COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 979 609
  • 22 549
  •   2
Отговори
# 11 265
Хора, аз наистина се отчайвам - действително ли не може да се разбере, че основният проблем е безконтролното разпространение на вируса.
Колкото повече се оставя свободно да се разпространява, толкова повече варианти ще има.

Многократно се даваха линкове в темата с тези обяснения - проблемът не е във ваксините, разработени за уханския вариант и ефикасни срещу него и срещу разпространението му.
Проблемът е, че след това се допусна "пръкването" и разпространението на още няколко варианта, включително и заради прибързана отмяна на мерките за ваксинираните.

За пореден път:
https://www.gavi.org/vaccineswork/patient-zero-understanding-how … s-variants-emerge

"Точно както неизпълнението на пълна доза антибиотици може да помогне за подбора на най -силните бактерии, продължителната инфекция поради неефективния имунен отговор на гостоприемника, последвана от неефективното плазмено лечение, би могла да избере оцеляването на по -силни вирусни варианти."

Тъй като само няколко SARS-CoV-2 мутации са били в обращение през по-голямата част от 2020 г., вероятно трите основни варианта са резултат от селективен натиск и адаптация на вируса по време на продължителни индивидуални инфекции и последващо предаване“, McCormick и колеги пиши.

Независимо дали терапията с антитела е изиграла роля, е вероятно същите варианти или варианти, съдържащи нови мутации, да продължат да се появяват поради такъв натиск, добавят те.

"Най-добрият начин да се предотврати това е чрез намаляване на разпространението на SARS-CoV-2. Дори такива варианти да се появят, ако не бъдат предадени на нови хостове, те в крайна сметка ще изчезнат. Следователно координирана и всеобхватна глобална стратегия за ваксинация и превенция е необходимост. „Частичното разгръщане и непълната имунизация на индивиди, водещи до неоптимални титри [концентрации] на неутрализиращо антитяло, биха могли да насърчат подбора на варианти на бягство, които влияят негативно върху ефикасността на ваксината“, пишат Маккормик и колеги.

Текущи тестове и генетично секвениране на циркулиращи вируси също са необходими за откриване на нови варианти и намаляване на тяхното разпространение. Внезапното появяване и разпространение на SARS-CoV-2 по света е категорично предупреждение за потенциала на вирусите да се развият и опустошат живота ни. Трябва да направим всичко по силите си, за да ги спрем."

С поведението си, с отказа от мерки и ваксини, даваме все повече възможности на вируса да мутира във все по-лоши варианти за нас. Важно е сега да направим всичко възможно да се заразяват колкото може по-малък брой хора, като в същото време се ваксинират все повече.

# 11 266
Интересен факт е, че в Малта са ваксинирали деца над 12г., а в същото време в Англия това се отхвърля. https://nova.bg/news/view/2021/09/04/338712/%D0%B5%D0%BA%D1%81%D … 1%80%D1%83%D1%81/
Цитат
Учените казаха, че разликата между ползите от ваксината и редките странични ефекти не е достатъчно голяма. Децата много по-рядко страдат от тежък COVID-19 в сравнение с възрастните и това прави нуждата от ваксинация по-малка.

Не е "отхвърлено" ваксинирането на здрави деца над 12г. възраст в UK.
За сега не се препоръчва. Както и 16-17годишните за сега препоръките са 1 доза Пфайзер.
Децата 12+годишни с основни заболявания са ваксинирани.
На този етап, при достигнати 43млн. напълно ваксинирани /около 79%/ не считат, че ползите от ваксинирането на здрави деца 12-15г надвишава рисковете.
Обаче има и план да се ваксинират при промяна на обстановката.

# 11 267
  • София
Мога да помогна на проф.Кожухарова да разбере защо българите не искат да се ваксинират и защо въобще подценяват опасността от COVID-19.
Беше пресилена световната реакция за COVID-19, пресилена беше и българската реакция, която следва хода на останалите европейски страни. Вирус съществува, но това не е особено опасна инфекция". Tова заяви пред Би Ти Ви епидемиологът проф. Мира Кожухарова.
Тя прогнозира, че в България ще продължи да има "малки епидемични взривове като тези, които се наблюдават в момента", но обясни, че не бива да се тълкува като влошаване на епидемичната ситуация в страната. Проф. Кожухарова напомни, че COVID-19 засяга по-тежко по-възрастните хора, а младите хора "или не боледуват въобще, или изкарват много лесно тази инфекция".
  от ТУК
Не бяха малко експертите и специалистите, които оцениха неправилно ситуацията през пролетта на 2020г. и това може да бъде оправдано, защото в началото нищо не беше ясно. Но цитираното изказване на проф.Кожухарова е с дата 10 юни 2020г. - юни месец, когато отдавна беше ясно за какво става въпрос, но въпреки това специалисти като нея промиваха мозъците на хората как това е не особено опасна инфекция.
Ами повярваха й хората. Защо се учудва сега?

Проблемът е, че всички (Кожухарова, Кантарджиев, Ангелов, Чорбанов, Симидчиев, Чорбанов, Петров, Ботев, Първанова и т.н.) се изказват с една категоричност, която не търпи друго мнение.

# 11 268
Мисля че, процента ваксинирани се смята на население около 6,8 млн. души, не на 10 млн.
В worldometеr се водим - 6,886,868 души.
А и броят на сложените ваксини е ясен. Всеки може да ги раздели на броя население. Има статистика колко са еднократните Янсен.
Точно този въпрос си задавам - в тези 6,8 млн., влизат и трайно живеещите в чужбина, за които май няма официални данни колко са. Ако те са ваксинирани, това е влязло в статистиките на държавите по местоживеене, а у нас се водят неваксинирани. Така се изкривяват бг данни за % ваксинирано население.
Данните май се вземат от ГРАО, а там водят всеки с постоянен адрес у нас, т.е. всеки с бг гражданство. Да не говорим и колко македонци и други, живеещи постоянно извън Бг, са с такова.
Мисля си, че в някаква степен по тази причина в Бг и Румъния има доста по-малък % ваксинирано население.

Мисля си, че няма как да имаме реална представа какъв % от населението в Бг е ваксинирано и той е доста по-висок от официалния.
Вероятно затова при сегашното преброяване, няма да могат да се попълват онлайн данни от чужбина. Предполагам, това ще даде малко по-ясна представа за бг население, живеещо тук.

Последна редакция: нд, 05 сеп 2021, 13:00 от Diorela

# 11 269
  • София
Jam моето мнение е че в БГ интубацията не спасява, така като е в други страни.  

Не че убива .
Роналд твоето мнение може да е всякакво. Цифрите обаче в държавите където има статистика и по-високо ниво на ваксинация говорят, че хоспитализираните и починалите са по-малко в сравнение с предходните вълни.
Факти!
Аз отдавна съм казал-да гледаме именно ваксинираните държави-Англия, Малта, САЩ (последните вече май гонят нивата си от предходните вълни, и като хоспитализации и като смъртност). Надявам се Англия, Дания, Израел да са по-добре, ама да видим.
Идеята ми, е че ваксините, от които и аз имам 2 дози, Илиана, не са кой знае колко ефективни срещу делта.
Да, сега правят ъпдейти за делта. Ама зад вратата надничат МЮ, Ламда и една ЮАР-ска мутация не знам си коя вече…
Преди да стигнат ваксините до България,  някой тук в тази тема написа, че в такива времена се разчита най-вече на ваксинационна кампания.  Въпросът за ефективността на конкретни ваксини измерена в проценти остава на заден план при успешна кампания - голяма част от населението, сравнително равномерно разпределение при всички групи ( възрастови и професионални) , както и своевременно ваксиниране - не разтеглено във времето до безкрай.
Мисля че беше мнение на потребител Никола Тесла,  но не съм 100 на 100 сигурен.
Така или иначе,  но не бива да ни учудва, това че ще имаме различни резултати от други държави,   дори и да прилагаме еднакви с тях ваксини - като тип и марка. И не знам дали изобщо ще сработи успешно при нас- да предположим,  че още от утре започнем да имунизираме с толкова прикзваните 30-40 000 на ден.

# 11 270
Скрит текст:
Мисля че, процента ваксинирани се смята на население около 6,8 млн. души, не на 10 млн.
А и броят на сложените ваксини е ясен. Всеки може да ги раздели на броя население. Има статистика колко са еднократните Янсен.
Точно този въпрос си задавам - в тези 6,8 млн., влизат и трайно живеещите в чужбина, за които май няма официални данни колко са. Ако те са ваксинирани, това е влязло в статистиките на държавите по местоживеене, а у нас се водят неваксинирани. Така се изкривяват бг данни за 5 ваксинирано население.
Данните май се вземат от ГРАО, а там водят всеки с постоянен адрес у нас, т.е. всеки с бг гражданство. Да не говорим и колко македонци и други, живеещи постоянно извън Бг, са с такова.
Мисля си, че в някаква степен по тази причина в Бг и Румъния и ма доста по-малък % ваксинирано население.

По списъци на ЦИК - се водят 6,9 млн. избиратели над 18 години. С децата 1,2 млн. , стават над 8 млн.
Българите в чужбина, сигурно минаха 3-4 -ри милиона. Така че, цифрите по-горе, изглеждат реалистични.
Като сравнявам с процента ваксинирани в офиса малка, но представителна извадка - процентите се доближават.
Процента на преболедували, обаче е пълна загадка. На един регистриран, сигурно има поне 5 нерегистрирани.
Ако "великите" тв математици, бяха седнали да направят тази сметка, щяха да показват съвсем  други цифри.
Факт е, че част от хората в болница са българи, които идват тук спорадично, нямат осигуровки, но знаят че могат да ги лекуват тук, без да им начислят никакви разходи.

# 11 271
Фрау Клау, списъците на ЦИК, са от ГРАО - всеки с постоянен адрес у нас.
Ако бяха верни тези данни - 8 млн. + 3-4 млн. живеещи в чужбина. Ехееее, що българи имало, а ни говорят за демографска криза и, че сме най-бързо изчезваща нация...
Та сещай се какво става и с % ваксинирани.

За брой преболедували, математиците май умножават х 4. Но пак е загадка какъв % е това от реално живеещите в Бг.

Последна редакция: нд, 05 сеп 2021, 13:26 от Diorela

# 11 272
  • София
Аз и сега смятам, че в днешни времена срещу такива болести може да се разчита основно на ваксините и колко мащабна и ефективна ще бъде кампанията. Тъпо е, че се появиха толкова много хора, включително лекари, които са анти.

# 11 273
Ако бяха верни тези данни - 8 млн. + 3-4 млн. живеещи в чужбина. Ехееее, що българи имало, а ни говорят за демографска криза и, че сме най-бързо изчезваща нация...

За брой преболедували, математиците май умножават х 4. Но пак е загадка какъв % е това от реално живеещите в Бг.
Всеки с българско гражданство, без значение къде живее, има "постоянен" адрес в България.

# 11 274
Аз не знам какво смятате колко са българите изобщо. Важно е колко живеят сега постоянно у нас , населението на територията един вид.
Какво значение има някой, който живее и работи постоянно някъде си за статистиката тук за ваксина и преболедуване, както и разпространение. Не визирам мненията тук за вируса, а за статистиката какво покритие имаме у нас.
За мен без да минат всички на тестове за неутрализиращи антитела , ама всички -и ваксинирани, и преболедували, и останалите няма как да преценим. Ваксиниран, ама без антитела или купена тапия. Преболедувал, ама не се знае как му е паднала защитата и изградил ли е такава, за другите ясно. Най-справедливо е да се прежалят от бюджета и дадат възможност безплатно да се направи такъв тест цялото население обаче -от деца до възрастни. Да се отчете и степента на защитата също. И тогава ще знаем къде сме и какво е най-добре да направим (ако изобщо имаме желание де)
Всичко останало е...ваксинирани, преболедували, такива някакви без нищо, но с антитела видиш ли...мазало е тук.
Карантини не важат, в статистика не влизат, дори починалите не е това числото казват, защото много не са стигнали до болница и лечение, а у нас само това май се отчита.
Тогава хем хората ще знаят всеки за себе си как е , хем като население ще знаем каква ни е защитата като цяло и съответно мерки да се налагат.

# 11 275
  • София

За % преболедували, математиците май умножават х 4.
Предполагам че в този списък са всички БГ граждани имащи право на глас,  без значение какъв постоянен адрес са избрали.  Като прибавим децата и лицата лишени от тези права - вероятно ще се съберем към 8 млн. То много голяма част от демографската криза е причинена от емиграция...

# 11 276
Мисля, че е по-реалистично 2 млн. в чужбина,  а не 3-4 , не зная колко са и регистрираните с бг самосъзнание, живеещи в други държави - македонци и т.н. Ако от 7 млн. извадим 2 - 2,5 -3 млн. това е доста по-реалистична цифра колко са в Бг.
Излиза, че около половината население ( възрастни + деца)  у нас има някаква защита - ваксинирани + преболедували. Ако извадим децата, става още по-голяма част. Може и затова от МЗ да не си дават много зор с мерките.
---------------
Моля ви, четете, преди да бързате да пишете.
Скрит текст:
Точно този въпрос си задавам - в тези 6,8 млн., влизат и трайно живеещите в чужбина, за които май няма официални данни колко са. Ако те са ваксинирани, това е влязло в статистиките на държавите по местоживеене, а у нас се водят неваксинирани. Така се изкривяват бг данни за % ваксинирано население.
Скрит текст:
Мисля си, че в някаква степен по тази причина в Бг и Румъния има доста по-малък % ваксинирано население.

Мисля си, че няма как да имаме реална представа какъв % от населението в Бг е ваксинирано и той е доста по-висок от официалния.
Вероятно затова при сегашното преброяване, няма да могат да се попълват онлайн данни от чужбина. Предполагам, това ще даде малко по-ясна представа за бг население, живеещо тук.

Последна редакция: нд, 05 сеп 2021, 13:38 от Diorela

# 11 277
  • Варна
Предполагам че в този списък са всички БГ граждани имащи право на глас,  без значение какъв постоянен адрес са избрали.  Като прибавим децата и лицата лишени от тези права - вероятно ще се съберем към 8 млн. То много голяма част от демографската криза е причинена от емиграция...
Че е списъците има хора живеещи в Турция и които не се прибират изобщо и гласуват там, но се водят бг граждани и вероятно влизат в нашата статистика..

# 11 278
  • София
...За мен без да минат всички на тестове за неутрализиращи антитела , ама всички -и ваксинирани, и преболедували, и останалите няма как да преценим. Ваксиниран, ама без антитела или купена тапия. Преболедувал, ама не се знае как му е паднала защитата и изградил ли е такава, за другите ясно. Най-справедливо е да се прежалят от бюджета и дадат възможност безплатно да се направи такъв тест цялото население обаче -от деца до възрастни. Да се отчете и степента на защитата също. И тогава ще знаем къде сме и какво е най-добре да направим (ако изобщо имаме желание де)
Звучи примамливо и лесно, но за жалост на практика нещата не стоят толкова просто. Поне доколкото знам - не съм специалист и ако греша, моля да бъда коригирана, но един общ критерий за това кой е защитен срещу инфекцията и кой - не, все още няма. Нещата са много сложни не защото вирусът е сложен, а защото имунната система на човека е много сложна и нито броенето на антителата , нито на Т-клетките или каквото още там има, може да даде еднозначен отговор кой ще се зарази, кой ще боледува, кой ще разнася заразата  - поне не и на този етап, защото обща позиция на учените няма, нито пък утвърдена методика за  тестване. Докато такива няма - няма как да се разделим на "защитени" и "уязвими", колкото и да им се иска на някои хора това да стане веднага, за да свърши за тях пандемията в същия момент  - сега и завинаги.
Всички сме в кюпа, искаме или не.

# 11 279
https://bnr.bg/post/101522062/d-r-asparuh-iliev Д-р Аспарух Илиев: Всеки ден един препълнен автобус пада в пропастта Covid-19"                                          
 "Ситуацията с Covid-19 принуждава правителството и Министерството на здравеопазването да действат". Това заяви д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините, който живее и работи в Германия.

Той даде нагледен пример за размера на здравната картина в България със заразени и починали от Covid-19:

"Представете си, че всеки ден по един препълнен автобус пада в пропаст".           Д-р Илиев подчерта категорично, че България много изостава с ваксинацията:
"Първата причина е изключително високото медийно присъствие на хора с антиваксърски наклонности. И то хора, които са експерти, търсещи политически дивиденти. Това, заедно с много колебливото поведение по отношение на Covid кризата на кабинета "Борисов", отрови цялата борба".                                      "До момента заведенията не направиха нищо, освен да сложат едно шише дезинфектант на входа. Това по никакъв начин не беше борба със ситуацията. Гърнето вече се е счупило. Всеки започва да плаче, когато неговите лични интереси са засегнати".                                                    По думите на д-р Илиев се налага да се вземат мерки с ваксиниране на определени професионални групи:        
  "До момента имаме данни, че ваксинирането на професионалните групи на учителите, лекарите и болногледачите намалява предаването на болестта. Много е важно тези групи да бъдат пример за останалите професионални общности. Лекарското съсловие трябва да седне на местата си и да започне да убеждава хората да се ваксинират, а да престанат псевдонаучни интерпретации по темата".                          

Д-р Аспарух Илиев призова за стриктно придържане към научния подход за здравните мерки в училищата:

"Всички ученици от 1-ви до 12-и клас да носят маски, като това се прилага и при малките ученици в другите държави. Не виждам защо и у нас родителите да не обяснят на децата защо трябва да се прави това. Говорим за много сериозно заболяване! Моята молба е хората да престанат с непрекъснатите съмнения в очевидни факти - вирусът съществува!".
Той подчерта, че вторият елемент на мерките в училищата е тестване с антигенни тестове два или три пъти седмично:
"Най-удобният вариант е използване на тест - близалка, без да има пъхане на нещо в носа на децата".
Лекарят припомни, че е много важно проветряването на учебните помещения на всеки 30 минути.

"По възможност ваксиниране на всички учители и ученици над 12 години е мярка, която работи навсякъде по света много добре. Не виждам защо изброените няколко противоепидемични мерки да не проработят и в България", посочи д-р Илиев и подчерта, че Делта вариантът е много по-заразен от предишните и не трябва да се подценява, защото с настъпването на по-хладното време ще има нов тласък на инфекцията.                   Съветът на д-р Илиев е преболедувалите Covid-19 да се ваксинират, но подчерта, че в първите 6 месеца след болестта са с добър имунитет.

"Да подхождаме отговорно, защото ситуацията е сериозна! Да не смятаме, че с няколко подписани заповеди на бюрото на здравния министър ще се случи магически нещо в страната", каза още той."
Много странно. Уж е специалист, а не спомена нищо за преболедувалите. Нима не знае, че в България има наистина много такива? Нима не знае, че те са защитени дори срещу делта варианта? Нима не знае, че тяхната защита е основно в носоглътката? Това е супер важно при начина на приемане и предаване на вируса. Въобще изключително странно мълчание по толкова важни въпроси.

Общи условия

Активация на акаунт