Юнчета 2021 - тема 1

• 28 569
  • 736
  •   1
Отговори
# 315
Педиатърката ми каза, че другия път ще си говорим за захранването. Моят човек сега е на навършени 4 месеца, т.е. захранването явно ще е между 5 и 6 месец. Чела съм, че от 4ти до 6ти се захранва, отначало по 1 лъжичка и на седмица с по 1 нов плод/зеленчук. Има такива схеми в интернет, кога с какво се захранва

# 316
Няколко дни преди да стане на 6м. започнах да предлагам по малко тиква.Сок не съм давала,той и до ден днешен не пие нищо по различно от вода.

# 317
  • София
Мисля да изчакам поне до 5 навършени месеца. Ако не дава особено зор, може и до 6.

# 318
Съвременната педиатрия препоръчва захранване след 6ти месец с цел стомаха да е достатъчно зрял и да не се върнат коликите. Соковете се отричат като прекалено агресивни за незрялата стомашна лигавица.
В България лекарите не се интересуват от тези препоръки. Насърчава се захранване дори след 3ти месец. После много родители се чудят защо имат злояди деца или страдащи от колити и запек. Аз лично ще изчакам до 5-6ти месец в зависимост от нея. Захранването става по схема, винаги един продукт се въвежда поне 3 дни. За да се следи за реакция. Никога не се дават 2 нови храни в рамките на ден. Отначало се дава лъжичка, после две-три, постепенно количеството се увеличава. Препоръчва се старт със зеленчуци, защото плодовете са сладки и привикването със сладкия вкус може да доведе до отказ при въвеждане на зеленчуците. Общо взето се действа плавно, като млякото си остава основна храна.

# 319
Някъде четох,че първи се дава картоф като най-разпространен в нашата кухня. Аз мисля с него да започна и като привикне, след това заедно с него ще въвеждам останалите зеленчуци. От плодовете мисля първо да започна с ябълката и моркова. Вече си затворих доста бурканчета тиквички,чушки, ябълки,сливи,круша и смесени с праскова. Пак зависи какво педиатърката ще препоръча ама сладките пюрета са ми толкова вкусни,че ако детето не ги хареса аз с удоволствие ще се възползвам Simple Smile

# 320
Ние ще започнем захранване чак към 6тия месец заради алергията, а и по пепоръка на педиатъра. Сега чета книгата за захранване водено от бебето, но ми е малко странно като подход.

# 321
Аз съм решила пак да заложа на ЗВБ, та там всичко зависи от бебето. Започва се когато детето покаже признаци, че е готово. Не се гонят количества, целта е бебето да се запознае с храните, да опитва и да се види за реакция. Основното хранене си остава млякото поне до 1 год.
Постепенно децата прояждат повече.

Синът ми е захранван така. Опитах на почти 6 месеца (без няколко дни) с пюре. Отказа категорично! После започнахме по ЗВБ, няколко месеца почти не ядешв, по 10хапки макс на ядене. След годинка започна да си хапва повече.

В ЗВБ не се следят толкова схеми, просто предлагам подходящи и сезонни неща. Сега ще започна с тиква, тиквички, картоф, морков, круша, ябълка.

# 322
Някъде четох,че първи се дава картоф като най-разпространен в нашата кухня. Аз мисля с него да започна и като привикне, след това заедно с него ще въвеждам останалите зеленчуци. От плодовете мисля първо да започна с ябълката и моркова. Вече си затворих доста бурканчета тиквички,чушки, ябълки,сливи,круша и смесени с праскова. Пак зависи какво педиатърката ще препоръча ама сладките пюрета са ми толкова вкусни,че ако детето не ги хареса аз с удоволствие ще се възползвам Simple Smile

Аз не бих ти препоръчала да започваш с картоф,тъй като е доста блудкав на вкус без нищо + ,че съдържа нишесте и много лесно води до запек.И все пак ти си преценяваш Simple Smile

# 323
Да ама чушките да много неприятни на вкус, даже и на мен не ми харесаха. Ако не мога да започна със сладките неща/ плодове,тогава какво ми остава като зеленчук за начало?

# 324
Аз мисля да започна с морков.
На нас ни казаха да станат на 6 м и тогава да започнем захранването,  защото са недоносени и освен това са на ХА мляко и положението е съвсем розово хаха.

Не мога да реша по коя схема и метод искам да се водя. Педиатърката ми направо щях да я хвърля от прозореца като ми каза - Е, намери си в Гугъл. Има много. Аз не давам схеми..... Expressionless

# 325
Джеси, че то по-добре така, да не те притиска. Аз първата педиатъра на сина ми за обратното щях да я бия. То не бяха сокове от 4м, не беше едно пришпорване... На 6м искаше да има заместено хранене. За ЗВБ не бешв и чувала, глупост било това.

За мен тиква и тиквичка са най-подходящи. Не започват, а разхлабват. Лесни са за смилане и преглъщане. А вкуса им е хубав и без да са овкусени, както се дават в началото.

# 326
Мои познати много препоръчват сладък картоф за започване, но аз не съм го опитвала, даже съвсем скоро го видях как изглежда хахаха. Иначе аз мисля да започна при 6 навършени, с морков на парченца, евентуално може да пробвам и пюре ден два, но като цяло все повече харесвам ЗВБ варианта.

# 327
Аз ще започна с тиква,после ще видя кое от тиквичка,пъщарнак,морков или сладък картоф ще последва.

Daiyana сладкия картоф бих го оприличила м/у тиква и картоф.Голям фен съм му приготвен на фурна.

# 328
  • Бургас
Мами , по колко часа през деня спинкат вашите бебоци ? 🤗

# 329
  • София
Ден с ден не си приличат.. Тъкмо се зарадвам, че си е въвела някакъв предвидим график и дойде скок или зъби, или и аз не знам какво вече, и всичко се сгромолясва. 😕 Но здравичка да е, пък всичко ще понесем..

Общи условия

Активация на акаунт