Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 38

  • 28 858
  • 738
  •   1
Отговори
# 285
  • Мнения: 18 539
Е там е работата в "добавена". Липса на добавена захар не значи липса на захар, а при ИР не само захарта в съдържанието е проблем. Отделно, че ВХ съдържание е колкото на всички други, та разлика реално няма никаква с обикновените вафли от към по-малко вреда.
Аз моя еритритол го изхвърлих. За 2 години никой не го беше пипнал та замина където му е мястото.

# 286
  • Мнения: 40 390
Долче, в доста групи за ИР, хашимото съм срещала да препръчват подобни уж полезни барчета, сладки с еритрол, че и рецепти.
Отдавна не ги чета тия групи.

# 287
  • Мнения: 179
Еритриола спрямо всички други подсладители е по-добре в смисъл че не нанася щети на чревната среда и не е токсичен ОБАЧЕ нещо много важно трябва да се отбележи:
Всеки подсладител, заради сладкия вкус води след себе си увеличен стремеж към ядене на по-енергийно плътни храни. т.е. разяжда ви още повече и тази особеност е много тегава. Така в крайна сметка поемате ПОВЕЧЕ калории, а първоначално сте имали идеята да са по-малко. Може би ще се "наложи" да изядете 2 барчета вместо 1.

Ако ще си правите например смути с вишни + еритриол - така да, защото иначе изобщо не бихте си помислили за такова смути, пък бая полезни неща има във вишните.

Няма да посочвам источника на тази информация, че ще ме бият.

Тия барчета дали са полезни? Лошо ми става някои като попита, честно - вътре има само екстракти. Пълен джънк.

Последна редакция: пт, 30 юли 2021, 14:20 от MiroG

# 288
  • Мнения: 31 851
Не става дума за поемане на повече калории след това. Те сами по себе си не са голямото зло. Работата е там, че подсладителите въздействат на друго ниво. Принципно подсладителите лъжат мозъка, че получава захар, а това не се случва. Аз бих предпочела контролирано количество захар (от източници като тъмен шоколад, дори плод) пред подсладител. От моя опит, колкото по-често съм яла нещо с подсладител, толкова по-често съм имала желание за нещо сладко и съм търсила сладкия вкус...И не виждам смисъл в нещо да няма добавена захар- вместо това да се добавя подсладител- а да има сироп, нишесте и брашно от ориз в този продукт (всичките дават отражение върху КЗ и инсулина).
Междудругото, тук никой никого не бие, гони, линчува и т. н. 😉
Миоки, сърце не ми дава да изхвърля моя еритритол. Не е чак такова количество, но като си спомня цената...😅 Засега ще си стои докато му намеря приложение.

# 289
  • Мнения: 18 539
А бе цената, цената ама 2 години не е ползван нито веднъж. Купих го - 1кг, отворих го, близнах го да го видя на вкус, дори не си спомням дали и веднъж го използвах. Няма на кого да го дам, а ми трябваше място в шкафа и си казах майната му.
Имам пориви за почистване от излишни вещи и продукти вкъщи от време на време. Откакто го засилих към боклука, не съм се сещала за него и нямам никакви намерения да правя сладкиши, за които ще ми трябва. Правя домашна торта с бишкоти и сметана три-четири пъти годишно по поводи и в рецептата няма захар или подслаждане така или иначе. Предпочитам обикновена захар, ако ми потрябва случайно за нещо. Не ми се е случвало до сега обаче, та и захар не съм купувала от 2,5 години. Имам останали 100-тина грама от онова време и така си стоят, ама за гости ако ми потрябва, нея няма да я изхвърлям.

# 290
  • Мнения: 421
В групата "Инсулинова резистентност" в Фейсбук ги препоръчват.
Симптоми - имам умора и корем, който си ми е от много години, бях качила и няколко кг, които сега свалих, но корема си остава. Както и от някоя друга година ми се появи апетит към сладко, а преди не докосвах сладко и даже и не ми е идвало на ум да си похапвам. Естествено сега като е и забранено, още повече ми се хапва.

# 291
  • Мнения: 31 851
Вкусът за сладко се превъзпитава с времето. Ако имаш желание, можеш да пробваш. Още повече щом преди не си била по сладкото. Като си държиш КЗ стабилна и инсулина под контрол е много по-малко вероятно да ти се яде сладко. На мен лично най-добре в това отношение ми действат фастовете (подчертавам, моите фастове са според препоръките на д-р Фънг в "Здравословно гладуване"- с включване на чай, кафе, сметана, евентуално масло/кокосово масло или бульон- а не само на вода; в краен случай дори лъжица заквасена сметана бих хапнала, за да пропусна друго хранене). Принципно, в повечето случаи гладът за сладко изчезва до около 15 минути след хапване на малко мазнина, а при мен върши работа и малко количество заквасена сметана. Но това в случай, че са ограничени въглехидратите, иначе става смесване много вгх и много мазнина и не е ок...
Не сатанизирам хапването на нещо сладко, казвам просто, че може да се подбира какво точно и колко често да е то. Но щом има симптоми е хубаво тези неща да се ограничават възможно най-много.
Миоки, аз мисля да го използвам еритритола, но не знам кога ще е 😅 Затова и не съм го изхърлила.

# 292
  • Мнения: 1 082
За който се интересува, направих малък експеримент днес. Изядох един от лидълските сладоледи с еритритол, високопротиенов се води. 4.9 кз на гладно, след 70  минути 5,2. Малко просрочих, ама хранех дребното. Мисля да пробвам със нормален сладолед скоро. А този сладолед почти не е сладък.

# 293
  • Мнения: 40 390
Не разбирам какво доказва това.

# 294
  • Мнения: 1 082
Нищо, просто проверявам ще скочи ли кз. За съжаление няма как да знам за инсулина. При мен обаче има проблем и с висока кз, не само инсулин, за това се интересувам.

# 295
  • Мнения: 31 851
Поне КЗ не вдига особено...предполагам, че това. Но за инсулина няма как да се знае какво точно се случва (при човек с ИР). Във всеки случай, поне въздействието върху КЗ е далеч от това на обикновен сладолед... 🙂
Alive, писали сме заедно 😃
Много съм доволна от себе си 😃 Уредих си няколко хранения- пека цяла тава (тази от фурната) с режимна храна. По 2 бр. червени и зелени чушки- пълнени с тиквички, кайма и лук, 2 мъфин формички напълних с това което остана от плънката, а останалото място в тавата е заето от нарязани и подправени тиквички (само сол и зехтин, след печенето ще добавя и копър). Плънката е с 1 тиквичка на кубчета, 4 кюфтета, 1/2 глава лук, малко мазнина и подправки- директно всичко смесено и хоп, в чушките. Как да не съм доволна от себе си 😁

# 296
  • Мнения: 40 390
Нищо, просто проверявам ще скочи ли кз. За съжаление няма как да знам за инсулина. При мен обаче има проблем и с висока кз, не само инсулин, за това се интересувам.

Самия еритрол не вдига. Говори се, че и инсулина не вдига. Но при дълго използване може да доведе до повишаване на инсулин и други проблеми.
В първия пост накрая съм писала. Там има и обяснение на Невена в един от линковете.
За стевията знам, че кз не вдига, ама инсулина си скача. Яла съм неща със стевия, та си усещам.
Не забравяй, че в този сладолед няма само стевия, а има и други съставки. Всяко едно нещо влие на хормоните.

# 297
  • Мнения: 31 851
Елора, сладоледа пише, че е с еритритол, а не със стевия. Иначе съм съгласна с другите неща които си писала и гледам през повечето време да съм режимна.

# 298
  • Мнения: 18 539
Проблемът е, че не всички реагираме по един и същ начин и не може да се разчита, че щом на някой не му вдига захарта и на нас няма да я вдигне. Казвам, не да ви спирам да ядете сладолед, а да имате едно на ум.

# 299
  • Мнения: 18 326
Аз първо изключих тестото, а на мястото на шоколадите и вафлите правих НВ печива,  например тирамисуто става страхотно и крем брюле.  Имах стевия и еритритол. Честно казано много сладко ми ставаше с тях, а дори и без тях са вкусни. Отдавна не съм правила, а като ми се дойде мега сладко, отивам в хладилника и се черпя с течна сметана малко Grinning
Наистина, когато се нахраня добре, нямам глад за сладко.
Когато обаче се намесят някакви стрес и тревоги, нищо не може да ме спре да налитам на посоки. Но и това ще стане с времето, сигурна съм.

Общи условия

Активация на акаунт