В момента чета ... 71

• 47 955
  • 747
  •   1
Отговори
# 450

Иначе онзи ден започнах "Изкупление" на любимката ми Ирса. Няма грешка тази жена! Надмина ги всички Несбьо и сие.
Трябва ли от първата книга да се започнат?

# 451
  • София

Иначе онзи ден започнах "Изкупление" на любимката ми Ирса. Няма грешка тази жена! Надмина ги всички Несбьо и сие.
Трябва ли от първата книга да се започнат?

Да, добре би било, макар и изобщо да не е фатално. Има разни задявки между главните герои - разследващ полицай и психоложка, които не са от някакво съществено естество и могат да се разберат и впоследствие.

# 452
За Кестеновия човек, не съм чела книгата, макар че пак от темата я знам като общ любимец. Как е свързана с The Killing? Ако не се бъркам, четох, че имат нещо общо, но не разбрах, понеже пък само сериала съм гледала.

Сьорен Свайструп е и сценарист на сериала.

# 453
  • на острова на мечтите
А пълното имена "Ирса"!?!?

# 454
Тя имаше предвид навярно дали има препратка от едната към другата книга. Иначе е ясно, че е автор и сценарист.

# 455
Ирса Сигурдардотир

# 456
Аз пък не съм гледала сериала, но за сметка на това книгата се оказа страхотно разочарование. Нито като стил на писане се отличи с нещо, нито със сюжета си. Пълна липса на логика. Останах с чувството, че авторът е целял просто да набута колкото може повече убийства и гротески сцени за отрицателно време. Даже се изненадах, че е сценарист на такъв успешен криминален сериал. Яд ме е, че я купих в хартиен вариант вместо да изчакам да я качат онлайн.

# 457
Тя имаше предвид навярно дали има препратка от едната към другата книга. Иначе е ясно, че е автор и сценарист.

Не зная какво е имала предвид. Пита какво общо имат филм и роман-аз отговарям-автор.

# 458
  • на острова на мечтите
Ирса Сигурдардотир
благодаря! Намерих я в нета... Най-странноте е, че имам и една книга от нея "Гледай ме"( Guardami"). Не е кой знае какво... Голяма бяла птица съм понякога... Не помня имена... Но като видях корицата на една от книгите веднага се сетих, че я имам.

# 459
  • Berlin
Благодаря, аз явно съм останала с впечатление, че е по книга The Killing и не само авторът на Кестеновия човек е връзката.🤔

# 460
  • София
Аз приключих с втората книга на Ирса Сигурдардотир, много ми хареса, но понеже чета само електронни книги, ще има още дълго да се облизвам за третата. Надеждата ми е руснаците да я преведат, но още я няма. Затова пък имат преведени две книги от друга серия на Ирса - нарича се "Тора Гудмундсдотир" (ама че имена, боже мили!), така че може да се утеша с тях, докато чакам "Изкупление"-то.
Започнах рекламираната тук книга на Лейла Слимани - интригуващо начало и много добре върви.

# 461
Снощи прочетох "Нищо" от Яна Талер и ми остана неприятното чувство на угнетеност, което предизвикват онези стари руски филми "Плашилото" и "Дорогая Елена Сергеевна", ако ги помните.  Разказва се за децата от един клас, които прегръщат една глупава идея и постепенно изпълнението й се изражда в извращение и мъст. Много е гадна, но и реалистична, защото злите хора са си зли още от люлката и намерят ли подходяща почва, каквато предоставя един колектив от подрастващи, посяват семенцата на лошотията си, която избуява до непредвидени размери.

# 462
Всеки път, когато някой спомене тази книга, се чудя как името на авторката от Йене е станало Яна... Но си мисля, че хората не се раждат добри или зли, а стават такива вследствие на влиянията от околната среда (семейството, училището) - и примерите, и липсата на корекция.

Аз продължавам със "Сира" на Мария Дуеняс. Книгата е доста дълга, а действието се развива през 1946-1947 година. Разглежда се предисторията на създаването на Израел, а после отново се пренасяме във франкистка Испания (отново, защото това е много популярна тема за испанските автори, и неслучайно). Сира пак е в ролята на шпионка, но сега обстоятелствата в живота й са се променили значително. Първата книга като че ли е малко по-интересна и динамична, но и тази ми харесва много. Особен акцент за периода в Испания е посещението на Ева Перон.

# 463
Снощи прочетох "Нищо" от Яна Талер и ми остана неприятното чувство на угнетеност, което предизвикват онези стари руски филми "Плашилото" и "Дорогая Елена Сергеевна", ако ги помните.  Разказва се за децата от един клас, които прегръщат една глупава идея и постепенно изпълнението й се изражда в извращение и мъст. Много е гадна, но и реалистична, защото злите хора са си зли още от люлката и намерят ли подходяща почва, каквато предоставя един колектив от подрастващи, посяват семенцата на лошотията си, която избуява до непредвидени размери.
Малко ми наподобява "Гняв" на Кинг. Ако си я чела имат ли сходства.

# 464
CoCo`Milk, не съм чела "Гняв", но книжката, за която говоря, е класи под Кинг, не може по никакъв начин да се доближи до неговите внушения, не те полазват тръпки, а ти се обръща стомахът. Бих казала, че е доста елементарно написана, почти глупашки, четиво за пубертети е. Лично аз не бих си я купила, но мъжът ми прочел някъде ревю и поиска да му я взема, звучала му много джонленънско, разбира се, разочарова се и той.
ПП: сега прочетох  за прължението на "Нишките на съдбата" и съжалявам, че не е преведена на български и няма да мога да я прочета. Много харесах увлекателния стил на авторката и ми е интересно как ще се развие животът на Сира натам.

Последна редакция: чт, 02 сеп 2021, 10:47 от Rayna13

Общи условия

Активация на акаунт