COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 979 374
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 11 490
Май да изчакаш с ваксинирането ще се окаже предимство. Аз доста отлагах заради здравословни проблеми и разни вихрещи се алергии, с които се борех и май може да е плюс това забавяне. Сега е важно човек да в защитен за есенно-зимния период.

# 11 491
Тц отлагането е минус, колкото по-рано по-добре.

# 11 492
  • Немция
Факт е, че вчера Израел е докладвал 51 смъртни случаи.

Данните за последните 14 дни, брой смъртни случаи:

Израел: 375
България: 640

Израел обаче е 9 милиона.

# 11 493
Да, не е добре, но някои хора гледам и лекари се чудят дали имат защита след като са се ваксинирали преди повече от 6 месеца.

# 11 494

Германия е с 84 млн. и за същия период има 385 смъртни случаи, колкото Израел.

Швеция е с 10,4 млн., а има 6 смъртни случаи за същия период.

# 11 495
Според австрийския канцлер Себастиан Курц, пандемията на практика е приключила за тези, които са ваксинирани.  „Със сигурност няма да има повече локдаун за ваксинирани хора“, каза Курц в понеделник вечерта.  "В случай на претоварване на здравната система, достъп например до нощни  заведения, ресторанти и големи събития  няма да имат само неваксинирани хора."  

https://www.google.de/amp/s/www.spiegel.de/wissenschaft/medizin/ … -169d4bda8c74-amp

# 11 496
  • Немция

Германия е с 84 млн. и за същия период има 385 смъртни случаи, колкото Израел.

Швеция е с 10,4 млн., а има 6 смъртни случаи за същия период.
Зависи колко е разпространена инфекцията.

В Израел доста отпуснаха мерки покрай ваксинирането, южняшки манталитет, много контакти, безгрижно лято... Начинът на живот определя и хода на заразата.
А и Израел са около 60% ваксинирани, това се смята за недостатъчно.

# 11 497
Да, не е добре, но някои хора гледам и лекари се чудят дали имат защита след като са се ваксинирали преди повече от 6 месеца.
Ако ваксините пазеха само 6 месеца биха били безпредметни. Не забравяй антителата са само средство за оценка на инфекция, но не и за протекция ... за момента няма стандарт. Също така Б клетките ще си седят и няма да се махнат, те са част от имунния отговор и отговарят за производството на антитела.

Последна редакция: вт, 07 сеп 2021, 01:06 от pehoko

# 11 498
Ако ваксините пазеха само 6 месеца биха били безпредметни. Не забравяй антителата са само средство за оценка на инфекция, но не и за протекция ... за момента няма стандарт.
Със сигурност са повече от 6 месеца, но едва защитата е същата както в началото с течението на времето. Даваха една от първите ваксинирани лекарки у нас, която е сложила първа доза декември и в момента се чуди изобщо дали е защитена. Вдигаше рамене и не знае каква е защитата й.

# 11 499
В Израел доста отпуснаха мерки покрай ваксинирането, южняшки манталитет, много контакти, безгрижно лято... Начинът на живот определя и хода на заразата.

Израел имат много строг граничен контрол, учудва ме, че им е толкова трудно да си контролират инфекцията вътре в страната.

Досега не съм чула някоя държава в ЕС да изисква хем да си двойно ваксиниран, хем да си отрицателен тест, хем там на място в Израел ще те подложат и на серологичен тест. Тройна проверка и то само за избрани държави.

Израел ще позволи посещения на малки туристически групи от някои държави, но не и от България

Израел ще позволи на малки туристически групи от избрани държави да посещават страната от 19 септември в рамките на пилотна програма за рестартиране на туризма, съобщи Ройтерс, като се позовава на израелското правителство.

На туристически групи от 5 до 30 души от страните в зеления, жълтия и оранжевия списък на Израел ще бъде позволено на влизат в страната, стига всичките им членове да са напълно ваксинирани, обяви израелското министерство на туризма. Забраната за посещения на индивидуални туристи обаче остава.

Забраната остава в сила за групи от страните от червения списък на страните с висок риск от COVID-19. В червения списък влизат България, Бразилия, Мексико и Турция.

Пристигащите туристи ще трябва да представят доказателство за поставена втора доза от ваксините в последните шест месеца или на бустерна трета доза. Освен това те ще трябва да имат отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, и ще бъдат подложени на серологичен тест при пристигането си на летище "Бен Гурион" в Тел Авив.

https://www.24chasa.bg/novini/article/10152775

# 11 500
Ако ваксините пазеха само 6 месеца биха били безпредметни. Не забравяй антителата са само средство за оценка на инфекция, но не и за протекция ... за момента няма стандарт.
Със сигурност са повече от 6 месеца, но едва защитата е същата както в началото с течението на времето. Даваха една от първите ваксинирани лекарки у нас, която е сложила първа доза декември и в момента се чуди изобщо дали е защитена. Вдигаше рамене и не знае каква е защитата й.
Лекарите са повече "занаятчии" отколкото научни работници. Някои от тях се опитват да са учени, но се сблъскват неизбежно с такива и осъзнават, че нямат базата за да дават заключения.

# 11 501
Цитат
Тия дни попаднах на предложенията  за бюджет за 2022 на БСП. Предлагат да отпаднат 16 милиона разходи за ваксини за догодина, и тези пари да се пренасочат за пенсии и подобни. Загрижили са се за пенсионерите, видиш ли. Жалка история!

Бреййй, все си мисля, че не могат да ме изненадат, а сега успяха да ме уцелят в десетката.
Имам чувството, дано е грешно, че са взели решение за нас - кой умрял-умрял, няма да им вземаме мерки сега, да натоварваме бюджета и да съсипваме частни и нечастни бизнеси.
Ни една страна няма толкова келяво управление на пандемията, а някак успяваме да надскочим себе си.

Не знам дали е пускано в темата: https://novavarna.net/2021/09/03/pcr-%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82-%d … m_medium=facebook PCR тест даде различни резултати на един и същи човек само за ден

Няма нищо странно. Отрицателен резултат не означава, че човек не е заразен. Само положителния резултат е сигурен. Това пък много пъти го казаха, а е известно отпреди ковид. Не е само при микробиологични изследвания, при биопсиите също е така.
Ама може пробата да е била и замърсена.  Особено ако човека е бил и без симптоми.
Понякога и при въвеждането на резултата може да стане грешка и някой да го отнесе. Особено ако служителите са претоварени.

# 11 502
  • В заешката дупка
Израел нямаше толкова строг граничен контрол когатo случаите почнаха да растат. А при липсата на мерки, влезне ли вирусът, разпространението може да става доста бързо, особено пък с делта.

# 11 503
  • София

Израел имат много строг граничен контрол, учудва ме, че им е толкова трудно да си контролират инфекцията вътре в страната.

Досега не съм чула някоя държава в ЕС да изисква хем да си двойно ваксиниран, хем да си отрицателен тест, хем там на място в Израел ще те подложат и на серологичен тест. Тройна проверка и то само за избрани държави.

Израел ще позволи посещения на малки туристически групи от някои държави, но не и от България

Израел ще позволи на малки туристически групи от избрани държави да посещават страната от 19 септември в рамките на пилотна програма за рестартиране на туризма, съобщи Ройтерс, като се позовава на израелското правителство.

На туристически групи от 5 до 30 души от страните в зеления, жълтия и оранжевия списък на Израел ще бъде позволено на влизат в страната, стига всичките им членове да са напълно ваксинирани, обяви израелското министерство на туризма. Забраната за посещения на индивидуални туристи обаче остава.

Забраната остава в сила за групи от страните от червения списък на страните с висок риск от COVID-19. В червения списък влизат България, Бразилия, Мексико и Турция.

Пристигащите туристи ще трябва да представят доказателство за поставена втора доза от ваксините в последните шест месеца или на бустерна трета доза. Освен това те ще трябва да имат отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, и ще бъдат подложени на серологичен тест при пристигането си на летище "Бен Гурион" в Тел Авив.

https://www.24chasa.bg/novini/article/10152775
Реално туризмът в Израел е с обем.. вероятно поне 10 пъти по-голям от туризма в Бг !!
Невероятно сборище от ЦЯЛ СВЯТ  извървяващо се по пътеките на религиозните места, тотален микс от всевъзможни култури - едните са нови, модернистични а други застинали в средните векове или дори още по-рано...
Т.е. и дума не може да става за сравнение между нас и Израел като човекопоток. Иначе населението на България и Израел е приблизително еднакво.  Но реално населяваните територии в Израел са в пъти по-малки от  Българските,  просто половината от територията им е обикновена необитаема пустиня.
Друг огромен ( според мен) проблем е че към официалното им население от близо 9 млн. трябва да се прибави и едни около 5 млн. палестинци ( да учудващо е но в тази полицейска държава все още не е ясен точният брой палестинци ) , а палестинците са разпръснати из почти цял Израел - те не обитават компактно една територия,  вярно е че са основно по западния бряг на Йордан,  но не и там само. Данните за ваксинирани обаче са само за израилтяните, не включват жителите на автономните Палестински територии, а тези жители работят примерно в Тел Авив, но вечерта се прибират да спят в дома си във Витлеем...
Не е зле такъв тип местни особености, да се имат предвид когато се сравнява Израел с България ( примерно  )...
П.п. не съм бил там от както "дойде " ковид, но ми се струва че израелските цифри за ваксинирани... е добре да бъдат взети с "едно на ум "

# 11 504
Вие сте седнали с Израел да се сравняваме, еми..то да бях там щях да съм забравила за вируса сигурно и да се притеснявам.
Много ме дразни тази типично българска черта да се възвеличава всичко чуждо, а да се оплюва всичко родно. Тук сме най— добре да ви кажа. Всеки има право на свободна воля и ,за съжаление на най- диктаторски настроените от вас, ваксините не са задължителни. Все още.

Общи условия

Активация на акаунт