните лекари да се тестват?  Отделен въпрос е защо ще карат добре защитен човек да се ваксинира?

След като лекарката счита, че е права, е редно да убеди и другите кой е правилния път, къде се греши и какво трябва да се предприеме.
Но не с гола вяра, а с научни доказателства, базирани на клинично проведени проследявания.
Иначе си остава един нарушител на разпоредбата за защита на работното място.

Няколко пъти пусках какво пише на сайта на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, подкрепено с приложени научни доказателства.  До колкото ми е известно, България е в ЕС.  
Но никой не иска да чете. По-лесно е да караме без контрол за ваксинираните. На принципа давай да се заразяваме, щото казахме в началото, че пазят от това.
https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/latest-evidence/immune-responses

Скрит текст:
Цитат

Защото стратегията не е "нулев ковид", а "работеща здравна с-ма"
Вируса ще продължи да си циркулира, но когато хората са "защитени", то те няма да се разболяват тежко.

На нас тук в България, непрекъснато ни говорят ,че трябва да се намали разпространяването на ковид.

Цитат
[/b]
Това не е вярно. Нидерландия изисква тест, дори на ваксиниран, ако идва от високорискови райони. Мисля, че сложиха и България от няколко седмици.

Скрит текст:
Тропането на краче на ресторантьорите ме изумява. Тяхното ДДС не го ли намалиха? Цените бяха с проценти завишени, което само значи, че през изминалите месеци са спечелили доста пари, след като в София лятото трудно се намираше място. Та, на какво основание струва една салата 6-7-8 -9 лв?

Ние днес свършихме втората седмица от училище. Погледнах списъка на ученици  с взети бързи тестове. Доста голям беше, но отсъстващи ученици нямаме. Никой сред колеги и ученици не говори за Ковид. Голяма част от учениците са ваксинирани, но не знаем кои. Само чух разговор на двама за болка в рамото. Въобще...все едно сме септември 2019.

Аз говоря за България, намирам се в български форум. А кой къде живее, какви правила се прилагат там, е само информативно за мен. Живея по бг правила. Ако съм в друга страна, ще коментирам техните мерки, в техните форуми и няма да казвам, че нещо не е вярно, щото в друга страна било друго, видиш ли.

# 10 934
Цитат

И според мен нямат основания за протести..ДДС то им го намалиха 9%, а за останалите е 20%..И това е от юли 2020..вече повече от година...След като не са доволни, по-добре да им го направят пак 20%...Въпреки, че те основно са в сивия сектор, крият обороти, осигуровките на работещите са на минимума и т.н., така че държавата не получава кой знае какви приходи от тях..

Общи условия

Активация на акаунт