Има ли мами от Норвегия

• 41 191
  • 304
  •   1
Отговори
# 195
Извинете ме че ви се бутам в темата, ама случайно прочетох това за градините и яслите  Sick #Crazy
Ужас  Shocked
Трудно ми е да повярвам, че уж толкова развити страни са в правека в това отношение  Confused

# 196
Извинете ме че ви се бутам в темата, ама случайно прочетох това за градините и яслите  Sick #Crazy
Ужас  Shocked
Трудно ми е да повярвам, че уж толкова развити страни са в правека в това отношение  Confused

Дааааа,в какво пък чак толкова са развити??!!Колкото пове4е живея тук,все пове4е се убеждавам 4е ние българите сме много по-развити от тях,в много отно6ения!Само заплатите са им по високи,имат петрол(без него 6тяха да са една селска изолирана страна),възпитание:под средно ниво...тук думата "Извинявай" много рядко се ползва...поне в Тrondelag.Хората са фермери. наи-доброто е социалната им система която има и плюсове и минуси. Плюсовете са: ако си работил и изгуби6 работата си,социалката ти плаща и 6те ти помогнат да намериш работа...с една дума осигурен си ! Минусите са: много норвежци използват системата и статистиката е 4е около 30% от работната ръка "са болни" от нещо, но фактически не са и така държавата ги храни.... а да бяха в Българиа дли щяха да са болни и да чакат еи така да им влизат паричките в контото без да ходят на работа?! Самнявам се! Доста мързелива нация са...това е истината! Ние работим и даваме всичко от себе си... а те "slap av" !" Ако не успее днешната работа да свърши,то и утре е ден....Административните услуги са под всякаква критика.Вси4ко става бавно...2-3-4 седмитци!!! А за ли4ен лекар...охххх ужас,нямам думи!!! Трябава наистина да"умираш" та личниа лекар да те приеме....така е !Та в какво толкова са раз
вити??! Понякога се чудя  и аз....
И детските градини са им трагедия,нито харана като храна,нито режим имат децата,нито спят на обяд...да..а на това отгоре и струват много скъпо тези градини!За какво плащаме,за това децата та са сополиви и болни,дали са нахранени или не,...ээ да единственно е 4е ги водят на разходка,да ама то  детето напикано и гладно...после е болно!Ама пука ли им? На работа в дeтска градина взимаt много млади хора...студенти...a те какъв опит имат с деца???

Последна редакция: пт, 19 яну 2007, 20:33 от roza66

# 197
Роза
нямам намерение да оспорвам твоето лично мнение, радвам се, че намираш за по развита България, аз никога не съм била в Норвегия, и не мога да споделя личен опит, но черпя информация от различни публикаций и медий, а там се казва и пише, че Норвегия е чудесна страна за живеене...
що се отнася за опашките пред лекарските кабинети съм на мнение че е единтично с БГ
що се отнася ,че се правели на болни, и не работели, а в бг всички работят, няма болни - то това зависи от социалната система, ако имаше добре развита такава в бг съм напълно сигурна, че щеше да е същото, че и по лошо  Mr. Green
Това е мое лично мнение и не ангажирам никого с него разбира се, но виж за детските градини и яслите, съм склонна да се съглася - дишат ни прахта  Wink Mr. Green

И слагам линк към една подходяща статия по случая
http://www.epochtimes-bg.com/2006-01/2006-11-10_02.htm

# 198
Коко Бенд,аз имам респект кам твоето мнение Simple Smile и разбира се Norway е хубава странa за живeeне докато"не доидеш" да живeeш в Norway:-) Напълно съм сагласна   с теб че ако и ние имахме същатат социална система 6тяхме да имамае многo"болни" които да цоцат от държавта:-)Никъде няма такъв"рай" в кави4ки....понеже това не е рай а нож с две остриета.Аз сам в Norway от 1989 година....и наистина сам видяла много неща.

# 199
Zdraveite momi4eta. Za sajalenie nqma KREDOR. Roza66, izob6o ne spodelqm twoeto mnenie/oswen detskite gradini mai/. Tuk samo s edin telefon polu4awa6 wsqkakwa info i si urejda6 powe4eto ot ne6tata. Pla6tam si smetkite to4no za 2 minuti. Ako se naloji da se otide da se popalwat nqkakwi dokumenti slujitelkata ti pomaga i otgowarq na wsi4kite ti waprosi VEJLIVO. Ne mi se e slu4valo do sega nqkade da mi kre6tqt da ne me obslujvat taka kakto trqbva da bade.  Spomnqm si posledniq pat kogato mi se naloji da si podmenqm pasport/ v BG sled kato se ojenih/. 5 4asovo 4akane na opa6ka kadeto vseki gleda ako moje da izraboti drugiq i da mine predi nego/da ne zabravqme blaskaneto sa6to taka/. Tova kade si go vijdala tuk. Podadohme dokumentite na da6erq mi to4no za 10 min. Tolkova e lesno i elementarno natiska6 edno kop4e vzima6 si nomer4eto i 4aka6 ako ima mnogo hora moje6 da ide6 nqkade da se razhodi6 ne e nujno da stoi6 da se blaska6 za da si pazi6 red. Samo edin primer 6te ti dam. Bade6tiqt mi maj pristiga v BG za da se jenim. Da ama na dokumenta mu 4e ne e jenen nqma apostil i ne iskat s takav dokument da ni jenqt. Ot posolstvoto kazaha 4e te ne razpolagat s apostil i tova 6te otneme mnogo vreme da se izprati do Norvegiq za da mu odarqt apostila. POsavetvaha ni da se svarjem s Notarqta /tam se izdava tozi dokument v Norge ako nqkoi ne znae vse pak/ Majat mi se obadi po telefona i obqsni na slujitelkata kakva e situaciqta ni dadohme adresat mi v BG. Sled 4 dni doide pismoto sas vaprosniq dokument sas apostila. Tova pismo da go pusne6 struva okolo 80 kroni koito ne sme gi pla6tali a pak i nikoi ne e spomenal za pla6tane.. Pitam koq BG administraciq 6te napravi takova ne6to. Primerite sa prekaleno mnogo za vremeto v koeto sam tuk taka 4e da spra do tuk. Naistina ne moga da se saglasq s ne6tata koito kazva6. Vinagi sme polu4avali podkrepa i razbirane v vsi4ki institucii. Norvejcite imat razvita darjava i misle6ti za horata politici a tova za sajalenie ne moje da se kaje za BG. Ne moga da se opla4a ot li4niq ni lekar. Nikoga ne sam imala problemi. Ako se kasae za ne6to seriozno me priema na sa6tiq den a ako e ne6to profilakti4no az si izbiram v koi den da otida. Ne moje da se sravnqva po nikakav na4in zdravnata sistema v BG i Norge. Vij kakvo stava v BG horata umirat za6toto nqmat pari za lekarstva i operacii. Maika mi mi kaza 4e e 4ela 4e Norvegiq e izlqzla na parvo mqsto po standart na jivot /pred 6veicariq/ i e obqvena za nai dobrata strana za jiveene. 4ela go e v nqkakav BG vesnik. Razbira se 4e ima problemi v nqkoi oblasti to nikade nqma idealno. Tova e moeto mnenie po vaprosa. 4uvstvam se dobre tuk, 4uvstvam sigurnost i za6tita za men i moeto semeistvo, 4uvstva koito nikoga ne sam izpitvala kogato jiveeh v BG. Tova e istinata.

# 200
Ех, ето 4е се появи този Кредор. Много 6те ми е интересно да 4уя и мнението на другите майки по въпроса които постави Роза за администрацията и здравеопазването по специално. По вапросите за детската градина не съм забравила какво обе6тах. От утре по4вам с подробности. Vnr от сърце ти желая да си има6 о6те едно малко съкрови6е.

# 201
Като е проблем кредора или с кредора, ей това е супер http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php
иска само после копване и пействане Peace

# 202
Ех, Коко бенд ама ти си голяма работа.  smile3501 Много ти благодаря.

# 203
Добро утро момичета!Аэ също още несъм ходила в Н-я,но в Бг е ужас.Эащо ли?!Эащото чакаш на опашка по 1-2 часа эа лекър,администрация и др.Детски неполучавам,эащото когато работих надвишавах дохода от 160лв.,добре питам аэ несъм ли родила дете на Бг при тоэи демогравски срив,а сега също неполучавам эащото мъжът ми е в Н-я.А энаете ли,че в Бг колко помощи се дават на определен кръг от хора,а те данъци,сметки неплащат или ние българите сме по глупави да плащаме.Моля ви кажете в Н-я има ли го това?! А и детските ясли и градини вече иэдишат,вдигат такси,но вече всичко е под всякаква критика,децата ходят с антибйотик.Ще ви дам пример от д.ясла эа да си дадеш детето на ясла го эаписваш от бебе и му вэемаш храна от там.И какво количество иматам-сапа,второ на дъното на бурканчето и 2 реэанчета банан.Эатова ли хората плащат по 30лв. А эащо ли толкова българи отиват на работа в чужбина?! Това е което имах да кажа.Чао и лек ден.

# 204
  • Германия
Олеле вие ме втрещихте с яслите и градините #Crazy то и тук си има неща, заради които не ми изнася, но пък при вас ...
простете че се намесвам в темата, но при мен на дневен ред са градините, та затова чета наред "ясленско-градински" постинги

# 205
Даааа, градините 6те ги видим след няколоко месеца, а ако никак не ни понасят 6те видим тогава какво да правим. Разпитвам тук(норвежци) и те ми препоръ4аха 4астните градини, там не6тата били по добре.Никой не се е оплаквал детето му да е гладно, а за спането разбрах 4е ако ти иска6 детето ти може да спи, но пове4ето не искат. Запознах се с българка оперка в на6ия град. Тя гледа6е 2 близна4ета .Един ден я сре6там с коли4ката( децата около 2 год.) , глави4ките им клЮмат, заспиват, а тя ме пита какво да правя, майката не дава да спят следобед за да спели през но6та.Периди4но ги разтръскава6е, а те пак задрямват, жалка картинка поне за мен Sad. Така 4е не знам ве4е кой е сбъркан.
За живота в Норвегия май по скоро подкрепям kwinne. Ne 4e roza 66 не е съ6то права, но мисля 4е Норвегия е добро място за живеене въпреки това.Ето 4етох днес една тема във форума къде как е с май4инството. В Америка по4ти няма, Франция , Италия има по 4 мес.с 80% заплата. Аз как да се опла4а с тука6ните 10 мес. 100% заплата или 1 год. 80% заплата. Е, в БГ е пове4е, но там пари ли са това което се полу4ава.Аз поне работя на държавна работа и съм доволна от соц. придобивки. съ6тевременно ме яд 4е колегите като кихнат и си вземат болни4ен, не не съм то4на, като полу4ат запек или разтройство не идват на работа. Как не ги е срам да го кажат??? ooooh!   И администрацията не е перфектна, но пак вър6ат работа. Сега 6те вадим паспорт на малката 4рез посолството. Там искат дубликат на акта за раждане с апостил. Вдигнах телефона, обясних какво искам. Пристигнаха ми не само 2 копия с апостил ,но и о6те 2 които са написани на английски, немски, френски и май испански, не ги разбирам вси4ки езици. Явно искат да ме улеснят, мислят 4е все един език от тези разбираме. Да ама не, трябва да е на български. А аз за да си полу4а обратно заверения от посолството документ трябва да изпратя празен плик с марка. Това по повод написаното от kvinne za onezi 80 kr.
VNR  и  за децата исках да пи6а , но мн. късно стана , утре пак.  За6то нямам 6 и 4 каде са тези букви тук. Имам кирилица на компа и там ми излизат , но не и тук.

# 206
Здравейте моми4ета. Petyal ей сега 4ак ми светна ами 4е то то4но в Дания бяха на обмяна на опит от на6ата градина. Хубав опит са обменили нали? LaughingПродължавам с темата както обе6тах. Да запо4на от на4ало. Броя на децата в отдела се определя в зависимост от големината на поме6тението а в на6ият слу4ай децата бяха 12. За тях се грижат 3 жени, 1 педагог и 2 асистенти/така ги нари4ат/. Асистент може да бъде всеки за6тото няма изисквания за някаква специална подготовка, курс или не6то от сорта. Доста 4есто се наемат моми4ета който нямат абсолютно никакъв опит с деца /даже и собствени/. между другото то курс има но не е задалжителен за да полу4и6 работа. В тази детска градина няма6е нито един асистент с курс. Като се сетя за синът ми когато запо4на в БГ градина 1 седмица на градина 3 седмици в ка6ти та си викам не6тата не изглеждат зле 12 деца поне половината болни зна4и 6.Тези 6 деца 6те спят поне 2 4аса на обяд пък даже и пове4е нали има и деца които са до годинка, година и половина. 3 жени на 6 деца и аз като практикант, работата е "пей сърце". Каква излезе тя оба4е? Градината работи от 7.30 до 4.30 4аса. Първата жена идва в 7.30, втората в 8.00 и третата идва в 8.30. Психоложката си тръгва винаги 2 4аса по рано зависимост от смяната 1.30 или 3.00 а когато е късната смяна идва с 2 4аса по късно за да си трагне в 4.30 4аса. Така както се вижда тези жени не са едновременно на работа. Обикновенно след 3.00 4аса до 4.30 4аса е една жена със децата. Недаи си боже някое дете да се наака след 3 4аса тогава става сложна. Голяма заблуда бе6е да си мисля 4е болните деца 6те са толкова много и о6те по голяма заблуда 4е 6те си стоят в къ6ти. Смята се 4е едно дете е болно ако има температура и това е най задаваният въпрос Има ли температура? Може сополите да са му до петите но това не зна4и 4е детето е болно.  #Crazy Пристига една сутрин едно от децата със о4евидено възпаление на о4ите. Обажда се една от жените на родителите и им казва/това става 10 мин след като го доведоха/ 4е детето има видимо бъзпаление на о4ите. Идва ба6тата и води детето на лекар. След няма и два 4аса го води. Питам колежката какво стана какво е казал лекарят и тя ми казва конюктивит/дали така се пи6е?/. Ами това е много заразно казвам и аз, а тя ме гледа у4удено и ми казва 4е детето ве4е ползва мехлема които лекарят е предписал и 4е когато се използва мехлем не е заразно и няма никаква опасност. #Crazy #Crazy. За мои "късмет" аз и сменях памперса съ6тия ден. Познайте как се събудих следва6ият ден? О4ите ми бяха компот. Не можех да ги отворя. Отивам на моя ли4ен лекар и му разказвам тези глупости а той умря от смях. Даде ми 3 дни болни4ни за6тото наистина е много заразно. Бях много у4удена за6тото на въпросното дете майка му не работе6е и си е в къ6ти и невиждах къде е проблема да си гледат детето в къ6ти докато се оправи. Персоналът няма право да вра6та децата освен в слу4аи на 6арка например. Практика е да се носят лекарствата и да се дава пълна инструкция как се приемат в колко 4аса с храна или без. Като се има на предвид 4е в Норвегия много рядко се изписват лекарства и антибиотиците се смятат едва ли не за отрова представете си какво е било състоянието на тези деца. Моят син за 2 години и половина не са му изписвали никакви лекарства /не 4е не е боледувал/само ми казват ако температурата му е много висока тогава да му дам не6то за сваляне. Наи фрапира6тото за мен бе6е 4е имахме едно детенце с епилепсия, което на 3 пъти полу4и припадъци. Първият път направо се гипсирах, бе6е много стра6но не бях виждала такова не6то до този момент. Разбира се скуп4ихме се около детето това е разбираемо. Въпросът е какво става с другите деца докато трае вси4ко това? Нямах никаква инфо 4е имаме такова дете и какво се прави в такива ситуаций. Не пожелавам на никого такава гледка все пак става въпрос за 3 годи6но дете. След няколко дни попитах една от жените за6то това дете не е в някаква специална детска градина /има ги такива/ където персоналът е обу4ен за работа то4но с такива деца и отговорът бе6е 4е тя не полу4авала 4ак толкова 4есто такива припадаци и пък и не било опасно #Crazy.Представете си как би реагирало едно от тия моми4енца които ги наемат без никакъв опит. Об6то взето може да се каже 4е на пове4ето норвежки мами много не им пука просто "хвърлят" децата в детската градина и толкова. Такива като нас притеснителни се броят на пръсти. Какво 6те кажете за една гледка която може много 4есто да се види тук. Влиза6 в голям търговски център и какво да види6? Едно бебе което си пълзи по земята а майка му го следва с коли4ката. Няма да се у4удя ако някои ден видя пълзя6то бебе и в тоалетната на търговския център. Sandefjord a мисли ли сте за dagmamma? Мисля 4е това е по добър вариант. Това за 80 крони не е съ6тото. 6те го кажа сега в обратния вариант. Идва6 в Норвегия и има6 проблем с документ на които ти трябва апостил. Обажда6 се в България в местния нотариат обяснява6 си проблема и те ти казват  дай си адреса в Норвегия. След 4 дни полу4ава6 документа както си го искал. Как ви зву4и това? Не е ли в сферата на фантастиката 6о се отнася за БГ? За запека и кихането съм напълно съгласна ами как няма да е така като на мойта работа болни4ния се пла6та6е 100%  така 4е е все едно дали ходи6 на работа или си "болен" парите са еднакви. Хаиде сега лека но6т. 6те пи6а и аз за децата утре.

Последна редакция: нд, 21 яну 2007, 02:56 от kvinne

# 207
Здравейте момичета! Квинне,за това което пишеш между другото съм доста съгласна с теб.В това отношение Норвегия е по-добра страна за живеене,наистина. Незнам но  има и минуси които аз описах в предишния ми мейл.Всъщност ако погледнем реално на нещата има и минуси и плюсове и  в двете държави. Няма идеално никъде...
Пък и всеки човек се адаптира по различен начин,на мен просто ми е скучно тук,някак си  нищо не се случва и всичко е бавно....Липсва ми големия град, уютните заведения в България,кафененцата,климата...
Поне за мен е така,но всички сме различни:-) и това е хубавото!

# 208
Здравейте всички!  Попаднах случайно докато търсих хора които живеят в Норвегия. Аз съм на 47г. и нашата мама я изгубихме при лекарска грешка и сам отгледах и двамата си синове. Живея в България по случайно стечение на обстоятелствата. Просто... след като умря дядо ми ... баба ми се омъжи за българин .... после те умряха ... а аз останах в София след като ги изгледах. Говоря сръпско-хърватски,английски,горе долу фарси защото съм живял в Техеран и малко немски. Нито една държава не я чувствам като родина. Цял живот живях сред чужди на мен хора ... та чак свикнах. След като вече България е в EU тук вече съвсем се стъжни .... до сега беше преходен период за политически циркове... сега пък преходен период за да се нагласи към EU.... да но часовника тиктака... и аз ставам все по стар .... и не кокурентноспособен /не знам дали може да се говори така/. Далеч съм от илюзиите че има време да си правя живота красив.... просто искам да пренеса живота на децата ми на друго място. Името не е важно .... важното е да съм "моста" по който живота на децата да премине на други "релси".  Живяхме в Сингапур 3 години ... то тълпа то народ то теснотия - 12 човека в 3 стаен - нормално за жълтурковци в град държава където всеки метър място струва злато..... Прочетох ВСИЧКИТЕ МНЕНИЯ тук ... ясно е тези в Норвегия още след втората световна са започнали да си оправят живота и стандарта .... ние от Балкана ..... сега "прохождаме". Няма как да е лесно. Някои хора от сайта пишат думи като - МНОООГО БАААВНО -  съгласен съм те са направили бюрокрация по яка и от роман на Франц Кафка. Уважавам всяка една от Вас защото аз на тази възраст се занимавах с простотии и вятърни мелници.... какво да се прави, такива са били времената  Laughing Имам няколко въпроса и ако някоя от Вас може да ми каже нещо ..... ще съм благодарен от сърце.
      Интересува ме - Какво мога да си купя със 140 000 евро за живеене в Норвегия?  Това че имам недвижим имот там , по някакъв начин ще ми помогне ли? В смисъл един човек има собственост в някакъв Норвежки град .... и какво??? Ще му кажат ... ами няма да живееш в имота си защото си от България!!! Така ли???
     Друго което ме интересува е - срещу каква сума може да се регистрира фирма .... и ЕСТЕСТВЕНО НИКАКВИ НОРВЕЖЦИ!!! Във фирмата ще работят само БЪЛГАРИ!!! Норвежците само ще гледат от страни как балканци могат да работят особенно кагато са задружни!
      Следващо питане - мога ли да си докарам колата там и какви такси ще измислят те след като е от България със Български номера?  Важат ли професионалните шофьорски книжки там?
       Какви данъци и такси се плащат в Норвегия .... нещо като ... Данък сгради и такса смет във България.... не знам как ги наричат там?  Какви данъци плащат фирмите там .... например данък печалба.... осигуровки на персонала.... застаховки .....
       Имам още питания но за сега толкова.  Някои от вас казват .... скучно ... еднообразно .....   Норвегия няма как да е весела страна.... на тях не им "ври" кръвта като на южняците .... ядят риба .... тя е студена ..... сандвичи.... и те са студени ...... това е закачка де .....  Laughing  Хайде малко смехории - пристигаме в Аделаида /Южна Австралия/ и децата седят на едно крайбрежие. Единият е рус синеок а другият пак рус но с черни очи. Някяви от местните ги заговарят .... идвам при тях със сандвичи в ръце и ги заговарям на Български ..... а местните викат ченгетата ..... понеже си помислили че ще ги крада ..... и всичко това защото аз съм с черна коса и очи и с тъмен тен ..... и помислили че съм престъпник ха ха ха  Laughing  Наложи се да си показвам документите а децата 100 пъти казаха че съм им татко ..... ето това е Австралия ..... щом си светъл .... ти си човек .... ако си тъмен ..... боклук ..... с удоволствие се качихме на самолета обратно за Сингапур. Да не говорим децата ми какви епитети използваха  Embarassed
        Относно Норвежкият .... който иска мога да му изпратя Английско-Норвежко-Английски речник със много голям ресурс от думи и в двете посоки. Работи идеално и под по стари версии на Уиндоус.  И то не е само дума срещу дума а има и много готови фрази към всеки преведен случай..... просто мечта. Аз съм си го купил но ще Ви дам и регистрацията си защото знам какво е да си  Hugв чужда държава .... Hug  Най-удобно е през ICQ като изпратен файл понеже в пощата големи файлове не могат да се изпращат. Моето е 265-005-209.  С най-добри пожелания на всички Българки в Норвегия и за техните семейства.
                      PS - Изгубих всички които обичах .... майка , жена .... дано да ми стигнат силите да направя нещо добро за децата си.

# 209
Боб4енка, аз си изпратих първо заявление до folkeregister, че съм се преместила да живея тук. Разре6ението го получих много бързо и ми изпратиха ЕГНто автоматично. Така че не мога да ти кажа дали не6тата там са свързани. Boenhet е като дом за хора с психични заболявания. Те са различни, някои са за деца и млади хора с по леки диагнози, така че работата не е тежка. Извинявай за късния отговор, но си бях за малко в слънчева и топла България:)))

Общи условия

Активация на акаунт