COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 968 690
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 21 315
  • Варна
В темата пишат /пишем / около 10 човека на кръст, някои само четат, не пишат. Питам се кому не беше угодно мнението ми, че в България се лекува неправилно само с антибиотици и починали от вътреболнична инфекция, която довършва много хора в covid отделнията е причина за високата смъртност, а после се пишат covid Намирисва ми на друго щом като в някаква тема в бг мама се трият подобни постове! Та къде тук има нещо антиваксърско, не хуманно или погрешен призив, за да бъде изтрито??

Последна редакция: пт, 22 окт 2021, 14:07 от ivka_smile

# 21 316
Хайде сега, нямало повторно заразени. Не са един или двама хората, които писнаха, че боледуват за втори път.

# 21 317
  • София
Вътреболнични инфекции има в цяла Европа, но там не умират толкова от ковид, колкото тук.
https://antibiotic.ecdc.europa.eu/bg/publications-data/vtrebolni … cientite-v-evropa

П.П. За антибиотиците съм 10000% съгласна. Прекалено лесно се дават, не само при ковид.

Последна редакция: пт, 22 окт 2021, 13:47 от milenaka

# 21 318
  • София
В темата пишат /пишем / около 10 човека на кръст, някои само четат, не пишат. Питам се кому не беше угодно мнението ми, че е България се лекува неправилно само с антибиотици и починали от вътреболнична инфекция, която довършва много хора в covid отделнията е причина за високата смъртност, а после се пишат covid Намирисва ми на друго щом като в някаква тема в бг мама се трият подобни постове! Та къде тук има нещо антиваксърско, не хуманно или погрешен призив, за да бъде изтрито??
Прочетох ти мнението, не знам защо е изрито - аз принципно не докладвам никого и нищо. Но да обобщаваш как лекарите  у нас едва ли не убиват пациентите си с неправилно лечение за мен не е мнение, а сериозно обвинение, което няма как да се хвърля просто така, без доказателства, само защото така ти се струва на теб. Поне аз бих се въздържала от подобни обобщения, защото никак даже не са безобидни.
Това, което лично аз мога да направя по въпроса е да се постарая да не попадам в болница, за да проверя лично качеството на медицинските грижи у нас. По тази причина се ваксинирах и спазвам всички противоепидемични мерки - това е от мен.
Лично мнение.

# 21 319
Латвия призовава ЕС за помощ - готова да премести болни в Швеция

Сега Латвия официално поиска от ЕС помощ за справяне с коронавирусната ситуация в страната.

„В момента имаме нужда от респиратори и болнични легла. Но ако ситуацията се влоши, може да се наложи да преместим пациентите в съседните ни страни, като Германия и Швеция “, казва латвийският министър на здравеопазването Даниелс Павуц пред латвийската телевизия.

Здравните власти на страната изчисляват, че повече от 2000 пациенти с COVID ще бъдат приети в болниците този месец. Ограничението на капацитета е 1500.

https://sverigesradio.se/artikel/lettland-vadjar-eu-om-hjalp-red … juka-till-sverige

Ситуацията в Швеция 25 дни след отпадането на мерките - намираме се в плато, пета поредна седмица с около 4000-4300 нови случаи седмично или средно по 600-615 случаи дневно. Смъртността остава една от най-ниските в Европа. Хоспитализираните и те са в плато от доста време, между 200-230 общо хоспитализирани, от които между 20-35 интензивни.

Следи се ситуацията в IVA (интензивното), за да се види кога трябва да се даде бустерна трета доза на хората под 80 години, на тези между 65-79 години. Вчера на пресконференцията се каза, че третата бустерна доза трябва да се даде нито по-рано, нито по-късно, за да има най-голям ефект. Засега трета бустерна доза са получили имунокомпрометираните, всички в хосписите и домашните грижи и всички над 80 години без социални грижи.

За една седмица са ваксинирани около 15% от децата във възрастова група 12-15. Тяхната ваксинация започна миналата седмица.

Пак на пресконференцията се каза, че е много трудно да се прогнозира какво ще се случи през ноември и декември, всичко ще зависи само и единствено от натиска към интензивното и веднага ще се удари аварийната спирачка, като се върнат последните отпаднали мерки, които касаеха капацитета на публични събирания и събития.

Швеция от 29 септември е с най-леките мерки в ЕС, зедно с Норвегия, Финландия и Дания. Най-строги са мерките в Италия, явно заради изискването на сертификат навсякъде. UK e някъде по средата, явно заради регулярното тестване на децата по няколко пъти седмично. В Швеция не се използват сертификати, нито децата се тестват регулярно, за да ходят на училище. Маски също отдавна се знае, че няма в Швеция.

COVID-19: Stringency Index

Швеция - 19,44
Норвегия - 20,37
Дания - 24,07
Финландия - 24,07
................

UK - 41,20
Испания - 42,13
Нидерландия - 45,37
България - 47,22 (знем, че в нашата действителност мерките са само на хартия)
........
Германия - 54,63
Австрия - 60,19
Франция - 66,67
Италия - 71,3

https://ourworldindata.org/grapher/covid-stringency-index?time=2 … untry=SWE~DEU~GBR

# 21 320
  • Варна
В темата пишат /пишем / около 10 човека на кръст, някои само четат, не пишат. Питам се кому не беше угодно мнението ми, че е България се лекува неправилно само с антибиотици и починали от вътреболнична инфекция, която довършва много хора в covid отделнията е причина за високата смъртност, а после се пишат covid Намирисва ми на друго щом като в някаква тема в бг мама се трият подобни постове! Та къде тук има нещо антиваксърско, не хуманно или погрешен призив, за да бъде изтрито??
Прочетох ти мнението, не знам защо е изрито - аз принципно не докладвам никого и нищо. Но да обобщаваш как лекарите  у нас едва ли не убиват пациентите си с неправилно лечение за мен не е мнение, а сериозно обвинение, което няма как да се хвърля просто така, без доказателства, само защото така ти се струва на теб. Поне аз бих се въздържала от подобни обобщения, защото никак даже не са безобидни.
Това, което лично аз мога да направя по въпроса е да се постарая да не попадам в болница, за да проверя лично качеството на медицинските грижи у нас. По тази причина се ваксинирах и спазвам всички противоепидемични мерки - това е от мен.
Лично мнение.
Не само защото ми се струва така на мен, а защото и съм прочела подобни становища от лекари в пресата. Думи като "убиват" аз не съм писала. Написах "неправилно лечение предимно с антибиотици". Не случайно хората търсят помощ в чужбина за редица сериозни заболявания, случайно ли е това? Не случайно в една Великобритания например никой7не може да си помисли да отиде в аптеката да си купи ей така лекарство, камо ли антибиотик, а тука фармацевтичната индустрия избуява като топъл хляб. Като пусна телевизията 90% реклама на лекарства, останалите 10 на кредити. Отиваш в аптеката и пазариш, пазариш, каквото ти душа иска..
Сега и сертификат ще дават с 1 доза и после ми кажете къде е грижата за хората наистина. А в градския транспорт един връз друг без сертификат, без нищо.

# 21 321
Ивка, аз те прочетох и съм съгласна с мнението ти, че има нещо в болничното лечение в България, допринасящо за високата смъртност.
Излизайки от темата за ковид, давам пример с лековатото предписване на антибиотици за щяло и нещяло тук срещу трудния достъп в чужбина.

Докато публикувам, сме писали едновременно.

# 21 322
Обявиха откога диагностицираните с антигенен тест ще получат сертификатите си
Валидността на сертификатите ще бъде удължена на 12 месеца
От понеделник, 25 октомври, всички български гражданите, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна система положителен резултат от направен антигенен тест,  могат да изтеглят своя „зелен сертификат“ от http://www.his.bg.
Валидността на сертификатите за преболедуване на COVID-19 ще бъде удължена от 6 на 12 месеца, като те ще могат да се ползват на територията на страната, за нуждите на държавния здравен контрол, припомнят от Здравното министерство. Такива сертификати могат да получат всички преболедували коронавирусната инфекция, установено с PCR или антигенен тест. Решението се базира на становищата на експертните съвети по инфекциозни болести, епидемиология и клинична имунология.

https://nova.bg/news/view/2021/10/22/343777/

# 21 323
Ето и моите въпроси към управляващите пандемията:

[1] Защо се говори единствено за ваксиниране, като средство за справяне с пандемията? Не е ли основният проблем липста на адекватно лечение (медикаменти) на случаите с усложнения? Какво ни ползва тоталното ваксиниране, след като и ваксинираните боледуват? Ама били намалявали смъртните случаи. Добре, но голям проблем при ковид-19 са също така вторичните поражения при преболедувалите. Или ваксинираните, които се заразяват и боледуват са предпазени и от тях?

[2] Защо научната общост не работи също толкова активно в посока разработване на успешни лекарствени препарати за лечение на тежките случаи? При наличие на точните лекарства всякакви зелени сертификати, локдауни и пандемични планове ще са ненужни. Все пак един малък процент от хората достигат до тежки състояния и при наличие на успешна терапия нямаше изобщо

[3] Защо няма обществена дискусия между специалисти, които са на различни мнения? Какво им пречи да седнат заедно на една маса и да изложат своите аргументи? Защо овластените приемат безкритично спусканите от Брюксел указания? Нима нямаме учени на световно ниво, които да посочат нашия пътя?

[4] Защо овластените специалисти упорито избягва темата "преболедували" и какво се случва с тях? Как така след почти 2 г. ковид-19 не пожелаха да обобщят статистическите данните за тази категория?

# 21 324
ужас, сега гледах и линка от Нова ТВ за сутрешното нареждане пред фургоните на Пирогов от служителите им - сестри от различни отделения, кърмачески, урология, реанимация - неваксинирани! наистина не съм си представяла, че антивакс пропагандата е проникнала толкова дълбоко в медицинските среди, а после се чудим за дереджето из болниците и как почти няма шанс да влезеш за нещо и да не излезеш И заразен с друго
А що просто не си помисли, че тези хора имат нужните познания, за да останат недосегаеми от другата пропаганда?!
ПП: Някои в тая тема оправдават комичната слава на сайта.

# 21 325
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Royal Ranger,
Защо си против ваксината?

# 21 326
На въпрос 3 веднага ти отговарям че нямаме учени на световно ниво, способни да ни поведат по някакъв път. За това не са виновни самите те, просто науката така е неглижирана у нас с десетилетия, че едно секвениране доскоро се правеше само в Германия, ваксината на Чорбанов я изпитваха върху мишки в някакъв китайски град, щото тук нямаме лаборатории защитени с определен клас сигурност и още десетки други неща. Учените у нас не са на почит, освен ако не прибегнат до политическа кариера.

# 21 327
Royal Ranger - прекалено малки сме, за да тръгнем на "опъки" срещу ЕС. Видя какво стана с Полша. Колкото сме болни и бедни само да ни изритат от съюза и да ни спрат парите и сме до там. Все пак много фирми в БГ се вдигнаха благодарение на субсидиите от ЕС.
Много обаче от антиваксърите не го виждат.

# 21 328
  • София
ужас, сега гледах и линка от Нова ТВ за сутрешното нареждане пред фургоните на Пирогов от служителите им - сестри от различни отделения, кърмачески, урология, реанимация - неваксинирани! наистина не съм си представяла, че антивакс пропагандата е проникнала толкова дълбоко в медицинските среди, а после се чудим за дереджето из болниците и как почти няма шанс да влезеш за нещо и да не излезеш И заразен с друго
А що просто не си помисли, че тези хора имат нужните познания, за да останат недосегаеми от другата пропаганда?!
ПП: Някои в тая тема оправдават комичната слава на сайта.
Медиците в ЕС нямат нужните познания?

Ох, стига с тези заповеди от Брюксел...

Кубинците са с тридозови ваксини, и на тях ли Брюксел им заповядва? Сигурно и на китайците Брюксел им заповядва...

# 21 329
Според мен Royal Ranger визира не само България, а и останалите страни.

Общи условия

Активация на акаунт