В момента чета ... 71

• 47 930
  • 747
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Аз искам да похваля "Изгубената съпруга", която ми е от Мари Simple Smile от размяна. Очаквах нещо леко блудкаво и скучно, т.е. тръгнах с никакви очаквания, но тя тотално ме опроверга. Прекрасно изградени, пълнокръвни герой, заплетен сюжет с връщане напред-назад в миналото и хубав край. И въпреки, че имаше застъпена темата за евреите, концлагерите и Аушвиц, не беше натрапчива и доминираща. По принцип я избягвам тази тема, защото е адски ми е втръснало. Въобще книжката е много, много хубава - топла и затрогваща, без да е прекалено захаросана.

# 211
Прочетох "Свекървата" Сали Хепуърт, хареса ми стила, историята горе-долу, искаше ми се краят да е друг, но така е по-драматичен. Бих дала 4 от 5. Най-ми допадна образът на Люси, най-понятен ми беше.
Приключих и "Празникът на Козела" Марио Варгас Льоса, тя ми вървеше по-трудно, стилът не ми допадна, някои неща прочетох по диагонал, но някои моменти не изпуснах нито дума. Научих исторически факти за Доминиканската република. Диктатурата навсякъде е отвратителна.
Сега чета "Кажете на Жофика..." на Магда Сабо. Може би се води детска-юношеска литература, но на мен ми е приятна и лесна за четене и вече два пъти се просълзих, въпреки, че съм още в началото. Интересна ми е и от гледна точка на родител, напомня ми също и собствените ми размисли през детските години и неразбиране от страната на родителите. Определено много ми допадна, като я прочета пак ще пиша.
"Хиляда сияйни слънца" ми остава една от най-разтърсващите книги, прочетени през последните години. Още ми застава бучна на гърлото, когато се сетя.
Преди време (в тийн възраст) така ми остана в съзнанието "Замъкът на шапкаря" заради жестокостта на бащата към децата си. Може би пак ще я прочета, че ми е интересно как ще я възприема сега.

Последна редакция: нд, 08 авг 2021, 12:51 от Dari_77

# 212
  • София
Прочетох "Пет срещи с непознат". Много ми хареса - 5/5.
Историята се върти около фирма, която обещава да открие идеалната половинка за теб според ДНК-то ти. Хората изпращат проби и когато има съвпадение срещу заплащане могат да видят с кого ги е събрала системата.
 Главните герои са петима, всички те получават съвпадение и се вижда как се развива животът им след това.
 В книгата непрекъснато има обрати, някои ги предвидих, но далеч не всички.
  Видях, че има и сериал по книгата в Нетфликс - The one. Стигнах до 4 епизод и за сега няма нищо обща с книгата освен идеята да се събират хора според ДНК-то им.
 Препоръчвам с две ръце. Взех я от една промоция на Бард и случайно попаднах на нея, за което много се радвам.
 Продължавам с "Акушерката от Венеция- процесът. Първата книга съм я чела, но нищо не помня. Като купувах тази изобщо не съм видяла, че е трета част, ама няма да търся втората. Ще я започвам, пък дано хвана нишките.

Последна редакция: пн, 09 авг 2021, 18:35 от sea.sea

# 213
  • София
Какви марки (лепенки) ползвате за да не драскате по книгите?  Най вече ми трябва за прил.психология

# 214
  • Mediterraneo
На четеца имам няколко опции за отбелязване( бележки, подчертаване, отметки на страници и пр), много е удобно и хич не подчертавам из книгите Simple Smile

# 215
  • София
На четеца имам няколко опции за отбелязване( бележки, подчертаване, отметки на страници и пр), много е удобно и хич не подчертавам из книгите Simple Smile
Това е ясно... питането е за книгите.
тези полупрозрачните май са най добрите.

# 216
  • Варна
Дочетох "Вдовицата". Да, по-интересно написана беше, поне за мен, ама и тя ми е в категорията "Гадна история с гаден край". Мисля, че Фиона Бартън не е моят автор.
Върнах се на "Глина", много хубава книга наистина, страхотно написана, напомня ми сладкодумието на Талев, чете се с удоволствие. Остава ми още малко да я приключа.

# 217
  • София
Чета "Талант за престъпление" на Найо Марш. Много приятна кримка, в стила на класическите криминалета тип Агата Кристи и Дороти Сейърс, с изискан детектив - аристократ (сър Родерик Ален, и не знам защо е Ален, а не Алън). Красив детектив-джентълмен не бях срещала скоро, ами приятно е, да си призная... Innocent

# 218
Бях на почивка и не съм ви чела. Още съм на "Изхвърлени в Америка", прекъснах я за момент, че не ми беше много плажна. На майтап преди време си взех "Ваканция от брака" / Тhe break!!!/, за няколко дни я преполових, не е съвсем зле. Wink
Скрит текст:
Въпреки многобройните недостатъци на главната героиня /включително шопинг мания/, или може би точно заради тях. Определено става за плаж и тя!
Да видим дали ще я дочета де, че авторката се е оляла, 500 страници. Малко започва да става еднообразно към средата.

"Лято край брега на светулките"
взех за плажа от библиотеката, заедно с "Бяла хризантема", която ще остане за след морето обаче Wink

Мари, "Последна спирка Аушвиц" си я купих по едно време, но ми изчаква, чете я ММ и я изчете на един дъх и я хареса.

Последна редакция: вт, 10 авг 2021, 15:21 от Анонимен

# 219
  • Варна
Така, прочетох "Глина", брилянтно написана, но изобщо, ама изобщо не ми хареса краят Crazy Не знам що само на такива книги попадам напоследък, как пък една не ми хареса от начало докрай?

# 220
  • Чукарландия
Завърших "NW" на Зейди Смит. Хареса ми и не ми хареса. И аз не знам как да я определя. Звезди няма да ѝ слагам, идва ми малко абстрактна. Не е четиво, което предпочитам да чета. Неясен край, незавършени истории. "Бели зъби" от същата авторка ми беше допаднала повече. Преди време, когато я четох.
Започвам „Островът на пеперудите“ - Кимбърли Фрийман, купила съм я преди година и половина, може би водена от отзиви тук, даже съм я забравила. Надявам се да не е чиклит и да ми хареса. 🤗

# 221
С отклонение от темата, но да си призная, че изгледах Олив Китридж и абсолютно го препоръчвам на всички след прочита на книгата!
Великолепно направен, вълнуващ, красив. Шедьовър е. Не знам къде съм спала досега и съм го пропуснала.
Умишлено бях решила след като приключих романа да не гледам екранизацията и щях да отбележа огромен пропуск.
Франсис Макдорманд е перфектна като Олив, Бил Мъри винаги ми е бил любимец… просто страхотно изживяване.

Иначе в момента се мъча с безумно тъпа книга, която ми е интересно кога ще захвърля. Даже не си струва да я споменавам.

# 222
Дочетох "Холандската къща" и мога да кажа, че е от книгите, които не мога да оставя, много ми беше интересна!
Страхотен сюжет, братът и сестрата ми станаха любими още в първа глава и до края си останаха такива. А накрая дълго размишлявах върху отговорността на майките и как всяка крачка на майката днес бележи пътека в бъдещето на децата утре. Жестока на моменти книга, ядосвах се и тъгувах, но с удовлетворителен край. Ако не я бях чела в букпад, а на хартия, бих я разменила, защото за мен е книга, от която извличам максимума от първия прочит.
Мисля да продължа с "Пачинко" - също семейна история, проследяваща живота на корейски емигранти в Америка и техните наследници, надявам се да е интересна.
След отзива на Аня ще изгледам сериала за Олив, книгата е една от най-хубавите, които съм чела напоследък.

# 223
Бях на почивка и не съм ви чела. Още съм на "Изхвърлени в Америка", прекъснах я за момент, че не ми беше много плажна. На майтап преди време си взех "Ваканция от брака" / Тhe break!!!/

Минерва,аз съм голям фен на Кийс и изчетох преди време The break за един уикенд,много да ми уютни,реални,но аз съм пристрастена към англ. и ирландски,шотландски автори,пък било то и чик лит:)
Започнах “Какво забрави Алис” …ще й дам шанс още малко Simple Smile

# 224
Когато четох "Глина", стилът, думите, начина на изразяване ми доставиха толкова голямо удоволствие, че самата история остана на заден план. Тази жена (Виктория Бешлийска) е факир на словото и съм убедена, че след още няколко романа ще се превърне във феномен в съвременната литература. Някой ден вероятно ще се изучава в учебниците! Между другото, разгледайте блога и фейсбук страничката, която е създала преди книгата - "По дирите на думите". Преди се казваше "Words do Worlds". Точно това прави и тя с "перото си" - създава светове, невероятно реални и пълнокръвни. А идеята и е чудесна и редовно следя публикациите!

П.С. Иначе в момента чета "Suzzle and Burn" на Джейн Ан Кренц. Харесва ми идеята да преплете разследването на мистерията, загадката с паранормалните умения на главните персонажи. По принцип ми допадат повече психологически трилъри, но в случая ми харесва начина, който е намерила да разнообрази този криминален роман, в който под съвсем различен ъгъл се разглежда и разкрива престъплението. Въпреки, че сюжета е абсолютно тривиален - сериен убиец, следовател, набелязана жертва, харесвам колко хитро е успяла да избяга от предвидимостта на кримките и всъщност успява да създаде съспенс и нещо съвсем ново и неочаквано в сюжет, който уж сме чели много пъти и си мислим, че знаем как ще се развият нещата. Simple Smile

Последна редакция: ср, 11 авг 2021, 11:11 от *Deny*

Общи условия

Активация на акаунт