COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 979 909
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 11 085
Скрит текст:
Продължавам да чета и да се дивя на постове, които .....как да кажа, нямам представа авторите дали изобщо осъзнават какво пишат, или идеята е да се трупат лайкове заради пеенето в общия хор.
7000 медици отстранени в Гърция, защото не искат ваксина. Браво, евала. И при нас да стане така, нека им, да видят те.
Само че, наистина не разбирам дали си давате сметка, че ако 7000 медици напуснат у нас заради отказ за ваксиниране, самите те няма да останат без работа, защото ще има страни, които ще ги лапнат като топъл хляб.
Но вие, ние, пациентите, не само, че ще останем без болнична и доболнична помощ, но ваксините ще са най-малкия ни проблем. Затова и вчера писах, че у нас няма как да стане като в "белите държави", не и в близко бъдеще, не и докато цялостно не се реформира здравната система, не и докато и в момента има недостиг на медицински персонал, от всякакво естество, не и докато в 2/3 от страната по малките места работят основно пенсионирани фелдшери и сестри, които с радост ще си останат вкъщи.  А после? Хората, пациентите? Когато и ако това стане? Ще са ваксинирани, но ще си умират от други болести по домовете, просто защото болницата ще е празна? Линейката няма да има кой да я кара? В нея няма да има кой да седне? Или е все тая кой, важното е да е ваксиниран?
Риторични са ми въпросите, не търся дебат, търся мисъл, но на моменти ми е трудно.
Merri_Ann,
Не се заяждам, но какво ще стане, като тези възрастни лекари и фелдшери се заразят? При Делтата, статистическите данни показват, че непреболедували/неваксинирани го карат по-тежко от ваксинираните.
Пак няма да могат да си вършат работата, но и ще са болни, на свой ред ще заразят други хора, включително свои близки. Дори да приемем, че никой от тях няма да почине от болестта и всички ще се възстановят - те ще са извън строя поне за 2 седмици.

Или понеже някой е преболедувал  или не се страхува за себе си, и му е все едно какво се случва с останилите, които ще продължат да се заразяват и да разнасят заразата..

И аз търся мисъл, и на мен ми е трудно да приема, че не може интелигентни хора да осъзнаят, че трябва/ше/  да се направи всичко възможно да се ограни разпространението на заразата точно, за да се ограничи вероятността за нови по-лоши варианти. И през това време непребодедувалите поне да се ваксинират.

# 11 086
Продължавам да чета и да се дивя на постове, които .....как да кажа, нямам представа авторите дали изобщо осъзнават какво пишат, или идеята е да се трупат лайкове заради пеенето в общия хор.
7000 медици отстранени в Гърция, защото не искат ваксина. Браво, евала. И при нас да стане така, нека им, да видят те.
Само че, наистина не разбирам дали си давате сметка, че ако 7000 медици напуснат у нас заради отказ за ваксиниране, самите те няма да останат без работа, защото ще има страни, които ще ги лапнат като топъл хляб.
Но вие, ние, пациентите, не само, че ще останем без болнична и доболнична помощ, но ваксините ще са най-малкия ни проблем. Затова и вчера писах, че у нас няма как да стане като в "белите държави", не и в близко бъдеще, не и докато цялостно не се реформира здравната система, не и докато и в момента има недостиг на медицински персонал, от всякакво естество, не и докато в 2/3 от страната по малките места работят основно пенсионирани фелдшери и сестри, които с радост ще си останат вкъщи.  А после? Хората, пациентите? Когато и ако това стане? Ще са ваксинирани, но ще си умират от други болести по домовете, просто защото болницата ще е празна? Линейката няма да има кой да я кара? В нея няма да има кой да седне? Или е все тая кой, важното е да е ваксиниран?
Риторични са ми въпросите, не търся дебат, търся мисъл, но на моменти ми е трудно.
Кой ще ги лапне не ваксинирани?

# 11 087
  • София
Решително съм против задължителното ваксиниране на когото и да е, включително за медиците.
Питам се, обаче, защо точно у нас толкова голяма част от тях са активно или пасивно против ваксинирането - дали защото като лекари знаят по-добре от нас за опасностите, които крие това, или защото последно са чели само учебниците си, когато са учили за лекари, а там за COVID-19 и РНК-ваксини нищо не пише, така че най-добре е да изчакат - така е много по-лесно, отколкото да се напъват да търсят информация и поемат отговорност за себе си и за пациентите си.
Не съм изцяло съгласна с автора, но мисля, че за много неща е прав:
До самия край, изпод кислородната маска в интензивното: антиваксърското войнство в България
Нов фронт разцепи България: за или против ваксините. С това силно антиваксърско войнство страната скоро може да се превърне в здравна клоака, където никой няма да иска да ходи, предупреждава проф. Ивайло Дичев.

# 11 088
  • Другата България
Няма да се въведе задължително ваксиниране на медици у нас, със сигурност.
Давам примерно болницата в Бяла, където има 1 кардиолог, 1 педиатър и 2 интернисти.
Ако не желаят да се ваксинират, а има такова изискване какво? Затваряме болницата в Бяла...
Ако имаше достатъчно медицински персонал, да, но в страната няма нито лекари, нито сестри.
Именно, това имам предвид, и Бяла е град, сравнително голям в сравнение например с Бяла Слатина, в която има ФСМП с двама фелдшери и две линейки, обслужващи над 10 села. И не само, в гр. Кула например е още по-трагично, за възрастта на персонала няма смисъл да казвам, те с радост ще си седнат вкъщи, ако ги задължат.
А после?
Ваксинирането трябва да е доброволен акт, не принудителен, за целта трябва да се направи така, че хората сами да искат да се ваксинират, не да им го налагат. Това казвам, това винаги съм казвала, не съм против ваксините, против съм опитите за принудителното им поставяне на определени групи, без значение на мотивите, поради които хората отказват за момента да си ги поставят.
Скрит текст:
Кой ще ги лапне не ваксинирани?
Има страни, в които това не е задължително условие все още, друг е въпросът, че при подходяща стимулация, услови я на работа, превенция и куп други неща, които у нас няма, хората сами може да променят мнението си. Дори и средата ако щеш, комплексни са нещата.

# 11 089
Тревога в Гърция: Новият щам „Мю“, който заобикаля защитата от ваксините, е вече тук

http://novinarsko.eu/archives/13036?utm_medium=social&utm_so … 8qtoEJmu3bXKSMEjs

------------
Ваксинираните срещу Covid-19 могат да се заразят отново и са преносители на вируса

Хора, които са се ваксинирали срещу Covid-19 могат да се заразят отново и са преносители на зараза. Това каза за Радио Варна проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.

https://bnr.bg/post/101441859/vaksiniranite-sreshtu-covid-19-mog … ositeli-na-zaraza

Със сигурност има и други източници на ниво, всеки който знае да чете, и иска да се просвети, може сам да го стори. Това по повод нуждата от други мерки, освен ваксините.

Последна редакция: сб, 04 сеп 2021, 14:04 от Sanea

# 11 090
В БГ няма да се въведат задължително ваксини за мед. персонал, както и за никой друг. Това е повече от ясно. Опитваме се да правим турлю гювеч от нови мерки, подходящи при 70%-90% ваксинирани и старите про-форма мерки. Резултатът е предизвестен - ще го караме на естествен подбор. Като препълним болниците, ще затворят нощните клубове и училищата. При лек спад, отваряме ги пак и така си караме. Никакви статистики реално нямат значение. Пак ще си отидат огромен брой хора, нечии майки, бащи, включително млади, оставящи деца - сираци. С този политически елит и този електорат- толкова.

# 11 091
  • Другата България
Скрит текст:
Merri_Ann,
Не се заяждам, но какво ще стане, като тези възрастни лекари и фелдшери се заразят? При Делтата, статистическите данни показват, че непреболедували/неваксинирани го карат по-тежко от ваксинираните.
Пак няма да могат да си вършат работата, но и ще са болни, на свой ред ще заразят други хора, включително свои близки. Дори да приемем, че никой от тях няма да почине от болестта и всички ще се възстановят - те ще са извън строя поне за 2 седмици.

Или понеже някой е преболедувал  или не се страхува за себе си, и му е все едно какво се случва с останилите, които ще продължат да се заразяват и да разнасят заразата..

И аз търся мисъл, и на мен ми е трудно да приема, че не може интелигентни хора да осъзнаят, че трябва/ше/  да се направи всичко възможно да се ограни разпространението на заразата точно, за да се ограничи вероятността за нови по-лоши варианти. И през това време непребодедувалите поне да се ваксинират.
Аз също не се заяждам, напротив.
Но след като и ваксинираните могат да заразяват, и някои от тях се мислят за "безсмъртни" само защото имат поставена ваксина /криворазбрано чувство за сигурност, водещо до неспазване на мерки и превенция/, същото мнение се има и за преболедувалите. Заразата на други хора е и в двата случая, извън строя си и в двата случая, просто както сама казваш трябваШЕ да с енаправи нещо много отдавна, за да се ограничи вероятността за нови варианти. Много закъсняхме, и сега да се опитваме да налагаме нещо, което отдавна трябваше да стане, няма да доведе до нищо положително, поне според мен.

# 11 092
Италия скоро може да направи ваксините срещу Covid-19 задължителни, казва премиерът

Съобщението на Марио Драги предизвика скандал в страната, където протестите и насилието от страна на анти-ваксърите се увеличават.

Италианският премиер обяви, че неговото правителство може да направи ваксините срещу Covid-19 задължителни, което предизвика редица спорове в страната, в която се наблюдава неотдавнашен ръст на протестите и насилието от страна на анти-ваксърите.

По време на пресконференция в четвъртък Марио Драги каза, че всички италианци на допустима възраст скоро могат да бъдат задължени да получат ваксина, веднага щом Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) даде своето одобрение за четири ваксини.

Новината предизвика протести на анти-ваксъри, които през последните дни изпратиха смъртни заплахи до членове на правителството, вирусолози, здравни служители и журналисти, заради техните про-ваксърски позиции.

Прокурорите в Торино във вторник започнаха разследване срещу група за чат с анти-ваксъри в Telegram , където членовете публикуваха смъртни заплахи срещу външния министър Луиджи Ди Майо.

„Още един плъх, който трябва да бъде екзекутиран“, „Нуждаем се от патрони“ и „Трябва да умреш“, бяха някои от съобщенията.

В неделя вечерта един висш вирусолог и експерт по инфекциозни заболявания в болницата в Сан Мартино в Генуа, Матео Басети, беше преследван от мъж , който започна да го следва и да крещи: „Ще убиете всички ни с тези ваксини“ и "Ще те накарам да платиш."

На следващия ден, по време на заседание извън министерството на образованието, журналист от италианския национален вестник La Repubblica беше нападнат от протестиращ  анти-ваксър, който го удари с юмрук в лицето .

Марио Драги изрази „пълна солидарност към всички онези, които са били подложени на ненавистното и страхливо насилие от страна на анти-ваксърите“.

Протестите започнаха, след като правителството удължи зеления сертификат за Covid-19 - цифров или хартиен сертификат, който показва дали някой е получил поне една доза ваксина срещу Covid-19 или отрицателен тест за Covid, направен не повече от 48 часа преди да използва влакове, самолети, фериботи и автобуси. В Италия зеленият пропуск е необходим и за пътувания на дълги разстояния и е задължителен за училищните работници.

В Торино някои учители обявиха, че са завели дело срещу директор на училище, след като са били възпрепятствани да влизат в часове без зелени пропуски.

Марио Драги, който каза, че 80% от италианците ще бъдат ваксинирани срещу Covid-19 до края на септември, обяви, че правителството му работи за по-нататъшно разширяване на използването на зеления пропуск за други дейности за свободното време, тъй като страната може да стане първата в Европа да направи ваксинацията задължителна за всички, когато здравните власти на ЕС дадат своето пълно одобрение.

Според съобщения в медиите, EMA може да вземе окончателно решение до края на следващата седмица.

Новината в Италия предизвика много напрежения дори в управляващата коалиция. Лидерът на лигата Матео Салвини заяви, че ще гласува „не“, като се позовава, че неговата партия винаги ще бъде „против задължения, глоби и дискриминация“.

В момента в Италия ваксината е задължителна само за медицински работници. Страната първа въвежда задължителни ваксинации за медицински персонал, следвана от Франция.

https://www.theguardian.com/world/2021/sep/03/italy-could-soon-m … mandatory-says-pm

# 11 093
Скрит текст:
[quote author=Merri_An
Аз също не се заяждам, напротив.
Но след като и ваксинираните могат да заразяват, и някои от тях се мислят за "безсмъртни" само защото имат поставена ваксина /криворазбрано чувство за сигурност, водещо до неспазване на мерки и превенция/, същото мнение се има и за преболедувалите. Заразата на други хора е и в двата случая, извън строя си и в двата случая, просто както сама казваш трябваШЕ да с енаправи нещо много отдавна, за да се ограничи вероятността за нови варианти. Много закъсняхме, и сега да се опитваме да налагаме нещо, което отдавна трябваше да стане, няма да доведе до нищо положително, поне според мен.[/quote]

И понеже сме закъсняли с всичко - и с ограничаване на заразата, и с ваксинирането, да оставим хората да се заразяват на воля без защитата, която засега дават ваксините /от тежко протичане и смърт/. Оставяме на естествения подбор.
О.К. - разбирам - това е твоята позиция.

Скрит текст:
За ваксинираните и мерките - няколко пъти споменах личното си мнение, че всички трябва да спазват мерки и да се тестват - и ваксинирани, и преболедували и да няма "привилегии" за ваксинираните, защото статистиката засега показва, че ваксините пазят само от тежко протичане и смърт, не предотвратяват предаването на заразата.

# 11 094
Фанфанито, пречиствателите единствено ще спомогнат да разнесат вируса в цялата класна стая. Това е личният ми опит с пречиствателя, който бях взела преди 3 години. Не може да разчиташ, че вирусът ще бъде умъртвен, ако мине за секунди през пречиствателя. Трябва доста повече време да е изложен на УВ лъчение (уж има УВ - лампичка в тях), за да се неутрализира.
То е друг проблема. Дори УВ-то да го убие за секунда преди това въздуха трябва да е дошъл до пречиствателя. Нямат достатъчно дебит тези пречистватели за да превъртат въздуха в стаята достатъчно бързо. Сигурно ако поработи няколко часа ще успее да превърти и да филтрира въдуха, но това ще стане само ако го няма източника на замърсяване. Ако има източник на замърсяване е все едно през зимата да поставите една духалка да отоплява стаята и да отворите прозореца.

# 11 095
  • Другата България
И понеже сме закъсняли с всичко - и с ограничаване на заразата, и с ваксинирането, да оставим хората да се заразяват на воля без защитата, която засега дават ваксините /от тежко протичане и смърт/. Оставяме на естествения подбор.

Скрит текст:
За ваксинираните и мерките - няколко пъти споменах личното си мнение, че всички трябва да спазват мерки и да се тестват - и ваксинирани, и преболедували и да няма "привилегии" за ваксинираните, защото статистиката засега показва, че ваксините пазят само от тежко протичане и смърт, не предотвратяват предаването на заразата.
Там е проблемът, че нищо не разбираш, затова и казах, че не търся диалог - няма как да стане с предубедени хора, които виждат в събеседника само противник на техните разбирания, без да се опитат да разберат истинската му гледна точка, за конкретен казус.
Никъде в постовете си не казвам, дори не споменавам това, което "разбираш" - за "заразяването на воля на хората". Това си е твоя интерпретация, моите коментари се свеждат само до искането на задължителност за медицинския персонал у нас, което както казах вече, поне според мен за момента е невъзможно да се случи.
И казах защо.
За "хората" не съм коментирала нищо. Както и за "естествен подбор", на който никога не съм била привърженик.

# 11 096
  • София
"Многопрофилната болница в Пазарджик, където работи единственото Спешно отделение в областта, е претоварена. Налага се болни да престояват в коридорите, докато бъдат намерени свободни Covid -легла, каза директорът на болницата д-р Красимир Темнилов.
Имаме и заболели медицински сестри. Спешното отделение е прекалено натоварено - линейка след линейка вкарва пациентите и в един момент, то се „запушва“ от пациенти. Тези пациенти трябва да бъдат обработени, да се изследват, да бъдат прегледани, консултирани от интернист. Всичко това изисква време. Като нямаме място, започваме да звъним по другите лечебни заведения и да питаме дали някой ще може да приеме съответния пациент. Преди имаше координатор - телефон, на който координираше между лечебните заведения, а сега в момента се мъчим да осигурим пациентите. Здравната система вече се претовари достатъчно много", обясни директорът.
  от ТУК
Всички ли тези са паникьори или все пак има и наистина болни сред тях? За жалост тепърва ще четем подобни новини.
Хубавото е, че поне купонът си тече и народът бори стреса и паниката, така че поне за психическото здраве на нацията да сме спокойни.

# 11 097
До самия край, изпод кислородната маска в интензивното
Г-н Дичев е доста лишен от въображение, когато стане дума за край. Саламът, например, има два края.

# 11 098
Скрит текст:

Скрит текст:
Там е проблемът, че нищо не разбираш, затова и казах, че не търся диалог - няма как да стане с предубедени хора, които виждат в събеседника само противник на техните разбирания, без да се опитат да разберат истинската му гледна точка, за конкретен казус.
Никъде в постовете си не казвам, дори не споменавам това, което "разбираш" - за "заразяването на воля на хората". Това си е твоя интерпретация, моите коментари се свеждат само до искането на задължителност за медицинския персонал у нас, което както казах вече, поне според мен за момента е невъзможно да се случи.
И казах защо.
За "хората" не съм коментирала нищо. Както и за "естествен подбор", на който никога не съм била привърженик.

Съжалявам, че ти досаждам и се опитвам да си изясня позицията ти.

Но щом повечето хора отказват да се ваксинират и не могат до бъдат убедени доброволно да се ваксинират, когато/ако се заразят, тези хора са в много по-голям риск от тежко протичане и фатален изход спрямо ваксинираните.
Отказът от ваксиниране означава точно това - оставяш на естествения подбор - ако се срещнеш с вируса, разчиташ имунната система сама да се справи. Може да се справи, но може и да не се справи.

И аз мога да обявя, че изобщо не разбираш гледната ми точка.

# 11 099
  • Другата България
Напротив.
Прекрасно те разбирам.

Общи условия

Активация на акаунт