НПМГ - тема 6

• 53 521
  • 770
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Инфото ми е основно от преди 3-4 г., когато ми бе на дневен ред. Вижте темите за Мат. състезания и подготовката за СМГ.

Скрит текст:
"Математика за таланти" за СМГ, ПЧМГ си имат книжка, която можеше да се купи от канцеларията (стари изпити и пробни изпити) , 107мо миналата година излезе за първи път Сборник със състезанието Еврика (Евриката навремето е било състезание на НПМГ и 107мо). Вършат работа за подготовка. 125 си имаха състезание и не съм попадала на публикувани техни задачи.
За миналата година обаче състезанието за Мат паралелки бе друго и общо (за държавните/ общинските училища), би трябвало да го има, тъй като е национално.

# 526
Благодаря ти, започвам да събирам задачи и да се готвим бавно,но славно.
За сега мисля да опитам без курсове, но да видим.

# 527
От сайта на НПМГ:
Педагогическият съвет при НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“ на свое заседание  реши следните състезания и олимпиади, които ще се проведат в рамките на учебната 2021-2022 година, да се използват при определяне правото на ученик за участие в държавния план-прием в V клас за 2022-2023 учебна година:

1. Областен кръг на олимпиадата по математика за ІV клас (12.02.2022 г.);
2. Математическо състезание „Европейско кенгуру“ (17.03.2022 г.);
3. Пролетно математическо състезание за учениците от IV клас (26.03.2022 г.);
4. Математическо състезание за ученици от IV клас „Математика за всеки“ (14.05.2022 г.);

Предстои да публикуват по какъв начин ще се извършва балообразуването, т.е. всяко състезание с каква тежест ще се взима. По спомени миналата година  "Математика за всеки" беше с най-голяма тежест.

От сайта dideva.alle.bg - задачите на "Математика за всеки" от миналата година - https://drive.google.com/file/d/19nO-qDE0VzVa3Hx26uFSfWEicpjBsbRA/view

# 528
Desem благодаря за отговора, да след 4ти клас е питането.
Има ли някъде,където мога да погледна задачите,които са давани, независимо в кое училище след 4ти клас?

През изминалото лято за първи път се проведе прием в НПМГ след 4 клас. На практика кандидатстването се базираше на състезанията за прием в СМГ, като основната тежест бе на "Математика за всеки" и Олимпиадата по математика. Имаше разлики в балообразуването м/у двете училища, но те не бяха толкова съществени.
"Математика за таланти" е единственият сборник, от който е решавал синът ми - в него са събрани давани в предишни години състезателни теми за прием. Плюс явяване на всевъзможни състезания с трудност над средната.

# 529
На някакъв етап в по-горните класове преподават ли се науки на чужд език? Например Химия на АЕ?

# 530
  • София
Не, разбира се!

# 531
  • София
На някакъв етап в по-горните класове преподават ли се науки на чужд език? Например Химия на АЕ?

Не мисля. До 10 кл - не. Твърдението е, че "не сме езикова гимназия". И си е така. По този повод, за сегашния 10 клас вероятно няма да има и профил по чужд език

# 532

Не, на чужд език никога не се е преподавало в гимназията, няма и да се преподава.
Ако иска нещо на АЕ, да се запише на извънкласни школи, може би ще има някоя сходна.
Преди години една от госпожите по АЕ водеше курс по “Биологията в терминология на АЕ”. Учиха думи предимно.

# 533
Твърдението е, че "не сме езикова гимназия". И си е така.

Благодаря. Просто исках да знам какво да очаквам защото си правя разни планове за курсове по АЕ.

# 534
Здравейте, доколкото разбирам, има шанс да върнат и големите децата присъствено, при условие тестване (чрез отделяне на слюнка).

# 535
  • София
Не съм много обнадеждена, предвид времето, което отне този въпрос, от първото му споменаване до евентуалната реализация. 😂
До 5-ти клас може и да стигнат, до гимназистите не знам...

# 536
  • София
Може пък сега като вече е прието в НПМГ да приложат по - бързо. От друга страна попаднах на анкета в онлайн медия и настроенията за тестване на децата са доста отрицателни. Повече от половината са против. Дано не е репрезентативно за истинското положение.

# 537
Може пък сега като вече е прието в НПМГ да приложат по - бързо. От друга страна попаднах на анкета в онлайн медия и настроенията за тестване на децата са доста отрицателни. Повече от половината са против. Дано не е репрезентативно за истинското положение.
Да се надяваме, че предвид научния профил на НПМГ, родителите ще са по-благосклонни.

# 538
Доколкото разбирам, предложението на МОН е тестването да става два пъти седмично - в понеделник и четвъртък и да представлява даване на слюнка в контейнер, която след това да мине през реактив.
Не виждам защо не, ако това са условията децата да се върнат в училище.

# 539
Доколкото разбирам, предложението на МОН е тестването да става два пъти седмично - в понеделник и четвъртък и да представлява даване на слюнка в контейнер, която след това да мине през реактив.
Не виждам защо не, ако това са условията децата да се върнат в училище.
Да, а и освен това ситуацията е по-различна сега - преди питаха родителите дали искат тестване на всичк и чакаха 90% съгласие (което е невъзможно). Сега обаче казват - който иска детето му да учи присъствено - тест 2 пъти в седмицата. Който не иска - детето остава онлайн вкъщи. За ваксинирани деца няма тестове.

Общи условия

Активация на акаунт