Юнчета 2021 - тема 1

• 28 566
  • 736
  •   1
Отговори
# 330
  • София
3-4 пъти спи, понякога по половин час, понякога повечко. Навън спи супер. Миналия дъждовен петък ми се наложи да ходим по лекари, цял ден обикалях насам - натам с количката в дъжда, почти постоянно спа, чак му се чудих.
ОБАЧЕ, вкъщи без мама до него - до 5 мин и се е размрънкал.

# 331
Стои будна по около 2 часа +-, после дремва към 40 мин-час и така докато стане време да спи вечерния сън. Ако сме навън, може и 2 часа да спи.

# 332
И ние така спим. Навън спи по добре, вкъщи около 30 40 минути, от време на време над час.

А още един въпрос за храненето, как ще подбирате продукти за захранване? Защото аз хем искам да я захраня с домашно приготвени неща, хем се опасявам от качеството на някои зеленчуци, като знам как внасят най евтиното у нас. Пестициди, нитрити, замърсени почви и т.н.
Купувате ли био/органични храни за бебетата?

# 333
Зеленчуци, плодове, яйца и месо купувам само от местни производители. Нищо тип Била, Кауфланд, Лидъл и т.н. Не са био, просто стандартни продукти, произведени у нас, които не продават в големите вериги, където, за да е изгодна цената, не им пука за качеството.

# 334
Търся и поръчвам от ферми или хора.
Каквото мога го взимам сезонно и го съхранявам

Спи на около 2 часа будуване. Понякога малко, понякога над час и нещо. От няколко дни обаче ми се буди нощем и иска да си играе, та е мъка.

# 335
Ехее, момичета, докато разбера, че има такава тема половината сте я изписали Smiley
Макс е вече на 4 мес., ходихме на море на два месеца и половина и мина доста добре. Миналата неделя му направихме кръщане в Рилския манастир, а тази го водихме за първо причастие. Определено е по- спокоен от батко си. Коликите му минаха на втория месец, но сега го мъчат зъби от време на време- пищи, доста се лигави и разбира се ръцете са винаги в устата. Устяновихме някакъв режим, сутрин спи до към 9:00 и после по около 40 минути пет пъти на ден. И той спи при нас, тъй като го кърмя и се буди доста пъти нощем, къде да яде  къде да ме ползва за биберон, но така се наспиваме и двамата, а и е толкова дълго чакам, че ми е много миличко да е до мен и да го гушкам. През деня ходим до кантората ми за няколко часа и тъй като сестра ми работи при мен, тя го гледа в другата стая докато аз съм клиенти. Вкъщи стаи в активната гимнастика или в шезлонга, или на пода на специален килим от екоплей. Много нови неща е научил, много е разговорлив и обожава да си говорим на бебешки, обича да се къпе, слмагам го полуседнал с опора и е доволен, играем много и денят ми минава неусетно. Единствено повечето пъти не му харесва да се вози в столчето за кола и гледаме непосредствено преди самото потегляне да му дам да посуче, за да се успокои. Най-редовно се кърмим в колата, по паркове, градинки иресторанти, но с шал за кърмене и ми е много удобно. И аз мисля да захранвам по ЗВБ при навършени шест месеца, както и въобще да го оставям да бъде по-самостоятелен. Изчетох цялата тема и се радвам, че всичките сте добре 🤗

# 336
  • България, Русе
Мамчета някоя от вас ползвала ли е спирала? Аз не съм, но обмислям варианта за предпазване, още кърмя обаче. Но вече минаха 3 редовни цикъла, учудващо... след първата бременност нямах цикъл до 8мия месец след раждането. Доста съм чела по темата, моя гинеколог винаги е предпочитал хапчета и не ми е обяснявала за спиралите нищо. А аз не искам хапчета, имам лош опит, а и те са хормонални...т.е. неможе докато кърмя.
Относно захранването... само да не си навлека боя 😃 но мисля като стане на 5м да почна с прясно изцеден сок от морков или ябълка като проба. Баткото беше така...получи запек и го спрях...после пак го почнах и през 6тия месец картоф+кърма(много рядко пюре) по 2-3 лъжички и до 10тина дни се замества хранене. Но понеже имаме домашни тикви цигулки може да заменя картофа. Но ще видя и докторката какво ще ми каже... защото първото дете е на 11г... и сега като чета соковете са заклеймени и не ги дават до годинка (не били хранителни и само дразнели стомаха). Но ще преценя по детето, аз лично мисля, че това е една подготовка за пюретата.

# 337
Стеленце относно спирала аз изкарах 10 години така. С две сменени. И сега ще сложа. Важното за спиралата са честите прегледи, но и без нея са желателни. Аз бях с обикновенна от 20тина лв. Сегашното ми АГ ме посъветва да я сменям на 3 години, а не както до сега на 5. След 3 година се появявали възпаления. Аз също съм против хапчетата и за мен това е начина.
Относно захранването и аз съм отгледала батковците първо със сокчета преди 12,13 години, но сега ги отричат. Ние вече сме на 4 месеца и почвам с пюре от картоф после тиква и морков. Зеленчуците ми са домашни. Изцяло е на АМ от раждането.

# 338
И аз се чудих за спирала, но док не дава. 😅 Каза ми: хапчета, презерватив или въздържание. Та пак си започнах хапченцата. Не съм имала проблеми до сега.
Захранването ще го започнем следващия понеделник. Бебка ще е на 4++. Още се колебая дали да започнем с моркови, пащърнак или сладък картоф...

# 339
Привет
След всичко изчетено, схеми и т.н. за захранването се реших, че ще следвам педиатричен метод - с пюрета, като ще комбинирам с ЗВБ, като между хранения, ще му давам храна, която е подходяща за него, нарязана подходящо, за да може той да опитва от нея и да я опознава. Аз ще приготвям пюретата на пара, като се снабдявам с плодове и зеленчуци от био магазин или градинката на баба. Ще започнем скоро, малко преди да навърши 5 месеца. Също тама мисля да започна с тиква, след това картоф, след това морков(но по много малко, защото знам че от моркова кожата на децата става оранжева, а също може да се появят пъпки и никога не бих дала морков самостоятелно, по препоръки на  десетки доктори.). Относно спането, в момента имаме скок в разтежа и регресия на съня, което води до събуждаме през ноща, но без истерии, просто сякаш е готов за игра, но заспива. През деня будува около два часа между храненията, и спи между час и половина до два, понякога разпокъсано, вечер ( тук знам, че би имало доста майки, които може да ме “смъмрят” хаха, но с рискт ще кажа) лягаме между 22 и 22:30, този режим си го направи моят бебок от малък, отдавна вече не ядем в 3 през ноща, а за 12 никога не се е будил, попринцип ( когато не сме в скок и регресии) спи до около 6 6:30 и се събужда за млякото, след това продължава съня си до 9-10. Сега зимата ще се опитам да му изместя лягането с половин един час, но виждам, че на него това което е сега му е добре, а на мен не ми тежи.

# 340
  • София
Каката я захраних с картоф, после тиква, морков, авокадо…имам уред на Авент за пара, мисля пак да го ползвам. С каката имах запаси от градината на баба, сега нищо не съм замразявала, каквото и откъдето купя. Тази храна ще я яде и като голяма, нямам намерение да купувам и търся био продукти. Бебка е изцяло на кърма, така че по-рано от 6 месец няма да започна. Харесва ми ЗВБ, НО много ме е страх от задавяне и май това не е моят всриант, още повече ще ми побелее косата. Имам още време, решила съм 5 месец да започна пак да чета и да си припомням. Елена започна да спи по 40мкн на ден, в мен, ако в оставя някъде, 20мин. Ако на 40мин я клатя, люлея и се разхождам, често заспива пак и може да откара и до 2 часа, обаче аз съм вече част от дивана Sad нямам време за много неща така, а каката беше с хрема и една седмица вкъщи и е гадно по цял ден да се опитвам да пазя тишина на бебето, обаче се буди с рев :/ Лигави се сериозно, все яде нещо, от 2/3 седмици се обръща от гръб по корем, мести се леко с крака или се набира с ръце и все я намирам на различно място. Прави сериозно напъни да става. Има огромен интерес към нашата храна и се опитва сама да се захрани 🤣даже ми открадна вилицата скоро.
За пазенето - най-доволна съм от хапчета, но вече не мога да пия. Лекарката ми не ми препоръча спиралата, каза, че масово не са доволни пациентките й. Каза прекъснат полов акт и презервативи около овулацията 🤦🏻♀Още не съм се шашнала, защото нямам цикъл, но определено ще ми в голям стрес прекъснатия, а с презервативите не се справяме, понеже сне ползвали броени пъти и все има гаф.
Във вторник бях на гости на една приятелка с бебка и вчера вечерта звънна да ми каже, че е с ковид, Та сега чакам да видя ще проявим ли симптоми Sad Бебка днес ми се струва, че се опитва да кашля,  но може и от лигите да е. Стискайте палци да ни подмине. Съответно изпуснах първия рожден ден на кръщелницата ми, в гадни времена живеем Sad

# 341
В шести месец освен кръв и урина, нефролог и ортопед има ли друг желателен или задължителен преглед, че вече нямам вяра на лл и сама си следя нещата?

# 342
  • София
Мисля, че няма. Нефролог не знаех, по-скоро коремна ехография. На годинка и нещо, когато вече стане по-комуникативно, е хубаво да го види очен лекар, за да се изключи вероятността от мързеливо око.

# 343
В шести месец освен кръв и урина, нефролог и ортопед има ли друг желателен или задължителен преглед, че вече нямам вяра на лл и сама си следя нещата?
Това е, няма други. Аз на ортопед я заведох сега, повече няма. За нефролог, ако имате някакви документи от Феталните морфологии е хубаво да се занесат. Преглежда ги, за да види какво пише за бъбреците там. За момченца знам, че проверяват и тестисите дали са слезли. При момиченцата следят за фимози, поне преди 7 години такъв беше прегледа.

# 344
Да се вмъкна и с още един въпрос, вашите мъници започнаха ли да удължават интервалите между храненията? Имам чувството че моето бебе е единственият който никога не е гладен, но качва килограми 🤪

Общи условия

Активация на акаунт