НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 134

 • 55 021
 • 764
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 060
МОЛЯ, ПРОЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО ИНФОРМАЦИЯТА ТУК, ПРЕДИ ДА ЗАДАВАТЕ ВЪПРОСИ.

Тук си говорим за нисковъглехидратното-високомазнинно хранене (НВ-ВМХ), още назовавано високомазнинно-нисковъглехидратно хранене (ВМ-НВХ). Първоизточникът на наименованието е английският израз low carb, high fat (LCHF). Много близко до него е палеохраненето, всъщност може да се каже, че НВ-ВМХ и палеохраненето се преливат помежду си.

Този начин на хранене е подходящ за овладяване или предотвратяване на метаболитен синдром и свързаните с него диабет, хипертония, СПКЯ и други състояния.
Обяснението на kameloth за основните причини за тези състояния:
Скрит текст:
Установено е, че инсулиновата резистентност, затлъстяването и диабета от 2 тип - всички тези състояния ( в преобладаващата част от случаите – с малък процент изключения) са свързани и обусловени от едни и същи фактори. От една страна значение имат наследствените фактори. Около 25% от хората притежават вродена инсулинова резистентност. Счита се, че тази генетична особеност е била полезна на носителите й в еволюционно отношение, защото в зората на човешкия вид, именно тези индивиди, които са имали способност да натрупват резервни мазнини при по-изобилно хранене, са могли да оцелеят и да създават поколение в условията на продължителен глад. Това са и хората, които при съвременния начин на хранене още в детска възраст затлъстяват и имат нарушения в метаболизма. Около 50% от хората са носители на гени, които им позволяват да приемат по-голямо количество въглехидрати, без да имат здравословни проблеми. Т.нар. западен начин на хранене обаче, богат на рафинирани въглехидрати, трансмазнини, фруктоза, изкуствени подсладители и всевьзможни изкуствено създадени химични субстанции, бързо довежда и тази група до сериозно затлъстяване и тежки метаболитни нарушения. Има много примери в световен мащаб за това влияние - известни са случаите с индианците от племето пима, населението на Маршаловите острови и други тихоокеански острови - сравнително изолирани  групи от население ( с вероятно сходна наследственост), при които затлъстяване, диабет и сьрдечносьдови заболявания са били непознати преди да възприемат съвременния начин на хранене. Сега в тези общества се отчита затлъстяване на населението над 70-80% и диабет над 60% . На Маршаловите острови например половината от провежданите хирургичните интервенции, били с цел ампутиране на крайници, заради усложнения от диабета. Нищо друго не се е променило при тези хора, освен храненето в последните 50 години. Още Аткинс описва в неговите книги т.нар. правило за 20-те години - т.е. 20 години след като едно общество придобие западния начин на хранене, то лавинообразно в него се появяват заболявания като затлъстяване, диабет, сърдечно съдови заболявания (в това число инсулти, ИБС, инфаркт). Към тях могат да се добавят също рак, Алцхаймер ... Точно този феномен се наблюдава и в България, след като вафли, кифли, сладкиши и шоколади започнаха масово да се продават и на сергии по тротоарите. Диабетици винаги е имало, но техният брой нарасна в пъти именно след тези промени в храненето.
И за останалите 25% от населението. Това са наистина хора, изтеглили дългата клечка в генетичната лотария. Тези, които като малки са злояди и слабички, после са обект на завист, защото ядат всякакъв джънк , в големи количества, но не дебелеят. Тези хора доста добре се справят с въглехидратите и в по-големи количества и ако се хранят умерено и с натурални храни, биха били в добро здраве до дълбоки старини. Уви, единици са тези, които избягват отровите на съвременната хранителна промишленост, още повече, че хората с нормално тегло рядко осъзнават нуждата от здравословно хранене.

Водещият момент при ВМ-НВХ е ограничаването на общото количество приемани въглехидрати (= въглехидратна рестрикция). Принципът, на който се основава този начин на хранене, е следният:

Въглехидратните храни включват тестени изделия и сладкиши, картофи, ориз, плодове и зеленчуци, бобови, а известен дял въглехидрати има и в ядките, семената и млечните храни. Общото за въглехидратните храни е това, че съдържат различни видове захар - глюкоза (съдържа се в тестеното, зеленчуците, плодовете, бобовите, картофите, ориза, като в нишестените храни е под формата на скорбяла (нишесте)), фруктоза (в плодовете и зеленчуците), лактоза (в млечните). Към въглехидратите спадат и съдържащите се в растителните храни фибри (в зеленчуците, плодовете, бобовите, пълнозърнестите тестени изделия, ядките, семената). При консумацията на тези храни организмът ги разгражда и глюкозата попада в кръвния поток. Тогава нивото на кръвната захар обикновено се повишава. Дали ще се повиши, или не, зависи от комбинацията между индивидуалната ни инсулинова чувствителност и вида и количеството въглехидрати, които сме консумирали. Повишава се, когато сме приели голямо количество въглехидрати и/или когато консумираните въглехидрати са от т.н. "бързи" видове - рафинирани продукти (бяло брашно, бял ориз, сладкиши), картофи, а донякъде и плодовете (но особено плодовите сокове и фрешовете). Отделянето на глюкозата в кръвта може да се забави от наличието на фибри и/или мазнини и/или белтъчини в храната.

Кръвната захар може да не се повиши дори при прием на сравнително голямо количество бързи въглехидрати, но това става само когато захарта се усвоява веднага от мускулите и се използва от тях за енергия или пък се складира под формата на гликоген. За целта е необходима добра инсулинова чувствителност. Такава е характерна за повечето деца и юноши, за спортистите, за много физически активни хора. Общото правило е, че колкото повече се движи човек и използва мускулите си, толкова по-добра е инсулиновата му чувствителност и толкова по-добре и бързо усвоява приетите въглехидрати. Но с възрастта инсулиновата чувствителност на повечето хора намалява и все по-голяма част от въглехидратите се складират като телесни мазнини.

Приетата от въглехидратите глюкоза трябва да се усвои от клетките и да ги захрани с енергия. Ако количеството на глюкозата в кръвта се задържи дълго време високо, тя става вредна за организма. Затова панкреасът, когато отчете наличие на глюкоза в кръвта, отделя хормона инсулин, който да "отведе" глюкозата в клетките, за да бъде използвана от тях за енергия. Функцията на инсулина е да опосредства проникването на хранителните вещества в клетките - глюкозата в мускулните или мастните клетки, аминокиселините - в мускулите, мазнините - в мастните клетки.

Както е обяснено по-горе, при добре функциониращ метаболизъм и добро здраве клетките имат нормална (= добра) инсулинова чувствителност, което означава, че бързо усвояват глюкозата под командата на инсулина и така не остават дълго без енергия, а нивото на кръвната захар се поддържа нормално. Но инсулиновата чувствителност е нарушена (намалена) при много хора по различни причини, което означава, че клетките "не слушат" командите на инсулина и не приемат глюкозата от кръвта - или поне не цялата. Така нивото на кръвната захар остава повишено по-дълго време от нормалното, панкреасът регистрира това и отделя още инсулин. Нивото на инсулина остава повишено за дълго време. Неусвоената глюкоза не може да остане в кръвта, затова се насочва към мастните клетки и там се складира под формата на телесни мазнини. Това обаче означава, че останалите клетки не са получили достатъчно глюкоза за енергия, поради което скоро "огладняват". В този момент би трябвало да могат да започнат да използват за енергия складираните в мастните клетки телесни мазнини. Но междувременно, заради намалената инсулинова чувствителност, която налага повишена секреция на инсулин, нивото на инсулина в кръвта все още е високо. А когато инсулинът е висок, не могат да се "отворят" мастните депа и да освободят мазнините в кръвта, за да бъдат използвани за енергия. Това е възможно само при нисък инсулин. Затова клетките подават сигнал за глад до мозъка. И огладняваме, обикновено за въглехидратни храни. Постепенно това може да доведе и до напълняване, и до метаболитни нарушения, вкл. до диабет тип 2.

Трябва да се има предвид, че инсулиновата чувствителност може да бъде нарушена без наличие на наднормено тегло и дори при редовна и интензивна физическа активност. Примери в това отношение можем да намерим в лицето на проф. Тим Ноукс (дългогодишен спортист, но въпреки това развил диабет) и д-р Питър Атия (също спортист на почти професионално ниво, но въпреки това неспособен да се справи с наднорменото тегло и инс. резистентност, докато не променя начина си на хранене).

Каква е ролята на нисковъглехидратното хранене? При него се приема по-малко общо количество въглехидрати за деня, като се разчита най-вече на бавни въглехидрати от зеленчуците. Те не доставят голямо количество глюкоза, а поради съдържащите се фибри и поради консумацията на мазнини и белтъчини в храната разграждането се забавя, така постъпването на глюкозата в кръвта също се забавя, което позволява да не се отделя много инсулин.

Важно е да се има предвид, че става въпрос за трайна промяна в начина на хранене и начина на живот.

При НВ-ВМХ се набляга не само върху количеството на въглехидратите, но и върху качеството на приеманата храна. Предпочитат се максимално естествени и непреработени храни и такива, към които човешкият организъм е добре адаптиран.


Oсновни групи храни, които режимът в по-малка или по-голяма степен изключва
(от една страна заради силното им влияние върху кръвната захар и инсулина, от друга поради вредността им за здравето):

1. Зърнените храни (хляб и други тестени изделия, зърнени закуски, мюсли, ориз, овес, киноа, елда, булгур, царевица и т.н.). Ако не ги изключите напълно, ги ограничете в максимална степен. Вредността им се състои както във високия гликемичен индекс (т.е. бързо повишават кръвната захар и инсулина заради високо съдържание на нишесте в тях, дори в пълнозърнестите), така и в съдържанието на белтъка глутен и други вредни вещества, вкл. с опиоидно действие.

2. Захарта във всички нейни разновидности (трапезната захар, глюкоза или фруктоза на прах, декстроза, глюкозо-фруктозен сироп, мед). Към захарта се отнасят и медът, и сиропът от агаве, и кленовият сироп.

3. Растителните мазнини, получени от семена (напр. слънчогледово олио, вкл. шарлан) - това са привидно естествени мазнини, но са прекалено богати на омега-6, а дисбалансът между омега-6 и омега-3 оказва негативно влияние върху организма. По тази причина се изключват слънчогледовото, соевото, конопеното, царевичното, тиквеното олио, олиото от шафранка.

Освен това категорично се изключват маргарините и растителните "сметани" заради трансмазнините в тях. ИЗБЯГВАЙТЕ ВСЯКАКВИ ХИДРОГЕНИРАНИ РАСТИТЕЛНИ МАЗНИНИ (ТРАНСМАЗНИНИ) - четете етикетите.

4. Бобовите храни (най-вече зрял фасул и леща), особено ако се консумират в по-големи количества или по-често, защото съдържат значително количество въглехидрати, а в същото време и вещества (фитати и лектини), които пречат за усвояването на минералите и способстват за нарушаване на целостта на чревната лигавица, което увеличава риска за редица заболявания.

5. Ограничават се и картофите заради високото съдържание на въглехидрати (нишесте, което се състои от молекули глюкоза и много бързо се разгражда и повишава кръвната захар и инсулина).

6. Избягвайте всякакви фабрично преработени съвременни „храни“ (които често са в шарени опаковки) – чипсове, снаксове, вафли и т.н.

Накратко основните принципи, ако се чудите как да синтезирате информацията:
1. Нека основната ви храна да бъде месо/риба/яйца в комбинация със зеленчуци. Избирайте по възможност чисто месо, а не колбаси.

НВ-ВМХ е начин на хранене, при който, по естествени и очевидни причини, сред основните консумирани храни са месото, рибата, яйцата и млечните. Това не го прави напълно неподходящ за лакто-ово-вегетарианците. Напротив, те могат да разчитат на яйцата, рибата и млечните като основни източници на белтъчини и мазнини. Но ако убежденията ви са по-скоро в посока към веганството, т.е. изключване на всякакви животински храни, би ви било много трудно да се придържате към НВ-ВМХ. Бихте могли да си създадете режим с умерена консумация на въглехидрати - нещо като вегетарианско/веганско палео. Но трябва да се има предвид, че и месото, и яйцата са сред най-богатите на полезни вещества храни (което не важи за повечето растителни храни), включително има вещества, като например витамин Б12, които могат да се набавят само от животинските храни, а и други, например витамин А, които се набавят много по-лесно от животински, отколкото от растителни източници.

2. Гответе с нормално количество мазнини. Например при печене на пържоли не е необходима допълнителна мазнина, но ако готвите филе, е добре да се добави мазнина. Зеленчуците също гответе с необходимото количество мазнина, без непременно да плуват в мазен сос. Консумирайте толкова мазнини, колкото ви е необходимо, за да бъдете сити.

Използвайте краве масло (82% масленост), свинска мас (чиста), студенопресован (екстра върджин) зехтин, кокосово масло, патешка или говежда мазнина.

3. Консумирайте пълномаслени млечни (най-вече сирене, сметана, кисело мляко, защото прясното е по-въглехидратно, а и повишава много инсулина), но нека не бъдат основата на хранителния ви режим.

4. Ако консумирате ядки/семки/трици/овесени ядки, бъдете умерени - нека не ви бъдат основно хранене много често.

5. Може да се консумират умерено/ограничено плодове, но нека количеството им бъде по-малко от това на зеленчуците.
Ето мнението от Марк Сисън за консумацията на плодове (благодарение на yulinga и kameloth): http://foodforthoughtbg.blogspot.bg/2014/06/blog-post.html

6. Храните като заквасена и течна сметана, маскарпоне, тъмен шоколад (мин. 70% какао), тахан, фъстъчено масло и ядкови масла/тахани, слънчогледови и тиквени семки или режимните десерти са за удоволствие и поглезване, а не са основни храни.

Важно! Не замествайте захарта с подсладители, особено ако имате повишен глад за сладко или се чувствате пристрастени към сладките храни.

ПОГРЕШНО Е ДА СЕ СМЯТА, ЧЕ ТОЗИ НАЧИН НА ХРАНЕНЕ ПРЕДПОЛАГА САМО ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА МЕСО И ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА МАЗНИНИ БЕЗ НИЩО ДРУГО. От една страна НВ-ВМХ предполага да не се страхуваме от мазнините, дори от наситените, защото е установено, че не само не ни вредят, а са полезни и много необходими. Вредни са трансмазнините и големите количества богати на омега-6 растителни мазнини. От друга страна този начин на хранене означава, че поне 60% от калориите идват от мазнини - това означава "високомазнинно". Делът на белтъчините не трябва да бъде прекалено висок, а в рамките на 15 - 30% от общите калории за деня - това е разликата спрямо режима на Дюкан, който е високобелтъчинен, нисковъглехидратен и нискомазнинен.

Вие избирате какво количество и какъв вид въглехидрати и мазнини да консумирате на базата на личните си особености (тегло, метаболизъм, заболявания) и нужди (отслабване или поддържане на теглото, възстановяване или поддържане на здравето). Инсулиновата чувствителност е различна при различните хора. При по-сериозно свръхтегло или метаболитни нарушения/заболявания (инсулинова резистентност, диабет, СПКЯ) е необходимо и по-сериозно ограничаване на въглехидратите.

Ето малко практически насоки за това как да определим колко въглехидрати да консумираме:

ВАЖНО! При броенето на въглехидратите не трябва да се отчитат несъдържащите скорбяла зеленчуци, а само съдържащите скорбяла, плодовете, кореноплодните, млечните.

СЪЩО ВАЖНО! Ако сега започвате с нисковъглехидратно хранене и особено ако страдате от метаболитен синдром, инсулинова резистентност, диабет, СПКЯ или сте със сериозно затлъстяване, изберете първия или втория вариант от таблицата (по-добре втория, ако сте с щитовидно заболяване). Ако имате само няколко килограма за сваляне, изберете втория или третия вариант. А ако сте се хранили нисковъглехидратно дълго време (месеци или години) и сте забелязали влошаване на здравето (поява на безсъние, запек, сухота на очите или кожата, понижена енергия, косопад, постепенно необяснимо напълняване, спиране на цикъла) или ако се храните нисковъглехидратно, но тренирате редовно и интензивно, опитайте третия или дори четвъртия вариант от таблицата.

Освен това можете да използвате указанията тук (https://authoritynutrition.com/how-many-carbs-per-day-to-lose-weight/) или тук (http://www.marksdailyapple.com/the-primal-carbohydrate-continuum/)

Що се отнася до калориите и количествата: този начин на хранене поначало предполага свобода от броене и претегляне на каквото и да било - калории, грамове и т.н. В дългосрочен план предполага регулиране на естествените механизми за глад и ситост, а оттам - и на приема на храна. Водещ принцип е да се храним, когато сме гладни и докато се заситим, без да прекаляваме и без самоцелно и съзнателно да добавяме мазнини към храната си в гонене на "високомазнинен" ефект.

Първоначално, докато свикнете, може да въвеждате дневни менюта в някой от сайтовете от рода на fitday.com, cronometer.com. Следете да показва въглехидратите, мазнините и белтъчините като процент от дневните калории, а не като процент от дневните грамажи. По тази причина българският здравословно.ком не е подходящ. Стремете се процентът на мазнините ви да бъде минимум 60% от дневните калории.

Също така, ако дълго време не можете да отслабнете, е полезно да започнете да "броите" въглехидратите, които консумирате, за да сте сигурни, че не приемате прекалено много за нуждите ви.

Още практически ориентири от книгата "Новата диета на Аткинс", споделени от yulinga:
Скрит текст:
Приемът на мазнини в 1 ден може да включва следното:
2 с.л. олио (мисля, че се има предвид всяка мазнина, подходяща за готвене и приемлива за режима) за дресинг на салатата и за готвене
1 с.л. масло
28 гр сметана (не е уточнено каква)
60 гр сирене (за консумиращите млечни)
2-3 яйца
2-3 порции месо, риба или морски дарове
10 маслини и/или 1/2 авокадо
60 грама ядки или семена (за тези, които ги включват в менюто).
А има и едни въпроси, отговорът на които дава реалистична представа за това колко точно се придържаме към режима и има ли нещо, което ни пречи да постигнем желаното тегло/здраве.
1. Нереалистични ли са очакванията ни?
2. Консумираме ли прекалено много протеини?(средно се препоръчват по максимум 170 гр на хранене)
3. Не ядем ли достатъчно или се въздържаме от мазнини?
4. Консумираме ли прекалено много калории?
5. Правилно ли броим грамовете чисти въглехидрати (въглехидратите без фибрите)?
6. Консумираме ли от 12 до 15 гр въглехидрати под формата на зеленчуци?
7. Консумираме ли скрити въглехидрати (тоест от обработени и пакетирани храни)?
8. Използваме ли повече от 3 пакетчета нискокалорични подсладители на ден?
9. Пием ли достатъчно вода?
10. Пропускаме ли хранения, след което имаме вълчи апетит?
11. Вземаме ли лекарства, които биха могли да забавят отслабването?

Някои затруднения или проблеми, на които може да се натъкнете отначало:
1. Ако след рязко ограничаване на въглехидратите изпитвате слабост, замайване, главоболие, трудности с концентрацията, не се притеснявайте - това са признаци на т.н. "нисковъглехидратен грип": организмът ви се адаптира към режим на използване на мазнини като основен източник на енергия вместо въглехидрати. Обикновено този дискомфорт преминава за няколко дни, максимум седмица. Междувременно можете да увеличите приема на течности и на сол, за да се почувствате по-добре. Ако обаче мине по-дълго време и все още се чувствате отпаднали, можете да опитате да върнете част от въглехидратите в менюто си и да ги намалявате постепенно.

2. Възможно е да усетите тежест в областта на жлъчката/черния дроб при консумация на по-мазни храни. Ако е така, опитайте постепенно да увеличавате мазнините.
Внимание! При наличие на жлъчни камъни трябва да се подходи много внимателно, с постепенно увеличаване на мазнините и за предпочитане под наблюдението на лекар.

3. Ако се храните стриктно, но въпреки това установите леко повишена кръвна захар на гладно спрямо нормалните за вас стойности (но все още в референтните граници), опитайте да ограничите количеството на приеманите белтъчини, а да увеличите това на мазнините.

4. Ако изпитвате повишен глад, опитайте да увеличите мазнините и белтъчините и да приемате повече храна на основните хранения.

5. Ако получите ситен сърбящ обрив, е възможно причината да е прекалено стриктна въглехидратна рестрикция (причината обикновено е влизане в кетоза) - тогава увеличете леко въглехидратите.

Подобрения на здравословното състояние, които можете да очаквате:
Като цяло подобрение във всички аспекти на метаболитния синдром, а именно:
1. Намаление на телесното тегло, особено около корема - в края на краищата именно това е причината повечето хора да започват този режим.
2. Нормализиране на кръвната захар и инсулина, намаляване на инсулиновата резистентност.
3. Нормализиране на кръвното налягане.
4. Понижаване на стойността на триглицеридите в кръвта
5. Повишаване на т.н. добър холестерол (HDL)
6. Подобрение в симптомите на поликистозата
7. Изчезване или подобрение в симптомите на подаграта
8. Нормализиране на размера на простатата при доброкачествено увеличение
9. Изчезване на глада за сладко и на хипогликемията
10. Трайно и стабилно усещане за ситост и за енергия през деня. Няма да ви се доспива в ранния следобед.

Възможни са и други подобрения според индивидуалното състояние. Но е важно да имате търпение.

Също така е много важно да имате предвид, че отслабването върви различно бързо при различните хора. Скоростта на намаляване на теглото зависи от много фактори - от първоначалното ви тегло (хората с по-сериозно затлъстяване и хората с диабет/ИР обикновено отслабват по-бързо с този начин на хранене, докато на човек с няколко излишни килограма вероятно ще му бъде доста по-трудно), от „стажа“ ви с предишни диети (ако сте правили много диети, е нормално организмът ви да се съпротивлява отначало), от конкретните храни, които консумирате и др.

Тъй като, във връзка с материали за нисковъглехидратното хранене, можете да попаднете на понятия като кетоза, кетотела/кетони, кетоацидоза, е добре да знаете, че кетозата е нормално състояние на организма (за разлика от кетоацидозата), което е напълно възможно да настъпи поне за някаква част от ежедневието ви, ако се храните стриктно нисковъглехидратно и високомазнинно. Тук можете да прочетете обяснение от д-р Питър Атия: http://foodforthoughtbg.blogspot.bg/2012/11/blog-post_46.html

Също така е важно да развенчаем два мита:
1) Твърдението, че въглехидратите, т.е. глюкозата, която те доставят, са единственият възможен източник на енергия, поради което приемът на минимум 250-300 грама въглехидрати дневно е задължителен, за да имаме енергия за ежедневните си дейности. За информация погледнете тук: http://foodforthoughtbg.blogspot.bg/2012/10/blog-post_29.html

2) Твърдението, че мозъчните клетки могат да използват единствено глюкоза и се нуждаят от някакво минимално количество всеки ден (120-130 грама глюкоза), за да може мозъкът да работи. По този въпрос прочетете тук: http://foodforthoughtbg.blogspot.bg/2012/11/blog-post_11.html

И още нещо, което не е лошо да имате предвид: ако правите изследване за инсулинова резистентност (ОГТТ - обременяване с глюкоза), е важно поне 4-5 дни преди това да се храните по-високовъглехидратно (с не по-малко от 150 - 200 грама въглехидрати на ден), защото в противен случай резултатите ви може да се окажат нереално завишени и да се притесните ненужно.

Друго, което може да притесни някои от хранещите се по този начин, е високият прием на холестерол, който се получава, ако се консумират повече яйца, месо и/или млечни (а висока консумация на яйца/месо/млечни е характерна за този начин на хранене). Понякога стойността на общия холестерол и на LDL се повишава. Ето статията на kameloth на тази тема: http://paskaleva6.blogspot.bg/search/label/%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0 … D1%80%D0%BE%D0%BB

А ето и подробно обяснение от kameloth за холестерола на базата на книгата на Джими Мур Cholesterol Clarity:
Скрит текст:
Това е информацията, която Джими Мур е систематизирал в книгата си, вьз основа на становищата на около 30 лекари, на основата на чиито наблюдения и публикации е построена и самата книга.

Най-често срещаните причини за повишен холестерол.
1. Хипотиреоидизьм.
Щитовидната жлеза е отговорна за много телесни функции, включително и за нивото на холестерола в крьвта. Хормоньт Т3 обикновено влияе вьрху клетьчните LDL- рецептори като по този начин стимулира навлизането на LDL частиците в клетките, кьдето сьдьржанието им от холестерол, триглицериди, витамини и др. се използва за различни цели.
При хипофункция на щитовидната жлеза и ниськ Т3, този процес се затруднява и LDL частиците остават да циркулират по-дьлго време в крьвта, сьответно се повишава техния брой и плазменото ниво на LDL холестерола. Понякога е вьзможно хипотиреоидизмьт да не е бил изявен преди промяна на храненето. Затова ако сьс започване на ВМ-НВ или Палео- хранене, холестерольт ви се повиши значително, задьлжително си направете пьлни изследвания на щитовидната жлеза и се уверете, че приемате достатьчно йод ( богати са водораслите и келпа).
2. Прием на прекалено много вьглехидрати или захар.
Вьглехидратите, захарта, нишестето от храната имат огромно влияние вьрху серумния холестерол и триглицериди. Когато се ядат в изобилие, те повишават общия холестерол, малките по размери ( и считани за вредни) LDL частици, VLDL и триглицеридите.
Когато крьвната захар е висока за големи периоди от време, тя атакува серумните белтьци и ги гликира. Това се случва и с протеините в LDL частиците. Гликираните LDL частици от една страна по-трудно доставят веществата, които пренасят на клетките, а от друга страна, те по-трудно се рециклират в черния дроб.
При високовьглехидратно хранене, в крьвта се повишава количеството на малките, пльтни LDL частици, които могат да се разглеждат като отпадьк, от който тялото се стреми да се оттьрве. Именно те се натрупват в атерогенните плаки на сьдовите стени.
3. ВМ-НВХ.
Понякога при започване на ВМ-НВХ, се наблюдава повишение на холестерола – най-често то е едновременно и пропорционално за LDL и НDL , като сьщевременно се наблюдава значително понижение на триглицеридите и VLDL , както и преминаването на преобладаващата част от LDL частиците кьм тип А (които са по-големи , пухкави и неатерогенни).
При мальк процент от хората обаче се наблюдава значително повишение на общия холестерол, броя на LDL частиците и АроВ, при подобрение в другите липидни показатели. Причината това да се случва до момента не е изяснена. Липсват и проучвания, които да показват дали това завижение би било рисково в бьдеще за развитие на сьрдечно-сьдови заболявания.
Някои автори считат, че това явление е генетична особеност , която дава предимство за оцеляване в периоди на продьлжителен глад. При липса на храна и гладуване от 3 седмици, хора с подобна генетична особеност биха преживяли по-дьлго от останалите.
Други допускат, че при консумацията на голямо количество мазнини, е вьзможно да се надхвьрли определен генетичен праг, над който черния дроб започва да произвежда холестерол.
Много е вероятно тези хора да нямат повод за притеснение, но поради все още сьществуващите неизвестни, е добре да бьдат проследявани по-стриктно.
4. Фамилна хиперхолестеролемия.
Това заболяване е сравнително рядко срещано и наследствено. Хората с най-тежката форма ( носители на 2 патологични гена – получени и от двамата си родители) често страдат от сьрдечно-сьдови заболявания още в тийнеджьрска вьзраст и това е почти неизбежно, независимо от лечението сьс статини. Такива форми обаче са наистина много редки – един на милион.
По-често се срещат носители на хетерозиготната и по-лека форма( които получават дефектен ген само от единия си родител) – 1 на 500.
При това заболяване е налице дефект в LDL – рецепторите и АроВ- рецепторите, а черния дроб не получава информация, че холестерольт в крьвния серум е достатьчен, така че продьлжава да произвежда нови количества.
Доказването на фамилната хиперхолестеролемия става с генетични тестове и далеч не всеки човек сьс значително завишение на холестерола следва моментално да се диагностицира с това заболяване.
При някои от тези болни вероятно е показан приема на статини, но е добре преди това да се опитат някои промени в храненето – като например замяната на голяма част от животинските мазнини с мононенаситени растителни ( зехтин, авокадо) и предпазване на LDL частиците от оксидиране – чрез добавяне на антиоксиданти и осигуряване на оптимална функция на щитовидната жлеза ( евентуално добавка на йод).
5. Дефицит на микронутриенти.
Най-честите дефцити, при които се наблюдава повишаване на LDL частиците и холестерола, са на йод, селен, цинк и мед.
Йодьт и селеньт са необходими за правилната синтеза на щитовидните хормони, докато цинкьт и медта са нужни на тялото да синтезира най-важните си извьнклетьчни антиоксиданти. Повишеният оксидативен стрес, води до оксидиране на LDL частиците, което може да е причина за повишения им брой.
6. Хронични бактериални инфекции в тялото, особено в зьбите.
Холестерольт служи като градивна единица за вьзстановяване на увредени и разрушени тькани и има противовьзпалително действие, поради което при наличие на хронично бактериално вьзпаление в организма, той нормално се завишава,  заради повишени нужди на тьканите и клетките за регенерация и борба с инфекцията.
Честа прична за такова завишение на холестерола могат да бьдат дьлго недиагностицирани, хронични периодонтални инфекции, инфекции на зьбните корени с умьртвен нерв, а сьщо и на челюстните кости след екстракция на зьби. Някои стоматолози смятат, че отношение могат да имат и пломбите от амалгама, източник на хронична интоксикация с тежки метали ( живак).
Причина могат да бьдат и нарушения в чревната флора, чревни паразити и др.
7. Стрес.
Под влияние на стрес, в тялото нуждите от холестерол нарастват, поради което естествено се повишават и нивата на LDL . Стресьт повишава холестерола напьлно независимо от диетата и начина на хранене.
Вместо прием на статини, правилно би било да се помисли за релаксиращи дейности, които биха премахнали пьрвопричината за повишения холестерол.
8. Хормонални вьздействия.
Холестерольт се променя в зависимост от хормоналните промени, настьпващи в организма. Такива периоди при жените са например менопауза, прием на противозачатьчни медикаменти, бременност. При мьжете – андропаузата сьщо може да е причина за покачване на холестерола. PCOS сьщо е един хормонален дисбаланс, който допринася за повишен холестерол.
9. Загуба на тегло.
В период, когато активно губим тегло, е вьзможно да се наблюдават аномалии в липидния ни профил – като повишаване на холестерола, LDL , триглицеридите и понижаване на НDL .
Най-добре е през този период изобщо да не се правят изследвания и да се изчака до момента, когато теглото се стабилизира поне за месец.
10. Други
Разбира се, сьществуват и много други причини, които могат да доведат до завишение на холестерола – като интензивни тренировки, стеатоза на черния дроб, прекалено малко храна и др.

Как да тълкувате стойностите от липидния панел:
1) Стойността на общия холестерол няма значение сама по себе си, а само в съчетание с HDL. Препоръчително е HDL да съставлява поне 25% от общия холестерол.
2) Много важно е съотношението между триглицеридите и HDL. Най-напред умножете стойността на триглицеридите по 89, а на HDL – по 39 (това са приблизителни коефициент), а след това разделете триглицеридите на HDL: ако полученият резултат е по-нисък от 2, нямате поводи за притеснение.

Съществуват различни варианти на НВ-ВМХ и палео, които са подходящи за хора със специфични нужди, например при много сериозно затлъстяване може да се приложи периодично гладуване (= циклично хранене, т. нар. фаст), а при непоносимост към определени храни, например млечните, те трябва да се изключат. За хората с автоимунни заболявания може да бъде полезен автоимунният протокол. Винаги се съобразявайте с нуждите си и мислете първо за здравето, а после за теглото и външния си вид.

А ето и малко за историята на този начин на хранене:
Въглехидратна рестрикция (т.е. ограничаването на въглехидратните храни) се е препоръчвала при затлъстяване още през 19 век (най-известен е случаят на лондонския погребален агент Уилям Бантинг). Горе-долу до 60-те или дори до 70-те години в медицинските университети по целия свят именно въглехидратната рестрикция е била препоръчваната терапия при затлъстяване. Но по ред причини, сред които интереси на агробизнеса, политически и други причини, постепенно се налага схващането за вредността на животинските храни, в частност на животинските мазнини, но и като цяло на високомазнинното хранене, а също за полезността на въглехидратните храни.

През 60-те години употребата на нисковъглехидратен и високомазнинен хранителен режим е възродена от д-р Робърт Аткинс. Препоръчваният от него хранителен режим се радва на огромна популярност, защото съчетава непостижимото - лекота на спазване (заради консумацията на вкусни, "забранени" иначе храни, и липсата на чувство за глад) и много добри резултати по отношение на намалението на телесните мазнини и подобрението на здравето. Но Аткинс е изпреварил времето си и идеите му срещат острата критика на колегите му.

Десетилетия по-късно интересът към НВ-ВМХ се възражда, като водещите държави в това отношение са САЩ и скандинавските страни, особено Швеция. В Швеция д-р Аника Далквист е тази, която измисля съкращението "НВ-ВМХ", въпреки че още преди това сходни идеи по отношение на храненето са застъпвани от американски автори.

А делото на Аткинс е продължено от лекарите Ерик Уестман, Стивън Фини и Джефри Волек, които написват нова книга, явяваща се нещо като подобрена версия на неговия хранителен режим. Фини и Волек са автори и на още 2 книги с много ценна информация за кетогенното хранене:
- The Art and Science of Low Carbohydrate Living
- The Art and Science of Low Carbohydrate Performance

През последните години много активен застъпник на НВ-ВМХ е проф. Тим Ноукс от ЮАР - световно известен специалист по спортна медицина.

Тясно свързано с НВ-ВМХ е и т.н. палеохранене (палеодиета) (името, което се свързва най-много с палеохраненето, е това на Лорън Кордейн).

Видеоканалите ни, на които може да намерите преведени полезни филми и лекции:
https://www.youtube.com/channel/UChLUVQBz5fkU8UXn5rZ-ccA/videos и
http://www.dailymotion.com/lowcarbdietbg

Филми на тема НВ-ВМХ с български субтитри:
https://www.youtube.com/watch?v=VY7qdFICuHw
https://www.youtube.com/watch?v=9C71-0jmwi0
https://www.youtube.com/watch?v=Oz2KiDy8zCU
https://www.youtube.com/watch?v=31XkOAUHtXw
https://www.youtube.com/watch?v=ndcFkv3o3f0&index=2&list … Rb6Nvm5FFwQlXuU8Q

Полезни книги на български език:
"Пшеницата - маскираният убиец" (д-р Уилям Дейвис)
"Тихите убийци на мозъка" (д-р Дейвид Пърлмътър)
"Новата диета на Аткинс" (д-р Ерик Уестман)
"Голямата измама с холестерола" (д-р Малкълм Кендрик)
„GAPS. Синдром на психиката и храносмилателната система“ (д-р Наташа Кембъл-Макбрайд)
"Генът IFS" (Инес Субашка) - начинът на хранене, който Инес С. застъпва, е по-близък от палеото или по-скоро до по-либералното НВ-ВМХ

Полезни сайтове:

1) На български:
foodforthoughtbg.blogspot.bg  (ако се интересувате от книги за този вид хранене, можете да пишете на foodforthought.bg@gmail.com)
https://joyfitnessbg.com/ - тук можете да намерите и менюта за 4 седмици
http://lchf-bulgaria.com/
Блогът на Инес Субашка Inspired Fit Strong (потърсете го в Гугъл)
Блогът на kameloth: http://paskaleva6.blogspot.bg/
Блогът на Radost Nezemna: http://www.bezkaries.com/blog/ (за храненето и здравето, вкл. на зъбите)

2) На английски:
http://www.marksdailyapple.com/the-primal-carbohydrate-continuum/ (за нуждите от въглехидрати + останалите статии в блога)
http://eatingacademy.com/ - съдържа много полезна информация за холестерола
https://www.dietdoctor.com/
https://authoritynutrition.com/
За диабетици, особено тип 1: http://www.diabetes-book.com/read-online/

3) Групи във Фейсбук:
https://www.facebook.com/groups/473982439298768/ - за всякакви въпроси (без рецепти), свързани с НВ-ВМХ/палео и здравето
https://www.facebook.com/groups/214621712291938/ - за рецепти за НВ-ВМХ/палео
https://www.facebook.com/groups/1706100759636101/ - за диабетици, особено тип 1

Предишна тема:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1172760

# 1
 • Мнения: 11 560
Благодаря за темата! Flowers Hibiscus Уикенда изтървах края, но от утре пак стриктно.

# 2
 • Мнения: 2 485
И аз благодаря за темата. Днес пекох не знам колко 90 сек хлебчета, но във фурната и с кокосово брашно. Първо за себе си направих две - изядох ги. После си приготвих още две за утре - детето ми ги изяде Grinning и накрая направих в цяла форма за кекс. Еми.. остана съвсем малко, а мислех да закусвам утре с него Simple Smile

# 3
 • Мнения: 31 341
И аз му поотпуснах нещо края този Уикенд, но от утре съм строго в режим.
Благодаря за темата.

# 4
 • Мнения: 2 275
И аз благодаря за темата.
С кокосовото брашно не се разбирам. Стои някак ронливо/тричаво като изстине например във фокачата на Дени.
Идеално ми е за маслени сладки, но ги правя само веднъж в годината.
Но много харесвам "тестото" с моцарела,яйце и бадемово брашно, чесън и чубрица.

# 5
 • Мнения: 316
Момичета, кажете какво да правя с този глад? Около 10 дена съм на режима. Изобщо неми е проблем да го спазвам, защото преди дълго време съм с е ограничавала от към храни. Така че В не ми липсват, но сега ги консумирам фо към 50г на ден. Такъв глад ме гони. Първият път, когато писах тук  беше по повод ужасна нужда от сладко след обилно мазно хранене. Ако хапвам повече зеленчуци на хранене съм добре. Но включа ли много мазнини сакаш откачам. Бухнах за вечеря около 250г болярско кюфте, около 50гр бекон, около 200гр гр грах с много масло. Толкова ми стана тежко. Но след половин час мислих само за сладко. Боднах 50гр сирене Бри. Опуках още около 150гр кюфте. И не спирам да мисля за храна. Днес съм над 3000 калории. И всеки ден така. А по изчисления за леко сваляне ми дава 1400.

# 6
 • Мнения: 14 967
Хапвай по лъжица- две тахан от тиквено семе, или лешници. Засища и не разширява стомаха. Или бадемов тахан. Въобще, аз у нас съм пълна с тахани и така убивам апетита с около 100-200 калории.

# 7
 • Мнения: 2 609
Благодаря за темата.
Котенце 84, а 2-3 лъжици маскарпоне с няколко резена плод, няма ли да ти утоли глада за сладко ?

# 8
 • Мнения: X
Благодаря за темата Flowers Hibiscus
kotenze_84,
На десетия ден от режима, предполагам предишните навици още са силни и си трябва и малко воля, човек да си наложи. Wink Гладът за сладко се уталожва по-натам и количествата се регулират постепенно.
Сега..има и "емоционално" хранене, което понякога е трудно да различим. Човек трябва да се наблюдава.
Аз режима го започнах с по-обилна режимна храна, имах и често лъжлив глад от стреса, че ето на, нещо драматично се преобръща с храненето ми сега и се вторачвах твърде да мисля за храна. Това се промени, след няколко месеца.
А при пристъп на глад за сладко, отварях да чета за режима какво-как-кога действа и така се разсейвах, осмислях някои неща, забравях за сладкото Smiley

# 9
 • Мнения: 39 566
По коя рецепта правите това 90 сек. хлебче?

# 10
 • Мнения: 2 060
kotenze_84, пробвай да пиеш чай,  когато усетиш че наближава критичния момент. Друг вариант,  който действа при мен, е бри с малко горски плодове. Винаги имам във фризера един плик с такива.

# 11
 • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
 • Мнения: 3 683
Котенце_84 - опитай да вкрючиш магнезии. Често успява да утоли глад за сладко. Пии и вода/чай, когато го усетиш.
Тялото понякога дава лъжлив сигнал за глед, пък е жадно всъшност.

Благодаря за темата! Green Heart

# 12
 • Мнения: 2 751
Благодаря за темата Flowers Rose

Пуста да остане тая лакомия, обичам да готвя и да ям...съответно си имам и дебеличък ген. Чудо. Засега мисля, че се справям с режима, мина повече от месец и забелязвам по дрехите, че пълнежът е понамалял.

# 13
 • Мнения: X
И аз благодаря за темата.
С кокосовото брашно не се разбирам. Стои някак ронливо/тричаво като изстине.
Но много харесвам "тестото" с моцарела,яйце и бадемово брашно, чесън и чубрица.
И аз така. С кокосово брашно правя само сладки печива, със солени не ми е вкусно - твърде силен аромат има. Освен бадемово и тиквено, друго любимо ми е лененото.
Моцареленото тесто е страхотно, но гледам, каквото и да е кето тесто, да не правя и ям всеки ден. Забавя ми свалянето. Таханите и те не са за ежедневна консумация, избягвам ги.
От кокосовите продукти освен маслото, много обичам и кокосовия крем: смляна на каша ядкова част. Продават го и него в буркани. Много вкусно нещо, слагам си малко в кафето.

Последна редакция: пн, 17 фев 2020, 14:15 от Анонимен

# 14
 • Мнения: 2 485
Mariat, използвах рецептата, която съфорумка даде към края на предишната тема. За две малки хлебчета като мъфини използвах 2 яйца, 2 с.л. краве масло и 3 с.л. кокосово брашно (но не с връх, а по-обрано). По рецепта е с бадемово брашно, но аз нямам и имаше съвет, ако използваме кокосово, количеството му да е намалено.

Общи условия

Активация на акаунт