Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 38

• 28 854
  • 738
  •   1
Отговори
# 270
Честито Wink
Аз трябва да си взема лентички, че ми свършиха ама нещо не ми се дават пари в момента, че съм на друга вълна Trollface

# 271
Мерси, Миоки 🙂 А ти и лентички ли си имала и си мерила с глюкомер, пропуснала съм? 🤔 Най-най-много ми харесва начинът по който се чувствам когато КЗ ми е до около 5- 5,3 след хранене.

# 272
Да, взех си да пробвам и да видя колко ми се качва захарта след хранене. След ядене на моите си храни, почти не мърда, а докато съм само на бронирано даже си спада полека в течението на деня. Примерно сутрин, ако е около 4,9, докато стане време да огладнея в ранния следобед, е спаднала до 4,3. После се качва до 5,5 - 5,6 и след втория час си е на изходно ниво. Това в повечето от дните. Иначе имам и разни пикове, особено ако изям нещо което не трябва като сладолед например. Проблемът е че не мога да измеря инсулина, а то ми е по-важен, но...

# 273
Миоки, да, жалко, че няма инсулиномери Grinning
Миро, има бутон горе за следене- и съответно като щракнеш пак на него темата се премахва от списъка със следните теми. 😉

# 274
Общо взето видях как ми се движи КЗ - нищо абнормално, ама аз с нея не съм имала грижи генерално, обаче инсулина... Както и да е, ще чакам първа възможност да го проверя, ама като гледам, няма да е тази година.

# 275
Момичета, от една седмица пия Глюкофаж, и ходенето до тоалетна без дулколакс, стана мираж…. На какво може да се дължи това?

# 276
Здравейте, в темата в Фб бях видяла, че препоръчват барове на "Brain foods", виждам че имат подсладител еритритол, но незнам дали е ок. Не съм с потвърдена ИР от ендо, но се стремя да спазвам хранене без бяло брашно, сладко, плодове, ориз и картофи. Бихте ли ми казали имали подсладител, който да е позволен при хора с ИР, за моментите в които много ти се хапва десерт,да си хапнеш с чиста съвест?И също има ли  други забранени продукти освен тези ?

# 277
Четох, че заместителите като стевия, еритритол и тн не са ок. Не помня къде го четох, защото голям обем от информация ровя по темата, тук момичетата са по-запознати и могат да дадат по- точен отговор.
Аз също съм чувала, че някои хапват протеинови барчета, но до момента каквото съм гледала в магазина, всичко е било с много висока стойност на въглехидратите.

# 278
Аз ям по малко шоколад 85% какао, харесала съм си точно определена марка и ми е много вкусен. Рядко е, защото поначало не ме влече особено да ям сладко, но и по-често да беше пак това щях да избера. В 1-2 блокчета дето ще изям евентуално има някакво смешно количество захар дето изобщо не ги правя на въпрос. Предпочитам да изям 2-3 грама захар отколкото подсладител, пък бил той и еритрол дето уж го водят че бил ОК.
За барчетата нямам мнение, стремя се към по-проста нормална храна и не консумирам такива. Някои от тях май са със сушени плодове вътре и си имат доволно захар, ако и да не е добавена ами от плодовете. Ако са барчетата дето си мисля де, може и да бъркам че наистина тия щандове ги подминавам без да гледам много-много.

# 279
От моя опит еритритолът вдига инсулина. Аз съм върл противник на подобни барчета. Смятам, че производителите просто не искат да изгубят като клиенти хора, които се стремят да се хранят здравословно (каквото и да означава това), и лепват на подобни барчета етикети за здравословност. Проверих състава и половината неща не ми говорят нищо. Изхождайки от принципа, който се опитвам да следвам поне на 80%, че има ли опаковка, значи не става за ядене, по-скоро бих си хапнала черен шоколад или бих си забъркала сама подобни барчета.

# 280
Точно - гледам колкото се може повече от храната ми да е сготвена в кухня, а не пакетирана във фабрика.

# 281
Lady12, когато наистина ми се яде нещо сладко, ям такова, което е със захар. Обичам сладолед и си правя домашен, но ям и купен. Не спазвам стриктно режима, позволявам си и плодове.

# 282
За мен тия барчета са джънк като останалия, но направен да лови шаранчета като са предтавяни, за това което не са, а именно по-здравословна алтернатива.
И аз съм за черния шоколад , ако опре ножа до кокала и мноого му се прияде на някой сладко.

# 283
Lady12, потърсих съдържанието на произволно барче, в случая хванах това с лешниците

Съдържание: Какаово масло, инулин от цикория, подсладител еритритол, оризов микс (оризов сироп,
оризово нишесте, оризово брашно) какаова маса 10%, растителни масла (шии, кокос, рапица), кокосови стърготини, лешникови ядки 0.3%, емулгатор: слънчогледов лецитин, натурална ванилия, ароматизант лешник.

Може да съдържа следи от фъстъци и соя.

Няма брашно, но пък има оризово брашно, оризово нишесте, оризов сироп - все неща, които не са много подходящи, а и виждам, че ти също ги избягваш.

На мен тази седмица ми пристигна алулозата, но все още нямах никакво време да правя, какъвто и да било десерт с нея, а и честно казано след последния пристъп на неистов глад, в който се предадох, нямам никакво желание за сладки работи. Добър вариант е, както са писали останалите момичета - черен шоколад с какаово съдържание над 85% или пък какаови зърна. При мен това работи добре. И също така гледам да взимам качествени марки шоколад, защото останалите не е ясно какво влагат в продукта.

# 284
Интересно ми стана в коя фейсбук група препоръчват такива барчета? Може би този въпрос (дали са подходящи тези барчета) да е по-подходящ за темата за ВМ-НВХ хранене? Все пак, няма потвърдена ИР...не разбрах обаче дали има симптоми за такава.
За хората с ИР бих препоръчала избягване и на пълнозърнестото брашно.
Аз също предпочитам черен шоколад. Но понякога ям и ганаш (сметана и тъмен шоколад разбити, като мус става), кис. мляко или заквасена сметана с какао и др. добавки (или с горски плодове). Когато има повод или много ми се прияде нещо извън режима, опциите са 2:
1. Правя нвх десерт или поне стандартен, но когато е възможно, намалявам количеството на брашно и захар. Шоколадова лава, брашно, барчета тип Баунти могат лесно да се направят в нвх вариант.
2. Ям обикновен десерт/сладолед, но в по-малко количество, това ми замества едно хранене или пък правя фаст. Рядко се случва.
Моето мнение за такива пакетирани барчета е като на останалите които са изказали мнение, т. е. не ям такива. "Без добавена захар" винаги е търговски трик. Досега не съм видяла такова барче в чието съдържание въглехидратите и захарите да са малко...За какво ми е да няма добавена захар...като има добавени оризов сироп/нишесте/брашно?
Купила съм си еритритол, но още стои в шкафа и не съм се наканила да правя нвх сладкиши с него. Когато правя полурежимни сладкиши слагам толкова малко кафява захар, че все забравям еритритола...а и ми е по-лесно да забъркам нещо в чаша 🙂

Последна редакция: пт, 30 юли 2021, 13:21 от dolce miele

Общи условия

Активация на акаунт