Има ли мами от Норвегия

• 41 188
  • 304
  •   1
Отговори
# 210
Привет Деси и аз се радвам, че се видяхме поне веднъж:))) Славс, не разчитай толкова много на УДИ и посолството в Бг. И тук всеки си тълкува законите, както си иска. И в началото ти писах, че при събиране на семейство виза се издава от полицията, поне в Осло; НЕ трябва да чака6 в Бг.Срока на чакане 6те зависи от това какви средства има мъжа ти, за да те издържа първоначално. на сайта на УДИ има необходимата сума, така че можете да проверите там. За раб. виза правилно са ти отговорили, НО трябва да си много голям специалист, за да те чака някой работодател. Когато Норвегия получи информацията от ЕС за Бг, единственото което 6те се промени, е че 6те може6 да чака6 визата тук. НО ...трябва да си намери6 работа на 100%. Не се сърди на момичетата за различните отговори. Тук един и съ6ти проблем, в различните части на страната се ре6ава от различни служби, в зависимост от големината на населеното място. И да може6 да започне6 работа без норвежко ЕГН, познавам някои хора. Но работи6 на черно, работата не е приятна и няма6 никакви осигуровки; т.е. си нелегална. Не мисля, че иска6 това.
Боб4енка, забравих Embarassed не търсете работа само чрез НАВ. Ако не сте го направили вече, нека си регистрира СВ то на всики възможни сайтове за това:))) например finn.no , говорете с познати, приятели....

# 211
Рaf,здравей и welkomen в сайта на"мами в Norway"....много съжалявам за твоята история,натъжих се ,но пък се възхитих на оптимизма ти да направиш всчко наи-добро за децата си. Аз не съм много компетентна по въпросите които те интересуват Мисля че на тези въпроси най-добре  е да се срещнеш с адвокат, и той ще ти разясни всичко за имот в Норвегия,регистрация на фирма и т.н.Аз доколкото знам има само два начина да се остане в Норвегия.Единият е да се омъжиш в случая с теб да се ожениш за норвежка поданничка или  българка с норвежки паспорт или да имаш трудов договор от норвежка фирма.Norway не е EU и затова нещата тук са малко по-различни...все още е по старому.
Това е което мисля аз,незнам другите момичета какво мислят,може и  някои да имат повече инфо от мен.
Относно речнитците,тук в  има страхотни речници .Nоrsk-Engelsk .Аз лично бих предпочела Norsk-Bulgarsk,подробен .Понеже тези малките които се издават в БГ не са на ниво.Съпругът ми казва че много от думите в тези речници са остарели и са извън употреба,или датски думи или шведски,освен това в тях не пише каква е думата,глагол ли е ,наречие и т.н.

Последна редакция: нд, 21 яну 2007, 19:06 от roza66

# 212
Здравей Роза!!! Много ми е приятно да прочета написаното от теб!!!!!  Разбирам каква е ситуацията....  Sad  След като всичко в живота е наопаки ... поне при мен .... Знаеш ли сега като премислям за кой ли път всичко случило се .... всичко се свежда до това че един човек не трябва да отива на място където няма какво да се случи ... направи... кажи го както щеш. Все едно да отвори магазинче на гробищата. Няма да има клиенти .....  Прочетох доста за езиците в скандинавските страни и разбрах че малко знаем за историята ... културата и т.н.  Има доста голямо смесване на обичаи... лексика.... народности.... политики. Самите исторически събития по някакъв начин са определили смесването им. Казваш да питам адвокат. В България надали някой е наясно със такава сложна и характерна материя. Аз малко "наопаки" гледам на нещата. В смисъл че не питам какво е разрешено на хората пристигащи там. Много граждани на чужди държави пристигат някъде..... купуват си мястото.... мястото в което да са независими.... мястото от което никой не може да им каже .... хайде махай се ..... мястото което могат да наречат свое..... Живях в доста държави и когато имаш само едни сандъци с багаж.... и дрехите на гърба си .... и си под наем .....ВСЕКИ може да каже .... кой си ти бе! .... и да ти покаже пътят. Фактът че нямаш нищо ..... че те имат дом .... двор .... кола .... работа .... роднини .... не е за подценяване. Може да звуча крайно но го изживях и то с години. Аз нямам кой знае какви пари , но нямам правото на нито една грешка.... що се отнася до взимането на генерални решения.  Не само заради децата ми .... а и заради самият себе си. Ако искаш и имаш възможност може да си пишем в ICQ.

# 213
Raf,да,разбирам те какво имаш впредвид.А за адвокат да наемеш имах впредвид не в България а в Норвегия. Може например да доидеш не екскурзия  тук с дацата си,сега ве4е след като сме в ЕU наяма проблеми.Тогава  тук на место може да се срещнеш с адвокат който да ти рзясни всичко. Все пак тукашните адвокати си знаят работата и законите. Sunglasses
Съжалявам но не ползвам ICQ,а и нямам време наистина. Само Skype ползвам за да се чувам с моитие близки и приятели  в БГ и по света.

Последна редакция: пн, 22 яну 2007, 00:20 от roza66

# 214
Права си. Така ще е най-добре. Извинявай за безпокойството ... всички тичаме по някакви задачи .... дано да успеем.Още веднъж благодаря за вниманието. Ако науча нещо каквото и да било ще напиша за да се знае. Успех!

# 215
Няма проблем,винаги си welcоmе!С каквато информациа мога да помогна бих помогнала.А и аз бих постъпила така,ако бих искала да  се преместя и живея някъде бих отишла  там на екскурзия,бих се поогледала дали 6те ми хареса там,на мен и на децата ми,6те поговоря с адвокат по интерсуващите ме въпроси...и така ще ми е по-лесно после да взема решение дали бих искала да живея в тази държава. А от форумите човек научава много неща наистина,но и може много да се обърка.Хората са различни и всеки си има лично мнение  (в случая за Норге).Всеки се адаптира по-различен начин затова щe ти е трудно да си ъставиш точен образ  от писането в форума за живота тук.Но както казах форума ще ти даде инфо за доста неща.
6те се радвам да съм ти помогнала с не6то,и пиши как се развиват нещата при теб и децата.
Успех! Grinning

# 216
Raf, добре до6ъл сред нас. Без да съм много компетентна мога да кажа 4е за да се купи къ6та тук е нужно въпросното норв. ЕГН.На4ините да го полу4и6 са тези два които roza 66 ве4е е споменала. Освен това цените са мног разли4ни. Ако за тези пари в Осло едва намери6 някое малко апартамент4е има места кадето толкова струва къ6та с двор. Друг въпрос е дали там 66те ти хареса. За това и аз напълно подкрепям roza 66. Ела, виж и говори с надежден изто4ниk.rkb,добре до6ла отново. Как бе6е в БГ?Топли4ко? При нас падна най после сняг, който не се стопи веднага. Ве4е 2 дена му се радваме. В4ера синът ми ходи да се пъзаля с приятели, но се върна така премръзнал 4е ми заяви ,4е пове4е не иска да играе в снега.Не оби4ал сняг.ЕЕех, няма   да заприли4а на норвежец скоро, поне в това отно6ение. И дъжд много мрази.Не свикнал като тях да се търкаля в калта и водата. kvinne, това което написах подкрепя6е то4но твоите думи. Може би не сам била мн. ясна, но мисълта ми бе6е, 4е тук за да ми върнат заверения документ трябва да си пратя плик с марка. Ина4е не може, нямат 6,7 крони.

# 217
Извинявайте, че се намесвам в темичката Ви, но ми трябва малко инфо и се надявам да ми помогнете.

Издирвам подробна пътна карта на Осло и околностите.

Надявам се да ми помогнете.

Приятен ден!

# 218
http://www.kvasir.no/kart/index.c?ps=7&companies=&id=a_1 … X=0&scrollY=0

С плюса и минуса си я прави6 по подробна и търси6 точно това, което ти трябва.

Да, наистина бе6е топличко през деня, но сутрин си бе6е студено. Очакват застудяване след сряда, за около седмица. Тук ме посре6тна снега:(

# 219
rkb, 10х за картата!

Не ми търсете повече. Намерих!

# 220
Здравейте!При нас е като в снежна приказка.Най-после стана истинска зима.
Много сте писали hahaha
Квинне,много ти благодаря за милото пожелание.Доно да се сбъдне Praynig
Раф,радвам се,че се появи и татко в нашата тема.Роза66 ти е написала какви са начините да се остане тук.Аз нямам какво да добавя.УСПЕХ!
rkb,завиждам ти благородно,че си се прибрала до БГ.Толково ми се ходи,да си видя близките и приятелите Cry
По темата за плюсовете и минусите на живота в Норвегия съм съгласна с Квинне.Мисля,че Норвегия е една от най-добрите места за тези които искат да живеят спокойно.Роза66,и ти си права,че тук е възможно най-скучното място за темпераментните хора,но....Като общо мисля,че се намираме в държавата в която е най-добре да работим и отглеждаме децата си,а ще купонясваме в БГ с хората които обичаме.За съжаление сме се родили в страна която ни принуждава да я напуснем и в същото време да страдаме за нея Weary
Приятна и много усмихната седмица на всички

# 221
  Здарвейте  bouquet

Да vnr, напълно съм съгласна с теб че БГ си е една много готина купонжийска държава,и за съжаление това ми липсва много:-(
Квинне,и с теб съм съгласна,за повечето неща.Но за административни неща в БГ не6тата се уреждат доста бързо.Документи,рзводи,паспорти,преводи..макар и да те навикват навсякеде и да не са учтиви,все пак нещата в края на краищата се уреждат ,като си платиш  за услугата.При мен например  паспорта ми стана за 3 дена,шофьорска книжка 2 дена,преводи и легализация 3 дена.Тука такива срокове са абсурни!!!  Вярно е ,тук  са много вежливи  но и и вежливо ти "отказват"  или нещата стават ужасно бавно... това имах впредвид. Имам една приятелка норвежка която казва че едно разводно дело трае 1 година в Норге(по взаимно съгласие)!!! В БГ това  отнема около 1 месец. За  виза тук се чака от  4-6 месеца, историята знае и случаи от 8-9 месеца! Това те спира да пътуваш1 Не може да планираш много занапред понеже си в неизвезтност,никъде не може човек да мръдне...трябва да виси тук докато не му станат документите.Така че това определено им куца в Норге,административната им система.Съпругът ми е доста съгласен с мен  и той е норвежец и се възмущава от тяхната административан система,когато видя  в "изостаналта" БГ как  се действа и как всички документи се уредиха за 1 седмица(без да имам познати и връзки)! Като цяло Норге за нас, майки с деца е рай.Поне имаме сигурност. Е това е което аз мисля и с което съм се сблъсккала.Но скуката е неизбежна,това си е факт....

Последна редакция: пн, 22 яну 2007, 22:07 от roza66

# 222
Здравейте момичета! Къде се загубихте?
При нас три дена валя сняг и натрупа доста,но днес грее чудно слънчице.Смятам да се поразходя малко.
Приятен и усмихнат ден на всички Grinning

# 223
Здравейте моми4ета. И при нас валя сняг 2 дена. Токова е красиво вси4ко сега. Моми4ета имам въпрос, но да обясня по подробно. От 1 година строим ка6та. Ве4е вси4ко е готово и на 15 февруари 6те си полу4им клю4овете newsm44 Купили сме ве4е паркетът, пло4ките, но не мога да ре6а какво да бъде в коридора. Имам желание да сложа полиран гранит, но ме притеснява дали няма да е много хлъзгаво като се влезе с мокри обувки. Из4етох вси4ко в форума, но там се говори предимно за гранитогрес. Признавам 4е сам доста "зелена" по въпроса така 4е 6те бъда благодарна за всякаква информация или мнения. Мислех 4е тук няма гранитогрес, но сега не съм много сигурна след като видях 4е гранитогреса не изглежда то4но като гранита. Ох, утре 6те Ви пи6а пове4е 4е стана късно. Лека но6т на вси4ки.

# 224
Ох, и на мен 6те ми е мн. интересно да подискутираме за това, 4е и ние се занимаваме с ремонти. Тук оба4е не6тата не са като в БГ, не ние ясно какво да правим с тези дървении. Никак не ми харесват тези панели с които облицоват стените. Сега нямам вереме да пи6а пове4е 4е съм на лекар след малко. Лек ден Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт