COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 969 074
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 21 120
В Германия само PCR ли признават?
Иначи ЛЛ стискащ направления е наш патент. Wink

Като им се стискат ПСР тестовете, поне с бързи такива да тестват. Не е нормално аз да умирам от страх дали не съм позитивна и да си се тествам сама вкъщи. Това ми се случи и преди да се ваксинирам. Пак не ме тестваха ами директно си ме пратиха у дома на антибиотик.

# 21 121
  • София
Около мен в близкия кръг на обкръжение след последните два дни ситуацията е следната - един купен сертификат и трима сериозно замислили се за ваксина, единият със запазен час за Пфайзер. При другите двама тепърва узрява намерението, до действието не знам точно колко време ще мине.

Аз мисля, че журналисти и управляващи е редно да развенчаят още една психоза около ваксинирането, а именно защо в други страни не подписвали нищо, а в България подписваме. Не че е нещо различно от стандартно информирано съгласие, но все пак. Да се даде отговор, защото забелязвам, че във фейсбук намалява антивакс агресията като цяло, но хората се съмняват, че има конспирация по този въпрос, все едно нас нещо ни експериментират. И казват - като спрат да ни карат да подписваме, тогава ще се ваксинираме. За мен отговорът се крие там, както някой отбеляза, че България е една от най-демократичните държави в период на пандемия, докато другаде е няма искам, не искам, когато става въпрос за здраве и живот.

# 21 122
Мерките целят основно увеличаване на броя ваксинирани и тествани. И какво от това?
Да, след първа доза хората ще имат сертификат и достъп до разни места (до втората доза). Голяма работа. Изискванията за маски и дистанция не са отпаднали. Просто няма да има тълпи от "безсмъртни" по молове, кръчми и подобни.
Не разбирам нито неистовото желание за пълен локдаун, нито това за "каквото ни е писано".
Надеждата, че "аз се пазя много или аз ще го мина леко" е същата като тази, покрай която настървено се търкаха лотарийни билети.

# 21 123
В Германия ни тестват всички - и ваксинирани и неваксинирани....

Момент... имаш предвид при посещение на лекар или попринцип? От лятото насам въведоха 3Г, междувременно и 2Г, с което тестването на ваксинирани (към които спадаш ти) отпадна. Дори в момента и при определени условия пада носенето на маски за тази група, заедно с преболедувалите, ако до определено мероприятие нямат достъп неваксинирани.

Така че, аз бих казала, че не е точно така, нека не омотаваме хората, които не живеят там, че вече достатъчно митове за Германия изчетох из нета.

От много време насам се тестват предимно безсимптомни неваксинирани, за да могат да посещават разни места. Ваксинирани или преболедували се тестват само при симптоми и посещение на лекар, като решението за тест се базира и на преценката колко е наложителен (това изисква добрата практика при всякакъв вид диагностика попринцип). Това често е и повод за други дискусии, понеже немските медии публикуват много статии, в които се твърди, че масово са заболели неваксинирани. Понеже всички държим на науката, тя не позволява сравнение на две групи, които не подлежат на еднакви условия. Вероятно истината е някъде посредата.

Теб от работа ли те тестват 2х в седмицата? Интересно решение на работодателя ти, аз мислех, че повечето нямат желание за излишни разходи, особено когато властите не изискват тестване на ваксиниран персонал.

Иначе ПСР в Германия се поема от касите, ако можеш поне на базата на симптомите на пациента да докажеш, че е имало основание за ДД Ковид. Често се правят на ощипани и в края на тримесичието връщат на докторите разни документи, с които обясняват, че не зачитат Х неща, които си назначил и че изпадаш в регрес (т.е. сам си поемаш навъртяните разходи).

Скрит текст:
Странно е, че не са те тествали с бърз тест. На мен това ми беше основно занимание миналата зима, като стажувах при ОПЛ. От друга страна, ако имаш леки симптоми, то донякъде тестът се обезсмисля. Издаден ти е болничен, т.е така или иначе се предполага, че ще стоиш вкъщи и няма да сееш зараза. За мен ПСР би имал тежест, ако си за хоспитализация, защото тогава е важно да се знае - да бъдеш ли изолиран или не при приема. В твоя случай.. с и без тест, лечението не се променя. Аз разбирам, че вие като пациенти искате да знаете, но от гледна точка на диагностиката, един тест трябва да се проведе, само когато наистина е необходим за вземането на решение относно лечение или хоспитализиране, или общо взето когато след него ще има някакви други последици в сравнение на ситуацията без тест.

# 21 124
  • София
От друга страна, ако имаш леки симптоми, то донякъде тестът се обезсмисля. Издаден ти е болничен, т.е така или иначе се предполага, че ще стоиш вкъщи и няма да сееш зараза. За мен ПСР би имал тежест, ако си за хоспитализация, защото тогава е важно да се знае - да бъдеш ли изолиран или не при приема. В твоя случай.. с и без тест, лечението не се променя. Аз разбирам, че вие като пациенти искате да знаете, но от гледна точка на диагностиката, един тест трябва да се проведе, само когато наистина е необходим за вземането на решение относно лечение или хоспитализиране, или общо взето когато след него ще има някакви други последици в сравнение на ситуацията без тест.

Карантината не е ли достатъчно значима последица? В Германия не поставят ли под карантина болните от Ковид?

# 21 125
Цитат
Карантината не е ли достатъчно значима последица? В Германия не поставят ли под карантина болните от Ковид?

Да, разбира се. Въпросът ти е на място. В карантина поставят ваксинирани, ако не се лъжа с продължителността, за 10 дена. Ариел има обаче така или иначе болничен, а той предполага стоене вкъщи. Нужна ли е официална карантина, за да знаем при 2 год. в пандемия, че при симптоми се стои вкъщи?

Възможно е и аз да греша в своите изводи, защото нямам опит. Моите разсъждения са в посока - трябва ли да натоварвам социалната система или пациента (с плащане на частно), само за да допринеса към статистиката? (при положение, че изолиране вкъщи ще има и с и без тест).

Истината е, че дори Германия няма целите ресурси на света и в много случаи (почти винаги..) трябва да се мисли и за кой ще плати сметката, особено в амбулантния сектор..

# 21 126
  • София
Болничният не представлява забрана за напускане на дома и не води до администативно наказание, в случай че това се направи. Няма нищо общо с карантината. А и едва ли е с такава продължителност.

# 21 127
Потребителката сподели, че е 1) прекарала болестта, 2) ваксинирана, 3) в момента изпитва страх, дали не е с въпросния вирус. Това не ми звучи на човек, който си взима болничния и отива да сее зарази на обществени места. Ние говорим за този частен случай, а не че никой не трябва да се тества изобщо и никой не трябва да ходи в карантина.

# 21 128
  • София
Въпросът е принципен, няма частни случаи тука.

# 21 129
Въпросът е принципен, няма частни случаи тука.

Аз оставам с впечатление, че ти генерализира моите коментари по отношение на частния случай на Ариел, за който вкл. нейната апробирана ЛЛ е решила да не прави тест. А аз се опитах да ѝ изложа мислими причини за това решение.

# 21 130
  • София
Както се вижда вчера тестовете са били двойно повече от предходните дни и на практика - рекорден брой (ясно защо). Въпросът е, че новите случаи гравитират около вчерашната бройка (с близо 300 повече са), но по-малко от онзиденшната.
В такъв случай може ли да се направи заключение, че специалистите, които казваха, че малко се тества, малко се открива, има много скрити, наближаваме 70% не са прави? Защото, ако бяха прави, при тази бройка тестове вчера, откритите трябваше да са поне 6 000 или бъркам?

И един въпрос към Лейди, коректно ли отразява тази статия (от другата тема): https://novini.bg/sviat/eu/686927?fbclid=IwAR2StbYHR284HoJhjyfOp … 8rF0kh5bUY46auNlE

# 21 131
Увеличеното количество тестове няма нищо общо с проследяване на контактни и хора със симптоми. Това е тестване на здрави хора за сертификат и е нормално да повлияе така.
Друго ме притеснява, толкова висок брой заразени в 4 последователни дни не сме имали никога досега, а мерки практически няма в момента. Дано се задвижи ваксинацията поне с тези зелени сертификати.

# 21 132
  • София
Проследяване на контактни в България не се практикува от м. май 2020 г.
Въпросът е, че мнозина смятат, че ако се направи едно по-мащабно тестване или ако се тестваха двойно повече на ден, щяло да лъсне "скрита заболеваемост". Е, не лъсна, поне за вчера де.....

# 21 133
  • София
Имам един съвсем конкретен въпрос за преболедувалите, които искат да се ваксинират. Ако човек е преболедувал, но иска да се ваксинира и избере двудозова ваксина, кой и как точно определя колко дози да е (което има значение и за зеления сертификат да е изцяло валиден и в чужбина)? При положение, че преболедувалият има валиден ПСР в системата и е бил карантиниран официално. Говореше се, че боледувалите получават една доза, но това така ли е и как се отразява документално и като валидност на сертификата на 100 процента? Някой правил ли го е и какво се случва - преболедувал официално, ваксинира се с една или двете дози от двудозова ваксина за сертификата?

Майтап, майтап, но накрая децата се оказаха в заведенията, за да учат. Значи, затвориха училищата, затвориха занималните, но заведенията не ги затвориха и те се превръщат в нови занимални. какъв е смисълът, да подпомагаме кръчмарите ли? като ще е така, да отварят наново училищата и всичко и децата поне да са с учителите си, а не със сервитьорите, които "ще ги наглеждат". И в допълнение, от мен и от учителите се иска квалификация за работа с деца, но от сервитьора в заведенията и други импровизирани кръчмарски забавачки нищо не се изисква. Абсурдно е всичко това.

Чудя се като въвеждаха мерките дали факторите направиха нарочно първо да поискат твърде много и са ошашкат хората, а после да отпуснат хватката за сертификатите или го направиха от обикновена некадърност. Ако не са могли да планират какво струпване ще бъде и как в икономиката всичко ще се обърка, то с какво са по-различни от нас тук, които сме обикновени граждани? Планирането им куца и анализът, но поне увереност в непогрешимостта си имат. И защо говореха допреди три дни едно, а изведнъж се извъртяха?

Последна редакция: пт, 22 окт 2021, 06:41 от Andariel

# 21 134
  • София
Излязло е официално допълнение към заповедта на Стойчо:
„32. По смисъла на тази заповед валиден документ за ваксинация е и цифровият COVID сертификат на ЕС за незавършен ваксинационен курс с двудозова ваксина съгласно Приложение № 3 към т. 1, буква „в“ от Заповед № РД-01-389 от 31.05.2021 г. на министъра на здравеопазването.
33. За целите само на тази заповед:
а) цифровите COVID сертификати на ЕС за преболедуване и аналогичните на тях документи за преболедуване се считат за валидни от 11-тия до 365-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване или от бърз антигенен тест за COVID-19;
б) цифровите COVID сертификати на ЕС за ваксинация се считат за валидни, както следва:
аа) цифровият COVID сертификат на ЕС за завършен ваксинационeн курс с еднодозова ваксина – от датата на поставяне на ваксината;
бб) цифровият COVID сертификат на ЕС за завършен ваксинационен курс с двудозова ваксина – от датата на поставянето на втората доза от ваксината;
вв) цифровият COVID сертификат на ЕС за незавършен ваксинационен курс с двудозова ваксина - за срок до 30 дни от датата на поставянето на първата доза от ваксината.“

от ТУК
Никаква логика няма прясно боцнатите, че и с първа доза, да се бутат сред останалите с права на имунизирани и защитени, ама нейсе ... Както всяко нещо - и това ще побългарим, логиката ни е последна грижа.

Общи условия

Активация на акаунт