Как мога да развия речта си?

• 3 391
  • 29
  •   1
Отговори
# 15
Дадоха ти много добри съвети, най-стабилно и сигурно е да намериш човек, който да те поправя, защото се отпускаш и свикваш с обстановката.
За съжаление и аз съм ставала свидетел на подигравки към гъркиня, хем знаят, че не знае да говори добре български,много грозно. Но да не ти пука,не се отказвай!

# 16
И моя съвет е да четеш на български, по възможност на глас.
Повтаряй след филмите, за да запомниш ударенията и окончанита.
При турците най-голям проблем са родовете - определянето кое е мъжки, женски и среден род и повечето грешки са там. Ако не се справяш потърси учител по български и заедно го научете. 
Също така изговарят част от а-тата гърлено, за това повтарянето на изрази от филми ще ти помогне. Има уроци по български за чужденци - мисля, че и в нета има и пак ще ти е от полза а повтаряш. 
Ако бъркаш словореда - четене и учене наизуст /не се учат цели книги, а определени изречения/.
Живея в регион с доста български турци и се познават основно по а-тата /правят ги гърлени/ и малко бъркат словореда и родовете. Според теб други грешки в речта правиш ли?
Ами да, точно родовете ги бъркам и някои думи ги произнасям по различен начин. Един път бях оставила чантата си на пейката, някой ми беше казал да не я забравям там, а аз му отговорих : "няма да го забравя" и ми стана кофти. Всъщност знам родовете, но докато говоря понякога ги бъркам и се чувствам ужасно.

# 17
  • Sofia
Дали са ти добри съвети — слушай българска реч и чети.
Ако няма с кого да общуваш на бг, ми пиши на лично, мога да помогна Simple Smile

# 18
Един път бях оставила чантата си на пейката, някой ми беше казал да не я забравям там, а аз му отговорих : "няма да го забравя" и ми стана кофти. Всъщност знам родовете, но докато говоря понякога ги бъркам и се чувствам ужасно.
Защо ти е станало кофти? Тази грешка дори е сладка! Stuck Out Tongue Winking Eye
Чужденците доста трудно схващат защо чантата е женска, а столът мъжки.

Дали са ти чудесни съвети - общувай смело, отпусни се и говори спокойно. Ако някой ти се подиграва за грешките - значи толкова му е акъла...
Работиш ли? Ако "не" - започни някъде, където ще можеш да общуваш с повече хора. Simple Smile

# 19
Аз не съм чужденка, нямам друго гражданство, просто говоря постоянно на турски, на български няма с кого да говоря и затова срещам малко трудности.

# 20
Запиши се на някакъв колективен спорт - тенис, зумба, тенис на маса, танци...каквото ти харесва. Ще срещнеш и българи, с които ще можеш да общуваш на различни теми. А кой знае, може без да искаш да създадеш и приятелство 🙂

# 21
Няма значение по каква причина имаш трудности с българския. Германците казват "Упражнението прави майстора". Та - упражнявай се. Може би погрешно възприемаш като подигравка друга реакция? Хората обикновено намират за симпатични такива грешки. Или гледай да възприемаш забележките като градивна критика.
Важното е нищо да не те спира да общуваш.

# 22
  • пустинята Гоби
Пиши и тук из форума, виждаш, че е полезно и така ще си упражняваш писменния български. Наистина се изразяваш много добре, поздравления. И не приемай навътре т.нар. подигравки. Едва ли някой го прави нарочно, просто хората понякога са доста нетактични.

# 23
  • София
Аз не съм чужденка, нямам друго гражданство, просто говоря постоянно на турски, на български няма с кого да говоря и затова срещам малко трудности.
Абе момиче, иди в югозападна България. Аз се затруднявам да ги разбирам. Така е и на други места. Изобщо не се притеснявай. Ако не искаш да ставаш тв звезда или да изнасяш речи, единствено ти трябва да обогатяваш речника си.

# 24

При писане, използваш ли Google Translate, или това, което пишеш тук си го пишеш от себе си? Посто това ще помогне да добием представа.

# 25
С писането и разбирането съм добре, не ми трябва транслейта. Но защо зададохте този въпрос, много грешки ли имам?

# 26
С писането и разбирането съм добре, не ми трябва транслейта. Но защо зададохте този въпрос, много грешки ли имам?

Не, подкрепям мнението на другите съфорумки, че нямате грешки писмено и просто се озадачих за грешките, които казвате че имате докато говорите.

# 27
Аз съм учила 16 години, писала съм много на български, но през тези години съм общувала много малко на български. В началото на миналата година почнах да си търся някой да си общуваме на български в интернет, мина една година и не успях да намеря някой. Намерих няколко човека, но нали, всеки е с работата си и не успяхме да общуваме много. От друга страна пък намирах хора, но после се оказа, че и те говорят на турски, въпреки имената им. Например пишеше Иван, но ми говореше на турски и на мен ми ставаше смешно😁. Сега се опитвам вкъщи с нашите да говоря на български и мисля, че помага.

# 28
В район, населен предимно с турци ли живееш? Кърджали,  Разградско?
Ако да - ще ти е трудно да не общуваш на турски.
Може да помислиш за преместване и работа в София, Пловдив, Варна, Бургас... Така ще си "омешана" с по-разнородна реч. Simple Smile

# 29
Знам, че в другите райони не е така, но в нашия регион почти навсякъде говоря на турски. Преди няколко дни се наложи да пътувам с такси, качих се и посочих адреса на шофьора, той се обърна и ми каза, че е турчин и не е необходимо да му говоря на български, после ми каза: "Не чу ли, че слушам турска песен".😁

Общи условия

Активация на акаунт