Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 38

 • 23 462
 • 738
 •   1
Отговори
 • Мнения: 30 906
Старите теми:
Задължителен клип за гледане:

Как да спрем диабет тип 2 чрез игнориране на общите съветиПрочетете поста на kameloth в скрития текст на първия пост в темата НВ-ВМХ и палео. Прочетете и целия първи пост.

Ах, тази захар / That Sugar Film (2014)


Зърнени убийци / Cereal Killers (2013)


Зърнени убийци 2: Живей на мазнини / Cereal Killers 2 – Run on Fat (2015)


Голямата дебела лъжа / The Big Fat Fix (2016)Много добро резюме от svetty1980 относно книгата " The Obesity Code"

Защо трябва да ядем качествена и естествена  храна

Важни линкове за четене:

Важно за плодовете:
Марк Сисън за консумация на плодове

Важна информация за инсулина:
Инсулинът и неговoтo въздействие върху метаболизма
И още един превод на статията
Инсулинът и неговoтo въздействие върху метаболизма

Още линкове за по-добро осмисляне на проблема:
Инсулинова резистентност

Двете страни на инсулина. Инсулинова чувствителност.

Хиляди страдат от преддиабет дори без да знаят

Гликемичен индекс и гликемичен товар:

Каква е разликта между Гликемичен и Инсулинов индекс?

Как захарта може да увреди мозъка

Въглехидратите и щитовидната жлеза

Хиперурикемия, подагра и ВМ-НВХ

Хормонален хаос от хиперинсулинемия

Инсулинова резистентност, вегетарианство и веганизъм
Това е другата тема за ИР. За хора, които не им харесва обсъжданите в тази тема режими.
За пореден път призовавам всички, които са вегетарианци, вегани да обясняват обстойно режима си и най-вече да доказват с изследвания своите резултати и постижения.

Полезни  книги за четене:
Дейвид Лудуиг "Никога повече гладни" – Търсете я в Спиралата
Сайтът Спиралата е затворен. Ако не я намерите, ми пишете.
“Зоната“ от д-р Бари Сиърс
“Ензимния фактор“ от д-р Хироми Шиния
“Яж мазнини и отслабвай“ от д-р Марк Хаймън
“Голямата измама с холестерола“ от д-р Малкълм Кендрик
Важни книги за водата и защо трябва да пием:
Потърсете в Спиралата книгите на д-р Батманжелич.

http://www.spiralata.net/s.php?SearchType=1&find=%E1%E0%F2%E … E6%E5%EB%E8%E4%E6
Давам заглавията за всеки случай.
Батманжелидж, Ф.   Ти не си болен, а просо си жаден   
Батманжелидж, Ф.   Тялото жадува за вода   
Батманжелидж, Ф.   Водата лекува, лекарствата убиват   
Батманжелидж, Ф.   Лечение на болките в ставите и гърба

В книгите е описано защо трябва да се пие вода, но и да се добавя сол в нея. Масова заблуда е, че трябва да се пие вода, когато усетим жажда. Усета за жажда е крещящ симптом на обезводняване и дехидратация и чаша вода няма да ви помогне. Пие се вода ежедневно, а не когато се усети жажда.Много хора бъркат жаждата с глад. Мислят, че са гладни, а те са жадни. Описано е защо почти всички заболявания идват от липсата на вода.
Промяната в храненето е само част от процеса.
Важно е и пиенето на достатъчно количество вода.
Важно е и движението.
Важен е качествения сън.
Важно е да се игнорират източниците на стрес. Ако не можете, променете вашите реакции към източниците на стреса.

1. Какво е ИР?

Скрит текст:
Инсулинът е хормон, който се отделя от бета клетките на панкреаса (задстомашната жлеза). Синтезираният инсулин се доставя на всяка клетка на тялото чрез кръвта. Функциите на инсулина са свързани с контрол на обменните процеси на въглехидрати, липиди и белтъци. Участва и в регулирането на растежа клетките.
Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките на организма губят чувствителността си (стават резистентни) към инсулина.
Едно от действията на инсулина е да принуждава клетките, конкретно мускулните и мастните, да използват глюкозата в кръвта. На повърхността на тези клетки се намират рецептори, чувствителни на инсулин. Образно казано те са като ключалки, които се отварят с ключа-инсулин, при което кръвната глюкоза навлиза в клетката. Чрез този механизъм инсулинът и контролира нивото на захарта в кръвта.
При прием на високи количества въглехидрати кръвната захар нараства рязко. Панкреасът реагира с производство на голямо количество инсулин, който трябва да принуди клетките да усвоят количеството захар. С всяко покачване на инсулина обаче, инсулиновите рецептори привикват и губят чувствителността си към него. При инсулиновата резистентност инсулиновите рецептори  спират да реагират на инсулина. В отговор на това панкреасът  произвежда още инсулин, с който да се получи отговор от инсулиновите рецептори на клетките. Резултатът е рязко „отваряне“ на клетките и усвояване на кръвната захар, при което нейната концентрация в кръвта рязко спада. С напредване на процеса се появяват симптоми на хипогликемия – замайване, треперене, причерняване, топли вълни, изпотяване.
С всяко повишаване на концентрацията на инсулин чувствителността на клетките към него намалява. Докато панкреасът е в състояние да продуцира достатъчно инсулин, нивата на кръвната захар не надскачат референтните граници. Но тъй като панкреасът не е в състояние да отделя постоянно по-високо количество инсулин, идва момент, когато концентрацията на захар в кръвта остава висока. Това означава, че тя не се приема и усвоява от клетките. Когато кръвната захар започне да остава висока и при гладно състояние, е налице диабет тип 2.2. Кои са причините за инсулинова резистентност?
Скрит текст:
Причините за развитието на инсулинова резистентност са:
наднормено тегло
метаболитен синдром
стрес
употреба на стероиди
заболявания с тежко общо състояние
бременност
В почти всички случаи причина е и консумация на твърде много бързи въглехидрати. Когато въглехидрати са в повече за сметка на протеини и мазнини тялото реагира, хормоналния баланс е нарушен и ИР е налице. Затова трябва да се изключат бързите въглехидрати. А бавните да бъдат в умерено количество. Млечните продукти също трябва да се ограничават, защото са инсулиногенни заради съдържащата се в тях лактоза. В сирене и кашвал не са в такова количество, но при кисело и прясно мляко лактозата е в повече.
Срещала съм много хора, които смятат, че не ядат много сладко, но всъщност е точно обратното. Не си дават сметка за количеството, което ядат и дори пред себе си не признават, че прекаляват. Има хора наистина не ядат чак толкова сладко, но прекаляват примерно с картофи, ориз и тестени изделия, които също са въглехидрати.
При един човек определени бавни въглехидрати е възможно да не се отразяват добре, затова всеки трябва да си прецени кои бавни въглехидрати да консумира.
Плодовете за ИР не са препоръчителни. Трябва да бъдат ограничавани и консумирани плодове с нисък ГИ и ИИ.
Вредна ли е фруктозата?

В общи линии от статията става ясно следното:
Фруктозата извлечена от плодове е вредна. Губят се витамини, минерали и особено пектина, който помага да се покачва плавно КЗ. И добавяйки тази фруктоза в сладкиши и консумирайки ги, само си вредим.
Консумацията на нормално количество плодове 1-2 на ден е напълно достатъчна. Плодовете са природен продукт. Но е факт, че ако се прекалява и с тях, също може да се получи проблем. При човек с тежка ИР дори консумация на плодове би навредила. Затова трябва да се изключат от менюто за известно време. Ако е невъзможно, да се ограничат изключително много. Запознайте се и с гликемичния индекс на плодовете за да разберете кои плодове не трябва да консумирате.
Наднорменото тегло е сериозно основание да се предполага хормонален дисбаланс. Но има диагностицирани слаби хора и с ИР и с диабет. Затова не бива само по-нормално тегло да се прави заключение за здрав организъм и липса на ИР или друг проблем. Напълно е възможно и слаб човек да има коремна и вътреорганна /висцерални/ мазнини, които може да не са забележими при всеки, но да причинят метаболитни нарушения.

I reversed my diabetes in just 11 days - by going on a starvation diet
Този човек винаги е бил с нормално тегло.
Visceral Fat

Reversing Type 2 Diabetes and ongoing remission
Освен въглехидрати, протеини на прах също не трябва да се консумират. И не само заради съдържащите се в тях подсладители.
Скрит текст:
Протеините на прах, както и меките протеини, като тези в лангусти, скариди, миди, стриди и други морски дарове, сухите протеини от месо без вътрешна мазнина се преобразуват много бързо в глюкоза от черен дроб. И третото е, че суроватката и протеините от суроватка са силно инсулиногенни сами по себе си. Непреработеното мляко е храна за растящи, все още неконсумиращи глюкоза бозайници. Съответно съдържа вещества, които да качат инсулин и IGF - инсулинови фактори на разтежа, така че бозайникът да расте.
Преработката на протеини започва при дъвкането им, с ензими, които се съдържат в слюнката. Самата миризма на протеин като гъби, месо, яйца предизвиква отделяне на стомашна киселина, а протеините изискват доста киселина. При приготвяне на студена напитка това отделяне на киселина не се случва, особено ако напитката мирише на портокал или ери-трол. Без дъвкане, в стомаха, но и в червата нахлува огромно количество протеин, често разграден на аминокиселини, повечето от които са силно инсулиногенни.

За да се усвои протеин тялото има нужда от витамин В6. Той се съдържа в месо, бобови и повечето високопротеинови храни, но не и в  протеините на прах. Ако е добавен е във форма пиридоксин, а не пиридоксамин, която е по-лесно усвояема за повечето хора и се съдържа във вътрешни органи. В6 рутинно липсва при пушачи, хора с липса на фолат и Б12, тора с MTHFR  мутации. Пиридоксал-5-фосфат е добра форма за хора, неусвояващи пиридоксин. В големи дози пиридоксинът е опасен и предизвиква непоправими вреди.

Може би, приети с мазнина, не биха предизвикали инсулинова отговор, но не е сигурно.
Тук диабетик от тип 1 пише, че след протеините шейк сутринта с 3.5гр захар КЗ се е покачила  от 4 на 14-15. Той е инсулинозависим и по принцип един гол протеин не би трябвало да го афектира така.  Друг се обажда, че и при него е така. Има много подобни оплаквания:
https://www.diabetes.co.uk/forum/threads/protein-and-blood-sugar.30688/

Консумация на 63гр протеин на прах от суроватка вдига КЗ след закуска от овесени ядки при 15 здрави доброволци. Тествани са с протеини са напитка в 4ч сутринта и закуска в 9ч и без протеини са напитка.
https://www.news-medical.net/amp/news/20200711/Consuming-whey-pr … althy-people.aspx


В протеините на прах няма фибри, които да задържат и забавят усвояването на протеин.
За усвояване са нужни и пробиотици. Има ги в нормалната храна, но не и в праховете.
https://www.livestrong.com/article/548836-what-helps-absorb-protein/

Има проучвания, които показват, че консумация на повече протеини от месо, зеленчук, млечни, морски дарове намаляват риска от развитие на диабет 2, но все още не е напълно изяснено как и в какви случаи. Други проучвания сочат повишен риск при консумация на животински протеини.
https://www.mdpi.com/2072-6643/8/8/446/htm

Докато не се изясни е по-разумно е да се консумира прясна, истинска, пълна с витамини и фибри растителна храна с нисък ГИ и протеини от гъби и яйца, за които е доказано, че не вдигат много инсулин.
 

3. Какви болестни състояния, се свързват с инсулиновата резистентност?
 

Скрит текст:
Освен изследванията се гледа и наличие на симптоми, а те може да са разнообразни. Някои от  по-изразените:
- наднормено тегло или необяснимото му покачване.
- липса на наднормено тегло, но затлъстяване в коремната област
- изпитване на нетърпим глад при липса на храна за няколко часа. Нормален глад е такъв, който не действа на настроението и би могъл да се пренебрегне при необходимост. Всичко друго е признак на проблем.
- нетипична умора от елементарните дейности от обикновеното ежедневие.
- наличие на други заболявания - проблеми с бъбреци, високо кръвно, ставни заболявания, някои кожни заболявания, заболявания свързани с "от възрастта" при сравнително млади хора, поликистозни яйчици и неустановен проблем за забременяване, ментални проблеми като депресии и др
- дефицити на витамини и минерали
При метаболитния синдром се наблюдава наднормено тегло, съсредоточено около талията, висока кръвна захар на гладно, нисък добър (HDL) холестерол и високи триглицериди, високо кръвно налягане. Вероятно инсулиновата резистентност е причина за някои от изброените състояния.
Инсулиновата резистентност стои в основата на диабет тип 2. Инсулиновата резистентност се появява много по-рано. При редовни профилактични консултации и вземането на своевременни мерки при установена инсулинова резистентност диабетът може да се предотврати или отложи.
Чернодробна стеатоза - натрупването на масти в черния дроб е израз на разстроен контрол на обменните процеси на липидите, което се получава при инсулинова резистентност. Стеатозата и инсулиновата резистентност може да са умерено изразени или напреднали. Получават се нови данни, които показват, че стеатозата на черния дроб води към цироза и рак на черния дроб.
Атеросклерозата представлява процес на прогресивно натрупване на уплътнения и втвърдяване на стените на средните и големите артерии. Атеросклерозата води до коронарно артериално заболяване (сърдечни атаки, сърдечен пристъп, нестабилна стенокардия), инфаркт, инсулт, заболявания на периферните съдове (на крайниците). Рискови фактори за атеросклероза са:

високо ниво на лош (LDL) холестерол, ниско ниво на HDL холестерол
високо кръвно налягане
тютюнопушене
затлъстяване
захарен диабет
фамилна обремененост
 
Пораженията на кожата се изразяват в образуване на брадавици и състояние познато като акантоза (acanthosis nigricans), при което се наблюдава удебеляване (хипертрофия и хиперплазия) на клетки на епидермиса. При акантоза кожата потъмнява и се втвърдява. Обикновено са засегнати участъците около гънките, на врата и подмишниците (зони на триене). Това състояние се смята за показател за инсулинова резистентност. Установено е, че кожните брадавици често се появяват при пациенти с инсулинова резистентност. Брадавицата е доброкачествено образувание, което виси от кожата.
Инсулиновата резистентност води до проблеми с овулацията, зачеването, нередовен менструален цикъл и аменорея. Не е ясно дали инсулиновата резистентност влияе на мъжките репродуктивни функции. Синдромът на поликистозните яйчници се дължи на хормонален дисбаланс при младите жени. Най-явният симптом е липсата на менструация, наднормено тегло (при 50% от пациентките) и нетипично за жената окосмяване.

При инсулиновата резистентност се наблюва повишаване на нивата на мъжките полови хормони при жената. Инсулинът намалява нивото на белтъка, свързващ тези хормони, с което се увеличава свободната им фракция. Това може да се отрази само на лабораторните стойности на андрогенните хормони (тестостерон, дехидроепиандростендион сулфат и др.) или да се прояви клинично с повишено окосмяване над горната устна, по брадата, около гръдните зърна, в областта между лопатките на гърба, на кръста и по корема.
Освен изброените заболявания има връзка между ИР и болести на щитовидната жлеза. Много често, хора с хипо или хиперфункция, Хашимото развиват ИР.
ЗАХАРЕН ДИАБЕТ И ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА
4. Кой е застрашен от инсулинова резистентност?

Скрит текст:
Най-висока е вероятността да се развие инсулинова резистентност при:

наднормено тегло при индекс на телесната маса над 25кг/м2
мъже с талия над 100 см и жените с над 88 см.
възраст над 40 години
при наличие на родител с диабет тип 2, високо кръвно налягане или атеросклероза
при проявил се гестационен диабет (диабет по време на бременността)
високо кръвно налягане
триглицериди над нормата, нисък добър HDL холестерол или артериосклероза
синдром на поликистозните яйчници
акантоза

5. Как се поставя диагноза за инсулинова резистентност?
 
Скрит текст:
При консултацията лекарят провежда задълбочена анамнеза на пациента, преглед и назначава лабораторни изследвания. В медицинката практика се използва тест с обременяване с глюкоза, при който се измерва инсулинът на гладно и на определени периоди след прием на чиста глюкоза. По нивата на инсулина лекарят се ориентира за отговора на организма към него и съответно определя дали има инсулинова резистентност.

Диагнозата инсулинова резистентност не може да се постави от едно изследване, тъй като нормално показателите на кръвта варират. За всеки нивата са различни. Но наличието на висок инсулин  на гладно се смята за абнормално явление. В практиката най-често се използва формула, включваща кръвната захар на гладно и нивото на инсулина на гладно. Стойности над определен предел говорят за резистентност. Друг белег е покачването на инсулина над 5 пъти от изходния в хода на обременяването с глюкоза или достигането на стойности над 100 U/l.

ОРАЛЕН ГЛЮКОЗО-ТОЛЕРАНТЕН ТЕСТ (ОГТТ) означава всъщност обремяняване с глюкоза.
Прави се с цел да се изследва как организма разгражда глюкозата под въздействие на инсулина. С този тест се поставя диагноза за диабет или за ИР. Обременяването се извършва с изпиване на разтворена във вода глюкоза. Купува се от аптека. Не се приема храна поне 8 часа преди теста. Също така е нужно да се завишат 3-4 дни преди теста въглехидратите 150 гр.  По време на теста никакво движение, а също и храна. Дори и вода не бива да се пие. Преди самия тест с глюкоза се взима венозна кръв за да се установи базисното ниво на кръвната захар и инсулина. След това веднага се изпива глюкозата. Тя се купува предварително от аптека. Може да се разтвари преди боцкането на гладно. След първото взимане на кръв, веднага се изпива и се чака да минат 60 минути. След което пак се взима венозна кръв. Седи се още час и се взима трети път кръв.
Има лаборатории не изследват инсулина, а само кръвната захар, което обезсмисля изследването.
Задължително се казва на лаборантката, че искате освен кръвна захар да ви се изследва задължително и инсулина с всяко взимане на кръв.
Референтните стойности на кръвната захар и инсулин при ОГТТ
Има лаборатории с различни реф. стойности за инсулин и кз. Може да се ориентирате по тях.
Ако референтните стойности на инсулина са да кажем до 25.
На гладно под 5
1 час след прием на 75 гр. глюкоза – под 25 или да не надхвърля 5 пъти стойността на гладно.
2 часа след прием на 75 гр. глюкоза  - под 15 или да не надхвърля 3 пъти стойността на гладно.

Реф. стойностите трябва да ги пише на всяко изследване,  което правите. Тази стойност означава минимум и максимума на това, което изследвате . Всеки може по тези стойности да се ориентира дали има или не проблем. Ако стойноста надвишава реф. стойност означава, че има проблем.
Стойностите на КЗ на гладно обикновено на гладно, 60-та и 120 минута е 6. Тоест ако надвишава, значи има проблем. Идеалните нива на гладно на кз е хубаво да е под 5.  Ако повече е предпоставка за ИР. КЗ над 6 на първи час корелира със сърдечно-съдови заболявания. Референтната стойност на кз при различни лаборатории също може да бъде различна.
Референтните стойности трябва да ги пише на изследването. Ако не ги пише, попитайте или пишете имейл да го имате в писмен вид. Но идеалните нива на инсулина на гладно са до 5. На първи час при здрав човек трябва да е много под референтната стойност , която е 25 в повечето случаи. А на втори час /тоест третото взимане на кръв/ да не е 3 пъти стойността на инсулина на гладно. В точка 10 при НОМА индекса са дадени три примера с реални изследвания. Вижда се, че дори и при инсулин на гладно 6, отново показва на 1 и 2 час проблем.  Затова ако искате да сте сигурни дали имате ИР този тест е най-подходящ.
 

Тук искам да добавя, че обременяването с глюкоза не бива да се прави често. Дори е нужно само веднъж, за да се установи има или няма проблем с инсулин и кз. Необходимо е до живот да се спазва хранителен режим, който да поддържа кз и инсулин в норма. Но винаги можете след постигане на желаните резултати, да проверите отново стойностите си с обременяване за да видите прогреса си.
Изследването е неприятно заради консумацията на глюкозата. Затова ако искате да го избегнете, може да изследвате инсулин и КЗ след едно по-обилно въглехидратно хранене и това смятам също ще даде представа как протича лечението.

6. Какви профилактични мерки могат да се вземат?

Скрит текст:
Нуждата от инсулин може да се редуцира чрез придържането към специален режим, който засяга предимно консумацията на въглехидрати. Въглехидратите се усвояват от организма след като се разградят на по-прости съставки. Някои въглехидрати се усвояват по-бързо от други, което ги отнася към групата с висок гликемичен индекс. Тези въглехидрати повишават кръвната захар рязко и изискват повече инсулин, който да регулира концентрацията й в кръвта.
Въглехидрати с висок гликемичен индекс или тези, които водят до рязък скок на захарта са чисти захари, бял хляб, брашна, картофи и продукти, изготвени с тях.
Въглехидрати с нисък гликемичен индекс, чиято консумация води до плавно увеличаване на кръвната захар:
тестени продукти, които съдържат влакна (фибри) като пълнозърнест хряб и кафяв ориз
зеленчуци, които не съдържат нишесте като броколи, боб, аспержи, моркови и зелени зеленчуци
Когато въглехидратите се консумират в концентриран вид това силно повишава стойностите на кръвната захар, в сравнение когато се консумират в

богати на други съставки храни и ястия. Множество проучвания показват, че отслабването и аеробните упражнения повишават степента на усвояване на глюкозата от кръвта от мускулните клетки, в резултат на подобряване на чувствителността на клетките към инсулина.
**
Лично аз не бих причислила пълнозърнести тестени продукти и кафяв ориз към въглехидрати с нисък ГИ.  При ИР консумацията им трябва да бъде ограничена и рядко да се консумира. Но ако ще се яде ориз по-добре да  е кафяв, а хляба да е пълнозърнест, типов, ръжен или лимецов.


7. Какво е медикаментозно лечението на инсулиновата резистентност?
 

Скрит текст:
Метформинът е лекарството, което най-често се използва при терапия на диабет. Има два механизма на действие, които помагат за контрола на нивата на кръвна захар. Намалява производството на глюкоза в черния дроб, повишава чувствителността на мускулите и мастните клетки към инсулина. Така се намалява концентрацията на глюкоза в кръвта. По този начин метформинът регулира и нивото на инсулин в организма.
Метформинът редуцира развитието на диабет с 31 %, при положение, че се спазва специален режим на хранене и се повиши двигателната активност. При неспазване на тези две условия, ефективността на метформина не е толкова висока. Метформинът е безопасен медикамент, въпреки че се наблюдават някои неприятни странични ефекти от страна на храносмилателната система.
Друг медикамент с доказан ефект в превенция от неинсулинозависим диабет в клиническо изследване при пациенти с инсулинова резистентност  е препаратът акарбоза (acarbose). Лекарственият препарат действа в червата и намалява абсорбцията на захарите, което и води до намаляване на потребностите от инсулин след хранене. Медикаментът редуцира риска от развитие на диабет с 25 %.
Лекарствата от класа на тиазолидиндионите, например розиглитазон (Авандиа) повишават чувствителността към инсулина. Тези лекарства обаче на този етап не се използват широко в практиката, заради неблагоприятният ефект при сърдечна недостатъчност. Резултатите иначе показват намаляване на риск от развитие на диабет с 25 %.

Искам да отбележа да не се бърза и да се посяга към метформина или други лекарства. Нужно е да се опита лечение с правилно хранене. Ще стане по-бавно, но ще стане, защото организма по-естествен начин ще се справи с ИР. Всеки трябва да си изготви меню според неговите вкусове. Моето отслабване се усили след като включих повече протеини в менюто си, а въглехидрати като ориз, картофи и хляб вече не са в менюто ми.
Имайте предвид, че метформиновите препарати намалят усвояването на витамин В 12.
Друго много важно нещо за метформиновите препарати. Не бива да се приема в началото цялата предписана доза от лекарите. Дозата се увеличава много бавно за да няма странични ефекти. Също така е важно да се пият по време на хранене. Изяжда се половината порция, пиете хапчето и довършвате яденето.
Давам примерна схема.
Ако са ви предписани 3 х 1000 е редно да направите следното. 5 дни пиете само вечер 500 мг. След 5 дни вкарвате на обед още 500. След още 5 дни вкарвате още 500 на закуска. И така докато не достигнете предписаната ви доза.
Държа да отбележа, че ако сте на нисковъглехидратно хранене и приемате метформинови препарати, ще ви се наложи в един момент да намаляте дозата и дори да я спрете.
Ако не внимавате с храненето и пиете хапче, стопирате нещата за известен период, но подобрение няма да имате.
В един момент хапчето ще спре да действа.
Режим за ИР
Режима  с който отслабваме и лекуваме ИР в тази тема е предимно НВ-ВМХ.
Моля новите с диагноза ИР да прочетат повече за нисковъглехидратното-високомазнинно хранене (НВ-ВМХ).
Ето нещо като за начало ВМ-НВХ за начинаещи
И темата
НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене

Снимките по-долу спадат към НВ-ВМХ, но в по-стриктен вариант.
Скрит текст:

Не виждам защо лимони, моркови, стар лук, цвекло са в забранени, но всеки сам си решава.
  Примерни менюта
Някои от тях не се препоръчителна за хора, които тепърва ще лекуват ИР и диабет.

Колкото до плодовете. Хубаво е максимално да се ограничат и ако се консумират това да са плодове с нисък ГИ и ИИ. При някои хора плодовете не оказват влияние, при други и ябълка може да вдигне много кз и инсулин.
Ако не ви допадне, може да опитате Зоната. Линк към книгата има в началото на темата.
Обяда и вечерята ми се състои от протеин и винаги сурова салата от зеленчуци в която слагам зехтин /не олио/.
С този режим аз си подобрих стойностите на инсулин и кз.  Свалих общо 45 кг. 4 години се мъчих да свалям чрез изключване на въглехидрати с висок ГИ и пиене на лекарства.  Беше много бавен процес. Протеините почти не присъстваха в менюто ми. Консумирах уж полезни въглехидрати като – черен хляб, кафяв ориз, леща, боб. Изключително бавно отслабване, а резултатите в изследванията се промениха, но незначително. След преминаване към НВ за почти година свалих 23 кг.
И за финал ще добавя, че е абсолютно наложителен спорта. Било бягане, йога, карате, танци, кротренажор, каланетика, но е задължително. Защото инсулиновата резистентност се подобрява изключително от спорта. Ходенето пеша също е от изключителна важност за ИР. Особено пък ако работата ви е свързана със седене. Минимума трябва да е 3 км на ден, оптимално 5 км, а ако можете повече, още по-добре.
При мен нещата се стопират, ако имам само правилно хранене и спра спорта. Така че и двете неща са необходими. Но правилния хранителен режим е много по-важно от спорта.
Освен правилно хранене и спорт, е абсолютно необходимо пиенето на вода. Не сокове, коли, кафета, а ВОДА. Обмяната на веществата зависи от поетото количество вода.
Особено полезно е топла вода веднага на гладно сутрин.
Добавям петте тибетци. Който иска и има желание може да ги пробва.
Скрит текст:
https://www.youtube.com/watch?v=sAu0BT4mevM
https://www.youtube.com/watch?v=71jaJu0dc98
Изгледайте клипчетата. Прочетете и внимателно тази статия.
https://vemiplast.files.wordpress.com/2010/10/d0b4d180d0b5d0b2d0 … 1d182d182d0b0.pdf

Упражненията трябва да се правят бавно. Правилното дишане на всяка поза и издишване са от огромно значение.
Помагат за много неща – обмяна, регулират жлезите с вътрешна секреция, болки в кръстта, стави, тонизират, дават енергия. Действат много добре на нервната система, психиката, успокояват.  Хубаво е да се правят сутрин. Вечер може и да не успеете да заспите. Принципно се прави всяко по 21 пъти. Но в началото не е нужно да се напъвате. Тук насилие няма. Ако може почнете по три пъти. Чела съм, че бройката трябва да е кратна на три.Тоест ако не можете по 21, а можете 9 или 15 – толкова направете.
Този комплекс упражнения са идеални за всички хора. Но най-вече за хора с изключително много килограми. Лично на мен като бях най-много кила, само това можех да правя като движения.
Трябва да се правят всеки ден.

Превод на Richards, Byron J.. Mastering Leptin: Your Guide to Permanent Weight Loss and Optimum Health. Wellness Resources Books. Kindle-Version от Обич Синеока. Много благодаря Hug

8. Добавки и храни за инсулинова резистентност.
Изреждам бързо добавките за ИР. Който иска без лекарства, може да опита да взима някои от тях.
От Невена:
http://www.bg-mamma.com/?topic=1057791.msg37306203&utm_sourc … tlink#msg37306203

Освен изброените другите са:
Желязо - Важно е да няма дефицит на желязо, защото още повече се затруднява отслабването и горенето на мазнини (затруднено е пренасянето на кислород, а оттам и "оксидирането", разграждането на мазнините). ЩЗ има нужда от добри нива на желязо и феритин, за да функционира нормално.
Iron Facts
Феритин

К 1 -  важен е за инсулина и може да се набави със супена лъжица листа от магданоз. К 1 е за кръвосъсирване по принцип, но и за правилна 1ва фаза на отделяне на инсулин.
К2 се взема с големите дози Вит Д за да не отива калций в меките тъкани.
Прим Оил - е добра добавка за жени с ИР. Влияе на самата инсулинова резистентност, но и на кожата, редовността на цикъла. Започнах да го взимам от 2 месеца. Цикъла вече не ми е толкова болезнен.
Магнезия е най-добре да бъде магнезиев цитрат. По-добра форма е.
Формата на Селена ако взимате е хубаво да бъде селенометионин.
Витамин С също е хубаво да се взима. Като цяло когато се пие витамин С, излишъка се изпишква. Затова няма смисъл да се тъпчете с големи дози наведнъж. Може да търсите качествен витамин с удължено освобождаване. Друг вариант е витамин С на прах, който е в чиста форма без добавки. Може да го взимате по-няколко пъти на ден. На кутийката си пише колко се съдържа в мерителната лъжичка. Ако пиете витамин С на прах, не е желателно като се разтвори във вода да седи дълго време. Трябва да се изпие бързо.
Хром - Хромът е много добра добавка при ИР. Влия добре на кръвната захар, но и на инсулина. лично на мен в началото ми помогна много за ограничаване на бързите В.
https://www.bb-team.org/articles/870_hrom1
  Магналабс Диапрес – Хранителна добавка от растителен произход
Ресвератрол - Хранителна добавка от растителен произход
Пектин -  Накракто помага за контрол на кръвна захар. Не предизвиква отделяне на инсулин. Пречиства, детоксикира, подобрява перисталтиката, метаболизма.
Чайове - хъни буш, рой бос, коприва, чай от джинджифил и други.
Магданоз – консумацията на минимум 2 връзки на ден, може да подобри ИР и да намали глада. Лично изпитано.


За повече информация търсете в Гугъл.

Моля, преди да посягате към всякакви добавки и витамини, първо се убедете, че имате нужда от тях. Направете изследвания, които да докажат това.
9. Лептинова резистентност

Добавям информация и за нея, тъй като има доста хора с ИР имат и нея.
Лептин. Лептинова резистентност
http://old.bg-mamma.com/?topic=1070580.msg37572616#msg37572616
Графика на зависимости между ниво на КЗ и ниво на кетони


metabolic health levelHbA1c  (%)average blood glucose  (mmol/L) or (mg/dL) ketones  (mmol/L)GKI
low normal4.13.9(mmol/L)  or  70(mg/dL)2.11.9
optimal4.54.6(mmol/L)  or  83(mg/dL)1.33.5
excellent< 5.0< 5.4(mmol/L)  or  < 97(mg/dL)> 0.511
good< 5.4< 6(mmol/L)  or  < 108(mg/dL)< 0.330
danger zone> 6.57.8(mmol/L) or  >  140(mg/dL)< 0.339
http://old.bg-mamma.com/?topic=1070580.msg37574849#msg37574849
10. Индексът НОМА
HOMA, или хомеостатичен модел за оценка на инсулиновата чувствителност, е прост индекс за определяне чувствителността на тялото към инсулин, базиран на стойностите на кръвна захар и на инсулин на гладно. Индексът се изчислява по следната формула: HOMA = (Глюкоза х Инсулин)/22.5, където "Глюкоза" е нивото на кръвна захар на гладно, "Инсулин" – нивото на инсулин в кръвната плазма на гладно, а 22.5 – постоянна величина. HOMA варира от 2 до 15, като по-ниските стойности показват по-добра инсулинова чувствителност. Така например стойности на индекса около 2-2.5 демонстрират висока инсулинова чувствителност и добър гликемичен контрол. Стойности около и над 4 са признак за понижена чувствителност на тъканите към инсулин или инсулинова резистентност. Индекс над 8 обикновено се асоциира с наличието на захарен диабет тип 2.
Източник - https://www.bb-team.org/articles/3554_kak-da-opredelim-insulinov … i-chuvstvitelnost
Защо този тест не винаги е надежден за определяне на ИР.
Ето резултатите от обременяване на трима човека.
http://old.bg-mamma.com/?topic=1076165.msg38042410#msg38042410
И при тримата от извършеното обременяване е видно, че имат ИР. Ако се вземат стойностите само на гладно и се сметнат по НОМА индекса излиза, че ИР има само лице У.
Затова е нужно обременяване с глюкоза за да се установи със сигурност има или не ИР. След установяване на ИР, вече може да се изследва периодично кз и инсулин на гладно и всеки да си смята с този индекс и да следи има или не подобрение.
Ако никога не сте правили ОГТТ и разчитате на НОМА индекса, има огромна вероятност да си живеете години в заблуждение, че нямате проблем. При някой хора, когато си правят изследвания само на гладно си личи, че имат ИР, но при други това си проличава чак след обременяване. Тоест е погрешно да се взимат под внимание резултатите само на гладно на кз и инсулин, защото след приема на глюкоза инсулина би надвишил референтните стойности.
Давам пример.
Лице Х има следните резултати след обременяване.
Кз – 4,6о, инсулин - 8
Кз – 6,80, инсулин – 90
Кз – 5,90, инсулин – 45
Лице У има следните резултати:
Кз – 5,6о, инсулин - 27
Кз – 7,10, инсулин – 180
Кз – 6,20, инсулин – 85
Лице Х, може да си прави години само на гладно изследвания и да си въобразява, че е здрав.
При лице У истината се вижда още на гладно.
Неведнъж в темата са се поствали изследвания с уж нормални на гладно стойности, но на 60-та минути и 120-та, резултатите вече ясно показват, че има проблем.
Обременяване с глюкоза е хубаво да се прави рядко, защото натоварва. Но си остава единствения метод, който може да ви даде ясна представа как върви лечението.
11. Подсладители и ИР
  Защо не трябва да се ползват подсладители?

Еритрол

Еритрол

# 1
 • Мнения: 2 048
Аз да си питам пак като продължение от старата тема. Вие срещали ли сте лекар, който би разбрал, че има СПКЯ, ако няма кисти? Странно звучи въпроса, но лично на мен са ми казвали няколко пъти, че мойто по всичко прилича на СПКЯ, ама няма кисти и затова не считат, че е това. А то почти всичко е налице - ИР, косми по корем и гърди, пъпки (хич не съм в пубертета), омазнена кожа.

# 2
 • Мнения: 2 048
lovely,  то затова е синдром на поликистозните яйчници. Според долната статия хронично високият инсулин е предпоставка за СКПЯ.

http://www.tuitnutrition.com/2019/06/pcos.html?m=1

# 3
 • Мнения: 571
Здравейте, записвам се да следя. Хубава седмица от мен!

# 4
 • Мнения: 2 048
lovely,  то затова е синдром на поликистозните яйчници. Според долната статия хронично високият инсулин е предпоставка за СКПЯ.

http://www.tuitnutrition.com/2019/06/pcos.html?m=1
Чудесна статия. Мерси. Е, да де, синдром. Ама без кисти не го определят за СПКЯ.

# 5
 • Столичанин ама не в повече :D
 • Мнения: 1 990
Здравейте, от известно време замислях и проведох едно проучване, което да потвърди или да отхвърли определени изводи, до които бях достигнал през времето и в крайна сметка се потвърди всичко което знам.
Поствам няколко резултати като ще направя и коментар след всеки (всичко е постигнато без лекарства, и това реално е единствения начин по който може да се види дали здравето истински се подобрява).
Първо това са стойности на гладно отпреди две години:

, а тези са от тази година след двумесечно изцяло растително хранене:

, което за кой ли пореден път ми доказва, че здравето (включително инсулин глюкоза, холестерол и т.н.) зависят от това дали храната е естествена, а не дали е въглехидратна, белтъчна, мазнинна и т.н. и е много важно уточнението, че е при едни и същи килограми.
Сега следват резултати от миналата година след прием на определена храна 2 часа по-късно (важно е и споменаването, че почти изцяло потвърждава резултатите, от най-мащабното изследване на инсулинов отговор след консумиране на определени храни):
- плодове (и по-точно грейпфрут, купичка горски плодове, купичка череши и банан, общо около 800 грама) - резултатите са точно такива каквито се очаква глюкозата леко се вдига, но не и инсулина, тоест няма натоварване на панкреаса;
- около 400 грама свинско със зеле (свинското е било 300 грама) - и тук резултатите са точно такива каквито се очакват глюкозата не се вдига, но за разлика от това инсулина да, тоест повече се натоварва панкреаса, и в този случай човек само от изследване на кръвната захар трудно може да разбере дали и инсулина му се вдига;
- около 400 грама нахут - най-балансирания резултат, нито глюкозата се вдига нито инсулина, тоест има най-малко натоварване на организма и доказва това което знам и съм го твърдял винаги растителния протеин е най-здравословен и препоръчителен за добро здраве;
- около 400 грама ориз с маслини - тук се вижда, че инсулина е свалил малко повечко глюкозата, като е много важно да се уточни, че това е единствената храна, която ядох топла дори гореща, току що извадена от тенджерата (което е възможно да е от значение както ще се види по-долу), и инсулина се вдига толкова колкото и при месото, точно както се твърди и в по-горе споменатото изследване за инсулинов отговор;
- около 400 грама картофи сварени на пара с маслини - тук стойностите са почти на 3 час (тъй като закъснях за изследването) и определено е изненадващия резултат, инсулина е нисък (дори прекалено, под 4 не трябва да пада, като оптималната стойност е 5), както и глюкозата, само мога да предполагам защо резултатите са такива. Възможно е, защото картофите бяха престояли в хладилник една нощ, това да потвърждава теорията за устойчивото нишесте, която гласи, че въглехидратна храна, която се консумира след като е била охладена създава нишесте, което не вдига глюкозата и инсулина, колкото току що сготвена топла храна, но това е само предположение. Това обаче не променя факта, че тъй като те се обработват бързо от организма, и скоро след това човек отново е гладен, а количествата неминуемо влияят, половин кг боб или месо по-трудно ще се изядат, отколкото същото количество картофи;
- и последния резултат е непланиран и спонтанен, както и след първи час (тъй като най-важни са резултатите на втори час, но на първи се вдигат най-много стойностите) 50 гр. грозде, 1 банан, 200 гр сладолед и 4 блокчета шоколад, тук резултата също не е изненадващ и ясно се вижда какво правят малко сладолед и шоколад.
И накрая бих завършил, че човек ако желае да се излекува трябва да подобри работата на панкреаса, проблема идва от това, че дали инсулина се е вдигнал не може да се установи със сигурност по друг начин освен с изследвания, в най-голямото проучване относно инсулиновия отговор, изследователите могат да направят връзка между гликемичния отговор и инсулиновия отговор (с други думи между вдигането на кръвната захар и вдигането на инсулина) само на 23%, и връзка между състава на храната (протеин или мазнина, вода, захар, нишесте) и инсулиновия отговор само на 10%, тоест общо могат да направят връзка между храната и инсулина само на 33%. А симптоматично човек не може да разбере дали му се е вдигнал инсулина (това, което може да усети са вариациите в кръвната захар само че проблемите с нея започват когато панкреаса не работи добре), и целта трябва да е подобряване работата на панкреаса, разбира се ако човек търси истинско излекуване, а не само подобряване на симптома, защото вариациите с кръвната захар са единствено симптом.
Неестествените храни причиняват ир, а не въглехидрати, плодове и т.н., не съществува човек, хранещ се с пълнозърнести и бобови храни, развил ир, всички, които твърдят това, са яли неестествени храни, които не съществуват в природата, добрата новина, е че когато човек започне да се храни с естествени храни, здравето започва да се връща, нужно е единствено желание за промяна. И много важно е внимателно отсяване на информацията, всички кръвни показатели са важни, несериозно звучат твърденията, че само определени кръвни показатели са от значение, а други не, (в днешно време поради определено модерно течение се твърди, че холестерола нямал никакво значение, въпреки, че има нобелова награда за откриването на лошия холестерол и влиянието му върху здравето на сърцето), това е все едно да се твърди, че примерно само здравето на черния дроб е от значение, а на бъбреците не, което е ясно колко е безумно като твърдение. Всеки, който примерно е подобрил инсулиновата си чувствителност, но е влошил холестеролния си профил или щитовидните си хормони или нещо друго, просто е в грешна посока и реално нищо не е направил, защото съответните показатели отговарят за доброто функциониране на съответните органи, които обаче съществуват в едно тяло, и ако един от тях не работи добре това неминуемо оказва влияние на всички останали. С други думи ако страда панкреаса, страдат всички останали органи, ако страда щитовидната жлеза страдат всички останали органи, ако страдат бъбреците страдат всички останали органи и т.н. и т.н.
Но всеки си решава сам за себе си, въпреки, че тези опити бяха само за мен, реших да ги постна, за да помогна на всеки да направи информиран избор, а не да слуша, и следва нещо само защото е модерно в момента. Добре е да се припомни, че както сега се заклеймяват въглехидратите, преди 50 години по същия начин са се заклеймявали мазнините, но това са просто моди, а истината е само една трябва да се набляга на естествена храна.
Успех на всеки по пътя към здравето.

# 6
 • Мнения: 18 542
трябва да се набляга на естествена храна.
С това съм съгласна.
Колко ти е гликирания хемоглобин в момента/последно като си го тествал?

Да, холестеролът има значение до някъде. Ето едно изследване на 12,8 милиона човека и смърт от всякакви причини.
С две думи, изводите са:
Нивата на общ холестерол, свързани с най-ниската смъртност, са в диапазона между 210–249 mg/dL (5,43 - 6,44 mmol/L , с изключение на мъжете на възраст 18–34 години (180–219 mg/dL / 4.66 - 5.66 mmol/L) и жените на възраст 18–34 години (160–199 mg/dL / 4.14 - 5.15 mmol/L) и 35–44 години (180–219 mg/dL /  4.66 - 5.66 mmol/L). При по-висок от упоменатия холестерол, % смъртни случаи е по-малък отколкото тези при по-нисък от упоменатия за съответната възрастова група. С други думи, рискът от смърт от всякакви причини е по-голям ако холестеролът е по-нисък, отколкото ако е по-висок.
Който иска може да прочете цялото изследване, доста интересно четиво.

Изследването посочено по-горе третира само въпросът за общия холестерол, така че това трябва да се вземе предвид. Но понеже тук (в изследването) се говори за общ холестерол/липопротеини, а не за отделните компоненти и тяхното значение, твърде вероятно е да има нюанси, а част от тях са, че положителен ефект за доброто здраве  имат висок HDL и ниски триглицериди, което значи, че LDL са големи и "пухкави" липопротеини, които не нанасят вреда на кръвоностните съдове.
Повишеният холестерол може да е опасен само при наличие на хронично повишено системно вътрешно възпаление, а то се предизвиква от високи нива на КЗ и/или инсулин, които пък се предизвикват от злоупотреба с въглехидрати и наличие на метаболитен синдром. Когато се коригира метаболитния синдром, следва корекция в холестеролния профил - повишване на HDL и намаляване на триглицеридите.

Другото е цикълът на Рандал който обяснява съревнованието за окисляване за енергия между въглехидрати и мазнини и защо при наличие на повишена глюкоза, мазнините не се окисляват за енергия, а отиват в запас. Което обяснява защо смесването на големи количестав въглехидрати и мазнини в диетата води до затлъстяване и здравословни проблеми.

Та процесите не са хич елементарни и твърденията "високия холестерол води до сърдечно-съдови заборявания" е прекалено опростенческо и от там поставено така, невярно твърдение.

За значението на мускулната маса изобщо няма да отварям въпрос, защото е важно не само колко тежиш, а какъв е обема на мускулите ти. От там следват редица други взаимовръзки и става мътна и кървава.

# 7
 • Мнения: 26 994
Съгласна съм и аз за естествената храна, но не съм съгласна, че няма значение колко са въглехидратите, мазнините и белтъчините при ИР- независимо откъде идват. Определено има по-добри източници и на мазнини, и на вгх, и на белтъчини. Така както био зеленчук/плод е по-хубав от пестициден такъв, по същия начин това важи и за месото, и за въглехидратите, и за вида мазнини. Маргаринът не е равен на зехтинът. Тялото е сложна и интелигентна машинка.
Днес извадих пак глюкомера. Даже извадих два, че имах още 1 останала лентичка от другия вид. И веднага реших да се боцна 2 пъти и да сверя резултатите 😃 Часовете на машинките не са актуални, друг беше часът.

Ами, едно и също горе-долу показаха и двете ми машинки с двата вида лентички и в двете мерни единици.По груби сметки, 89 е малко над 4,9 (но под 4,95). По-късно, пак около 2 часа след хранене, КЗ беше 4,33 (78 според мерната единица на машинката).

Последна редакция: вт, 20 юли 2021, 01:24 от dolce miele

# 8
 • Мнения: 4 595
Джери какво имаш предвид под изцяло разрително меню ,дай един ден например каква е храната ...и протеинът от къде го набавяш?
Майка ми например не яде обработени храни обаче цял животи набива яко хляб,яде картофи и ориз с хляб ,така я е научил баща и ....пред диабет е ....естествено ....

# 9
 • Мнения: 1 007
Здравейте, записвам се и аз с ИР установена май месец, проблем на гладно не се вижда, на 60 минута инсулина ми е 100, според доктор трябвало да изчакам 6 месеца за да преминат пост ковид проблемите, но не виждам как короната ще е отговорна за корема, който имам от 3 години вече.
Имам голям дефицит на витамин Д и желязо. Житовидните хормони са ниски, но в норма. Уморена и депресирана съм. Засега с калориен дефицит от 1200 кал/ден + въглехидрати до 50 грама, основно от зеленчуци или горски плодове съм с редуциране на теглото от около килограм на седмица. Най-голям проблем са ми протеините, трудно набавям необходимото количество от 2гр за килограм тегло, но с напредване на времето се надявам да намеря повече източници. Според мен в корема и около кръста имам още около 6 кг, но надали само те ще се махнат докато съм в дефицит.
Нямам особено добра двигателна активност - 10к крачки с разходките на кучето. Вкъщи тренировки само когато се чувствам добре и имам енергия, което е рядко.
Час за ендокринолог ще запиша след морето другия месец, евентуално за хормон.
Ако някой има опит - бих ли могла да очаквам подобрение на работата на жлезата само с хранителен режим и витамини, минерали приемани като добавки. Пия желязо с вит. Ц, б12, фолиева, инозитол, магнезий, к2, вигантол и цинк. Пия сок от магданоз почти всеки ден.

# 10
 • Мнения: 18 542
Внимавай с този калориен дефицит да не си прецакаш щитовидната. Аз бих следила само въглехидратите, но не и калориите. Така ще намалиш и рискът от недостатъчно протеин.

# 11
 • Мнения: 1 007
Благодаря, не съм мислила за подобно развитие. Фактът че отслабвам не значи ли, че тялото си набавя енергията от запасите и му е добре. Ще следя показателите редовно и ще повиша калориите, пък дано се пръкне някаква енергия и да мога да потренирам малко повече.

# 12
 • Мнения: 26 994
Казваш какво пиеш, но не става ясно в какви дози и в какви форми...това има значение. Междудругото, прием на Б 12 може да намали още желязото. Феритин изследван ли е? Желязото има отношение и към работата на щитовидната жлеза. Също така, ако имаш изследвания не е зле да ги покажеш. И моите щитовидни бяха ниски, но в норма, при мен не стана без хормон (и не само това, ами ендокринолог ми предписа скъпо лекарство за отслабване със страничен ефект гърчове 🤡 та се наложи да сменям лекара).
Тялото си набавя това което му е нужно за оцеляване от запасите. Лошото е когато мине в режим оцеляване...затова не са важни само калориите, ами и как е съставено менюто.

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 584
Много ми хареса написаното от Jerami, следя темата редовно, тъй като също боря ИР и имам Хашимото, намирам изключително полезна информация, за което съм благодарна на всички, но не пиша често тъй като  режима който следвам е различен от препоръчвания тук,  при мен действа за сега, но не мога да твърдя че е най-правилния. Информацията, която сте събрали и нещата които споделяте са изключително полезни и дори да не се следва режима, човек може да научи много неща.

# 14
 • Мнения: 26 994
Alice, режимът който следваш действа на свалянето на кг или и на КЗ, инсулин и подобрява симптоми (надявам се да не прозвучи като заяждане 🙂)?

Последна редакция: вт, 20 юли 2021, 13:57 от dolce miele

Общи условия

Активация на акаунт