COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 979 591
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 11 295
Интересно ми е защо в Швеция си ходят свободно навсякъде, а в Германия в заведения и магазини трябва да се чекваш кога влязъл, кога излязъл и прочие. Искрено се радвам, че такива простотии в България няма, няма и да има. Сигурно са различен биологичен вид.

ПП Не съм бил скоро в Берлин, прочетох го в Дир-а.

# 11 296
Нотарис, вероятно защото Германия влиза при 200  заразени на 100 000 разбрах в червена зона местата.
В България май са от 500 нагоре на 100 000 заразени в червената.
Та..си прави извода как сме тук, безсмъртни сме и мерки не ни трябват, затова и числата са такива.

# 11 297
На мен пък ми е интересно решението на Швеция относно ваксинирането на деца/младежи над 12 г.
И защо в някои страни 1 доза за тях е ОК, а в други се искат 2.

# 11 298
  • Пловдив
@dazel
Обясни моля защо ще тестваш  детето и по принцип ли ще ги правиш или само при симптоми ? Вие ще се тествате ли редовно?
Тестването само на едно дете в колектив от 25-26 деца няма смисъл

Разумно е да си вземеш по- евтини тестове разбира се

Защото в момента, за пръв път от две години, има сополи. Тя по принцип не боледува. Или ако боледува е ден до пладне. И се появиха леки опити да кашля. За 4 дни, я тествах два пъти. Отрицателни са тестовете. Като тръгне на училище, смятам да го правя редовно. Сълзи текоха от очите, сополи от носа, въпреки че бавно и внимателно вкарвах "клечката". Не протестира. Против съм безразборното тестване в училище 5 за 4, но аз ще си поема внимателното тестване вкъщи.

# 11 299
На мен пък ми е интересно решението на Швеция относно ваксинирането на деца/младежи над 12 г.
И защо в някои страни 1 доза за тях е ОК, а в други се искат 2.

Тук е официалното становище на правителството на UK:

"През последните няколко седмици имаше големи промени в начина, по който COVID-19 се разпространява във Великобритания, особено в по-младите възрастови групи.

Уверени сме, че младите хора ще получат около 80% защита срещу хоспитализация след получаване на първата им доза. Очаква се защитата вероятно да бъде още по-висока, тъй като по-младите хора реагират по-добре на ваксините, а някои вече са имали инфекция с COVID-19, което означава, че те ще имат още по-добър отговор на първата доза.

JCVI /независима съвместна комисия по ваксинация и имунизация/ разгледа най -новите данни за безопасност от UK и други страни, тъй като знаем, че са съобщени някои сериозни странични ефекти при тази по -млада възрастова група.
Това включва миокардит (възпаление на сърдечния мускул) и перикардит (възпаление на мембраната около сърцето). Те са изключително редки и обикновено се появяват в рамките на няколко дни след втората доза, обикновено повече при млади мъже.

Данните от САЩ показват, че при мъже на възраст от 12 до 17 години са докладвани 9,8 случая на миокардит на милион първи дози. Това се повишава до 67 на милион след втората доза. Повечето хора се възстановяват бързо.

Знаем, че COVID-19 обикновено е лек при по-младите хора и затова е важно да се прецени ползата от всяка ваксина спрямо възможните, макар и изключително редки, странични ефекти.

В UK, където има добро усвояване на ваксината сред възрастните, можем да предприемем по-предпазлив подход при разпространението на ваксината при по-млади хора, които са с по-малък риск от сериозни вреди от COVID-19. Приоритизирането на първата доза и забавянето на препоръката за втората, позволява на JCVI да предостави най -добрите налични съвети с най -новата налична информация за втората доза, като същевременно осигурява известна незабавна защита от тежко заболяване.

Целта е втората доза да се даде по -късно и това ще удължи защитата за по -дълъг период, например когато тези млади хора започнат работа или отидат в университет, или ако започнем да получаваме нова вълна от случаи през зимата. Важно е младите хора да се поддържат добре и в училище през есенния период и да се сведат до минимум прекъсванията в образованието, доколкото е възможно. Засега препоръчваме да се даде приоритет на първата доза при по -младите възрастови групи.

Ако по -младите хора изпитат някой от следните симптоми след ваксинацията, те трябва да се обадят на 111 или  личния си лекар:

пронизваща болка и/или стягане в гърдите, които могат да се разпространят по тялото
     болка във врата, която може да се разпространи по раменете и/или ръцете
     задух при леко упражнение или ходене
     затруднено дишане при почивка или усещане за замаяност
     грипоподобни симптоми като висока температура, умора и отпадналост
     сърцебиене или анормален сърдечен ритъм

Професор Уей Шен Лим, председател за COVID-19 в JCVI, каза:

След внимателно обмисляне на най-новите данни, съветваме здравите деца на възраст от 16 до 17 години да получат първа доза ваксина Pfizer-BioNTech. Съветите за това кога да предложите втората доза ваксина ще дойдат по -късно.
https://www.gov.uk/government/news/jcvi-issues-updated-advice-on … ple-aged-16-to-17

Последна редакция: нд, 05 сеп 2021, 15:15 от Ladybird_

# 11 300
Нотарис, вероятно защото Германия влиза при 200  заразени на 100 000 разбрах в червена зона местата.
В България май са от 500 нагоре на 100 000 заразени в червената.
Та..си прави извода как сме тук, безсмъртни сме и мерки не ни трябват, затова и числата са такива.
Сравнявам Швеция и Германия. И искам като в Швеция, не като в Германия.

Dazel, на колко е детето, не може ли просто да настине. Или го тествате, за да предпазвате другите около детето.

# 11 301
Нотарис, определено шведите са друга категория. И въобще северните страни.
Пюр не веднъж е писала и обяснявала.
На първо място е самосъзнанието- ако си болен се изолираш. Нещо, което в България не се прави, за Германия няма как да знам.
На второ място е спазването на дистанция. Вица за "кога ще отпаднат изискванията за два метра, че да си се върнем на пет" си е много истински.
На трето място, Швеция няма задължителни ваксини. Никоя не е задължителна. И все пак са с най-високо ниво на ваксинации в Европа.
Хората имат доверие на здравните власти и щом се каже "ваксина", то значи се слага ваксина.
Не се спори, не се търсят конспиративни теории, не се плаче за избор.

Шведите могат да си позволят да не ваксинират децата, защото всичко възрастни са достатъчен щит и няма голямо разпространение, заради посочените причини.

# 11 302
@dazel
Обясни моля защо ще тестваш  детето и по принцип ли ще ги правиш или само при симптоми ? Вие ще се тествате ли редовно?
Тестването само на едно дете в колектив от 25-26 деца няма смисъл

Разумно е да си вземеш по- евтини тестове разбира се

Защото в момента, за пръв път от две години, има сополи. Тя по принцип не боледува. Или ако боледува е ден до пладне. И се появиха леки опити да кашля. За 4 дни, я тествах два пъти. Отрицателни са тестовете. Като тръгне на училище, смятам да го правя редовно. Сълзи текоха от очите, сополи от носа, въпреки че бавно и внимателно вкарвах "клечката". Не протестира. Против съм безразборното тестване в училище 5 за 4, но аз ще си поема внимателното тестване вкъщи.

Благодаря,
беше ми интересно да разбера, значи тестваш при подозрителни симптоми .
Видях , че има тестове със слюнка, ако можеш вземи от тях

# 11 303
Цитат
Данните от САЩ показват, че при мъже на възраст от 12 до 17 години са докладвани 9,8 случая на миокардит на милион първи дози. Това се повишава до 67 на милион след втората доза. Повечето хора се възстановяват бързо.

За мен  е интересно, за преболедували, които са имали като усложнение перикардит/ миокардит, не е ли повишен риска да получат отново такива усложнения при ваксиниране?
Дали има някъде такива проучвания?

Ladybird_, нещо линка не ми отваря.

# 11 304
Неко, тези неща са ми ясни. Но, първо, не е достатъчно, за да обясни разликите с подхода, второ, просто им завиждам на шведите и, трето, ненавиждам това, което се прави в Германия и Франция, което се канят да правят в Италия и може би другаде, не знам.

За България ми е ясно, цял половин час посветих с кафето сутринта за ваксърска пропаганда на хора от малък град и ме гледаха като изключен телевизор. Много са ни дървени главите.

# 11 305
Аз пък съм се отказала да просвещавам, убеждавам и споря с някого. Направих си необходимите изводи на кой колко му е акъла, щом вярва в чипиране и стерилизиране и съм го изолирала от контактите си. Много злоба, много невежество, много хейт и липса на емпатия към уязвимите прослойки. Свила съм се до руслото на семейството и близките познати, гледам да не се бутам в тълпите и си стискам палци. Тука е така - всеки се спасява поединично.

# 11 306
Цитат

За мен  е интересно, за преболедували, които са имали като усложнение перикардит/ миокардит, не е ли повишен риска да получат отново такива усложнения при ваксиниране?
Дали има някъде такива проучвания?

Ladybird_, нещо линка не ми отваря.

Поправих го
https://www.gov.uk/government/news/jcvi-issues-updated-advice-on … ple-aged-16-to-17

# 11 307
  • Пловдив
На 12 години е. Излиза с приятелки. Не мога да я пусна никъде без тест. То и с тест вече 4-5 дни не я пускам, освен с мен по по-пусти пътища. Съмнително ми се видя. Тя боледува много рядко и въпреки ковид обтановката е за пръв път това със сополите.

# 11 308
Аз пък съм се отказала да просвещавам, убеждавам и споря с някого. Направих си необходимите изводи на кой колко му е акъла, щом вярва в чипиране и стерилизиране и съм го изолирала от контактите си. Много злоба, много невежество, много хейт и липса на емпатия към уязвимите прослойки. Свила съм се до руслото на семейството и близките познати, гледам да не се бутам в тълпите и си стискам палци. Тука е така - всеки се спасява поединично.
И аз съм така и хабя нерви само с близките на приятелят ми, с друг не. Но резултат няма, зомбирани са от дезинформацията и няма какво да направя освен да се надявам, ако го пипнат да минат леко. Говорих, коментирах глупостите, които четат, но твърде твърдоглави хора.  Прави ми впечатление, че с който говоря на тема ковид и го играе контра обикновено стига дотам да ми цитира Мангъров и Чорбанов. Примерно казва ама не го мисля аз, ами висуслог като Мангъров. Явно бая хора са подвели Мангъров, Чорбанов и сие, все повече се убеждавам като виждам какво става.

# 11 309
Интересно ми е защо в Швеция си ходят свободно навсякъде, а в Германия
Почти всички били ваксинирани. Скоро съфорумка пусна тяхната графика и ваксинираните бяха разделени на шведи, хора от третия свят и родени в друга европейска страна. Само тези последните две групи не искали ваксина и явно шведите не искат да се ограничават заради тях. Ти би ли искал мерки в този случай? Ако у нас изкарат графика, според която ромите не искат ваксина и пълнят болниците?

Докато в Германия по принцип моделът е друг, залагат на тестване. Иначе и ваксинацията не им напредва по същия начин, както и в Австрия, където докараха 63% с една доза и понамалиха драстично темпото.

Скрит текст:
Иначе аз също се надявам цялото това тестване и не-знам-какво скоро да спре. Да не помисли някой, че много ми е важно. Мисля, че направихме достатъчно. Като цяло желанието ми за мерки е минимално, колкото да не е без хич Relieved

ПП Ще добавя един aвстрийски сайт, който доставя до България и има от тестовете близалки и със слюнка. Бях пратила лятото на една приятелка от австрийските детски тестове LEPU, но пристигнаха чак след три седмици, та не смея да предлагам този вариант.

Ако някой има нужда от съдействие, нека ми пише на лични, за да видя навреме.

Последна редакция: нд, 05 сеп 2021, 15:48 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт