За роднините с различен социален статус

• 9 062
  • 286
  •   1
Отговори
# 60
 Надявам се, че като водя децата от махлата на аквапарк, родителите им не се чувстват унизени. Защото аз, те като водят синът ми на ски се чувствам прекрасно.
Понякога , като видя нещо, то направо ми крещи името на някого, На секундата го купувам, без да се замисля. И ме радва, като видя, че хората се радват, че си помислил за тях. Особено децата.

# 61
  • Paris, France
Иначе по основната тема - моята майка определено не би допуснала чести скъпи подаръци. Ние бяхме доста зле финансово, но да се държиш достойно, да не приемаш "подаяния" и да не си бедния роднина определено беше част от възпитанието. Не коментирам добре ли е това или зле.

Добре де, кое е недостойното на честите, скъпи подаръци? Не става дума да се иска и проси от по-заможни хора, а хора да правят подаръци по тяхно желание.

Този, който е зле финансово си остава беден докато е зле и без подаръците ще разполага с още по-малко и ще живее още по-зле. Защо децата ни да не получат хубави вещи и да ги отказваме за да си чешем егото?

# 62
Голямото Его на никого с нищо не е помогнало.

# 63
  • София
Подарък от роднини, с които отношенията са добри и доверителни се приема с радост, а от роднини, които към момента не са проявявали интерес към децата или отношенията са никакви предизвиква съмнение от типа "какво ще иска". В повечето случаи роднините много добре си познават мотивите и врътките.

# 64
Колко негативно...

# 65
Измества се балансът на отношенията, Невена. Хората се чувстват задължени да отвърнат, а не могат. Тук не става дума ти да заведеш племенник на почивка в Италия, а после брат ти да заведе твоето дете някъде другаде. При голяма разлика в статуса на някои хора ще им е неудобно да приемат подаръци много над нивото им. Гордостта на бедния - ами има я. Основно в литературата, но и сред хората. Simple Smile Не искаш да ти дават, искаш да общуваш на равна нога, а не като присламчила се към чужда трапеза котка. Simple Smile

# 66
  • София

Кое му е негативното? Хората са такива каквито са, а роднините доста добре си знаят номерата.

Да, има го това за отвръщането по сходен начин на скъпия подарък. А когато стане нещо при повод, примерно рожден ден или сватба, сигурно сте чували въпроса "какво да подаря на човек, който има всичко", а е очевидно, че няма как да се подари нещо евтино, защото човекът очаква подарък според стандарта си. Външно може да го трогне полското цвете, но вътрешно разочарованието е и за двете страни.

# 67
  • Paris, France
Подарък от роднини, с които отношенията са добри и доверителни се приема с радост, а от роднини, които към момента не са проявявали интерес към децата или отношенията са никакви предизвиква съмнение от типа "какво ще иска". В повечето случаи роднините много добре си познават мотивите и врътките.

Ако до момента не са проявили интерес или не са имали възможност за чести контакти е нормално да не са информирани какво би искало детето и родителите му.

Впечатленията ми са, че рядко идващите да искат са тези, които правят скъпите подаръци. Искащите често идват с празни ръце, в което няма лошо.

Орион, изискванията за общуване на равна нога изключват автоматически повечето хора около нас. Няма как да съм на еднакво интелектуално, финансово, имотно, икономическо ниво с 99% от хората около мене. Щом богатият или щедрият са решили да направят подарък на детето ми, знаейки много добре състоянието ми и какви подаръци правя, значи ни ценят достатъчно като хора. Не, човек не е длъжен да приеме подарък и не е длъжен да отговори със същото. Точно в искреността на даряването се таи разликата между подарък и покупка. Това не е алъшвериш, търговия в неформална среда.

Има и друго - днес един е богат, а утре палачинката може да се обърне. Ако науча децата си да общуват на равна нога, би трябвало да отхвърлят или изоставят обеднелите и неуспяващи приятели, което за.мене не е редно и е направо тъпо.

А за гордостта на бедния - на гол г*з и бъз. Затова харесвам американците, макар и да не съм като тях. С гордост далеч не се стига. Предпочитам децата ми да получат нещо, което не мога да им дам, отколкото никога да не го помиришат.

# 68
Измества се балансът на отношенията, Невена. Хората се чувстват задължени да отвърнат, а не могат. Тук не става дума ти да заведеш племенник на почивка в Италия, а после брат ти да заведе твоето дете някъде другаде. При голяма разлика в статуса на някои хора ще им е неудобно да приемат подаръци много над нивото им. Гордостта на бедния - ами има я. Основно в литературата, но и сред хората. Simple Smile Не искаш да ти дават, искаш да общуваш на равна нога, а не като присламчила се към чужда трапеза котка. Simple Smile

Не мисля така. Ако подарят на мен, тогава ще трябва да се реванширам. Но ако близки роднини подарят на детето аз какво да се реванширам? Ситуацията е различна.

# 69
Тези роднини, които си правят "врътки" и "номера" не правят подаръци, повярвай ми.
И тук темата не е за роднинските врътки, а за роднините с различни възможности.
По-добре ли ще бъде да си стискат възможностите само за себе си?! Тогава ще са егоисти, мислят само за себе си и т.н.

# 70
  • София
Както писах, хора всякакви. Преди да се приеме или да се откаже един подарък всеки знае какво стои като история. Много често подаръкът не е подарък, а аванс срещу бъдеща услуга.. Има една приказка, че подаръкът задължава получаващия.

# 71
Може и да има такива случаи, но за мен те са по-скоро изключение. Хората, които дават големи суми за близките си деца или роднини, обикновено го правят, защото наистина имат желание да помогнат/дарят. Някак си щедрост и  егоизъм, корист, подлост ми се струват оксиморон.
А и какво толкова ще очакваш от едно дете в замяна на скъп подарък освен радост и благодарност от реакцията му. Така или иначе родителите му нямат възможност да отвърнат със скъп подарък обратно. Това ако се придържаме към темата така, както е зададена от авторката.

# 72
Приятел подари на детето ми книги на англ. Попадна ли му, купил ги. Определено не очаква нищо от мен, със сигурност. Много чист човек. Ако иска помощ за нещо, ще ме попита веднага и със сигурност няма да купува книги.

# 73
  • София
За роднини става въпрос, не за приятели, не за комшии, не за колеги. При роднините винаги нещата са по-различни. Колкото по-голяма разлика има в материалния статус, толкова повече питанки има за някоя от страните. Особено ако едните са решили, че са ощетени и гледат на скъпия подарък като на подхвърляне на милостиня. Храта са всякакви и далеч от идеални.

# 74
  • Най-красивата страна
Скъпи подаръци приемаме единствено от баща ми и мащехата ми.

Общи условия

Активация на акаунт