Има ли мами от Норвегия

• 41 192
  • 304
  •   1
Отговори
# 180
Zdraveite momi4eta,
Oh kolko mnoho beb4eta 6te se narodyat tuk,tova e super!!:-) mystic,mnogo ti e sladko angle4eto i da ti e givo izdravo:-).A az imam dete sa6to,toet toi ve4e ne e dete ami e golyma i gotin pi4.Imam sin i toi e na 21 godini,tzelia e kopie na men:-)
Mnogo se gordeya s nego,jivee s nas v Norge. Zahavana se edna interesna tema  ot kvinne za 9 godi6niaya i sin koito ne iska da si hodi v BG.Mnogo bih iskala da pomogna po vaprosa,no az nyamah problem s sinat mi v tova otno6enie,vsu6tnost az imah obratniya problem,sinut mi edva se adaptira tuk! Vse pak toi doide kogato be6e na 18 godini,ima6e mnogi priyateli v Plovdiv,i kato doide tuk v tova bih kazala"zatvoreno" ob6testvo,a to si e ba6 takova,mu be6e mnogo tegko. Vi4ko mu lipsva6e,i kaza 4e iztapyaval tuk.Verno e 4e toi stoe6e zatvoren ored interneta denono6tno,i nyama6e kontakt s mladi hora i napalno go razbiram.Sega po4na rabota,govori ezika i 6te se mesti v Olso ponege tam si nameri priyateli,a i v stolitzata si e po drugo. Otdelno saprugat mi ima dve detzta ot predi6nia brak,mom4e i momi4e. Taka 4e iamam 3 detza. Detzata mu ne sa lo6i,razbirame se,eee razglezeni sa dosta,ne sa kato na6ite detza...no taka e tuk v Norge. Nali znaete zakona,ako deteto se opla4e v politziyata 4e roditelite mu udarili 6amar4e ...te mogat da vleznat v ZATVORA!! Ili mogat da se otnemat detzata ot roditelite...t.e. mogat da se otnemat  roditelskite  im prava.Taka 4e momi4eta vnimavaite...vazpitavame v Norge ...no bez 6amar4eta(po bulgarski) Simple Smile
Tak 4e kvinne  3 detza napalno mi stigat...he he...a za drugo ne iskam da mislya,a i ve4e ne sam v parva mladost,predpo4itame s magat mi da patuvame pove4e,sega e momenta da patuvame kogato ve4e detzata sa pootrasnali i nie imame vreme za nas davmata. A Stavanger e mnogo sladak grad,bila sam i v Bergen i v Stavanger, Kristiansund, Bodø, v Kristiansand i v Oslo, i mnogo drugi po-malki grad4eta , i Trondheim razbira se... no nai-mi haresvat Bergen i Stavanger! Ttrondheim ne  4ak tolkova...ama takav mi bil kasmeta,saprugut e ot Trondheim  Rolling Eyes
Eh tova ot men momi4eta....4ao vi za sega i pozdarvi na vsi4ki  bulgaro-norwegki beb4eta Grinning

Последна редакция: ср, 17 яну 2007, 17:38 от roza66

# 181
здравейте мацки норвежки и поздрави от снежна Швеция

много кофти конфликт гледам се е заформил тук, дано се оправят нещата, аз си мисля, че може би една от причините е, че всеки отива при човек с различен статус и от там идва разликата в обработката на досието  newsm78

да ви пожелая спорна и слънчева седмичка, с много и все положителни емоции
и никой да не се оплаква от болни дечица, всички да са усмихнати и здрави

целувки

# 182
Здравейте моми4ета. Явно само при нас е този проблем така 4е 6те трябва да измисля не6то. Няма място за от4аяние. Първата година когато той не пожела да пътуваме на6ите дойдоха тук на гости, но сега не смятам да отстъпвам. Наистина е много зле с езика независимо 4е ние съ6то говорим по4ти всеки ден по Skype, но явно само това не е достатъ4но. На моменти и аз даже не мога да го разбера какво то4но иска да каже. Ох, малката се събуди. Утре 6те ви пи6а пак. Лека но6т.

# 183
Здравей kvinne,  аз не разбрах вие в къ6ти говорите ли бг. или друг език.   За6тото синът ми въпреки добрият си за сега български предпо4ита да говори на норвежки. Има един приятел от  БГ и когато си играят с него говорят норвежки??Ние все им се караме, но 4увам 4е след 5 мин. те пак са минали на норвежки.Много ми е 4удно това за6тото и двамата говорят добре когато искат. Мисля 4е при тях автомати4но се вклЮ4ва норв., а българският им е като 4ужд език т.е. трябвя да мислят за да го използват.Вси4ки деца са разли4ни. Освен това вие сте тук от 3 год. , а ние само от една и половина.

# 184
Здравейте момичета!При нас снощи наваля хубав сняг(най-после).Малкия е много щастлив,чак си занесе шейната в у-ще да се пързаляли през почивката.При вас как е?
Петя,радвам се,че се появи и при нас.Как е Крис,а ти изучили всички нива?А щях да забравя,нама конфликт тук поне за мен Laughing
kvinne,не се притеснявай.мисля,че ще отмине този момент.Наши приятели дойдоха тук преди 10г. с двете си деца.Голямата беше на 12,а малката на 6г.Голямата преживя тази промяна много тежко,а малката уж по-леко.На първата отпуска малката нещеше и да чуе за БГ,а голямата скачаше от радост,че ще се прибере.След няколко години нещата се обърнаха.Голямата реши,че е норвежка и дори си срамуваше да говори български,а малката чакаше ваканцията с нетърпение.Сега вече са големи момичета и като ги питат казват ние сме българки,но живеем в Норвегия.
А за говоренето на норвежки нашия син в началото с децата говореше само на английски.Ние му се карахме и му казвахме,че тук се говори норвежки и,че колкото и да не му харесва трябва да го научи.Сега вече си говори с всички без проблем,но като не се сеща някоя дума на норвежки я казва на английски.Българския го говори много добре,но има моменти в които казва страшни смешки,на българо-норвежки.Пожелавам Ви хубав ден newsm10

# 185
здрасти vnr

добре сме си, Криси е много щастлив от снега, вчера ми донесе една огромна снежна топкаи си я пази на балкона, но нещо температурите се качват и тя почти се разтопи, та не знам

вече почнах следващото ниво, ама е доста тъпо, четат се разни техни си книги от стари автори, скука, ама трябва да се изкара
Криси имаше за домашно да прочете една книжка и да напише накратко за какво се разказва, останах приятно изненадана от съчинението му, имаше малко грешки, но беше написано много добре
той също говореше само на английски в началото, после постепенно превключи на шведски, с децата дава само на шведски (колкото може), те английски почти не говорят, а българчета в наше село няма
на него му харесва чистотата и спокойствието тук, както и че шофьорите са много внимателни, иначе се радва като си ходихме до БГ лятото и чака с нетърпение това лято

лек ден и поздрави

# 186
Здравейте моми4ета. За съжаление съпругът ми не говори български и се налага да говорим норвежки. Сега като си помисля то излиза 4е през целият ден синът ми говори само норвежки. Сутринта е на у4или6те после ходи на SFO после в къ6и уроците пак на норвежки и с тати а пак и детските по телевизията /той ги обожава/пак на норвежки. По принцип той си е доста приказлив, но като му кажа да ми говори на български голямо мислене пада. Резултатите от мисленето са много интересни на моменти. Опитвам се да говоря с него само на български, но на моменти го усе6там 4е той не разбира това което говоря. Говорим по4ти всеки ден с БГ 4ета БГ книжки пускам му детски филм4ета на български/много не иска, но се съсласява отвреме на време/, но резултата от мойте усилия не е много добър. Това е положението. На всяка цена тази година трябва да прекара лятото в БГ ина4е после 6те бъде много по трудно. Другата зада4а е да нау4им таткото на български.За 3 години не съм го нау4ила по4ти на ни6то Embarassed. Мама ми изпрати БГ у4ебници и сега трябва да поработим върху мотивацията на тати. LaughingБлагородно ти завиждам vnr.На6ата 6ейна стои ве4е втора година в о4акване на бял пухкав снежец. Мисля 4е доста 6те има да по4ака.  CryХубаво да се напързаляте и заради нас. 4ао за сега.

# 187
Zdraveite momi4eta!
Ohh 4e hubav snyag navalya,koga li 6te se nau4a da karam ski!! Rolling Eyes Vie momi4eta kak ste s skite? Az sam mnogo skarana s tyah,vadnag padnah lo6o po grub kogato moyat  me u4e6e da karam,za purvi put mi be6e 2004 godina,i ottogava me e strah da probvam pak....a taka mi se iska da se nau4a Cry
Kvinne,naistina e vagno da poddurga6 bulgarskia i ne se predavai,ni6to 4e ne razbira,kolkoto pove4e mu govori6,tolkova pove4e 6te razbira.S tatko na norwegki a s mama na bulgarski,taka de Laughing mama e bulgarka Mr. Green
Tova e mislya vremenen period,vagnoto e da ne zabravya  ezik rodnia. Imam edna poznata koyato ima dve detza,tya e bulgarka  a maga norwegetz. Tya govori na detzata samo na norwegki, i vob6te ne im govori na bulgarski. Posle se 4udi za6to detzata kato si idat lyatnata vakantziav BG, ne mogat da si igrayat s bulgar4etata,a i baba im i dyado im  se vigdat v 4udp ponege  ne mogat da razberat kakvo vnu4etata im govoryat  newsm78, Te baba i dyado gorkite ne znayat norwegki....Mnogo e hubavao pri smesen brak deteto da govori i dvata ezika, ta tova si e  tzyalo bogatsvo!
I moya saprug ne govori bulgarski,razbira malko i znae nyakolko izre4enia, Edno ot ljubimite mu izre4eniya e " Obi4am studena biri4ka Zagorka!" i go kazva dosta dobre Laughing.Za biri4kata lesno nau4i,ama za drugite raboti  po bavno mu se udava Sunglasses. Ug mu kupih CD i u4ebnitzi,ama vse ne mu ostsva vreme da sedne i da u4i bulgarski...
Az s sina si samo na bulgarski govorya.Toi govori i english i norsk,no si poddurga bulgarskia,makar 4e nyama bulgarski priyateli  tuk v Trondheim. Tak a4e ne se pritesnyavai kvinne ,dai mu vreme na malkia ,vsi4ko 6te se naredi kakto trybva.Bravo na teb 4e 4etete bulgarski knigki i film4eta:-)

4ao vi i do skoro! Heart Eyes

Последна редакция: ср, 17 яну 2007, 21:25 от roza66

# 188
Eх, за сняг и ние само си ме4таем. Макар 4е днес както съм на консултация с малката и без кола съм много доволна, 4е поне за сега ни6то не вали.Какво стАВА с това време , миналата година ни зартупа , а сега никакъв го няма снега. Колкото до ските ние и двамата не караме, а много искаме да се нау4и детето. Гледам празнуват си рожденните дни тук навън по снега. Първо карат малко ски или кънки и после яденето. Не искам той да се 4увства разли4ен , ама как да го у4им като то трябва и ние с него да караме, а не можем ooooh!Миналата година опитахме с разни приятел4ета ама те децата си карат не го 4акат да пада и става и той накрая се от4ая.Не иска никакви ски и тем подобни.    Kvinne, виждам 4е и ти си с малко бебе, но по голямо от на6ето. Много се 4удя кога да захранвам малката. За6тото ние нямаме избор. На 10,11 месеца тръгваме на градина. Аз трябва да запо4вам работа.Като знам , 4е там основно се ядат филии, как да я захраня на 6 мес. и до 10 ве4е да дъв4ем филиите. Много се двоумя.И другите да кажат, тя сега е на 3 мес.

# 189
Добро утро на всички!При нас вчера валя сняг целия ден.Но през ноща почти се е стопил.Малкия беше много тъжен,че не е достатъчно за пързаляне.
kvinne,ще се попързаляме и за вас.ОБЕЩАВАМЕ WinkВ тази час на Норвегия в която сме ние вали рядко сняг и не се задържа дълго,но си вали дъжд всеки ден.
sandefjord,защо трябва да я даваш малката толкова рано на градина?Аз не съм много запозната с отглеждането на бебе тук.Колко време е майчинството?И това с яденето на филии от бебета направо ме шокира ooooh!
За карането на ски в нашето семейство само аз мога да карам.От малка нашите ме водеха по Витоша и ме записваха на разни зимни лагери.Но аз не го направих с моя син и сега съжелявам,защото той много иска да се научи,а тук в нашто село месля,че няма такива занимания(то и нямя къде).Тук има само вода край нас LaughingРешихме да го запишем на плуване.Има много добра база,пък и ги взимат и водят от у-ще.
Петя,браво на теб.А,защо ти е да го научиш чак толкова перфектно тоя език,заради някаква работа която искаш да започнеш или просто имаш желание?
Приятен и усмихнат ден момичета

# 190
  • Stavanger,Norway/ Varna
еХ, моми4ета, така като гледам, май само на мен си ми харесва без сняг. Е, истина е 4е непрестанния дьжд ме влудява, но ми е много добре като няма сняг. Харесва ми накьде отива климата  Grinning. Ме4тая си след 5, 10 години да пропускаме ве4е зимния студ. Ех да има6е едно лесно да е ве4но лятооооо Party.
Ме4ти, ме4ти..... Rolling Eyes

# 191
Здравейте моми4ета. Sandefjord ние проблеми с дъв4енето на филий нямаме. Запо4нахме захранване на 5 месеца и половина и от на4алото се видя 4е няма да имаме кои знае какви проблеми. Спомням си баткото много дълго време се даве6е та трябва6е  да му пасирам храната. Не мисля 4е това е основният проблем върху който трябва да насо4и6 твоето внимание./не 4е това е маловажно разбира се/.  Изкарах 10 месеца практика в една детска градина то4но в отдел от 0 до 3 години и добих доста ясна представа ежедневието на децата там. Това с храната не е проблем. Ти ре6ава6 какво 6те яде твоето дете. Има6е деца на който родителите им носеха от готовите пюрета или  ка6и така 4е тази проблем с храната лесно може6 да го разре6и6. Други не6та мен ли4но много ме притесняват който тук се смятат за нормални и правилни. Благодарна съм 4е имах възможноста да видя това с о4ите си и към дне6на дата  да мога да взема правилното ре6ение относно дъ6теря ми. Доста подробно мога да опи6а слу4ки който биха 6окирали всяка БГ майка но незнам дали все пак има такав интерес към подобна тематика. Ако все пак другите мами имат интерес да запо4ваме да разни6тваме темата,  ако ли не пи6и ми на ли4ни /при желание разбира се./С това не искам да кажа 4е във вси4ки градини е така но е добре 4овек да е добре информиран и да знае на какво трябва задължително да обърне внимание. 6те дам само един пример. Два месеца след като запо4нах дойде нова 6ефка на отдела. То само титлата и такава всъ6ност тя работи работата която и другите вър6ат. В норвежката градина няма такова разделение както е в БГ лели4ка , госпожа, вси4ки сменят памперси това е..В неината работа се вклу4ва6е и това да намира нови занимания за децата/поради което си трагва6е и по рано/..Въпросното моми4е/25 годи6но/е с педагоги4еско образование. Ох, пак се отплеснах мисълта ми бе6е друга. Идвайки тя заявява 4е отсега нататък децата в 2 4аса 6те ядат само плодове и да не им даваме да ядат филий. Храненията в градината са в 11 4аса и в 2 4аса. Плодовете за които става дума ги носят родителите, но това не е задължително и не вси4ки носят така 4е има дни в които плодовете са много малко и на дете се падат по 2, 3 малки резен4ета. Като направим една проста сметка то излиза 4е децата 6те се хранят в 11 4аса в 2 4аса ако имат късмет някой плод и 6те трябва да 4акат мама да ги вземе от градинка да напазарува и да направи ве4еря. По мой из4исления това става около 17.30 18.00 4аса. Кажете ми кое дете на тази възраст би издаржало от 11 4аса до 18.00 само на няколко резен4ета плодове и това става без знанието и разре6ението на родителите. Откъде на къде 6те държа децата гладни та тя даже и дете няма6е та да знае за какво става дума.  Не издържах и открито и заявих 4е няма да и слу6ам простотийте и 6те продалжавам да давам на децата кутийте им с храна ако това не и харесва да се опла4е кадето иска. Не можех да и вървя по акъла та там има6е деца по на 6 месеца как 6те ги оставя гладни мили4ките. Доста препирни имах с тази "педагожка" . Изоб6то си нямам на представа кои и е дал дипломата но тя няма6е никаква престава какви нужди имат децата а пък и явно няма6е желание изоб6то да работи с деца.Ло6ото в слу4ая е 4е там няма никакъв контрол. 6ефката на цялата градина си стои в кабинета и си вър6и канцеларската работа и не идва да види какво става в отдела за нея е достатъ4но 4е тя има диплома и не6тата приклу4ват до там. Другите жени не знам по какви при4ини си шушукат само по между си и не смеят да кажат ни6то на главната 6ефка. На мен изоб6то не ми пука6е за6тото аз бях на практика и бив6ия Аетат ми пла6та6е за това пък и аз не съм от хората който могат да премъл4ават такива не6та. Това е по повод на храненето, а ако взема да говоря за сигурността , безопасността и хигиената роман мога да напи6а. Лека но6т моми4ета до утре.

# 192
Kvinne, като гледам ти май не спи през но6та. Благодаря за отговора. Не се бях замисляла 4е наистина е индивидуално с дъвкането. Тъй като не знам каква 6те е ,май по добре да запо4на по късно, 4е по лесно от кърменето няма. Колкото да детските градини 4увам от тук от там и аз ужасии, но нямам избор. Май4инството свър6ва и тя трябва да запо4ва. Сега умуваме да дойде свекървата да я гледа о6те 1 мес. Не е много ама все е от полза. Но има не6то  над което все мисля. Имам 4увство, 4е само ние като българи се ужасяваме от градините. И норвежците не са съгласни с някои не6та, но не 4ак колккото нас. В4ера нали бях на групова консултация и майките разказват, 4е дори и в проливния дъжд ходят на разходки с бебетата, а ако не6то ги домързи, бебето задължително  спи 2,3 4аса в коли4ката навън. Малката е заспивала като ходим на разходка и аз съм се мъ4ила да я оставя да спи вън, но след 10, 15 мин. я прибирам. Все ме е страх, 4е 6тея разболея.Сяка6 тук в градините имат за цел да ги нау4ат да беснеят, да се цапат , да не им пука от времето( 4е то оправяне няма). Сигурно това са полезни ка4ества за тук... не знам.   
VNR, филиите са прословутото matpakke, което аз мислех 4е е задължително и за децата от детската градина.Не 4е сега много се успокоих като разбрах 4е и друго могат да ядат.

# 193
Здравейте момичета! Страшно слънце пече при нас,но е ужасно студено Rolling Eyes
kvinne,разказвай моля те още с по-големи подробности.Аз все още нямам дете за д.градина,но кой знае може и това да стане.Много ми е любопитно всичко,а и наистина трябва да си раздвижим малко темата Thinking
Аз бях писала преди време за това,което ме ужасява в беглите им опити за възпитание тук,но пак мога да го кажа.Мисля,че системата им е тотално сбъркана по отношение на културното развитие на нациятя(тово поне си е по моята специалност и мога да я коментирам).Това което казваш sandefjordза цапането и мрърлянето според мен е точно така.Тук всички деца са мърляви,сополиви и бесни.Нашия син играе с децата от квартала и забелязваме,че започна да прихваща от тях.Говори високо(нещо което в нашата къща не се прави),яде меко казано лошо и взе да ми отговаря.Караме се и от любими неща се лишаваме,но да видим.Кажете при вас как е с по-големите Ви деца?
Приятен ден

# 194
kvinne, както си го иписала, е едно към едно с Дания
моето дете се върна от там след 2 години като ходещ скелет - на обяд се носеше кутия със сандвич, който се оставя в хладилника и после се яде студен, плащахме по 150кр на месец за плодове - това са страшно мног пари за 30 деца (4500кр), като не се купуваха повече от 10-15кг плодове, 1кг ябълки беше 5-8-10 крони
най-трагично беше с тоалетната - на децата не им се припомняше да ходят да пикаят и резултатът - след стискане цял ден се напишкват и им шиткат памперс - става вупрос за деца на 5-6 години
вътре се ходи с обувки от вън, мръсотия ужасна
спят само тези деца, които искат и резултатът беше изнервени деца на 3год следобед

и там когато им разказвах за БГ детски градини си мислеха, че им разказвам научна фантастика, то и затова родителите не смееха да се обадят, мислеха си, че по-хубаво няма

в Швеция са много на ниво - като в БГ

sandefjord, аз също съм водила детето навън и в дъжд, и в сняг, беше единствен в цял студен. град, всички ми се чудеха, ама единствен той беше здрав
в Дания и тук малките задължително спят навън, големите играят задължително навън независимо от времето - за целта се купуват гумени дрехи и ботуши за дъжд, прибират се кални като свинчета, тукашните майки им перат дрехите чак като свърши сезона, дотогава по дрехите им се образува кора от кал
ходели са даже на екскурзия в приливен дъжд

моят съвет е да намерите някой да гледа бебето, аз не бих си дала детето отново при такива условия

vnr, мъча си се аз тук, защото искам да си приравня образованието, тъй като ще се наложи да изкарам 1-2 семестъра и в университета, та да не ме е срам, като кажа, че съм инженер

пожелавам ви усмихнат и слънчев уикенд
аз може да се пробвам с кънките, дано не се пребия (то си е за срам на моята възраст, ама не ми пука)

Общи условия

Активация на акаунт