COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 965 794
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 22 395
  • Сан Франциско
Би трябвало да е възможно да се намери листовка с компонентите или да се подаде запитване. Аз хабер си нямам дори какви са тези тестове - в САЩ тестват децата, дори най-малките, с проба от носа, но със специални “педиатрични” четчици - на мен поне сестрата ми показа да сравня с тази за голям човек и обясно точно как и колко се взима.

# 22 396
Най-просто и грубо казано, останах с впечатлението, че ще плюят в някакъв контейнер. Поне министър Кацаров каза, че до съкровените уста и носле на децата ни няма да се доближава нищо. Нищо се поставя нещо в устата. (мазни банички и понички с неизвестно количество трансмазнини, по програмата може, ама стерилни тестове-близалки - сакън!)

За кого говорите? За децата на някой ваш познат, който отказва да се ваксинира или просто така... за всички деца?
Понякога се чудя кой повече мразите, децата или родителите.
За всички, включително и за моите, защото хистерията да не се тестват децата в България е малко в повече. Съгласете се.
В белия свят ги тестват от една година, а в началото и в нослетата дори.
Тук в у нас - манна небесна, сакън!
Съгласна съм, разбира се. Ама вече става много грубо. Иначе за слюнката нямам против. Но за бъркане в носа 2пъти седмично на 7г дете ми идва в повече.

# 22 397
Възможно ли е да сме такива криви хора, дето не могат въобще да си организират държавата и да постигнат съгласие поне по един важен за нацията въпрос? Като гледам какво става наоколо и масовите обществени настроения си мисля, че образованието отдавна е минално на дистанционно обучение и в главите на цели поколения има огромни пропуски, най-вече в информационната култура и умението да си подбират източниците. А политиците гъделичкат мнозинството, че им трябват избиратели.
Ами, той е много комплексен този въпрос, не е един освен това.
Първо, приравняват се 5-6-7-8 годишни с 18-19 годишни.
Второ, масата неграмотни, които четете под новини, вкл. и тук по форумите са завършили присъствено.
Трето, има места, където не тече адекватен присъствен учебен процес, ама никак, и то говоря за София-град-елита. Кипи една безсмислена дейност и се парадира само, но от началото на учебната година почти няма здрав учител, крие се информация, не се карантинира (а са смесени в профили). За гимназия говоря. Не на последно място, в момента завършва първия набор с промени, профилиране и пр. масово децата или работят вече на тази възраст, или се подготвят отдавна извън училище за изпити. Чиста загуба на време е престой присъствен в затворено помещение за час на класа или ГО. Висяха месец наред, пътуваха с часове, за да изкарат два часа присъствено, защото останалите часове са на болни преподаватели.
Та аз с чиста съвест, имайки се и за прилично грамотна и дори ваксинирана Simple Smile (разбирайте желаеща да си образова децата), категорично съм за ДО. Така или иначе само ти свеждат някаква академична информация (11 и 12 клас)  и като студент следва вкъщи сам да откриваш топлата вода, поне да са ти спестени път/разходи/време.
И на мен ми писна - и сме изкарали, и сме ваксинирани, и тестове правим, но по-качествено от това образованието ни (и присъствено) не става. Поне да не пречат, като не помагат. Защото който си учи присъствено, достатъчно е натиснал и учи извън класната стая. Всъщност основно извън нея.

# 22 398
  • София
И да им бъркат в носа, какво ще се случи?
Няма да им вадят зъб, нито ще им оперират апендикса.
Не разбирам, някакво издевателство ли е това?
А това пък със слюнката е максимално никакво, ама пак били против.
Изобщо никой не трябва да ни пита нищо. Не заслужаваме. Сами се докарахме до това положение и не мисля, че изобщо някой има какъвто и да е избор.

# 22 399
Тампончето на теста тип Близалка е безцветно. Като се навлажни от слюнката се поставя върху реактива и се чака 10 Мин. Това е. Другият тип тестове за слюнка - плюеш в хартиено пликче, оттам се взима материал с пипета и се накапва в контейнера, предварително напълнен с реактива. Разклаща се. От контейнера се капват върху плочката капки и се чака 10-15 Мин. По-пипкаво е от тип близалка.

# 22 400
Децата лапат играчките си които може да сте убедени са по-силно канцерогенни от това което ще лапнат при един тест за ковид. Примерно може би не знаете фталатите които са част от много пластмаси се натрупват в организма в кръвоносната система и в даден може да доведат до инфаркт.

Последна редакция: пн, 25 окт 2021, 16:05 от pehoko

# 22 401
"цифровите COVID сертификати на ЕС за преболедуване и аналогичните на тях
документи за преболедуване се считат за валидни от 11-тия до 365-тия ден от датата на
първия положителен резултат от PCR изследване или от бърз антигенен тест за COVID-19;"

Да, ама не. Написали са датата на резултата в заповедта, а започват да броят от датата на вземане на пробата. От събота до понеделник са цели 2 дни разлика. Пълна некадърност и пропуски прозират в тази заповед.

# 22 402
Моят тест е писан положителен от 06.09, а той е правен на 07.09, но явно са знаели, че ще ида болна. 😅
Сигурно сте коментирали, но защо сертификатът ми свети в червено като го сканирам в приложението?

# 22 403
За како сертификат - за преболедувал или за ваксиниран?
Ако е за ваксиниран вероятно не са изминали 14 дни от последната доза.

# 22 404
  • Варна
1.въпрос. Няма давност на зеленият сертификат за ваксинирани лица, така ли?
2 въпрос. Ще карантинират ли за 10 дни преболедувало официално лице преди месец като контактно от 1 ред при наличие на болен от фамилията?

# 22 405
  • София
Тц, червен е, защото е положителен антигенен, а такъв вид тест не генерира ЕС сертификат, който да е признат от приложенията като валиден. Сертификата на Калина е само за вътрешна употреба, но как ще бъде проверяван, освен на око, не знам.

# 22 406
  • София
Въпрос:
Аз съм преболедувал на 7 месеца. 10 пъти си теглих сертификата от his, включително днес. Единствената възможност е за ЕС сертификат, който е от април до септември 2021.
С валидиращия ап сканирах баркода, дава ми, че е "изтекъл".

Този сертификат ли ще ползвам в България, и трябва ли нещо да се прави и презаверява?
Има ли друг сертификат?

Никъде не намерих категорична информация по въпроса. Навсякъде в новинарските сайтове и официалния сайт на Ковид не е уточнено.

До колкото разбирам, тези с антигенен тест ще имат друг вид сертификат.
А ако имам и антигенен, и пср-тест?

# 22 407
Аз само не разбрах в лабораторията като се отиде за антигенен тест, после защо трябва да се чака да се издаде 30 минути хартиен сертификат там? Не може ли да ми вземат пробата, а след 30 минути аз да вляза с личните си данни в his и да си разпечатам сертификата? Така преди работа губя над час пред лабораторията...

# 22 408
За како сертификат - за преболедувал или за ваксиниран?
Ако е за ваксиниран вероятно не са изминали 14 дни от последната доза.
Преболедувал с БАТ.

Тц, червен е, защото е положителен антигенен, а такъв вид тест не генерира ЕС сертификат, който да е признат от приложенията като валиден. Сертификата на Калина е само за вътрешна употреба, но как ще бъде проверяван, освен на око, не знам.
Да, това ми е странно, как ще разберат, че е валиден?

# 22 409
  • София
Проверката ще е както вчера ни провериха - гледаха само имената(мъжко, женско) и дали има код. Но, ако не оправят българското приложение да показва и тези сертификати като валидни, ще има проблем.

Общи условия

Активация на акаунт