Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 38

• 28 644
  • 738
  •   1
Отговори
# 585
  • Paris, France
Миро, много пъти съм писала за ползите от ядене на корем на сурови, ниско калорични листа и зеленчуци. Контесата даже беше пуснала линк към видео, което обясняваше защо на кетогенна диета целина и подобни могат да се ядат сурови в каквито количества искаме и без да повишават КЗ и инсулин и даже да ги намаляват. Някои от важните ползи са:

1) Пълнят и разтягат стомаха и помагат на нивата на хормона на глада, грелин. При ИР и диабет 2 има проблем и повишено отделяне на грелин, а за мъжете нивата на грелин са по-важни от тези на лептин за успешно отслабване.

2) Повишават метаболизма. Все пак трябва да се обработят.

3) Доставят безценни витамини като К1 и Ц, бета каротен, фолат, Б6 и много други. Доставят и минерали като магнезий, натрий, калий.

4) Доставят ензими, които помагат за чистене на собствената плака и понижаване на холестерол. С възрастта отделянето на собствени ензими пада. При болен панкреас има и намалено отделяне на ензими, особено амилаза,за обработка на ВХ. 

5) Намаляват ГИ на поетата храна. Като се смесят 300 грама маруля и 200 грама торта, глицемичният индекс на нахлуващото от стомаха в червата намалява наполовина.

6) Намаляват рисковете от рак на черва, които се качват с повишаване на приетите мазнини. 

7) Дъвкането им чисти зъби и намалява количеството на стрептококите, предизвикващи плака и кариеси.

Sunglasses Оводняват. Съдържат 80-90% вода в зависимост колко са пресни.

9) Алкализират, дори и лимоните.

10) Доставят лимонена киселина за свързване с Na, K, Ca, Mg, от която панкреасът прави бикарбонат. Това производство е намалено при ИР.

11) Хранят чревни бактерии, които ни произвеждат полезности.

12) Мене ме запичат ужасно, но при други помагат да се ходи до тоалетна ако ВМ диета запече.

13) Горчивият вкус помага на работата на черен дроб.

Не слагам линкове към проучванията, защото ми е омръзнало, а и никой не ги чете. Готова съм да ги сложа при интерес. Горното го пиша за 10 път.

jerami, висок Т3 не е нужен при ВМ режим докато сме на режима. При кето диета в черния дроб гликоген няма, глюкоза за съхранение няма, защото малкото поета се изгаря веднага, така че няма нужда той да бъде съхраняван. Скоци на КЗ при строга кетогенна диета просто няма. То затова и ни слагат на нея като ни скача КЗ. Нисък Т3 си е напълно нормален при такъв вид хранене и това е физиологично. То и самата кетоза качва ИР, но това не пречи, защото докато сме на режима ВХ не влизат. След режима вече ги няма излишните кила, мазнини във вътрешностите, обем на тялото и спокойно можем да се върнем на ВХ и да видим какво ще стане. Понижаването на ИР след кето режим идва от свалените кила И освободеното място в клетките.

Т4 е нисък при ИР и диабет, защото се изпикава повече йод. Т4 се прави от йод. Другото е, че се обръща непрекъснато в Т3.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23203253/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32267361/

Много хора, Бледолилава, аз, но и други сме писали, че TSH се е покачило в началото, но след диетата падна.

А за холестерола- сурови зеленчуци, омега 3, ниацин, магнезий и още няколко трика помагат да е идеален при повечето хора, когато се храним НВ-ВМ. Писали сме вече как става.

# 586
  • Пловдив

Не, ако е само базирано на тези числа, според мен не личи проблем с инсулина. Вече ако имаш основания да смяташ че има проблем, евентуално при обременяване би се показал (с изследване и на инсулина, не само кръвната захар), но поне на гладно си изглеждат добре стойностите.
Имаш ли някакви оплаквания, за да смяташ че може да имаш ИР?
Реално нямам оплаквания, единственото е, че много трудно отслабвам, а имам нужда.

# 587
А излишното тегло как е разпределено? Предимно около талията или по-равномерно? Била ли си на рестриктивни диети преди? Ако попрекали човек с диетите - твърде дълго или с прекалено голям дефицит, също после се отслабва трудно. Или пък ако реално няма наднормено тегло, а човекът иска да свали... тогава тялото трудно си ги "дава" няколкото килограма набедени за излишни.

# 588

Не, ако е само базирано на тези числа, според мен не личи проблем с инсулина. Вече ако имаш основания да смяташ че има проблем, евентуално при обременяване би се показал (с изследване и на инсулина, не само кръвната захар), но поне на гладно си изглеждат добре стойностите.
Имаш ли някакви оплаквания, за да смяташ че може да имаш ИР?
Реално нямам оплаквания, единственото е, че много трудно отслабвам, а имам нужда.

Само на гладно не може да се каже.
За да се каже имаш или не ИР се прави обременяване. Изследва се кз и инсулин. В първия пост си пише.
От тия числа мога да кажа, че имаш, ама може и да нямаш.
Откъде да знаем ние при натоварване как ще ти реагира организма?
Също така е важно колко имаш за сваляне и къде трупаш. И какво ядеш.
При начална ИР няма болки. ИР не боли. Удря по други места, ако с времето не се вземат мерки.
То и аз на 18 бях с 20 излишни кила, ама никъде не ме е боляло.

# 589
  • Пловдив
Да, знам, просто не ми се искаше да правя натоварване, тъй като после с дни няма да мога да изхвърля глюкозата, ще съм отекла и ще ми е кофти на стомаха, но ще трябва да се настроя и да го направя в крайна сметка,  за да съм напълно сигурна.А относно теглото съм 165 см и 68 кг, имам си и коремче, като мазнините са основно в долната част под пъпа.Затова и имам съмнения за ИР, а и инсулинът на гладно ми се стори височък.

# 590
За мен и кз и инсулин са ти високи. Но това е моето мнение, не съм лекар. Много лекари биха ти казали, че си добре, докато нещата съвсем се изпуснат.
За лекарите такива стойности са добри.
За нас, не особенно.
Но има и по-страшни случаи.
Оправи си храненето.
Ако пък не искаш обременяване, просто си мини на НВВМХ. Пак ще ти помогне.
Нямаш толкова много. Някакви 7-8 кила.

# 591
Не прави натоварване щом не искаш. Аз не съм правила. Даже не знаех каква е стойността на инсулина на гладно. Само симптоми имах, които свързах с ИР и хронично вътрешно възпаление. Отделно, че знаех какво ям та нямаше съмнение, че има голяма вероятност да си облекча симптомите най-малко.

# 592
  • Paris, France
Жижи, засега нямаш нужда от натоварване. Проблемът ти е лъснал на гладно. 8 инсулин е доста висок и за да падне под заветното 5 ще трябва да отслабнеш и да се подържиш на режим. КЗ над 5 на гладно също не е идеална. При инсулин 8 и КЗ 4.5, на 1 час имах инсулин 80 и КЗ 8, което хич не е розово, а бях вече отслабнала. Трябва време.

А ако спортуваш и си в кондиция и редовно се празниш от глюкоза, тези 75 грама от ОГТТто можеш да ги изгориш още същия ден с бързо ходене и вечерта да си в кетоза. 2016 година ядох ВХ преди ОГТТ 10 дена, но спортувах след всяко ядене на ВХ + 30мин преди лягане. Вечерта след ОГТТ бях в кетоза, а още си имах леко ИР и КЗ 6 на първи час и инсулин 40.

Имаш проблем, виж добавките и ги почвай и почвай да намаляваш ВХ.

Последна редакция: сб, 07 авг 2021, 13:48 от Nevena Virolan

# 593
  • Пловдив
Момичета, благодаря ви много за насоките!Ще погледна добавките и ги започвам. Спортувам 5 дни в седмицата и съм ограничила Вгх, но тук идва голямото НО, всяко лято ям плодове на корем, ама наистина на корем, а зимата малини и боровинки.Иначе не ям никакви други Вгх, никакъв хляб, сладко, тестено, газирано, картофи, ориз, алкохол, освен по повод.И въпреки спорта и ограниченията нямам успех с килограмите и така ми светна лампата, че нещо не е наред и си погледнах последните изследвания, които както вече писах ми се сториха недобри.

# 594
Абе чак перфектни не са, но не са и нещо страшно тия стойности, та цялата история е странна тогава щом си и що-годе на режим. Това което ми идва на ум е още изследвания - евентуално ОГГТ, щитовидната не видях да пише проверявала ли си, покрай това и за дефицити на едно и друго също.
И можеш и да пробваш известно време да си водиш дневник на всичко, което изяждаш и изпиваш, ама наистина всичко, не само основните хранения. Като посъбереш информация от поне 1-2 седмици, можеш да удариш чертата и да прецениш храниш ли се достатъчно, дали е много небалансирано и прочие, понякога е трудно да се прецени от човека "на парче" но като се обобщи си личи. Плодове на корем не знам какви количества са, за мен това би била една ябълка или там шепа-две сезонен плод... веднъж на месеци Grinning Но действително познавам хора които много обичат и ядат с килограми, без да преувеличавам. Ако е съществени количества, плюс нормално хранене, може да ти идват повече.

# 595
Жижи, и според мен не е нужно засега чак натоварване (освен ако не държиш много, а и то си има начин на провеждане, за да са коректни резултатите). Плодовете са голям проблем при някои хора- а и зависи и от количествата, и от вида. Горските са ок през зимата, от тях едва ли ядеш с килограми...И аз мисля, че е добра идея да си изследваш и ЩЗ, а и за наличие на дефицити. Чела съм, че твърде активен спорт натоварва ЩЗ (не знам дали по принцип или вече когато има проблем).

# 596
С всяко нещо като се прекали се получава проблем.
Тя и водата е полезна, ама ако изпиеш 10 литра, дали ще е добре за един ден.
Познавам жени, които само с плодове прекаляват и имат ИР.

# 597
Миоки, ще го видя поздрава, мерси Laughing
Nevena Virolan, мерси за инфото, наистина ако си пускала изследвания ще ми е много интересно да ги прочета но.. дай направо преден пост ако се сещаш как да го намериш, не знам какво точно ад търся...
В гоогле може да търсиш например така:

site:www.bg-mamma.com Nevena Virolan +легени
Yum

# 598
Ми търсиш в старите теми.
Невена от доста време пише.

# 599
  • пак там
... чукча писатель, не читатель...

Общи условия

Активация на акаунт