COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 979 909
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 11 175
Диорела, ако се стигне до интубиране си мисля болните не могат и не са в състояние нищо да кажат или заявят. Техните близки евентуално биха могли, но и това не е така.
Лекарите са длъжни при определени състояния да го направят, когато е безнадеждно. Ако не интубират може и да ги съдят за убийство все едно. Аз поне така разбрах. Близките също не могат да подписват, защото това не е как се казва там да ти изключат уредите, когато си в клинична смърт или.. не знам как е точно.
Не можеш да откажеш. Лекарката там е заявила да не я интубират, ама не е имала нужда още и не е стигнала до там, ако се влоши да не го правят е заявила. Не помня дали е подписвала нещо обаче, но се коментираше това и защо е забранила. Но има хора оцеляват и се възстановяват, обаче е малък процента е лошото.

# 11 176
Елпис, за да се откаже медицинска процедура се попълва отделен документ, в който заявяваш нежелание, въпреки съветите на лекарите.
В САЩ има и възможност директно да откажеш да те реанимират, но това минава през нотариус, отнася се за всичко И можеш да го оттеглиш във всеки един момент.
В ситуация каквато е нашата болнична система, лекарите нямат право да ти приложат процедура, която не желаеш, но и нямат право да не я приложат. Освен ако няма подписана от пациента или близките декларация за отказ от лечение.
Не съм сигурна дали може да се откаже само конкретна процедура.

# 11 177
Отказ от лечение можеш да подпишеш, както и близките ти, но трябва да те изпишат и си прибираш болния на своя отговорност или негова.
Но от процедура не можеш, след влизането си подписал (близките ти) да те приемат и лекуват . Не знам какво подписвах, аз си мятам подписа къде ми кажат, то човек не вижда и да иска. Но после за процедурите как те лекуват май няма , ако са животоспасяващи . Сега, ако те приемат за едно и видят проблем и решат да го отстранят  може и да подписваш още неща сигурно, ама да си пред умиране и да те питат теб или близките май го няма тук това. Ако те не го направят обаче, после носят отговорност и са длъжни май при определени случаи да интубират, както ги разбирах, без да питат този или онзи, явно си имат показания при какви стойности да прилагат, ако не го направят са отговорни. Не твърдя, че съм права, но аз така разбрах и пиша, защото го преживях.

# 11 178
  • При семейството си
Не си знаем и не си отстояваме правата. Неслучайно в гръцкия случай се е намесил прокурор. Толкова по тази подтема от мен.

# 11 179
Фани, като се стигне до интубация, обикновено тя е последния шанс на пациента да оцелее. Та не си мисли че не оцеляват заради самата интубация.
Иначе да, пациента има право да откаже, стига да е способен да взима адекватни решения. В противен случай решението се взема от настойник.
Тука жена, от последователите на Йехова, влезе да ражда секцио и отказа кръвопреливане в случай че се наложи. За да съм точна, отказа да подпише съгласие за кръвопреливане в случай на нужда.
За щастие не се наложи.
Не мога да си представя как би се чувствал лекар, който знае и може да помогне, и въпреки това трябва да си остави пациента да умре от масивен кръвоизлив или задушаване (като говорим за интубация).

Джолева, не се отписвайте от темата, ако Ви е възможно. Мненията Ви бяха изключително ценни, поне за част от потребителите.

# 11 180
Аз само чета напоследък, но да, има възможност за DNI така или иначе.

# 11 181
Йеховистите си знаят в кои болници им минават номерата и не им правят проблеми за отказа и обичайно ходят там. Ако и нежелаещите интубация си намерят някоя, в която лекарите са склонни да се съобразят, предполагам ще се разчуе из средите им.

# 11 182
Поне по татово време за инвазивни процедури трябваше подписано съгласие. Тогава вдигнах грандиозен скандал в една клиника в Александровска, когато искаха да правят инвазивно изследване на баща ми, който беше в кома след инсулт. След много консултации с близки лекари (от тези, които знаеха много повече от сегашните, но отдавна са покойници), категорично отказах. И се започна цирк - аз (дъщеря, която носи неговите гени) съм била НИКОЯ и не можело да взема отношение! Трябвало да е жена му. Майка ми лежеше с кръвно, счупило всички рекорди и на силни транквиланти. А ако беше разведен? Всеки с по-слаба психика и лесно предаващ се щеше да се поддаде. Но не предполагаха, че едно младо момиче ще се държи по начин, който ще ги откаже и накрая подписах отказа. И баща ми се възстанови напълно и живя още много години.
За съжаление вече няма такива лекари...
Никога няма да забравя думите на най-невероятния лекар, който някога съм познавала - след като ми обясни подробно ситуацията, каза, че лично поема отговорността за това. И беше напълно прав - баща ми живя без каквито и да е проблеми много години след това.

# 11 183
  • Под сянката на разлистените кактуси
С защо трябва да се налага принудителна интубация?!
Вярно ли зададе тоя въпрос?  Това е животоспасителна процедура ... после що специалистите бягат от темата?

Нека “специалистите” отговорят по темата….аз, като пациент, нямам ли право да откажа или не следва ли поне да дам съгласие да бъде извършена върху мен определена медицинска манипулация?!

В Щатите можеш да откажеш. Пита се за такива процедури. И някои може да разрешиш, някои не. Свидетелите на Йехова например отказват кръв и кръвни продукти. Има хора ОК с интубация, но не и командно дишане...Само ако са докарани като спешен случай в безсъзнание например се прилагат всички мерки и пак някои хора имат гривни с медицинска информация.
Как така " Йеховистите си знаят в кои болници им минават номерата и не им правят проблеми за отказа и обичайно ходят там."? Това би трябвало да е тяхно право!

Последна редакция: нд, 05 сеп 2021, 01:32 от tunata

# 11 184
Само че едно е да откажеш, понеже си се консултирала със други специалисти, а друго заради конспирации и секти разни, като едновременно не е и много ясно колко е адекватен пациента.
В такъв случай, може и да е правилно да се разгледа конкретния случай от прокурор.
ПП: Яховитстото не знам дали е признато за официална религия.

# 11 185
Скрит текст:
С защо трябва да се налага принудителна интубация?!
Вярно ли зададе тоя въпрос?  Това е животоспасителна процедура ... после що специалистите бягат от темата?

Нека “специалистите” отговорят по темата….аз, като пациент, нямам ли право да откажа или не следва ли поне да дам съгласие да бъде извършена върху мен определена медицинска манипулация?!

В Щатите можеш да откажеш. Пита се за такива процедури. И някои може да разрешиш, някои не. Свидетелите на Йехова например отказват кръв и кръвни продукти. Има хора ОК с интубация, но не и командно дишане...Само ако са докарани като спешен случай в безсъзнание например се прилагат всички мерки и пак някои хора имат гривни с медицинска информация.
Как така " Йеховистите си знаят в кои болници им минават номерата и не им правят проблеми за отказа и обичайно ходят там."? Това би трябвало да е тяхно право!

Право на всеки пълнолетен човек, който е в кондиция и в ясно съзнание, е да откаже каквато и да била медицинска процедура. Другото са глупости на килограм.
Гейзер, дори и да е заради лични вътрешни убеждения, пак може да откаже. А, да, и най-добре е да го има разписан отказа черно на бяло, както и условията, при които се прилага, ако е такава ситуацията и си позволя да интубирам пациент, който е DNI, или да реанимирам такъв, който е DNR, после мен ще съдят.

# 11 186
Gabito1504, а имат ли право лекарите да откажат да поемат отговорност за пациент, който предварително отказва част от лечението при планов прием? Знам, че го правят. Не всеки е ентусиазиран часове или дни да се мъчи да помогне на пациент, който накрая да му умре в ръцете, защото не иска чужда кръв понеже звездите му го говорят.

# 11 187
Скрит текст:
Gabito1504, а имат ли право лекарите да откажат да поемат отговорност за пациент, който предварително отказва част от лечението при планов прием? Знам, че го правят. Не всеки е ентусиазиран часове или дни да се мъчи да помогне на пациент, който накрая да му умре в ръцете, защото не иска чужда кръв понеже звездите му го говорят.

Не съм имала такъв случай до момента(визирам отказ от преливане на еритроцитни концентрати) , но по-скоро не. Пациентът не отказва медицинска помощ като цяло, а само конкретна процедура. Има право на това. Обикновено се скъсваме да убеждаваме пациенти защо съответната процедура е необходима и какво може да стане, ако не я направим. Хубавото е, че обикновено успяваме да ги убедим все пак, дори и да отнеме време.

# 11 188
Питам, защото имам позната Йеховистка. Преди години ѝ се налагаше планова операция, първият лекар директно отказа да се занимава с нея; вторият я прати в трансфузионен център да даде кръв за автохемотрансфузия, но от там отказаха да вземат, защото не беше в добро състояние. Накрая се наложи да отиде в София, в болница, която ѝ препоръчаха от сектата, и там нямаше проблем. Та се замислих в контекста на ковид, ако при прием в болница твърдо държи някой да не го интубират при никакви обстоятелства и настоява да подпише съответния документ, могат ли да го пратят да си търси друга болница. Те че могат - могат, въпросът е имат ли право?

# 11 189
  • София
Да споделя нещо, което ми хареса ( и считам, че би било полезно за всеки като нагласа към заболяването, очаквания и поведение )  :
https://drvelikova.wordpress.com/2021/09/02/д-р-александър-атана … ов-всяка-информа/

" Д-р Александър Атанасов: Всяка информация, звучаща апокалиптично или пък безгрижно, трябва да буди съмнение
...
Допълнително затруднение внася високата базова тревожност на хората. Родителите са хронично изнервени от реалността, в която живеят.   ... "

Има и други интересни неща като връзки в линк-а :

"Елена Лилкова: Хората предпочитат да вярват, че лошото им здраве се дължи на зла умисъл, а не е тяхна отговорност...
Истината е, че в някаква степен официалните организации реагираха доста неадекватно в първите месеци на пандемията и това се оказа изключително благодатна почва за дезинформация и раждане на конспиративни теории. ..."

Не съм имал личен контакт с никой от тези лекари, не ги познавам професионално, но определено ми харесва attitude-а който имат.
П.П. да добавя само  - добре е все пак, че Земята е плоска и на конспираторите им е трудно да се скрият - Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт