COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 967 113
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 22 080
Който се интересува от данните за Африка:

https://graphics.reuters.com/world-coronavirus-tracker-and-maps/regions/africa/

# 22 081
"1. АКТУАЛИЗАЦИЯ ЗА ВАРИАНТА
Направих малка почивка от тях, но се върнах с важен нов доклад

@ukhsa определи AY4.2 като VUI

2. AY.4.2 е подлиния на Делта (което означава, че е Делта, но с няколко нови мутации)
AY.4.2 привлече вниманието *не*, защото е известно, че тези конкретни мутации са тревожни(те не са)
Но тъй като броят на наблюдаваните случаи показва, че той може да се конкурира с оригиналната Делта

3. И така: каква е епидемиологията?

• 15 120 случая в Англия
• Видян за първи път през юли 2021 г
• Разпръснати из цялата страна
• Не е свързан с пътувания

4.Най-интересното е, че расте
От случаите на Делта AY.4.2 са:
• 3,8% през седмицата, започваща на 19 септ
• 5,2% през седмицата, започваща 26 септ
• 5,9% през седмицата, започваща на 3 октомври

5.Това е бавен огън
Но Делта вече е * толкова * предаваема, забележително е, че AY.4.2 се увеличава в този контекст
• Оценки за темп на растеж: 17% предимство за AY.4.2 над Delta
• SAR в домакинства: 12%(8%-16%) по-разпространяващ се

6.Важно е да се отбележи, че чакаме проучвания за неутрализация, за да разберем по-добре защо виждаме това предимство?
Биологична преносимост ли е? и/или имунно бягство? или просто случайно се среща на места/популации, където инфекциите с #COVID19 така или иначе нарастват най-бързо (напр. деца)

7.От международна гледна точка това се отчита в 33 държави
{също страните, които правят най-много секвениране, което означава, че вероятно е още по-разпространен}

8.И така, колко трябва да сме притеснени? Все още не натискайте паник бутона
Не забравяйте, че Делта имаше 60-80% предимство при разпространение, но това беше в частично ваксинирана/неваксирана популация.
Най-добрият сценарий е, че не е по-инфекциозен от Делта и растежът съвпада с нарастването на броя на случаите...

9.Мисля, че по-вероятно е следващият най-добър сценарий: малко по-инфекциозна версия на оригиналната Делта, която ще измести Делта бавно през следващите няколко месеца.
Спайк мутации A222V и Y145H, за които досега не е известно, че са антигенни, но са слабо характеризирани.

10.Забравих да спомена – некоригираният анализ на тежестта (хоспитализации в болница и смърт) не показва разлика в риска между AY.4.2 и B.617.2
Проучванията за неутрализиране са ключови. 

11. Добрата новина е, че вариантите на Lambda и C.36.3 се деескалират до „сигнал при наблюдение“, тъй като са изпреварени от Делта (и двете изчезнаха в Англия от юни) и доказателство, че не избягват значително имунния отговор."

https://twitter.com/kallmemeg/status/1451828430991937538

# 22 082
И разказите на медиците, които работят в Ковид отделения няма да трогнат радетелите за естествен имунитет - но все пак:

https://www.actualno.com/healthy/bylgarka-s-pokyrtitelen-razkaz- … news_1659856.html

Едно красиво и крехко момиче от Банско вече 2 години се бори за живота на болни с коронавирус във Великобритания. Нези Икономова от години живее с родителите си на Острова, работи в болница и учи медицина. Тя е внучка на емблематичната банскалийка Незабравка Икономова - дългогодишен шеф на обредния дом, талантлива самодейка в читалищните състави и управител на почивната станция на ДКП.

# 22 083
Аз пък мисля, че направиха голяма крачка с въвеждането на сертификатите. И няма да има връщане назад ако са последователни, включително ако имаме избрано ново правителство.
Стана ясно, че политиката - затягаме, затваряме, отваряме не действа! Българина най-обича свободата си. Доброволно да се ваксинира - абсурд!
На мнение, че трябва пълен локдаун за справяне със ситуацията. И да, не е правилно заведения и ученици да изнасят всичко на гърба си при всяка вълна!
Обявяване на задължителни сертификати за навсякъде. И съм "За " да включва антитела. Просто да го въведат 3 месеца валидност, както в Австрия.  Все пак най-големия проблем са тези, които не са преболедували и без ваксина.
О, да. Задължително Била, Кауфланд и Лидъл да не минават през капките. Там ако има изискване за сертификат ще има още по-голям ефект ( желаещи за ваксина, особено сред най-рисковите групи)

-

# 22 084
  • София
Чудесна кампания тече в момента по ТВ.
Рядко гледам бг ТВ, но адмирации за БТВ и Нова.
Чудесен Николай Младенов по бТВ.
Идеален Светослав Иванов и Лора Крумова.
Само с една забележка - къде дремАхА и те. Медиите...
Това, което правят в последните дни трябваше да се случи отдавна.

# 22 085
Благодаря ти Нина, ще ги гледам на запис непременно. Приятно ми е, че се размърдаха, макар и късничко. То при нас все трябва да опре ножа до кокала.....

# 22 086
В "На фокус" при Лора Крумова говориха за ваксинацията при учениците и тяхната гледна точка. Ако някой има време, може да го види, добре бяха направени интервютата. Родителите на едно от децата особено си заслужава да се чуят.
EvaKrusteva, аз (а и много хора от темата) като цяло гледам сайта на Worldometers за новите случаи по света, излекуваните, починалите и тестовете.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url … zks92mP5xVSU6CwDa
За данни за поставените ваксини ползвам този сайт. Той е по-скоро американски, но мисля, че също би могъл да е полезен. Има всякаква информация:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url … CdLTiTa7d-LqfWRs0
За България по-конкретно гледам тук:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url … iKIjOpVXQynvrkfmQ

# 22 087
Добра новина - видях, че Лили М е имала активност на профила Hug

https://graphics.reuters.com/world-coronavirus-tracker-and-maps/ … itories/bulgaria/

Интерсна графика на Ройтерс за България и мерките - в червено пълен локдаун, в жълто на някои нива, в бежово (каквото е в момента) препоръка за сериозни мерки. В пика на миналата вълна е имало за кратко рестрикции.

# 22 088
  • София
Аз пък мисля, че направиха голяма крачка с въвеждането на сертификатите. И няма да има връщане назад ако са последователни, включително ако имаме избрано ново правителство.
Стана ясно, че политиката - затягаме, затваряме, отваряме не действа! Българина най-обича свободата си. Доброволно да се ваксинира - абсурд!
На мнение, че трябва пълен локдаун за справяне със ситуацията. И да, не е правилно заведения и ученици да изнасят всичко на гърба си при всяка вълна!
Обявяване на задължителни сертификати за навсякъде. И съм "За " да включва антитела. Просто да го въведат 3 месеца валидност, както в Австрия.  Все пак най-големия проблем са тези, които не са преболедували и без ваксина.
О, да. Задължително Била, Кауфланд и Лидъл да не минават през капките. Там ако има изискване за сертификат ще има още по-голям ефект ( желаещи за ваксина, особено сред най-рисковите групи)

-
А в Австрия примерно има ли определен брой антитела, които трябва да имаш?

# 22 089
Много хубаво интервю с директорката на училището и проф. Младенов. /чудесен лекар ❤/  Браво на Светльо.
Дано от утре не започнат, да канят Чорбалъжито. Медиите също имат огромна вина   за недоверието към ваксините.

# 22 090
  • София
Благодаря ти Нина, ще ги гледам на запис непременно. Приятно ми е, че се размърдаха, макар и късничко. То при нас все трябва да опре ножа до кокала.....

Интервюто с директоката на НТБГ и Николай Младенов трябва да се върти поне по 3 пъти на ден.
Да го изгледат внимателно неваксинирани сестри, санитари, лекари, учители, родители, пациенти, обикновени хора... всички. Без изключение.
Медиите са четвърта власт и със сигурност носят вина.

# 22 091
Брей, не мога да повярвам, медиите се бъгнаха. Академик Петрунов по БНТ.

Ninnann, трябва, но антиваксърите няма да го гледат. И за го гледат, ще цитират Чорбанов и доцента Атанасов.

# 22 092
Радев: Затварянето на държавата е крайна мярка
Президентът постави въпроси, на които очаква служебното правителство по най-бързия начин да даде отговор и адекватно решение
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/radev-zatv … na-miarka-6132913

"Ситуацията наистина е напрегната,

въпреки прилаганите пропорционални мерки, през последните дни броят на заболелите и починалите българи е тревожно висок, а болниците се задъхват", отбеляза президентът.

Нещо математиката не му е силна страна на президента, колко пък да са пропорционални прилаганите мерки, щом следва изводът във втората половина на изречението...

# 22 093
Скрит текст:
-
А в Австрия примерно има ли определен брой антитела, които трябва да имаш?
[/quote]

Казвам само, че сме отдавна изтървани. Няма как да се случи от днес за утре. Започваме (най- сетне и ние ) и от някъде се тръгва. Най-логично от тези, които не са се сблъскали изобщо. Предвид това, че до сега никой не ни предлагаше тестове, има хора, които само преди месец изкараха вируса, но е регистриран само един от семейство.
Отделно, четейки другата тема, кашата става съвсем пълна - има много ваксинирани, които боледуват и не съвсем леко. Има такива и преболедували, а и случаи на такива преболедували, ваксинирани и пак болни.
Смятам, че най-уязвими са не сблъсквалите се и хората на възраст!
И да в училище съм за тестове два пъти седмично.
Няма как да стане от раз това с ваксините..Малко толерантност не е лоша..Но сертификата да не е изберателен за посещения на обществени места, било и големи хранителни вериги.

# 22 094
  • Торонто
Интервюто с директоката на НТБГ и Николай Младенов трябва да се върти поне по 3 пъти на ден.
Да го изгледат внимателно неваксинирани сестри, санитари, лекари, учители, родители, пациенти, обикновени хора... всички. Без изключение.
Медиите са четвърта власт и със сигурност носят вина.
Коя е датата на предаването да знам как да го търся?
Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт