Има ли мами от Норвегия

• 41 187
  • 304
  •   1
Отговори
# 225
Здравей Raf Simple Smile
мога да те информирам по всички поставени от теб въпроси, но ако ми позволиш ще го направя по късно или друг ден(нямам много време в момента). Само да ти кажа, че за около 140 000 евро (1 149 000 нок) може да се купи мноооооооооооого малък апартамент около Осло или прилична къща на края на географията.
За фирмата, регистрацията излиза 3000 нок. и става по пощата. Много лек процес. Данъците за работодателя са огромни. Само 14% е основният данък на работник. Но тук се пита в задачката каква дейност ще извършваш, защото сигурно си наясно, че малкият бизнес е почти на изчезване.

Един въпрос: защо не опиташ Испания? Или Австралия?  Аз ако имах възможност веднага бих забягнала  Mr. Green
До скоро.

# 226
Здравейте момичета!
Аз не съм много наясно с настилките  Rolling Eyes
Много и хубаво,че ще си имате нови къщи,БРАВО!Ние още сме под наем,но някой ден ще си купим надявам се.
Приятни почивни дни ви желая Hug

# 227
Здравейте всички! Или аз нещо не разбирам или ... какво излиза? Че за да си купя недвижим имот в Норвегия трябва да се оженя за Норвежка или Българка с норвежки паспорт и тогава щяло да може !?!?  Това вече преля чашата!!!!!  Значи накратко казано аз ще продам 100 кв.м. апартамент до НДК и едно малко дворно място и с тези пари ще съм един мизерник във Норвегия .... и на всичкото отгоре не мога да купя нищо защото не съм женен за Норвежка.....  и нямам Норвежко ЕГН !!!! Супер!!!! Sandefijord ако имаш имаш повече информация пиши ми за това .... а ако може някъде да попиташ когато ходиш по твои въпроси до някакви инстанции. А относно цените на жилищата ... не се натискам за Осло или нещо от сорта ...  Пристанищни градове от сорта на Alesund , Flore , Bergen, Egersund, Arendal  където има пристанище складове транспорт стоки ... изобщо интензивно движение , някакво движение ежедневно. Давам си сметка че децата ми които са на 20 и 14 години нито имат шанса да учат някакво образование нито нищо. Аз не мога да ги издържам във висше училище!!!  Не знам как да го кажа с по прости думи но искам да взема една къща и да им помогна за езика и хайде да работят нещо. Това е! Аз не съм първа младост и мога да помагам .... но не и да ги нося на гърба си цял живот.  Търсих инфо във Real estate сайтове за цени на имоти в Норвегия но попадах на разни небивалици от сорта .... американска фирма от Чикаго предлага имоти в Норвегия!!! Е да де но тя ги предлага на американци а не на Българи!!!!
        Дойде ми идея - ако някой знае добре Норвежки да види в техните сайтове за недвижими имоти как е положението и да ми даде адресите на сайтовете тук. Това все пак ще е нещо.... нали  Simple Smile     За всеки случай пак ще дам моето ICQ 265-005-209 за който му е по удобно и го ползва като връзка. Желая здраве и успех на всички и семействата им.
       PS - Норвежците трябва да ни се радват, че две здрави като камък отгледани момчета ще им дойдат ей така от нищото .... това е малка закачка де  Simple Smile Simple Smile

# 228
 Здравей raf,

Норге е  наистина еднa зтворена страна за"европеици" и отворена за " flytning" тоест за бежанци Rolling Eyes....Много е трудно за Европeeца да се установи тук освен ако...както ти изброи женитба,но бежанците са  very welcome.Такава им е политикта, и аз не я разбирам. Такива каквито идват тук..пакистанци,африканци и албанци  въобще нямат шанс в Канада и USA.Там се изискавт висше образование,работа,социално полжение и незнам още какво си.... ако така продължават ще няма да им е много хубаво на норвежкците...но не го осъзнават.Богата страна и раздавата и приютяват  всеки. Мъжът ми е норвежец и казва че ситемата им е тъпа и че идват хора от" 3-я свят" и нямат образование, и не искат да работята и системата им плаща...понеже са "бежанци".  Wink Имат недостиг на работна ръка...а в същото време приииждат какви ли не които не могат да работят и цоцат държавата(бежанци). Thinking
А казва че  би искал да идват в Норге квалифицирана работна ръка,хора с професия и образование...но явно политиката е друга newsm78
Дано скоро се промени политиката им...но много ме съмнява това да стане..
Аз ти пращам линкове на техни саитове за имот,жилища...цените са в крони и незнам колко е кроната спрямо лева но това ти ще го знаеш със сигурност от нашите банки в БГ.
Добре е че искаш да се насочиш в по-малките градчета...но  нека ти дам мой  приятелски съвет: Нека градчетата да са блозо до голям град:-)

Успех!!! Laughing

http://www.finn.no/finn/realestate/homes/browse1

http://www.aktiveiendom.no/Pages/Result.aspx

http://www.nylanderbolig.no/

http://www.heimdaleiendom.no/index.php?ID=1320

# 229
Привет Розе! Разбих се да търся и намерих само този http://www.finn.no/finn/realestate/homes/browse1       добре че и ти даваш рамо със допълнителни сайтове  Hug . Едно не ми стана ясно .... всички хора от Европа ли могат да купят нещо във Норвегия .... само ако са минали под венчило със Норвежка и имат Norsk ЕГН !?!?  Не може да ми го побере ума!!!!  Да ти кажа - като живеехме в Сингапур също беше гадно защото там независимо от коя държава по света идваш ти слагат печат в паспорта гласящ : Разрешено да влезе и да остане в Сингапур за 14 дни на social visit считано от датата на печата! Това което не го пишеше е че минат ли 14 дни - ставай и се махай веднага!!! Жените ги карат да подпишат декларация че не са бременни! Защото по закон който се роди там става поданник веднага. Ужас на квадратчета Cry.  Едвам се уредих към една католическа конгрегация като помощник и то заради това че говоря 4 езика. Та да помагам при интервютата със избягали от войни или терори.  Толкова ми е ясно за какви перипетии става дума че косата ми се изправя. Добре че има хора като теб та да помагат в трудни моменти. Господ здраве да ти дава! Ако научиш още неща пиши. Благодаря ти за вниманието.  Охх щях да забравя Денис и брат му ми надуха главата "Да пратиш поздрави на лелята там дето помага" та имаш поздрави и от народа тук! Wink

# 230
Kvinne не мога да ти помогна много със съвети, за6тото живея в апартамент, ние сме с ламиниран паркет и съм доволна. Етървата и свекитата живеят в къ6ти те съ6то са на паркет. Това е моя опит Simple Smile
Raf, www.lovdata.no тук са абсолютно всички закони, може6 да открие6 каквото ти трябва. Имам предвид за фирми, установяване, права.....Както са те посъветвали вече, за да успее6 трябва да си около голям град, а живеейки в съседно, по малко населено място си спестява6 една солидна сумичка. На теория, за6тото ако трябва да използва6 кола всекидневно.......Не съм специалист по законите, но за да остане6 тук ти трябва разре6ение, т.е. получава6 виза ( обикновено едногоди6на, и я подновява6). След като получи6 виза, спокойно си вади6 норвежко ЕГН, това не е свързано с женитба:))) За децата ти най малко трябва да се притеснява6. Те 6те се оправят по бързо от теб:))) Език се учи, малкия има о6те да ходи на учили6те, така че 6те има време и 6те му е по лесно. За големия зависи какво е учил, каква диплома има и професията. Тук по принцип бг образованието се признава. Е, не изцяло, ама това важи за всички, не само за българите. Тук се отпуска заем за студентите, но мисля, че трябва да имат постоянно жителство за това, а и цените са минимални. Иначе 6те му трябва Bergenstest i TOEFL, информацията ми е отпреди 2 години. Но може да започне работа,докато получите пост. жителство, а след време да продължи да учи.

# 231
Raf, позволи ми и на мен да се намеся
чудно ми е защо се навиваш на Норвегия, след като е ясно, че има административни спънки
така е в цяла Западна Европа - наличието на имот не ти дава право на пребиваване, а само те задължава да плащаш данъци, затова не бъди толкова учуден, така е навсякъде
аз бих ти предложила Швеция или Финландия - единствените развити държави от ЕС, отворени за България, а най-добро местоположение за бизнес ми се вижда Malmö - третия по големина град на Швеция, разположен много стратегически - Дания ти е под носа, голямо пристанище, лесен транспорт до Германия, до Норвегия с кораб (влас, кола) е само 8 часа, има добро летище, само на 8км е Каструп (Дания) - едно от най-страхотните летища в европа, както и датското пристанище, вижда ми се някак си по-оперативно това място за бизнес
успех в начинанието и дано вземеш най-правилното решение за теб и децата

# 232
Рaf здравей,
Моного ми стана гот като прочетох че твоите сладури ми пращат поздрави,кажи им моля те че много им благодаря за поздравите  и че им пращам много сърдечни поздрави  обратно макар и да не ги познавам,но съм повече от убедена че са върховни сладури след като си имат такъв татко!!! Mr. Green
Не,относно оставането тук и да имаш ЕГН норвежко или да си женен за норвежка важи само за наs(българите ) но не и за останалата Eвропа. Но другите от Европа като че ли не са полудели да идват към Норге"...дали заради климата или заради високия стандарт...незнам? Относно имотите,и оставането в Норге нещата стоят така:( ново инфо от съпруга)Не се отнася  до всички от Европа а само за нас и Румъния.Ние  все  още НЕ сме  пълноправни членове на ЕУ(за съжаление).Така че гражданите на Германия,Холандия и т.н. могат да се заселят тук без проблем. Тоест ти можеш да купиш земя или жилеще тук и имаш право да стоиш 3 месеца тук.И ако в рамките на тези 3 месаеца си намериш работа и работодателя ти направи договор,то нямаш никакви проблеми:-) не ти трябва да се жениш тук.

Мисля че в Дания и Швеция е по-лесно за нас... но не съм много иформорана по въпроса,но има хора  в форума като petyаl които дават инфо за това.Аз незнам много по въпроса за тези страни.Знам само че доста Шведи идват да работя в Норге понеже в Швеция безработицата е 20% а тук е 5%...

Между другото открих един супер сайт na UDI който миже да ти помогне с много инфо. И е на бългасрки Simple Smile
http://www.udi.no/templates/Page.aspx?id=4415

Пиши пак ако нещо   те интересува ,ще се опитам да помогна с каквото мога Hug

Последна редакция: нд, 28 яну 2007, 04:24 от roza66

# 233
Превет Rozaтъкмо щях да приключвам и видях че си писала. Права си у нас е като в цирк и скука няма. Утре като станат ще им покажа постинга ти  HugТо от коментари как и кога ще станат нещата ми призля ... и двамата все за това говорят Simple Smile. Почти всички обяви за имоти прегледах. Просто за да добия представа как е положението.  Ако щеш вярвай 2 имота, единият строен 1895г. а другият 1900г. в старият център на Осло струваха по скъпо от жилище строено 1950!!! Добре е човек всичко да прочете... да види и сам да си даде сметка кое какво е! Ти си най-стабилният информатор за което имаш адмирациите на целият народ тук.... моя милост ... +Денис и Джейсън. Дребният не слезе от компа цял ден защото разучаваше Норвежката граматика. Добре че знае много добре английски. Защото всичко свързано със Бокмола и Нинорска е през английски.  Овните ги смятат за тъпички но той явно е изключение. Аз съм задвижил нещата тук по продажбите като държа тавана на цените. Дай някакъв съвет относно това какво да правим с колата. Имаме Волво 2500к.см със кожен салон,климатик,лети джанти ... и какво ... да го харижем тук за мерси .... та ако е рекъл Господ и се преместим в Норвегия ... на ново пак да търсим кола.... Сигурно изглеждам смешен но всичко което имаме е с бачкане до откат. Извинявам се, че те питам толкова често и то за наглед дребни неща но тук в България съм сам..... е с децата де .... но говоря за фамилни хора. Дано не ти досаждаме. Ще продължа да събирам инфо за всичко и така като пъзел да стане ясно поне в по-голям процент. Ще разуча и сайта който ми изпращаш.
     Тук в България кипи неистов живот - пенсионери с 80-90лв. пенсия протестират....медицински сестри от Пирогов със 185лв. заплата протестират.... Раково болни без лекарства умират ..... Току що родени деца ги записват в детска градина та като станат на подходящата възраст да имат място запазено .... Канибали от нар. събрание ще се изпоядат кой е откраднал повече от другият ... По телевизията казаха че 16те години преход били грешка и че след около 50 /да да петдесет/ години държавата щяла да се оправи....  КАК ДА НЕ ТИ СЕ ДОИСКА ЦЯЛ ЖИВОТ ДА СЕДИШ В БЪЛГАРИЯ ... Спирам за да не каже някой че пиша грозни неща. Онова детенце от приказката на Андерсен казало че царят е гол ... но така и не се разбира ... облякъл ли се е най-накрая или не е.... Предполагам че краят е за наивници които ще пожертват остатъка от живота си за да разберат.
       Пожелаваме ти всички добрини на куп и успех в това с което се занимаваш.    Твои задочни приятели Рафаело,Денис и Джейсън.

# 234
Raf,
виж този сайт http://www.toll.no/templates_TAD/Category.aspx?id=68478&epslanguage=EN
и тук за шофьорската книжка: http://www.uio.no/english/research/guests/guide/car.html

Най-пълна информация можеш да намериш в www.vegvesen.no, но в момента не мога да го отворя. Трябва да има линкове и на английски. Опитай сам, или по късно.
Имам спомени, че ако искаш да внесеш колата при преместването, то тя трябва да е била регистрирана на твое име година преди преместването(не съм много сигурна за броя години, отдавна беше, а и сайта по горе не ми се отваря.)

Норвежката граматика е изключително елементарна. И аз учих норвежкия през английски, чрез немски е още по-лесно.
Сайтове за имоти: www.finn.no, www.notar.no
http://www.aftenposten.no/english/  от тук може да се информираш за новините в Норге на английски.
Успех.

# 235
Здравеи Рaf,

Гледам 4е  Lycky me ти е дал много хубави саитове .Относно колата да я вкараш не съм много наясно сега как стоят нещата през последните години,но доколкото си спомням за моята кола когато я вкарвах в Норге носих документи в митницат че съм я купила(а нe e крадена) добре е да имаш легализиран превод еnglish за да могат да го прочетат.Колата ми беше Опел Вектра автоматик 1.8 . Аз я купих от Холандия 2002 и я вкарах 2003 в Норге(но тя беше  модел 1994 тоест не  беше нова кола). Трябваше да платя мито по техните стандарати и отделно да платя за норвежки номера.Цените са много високи,но нямаше как,харесвах си колата и си я исках в Норге.Купиха я за 1500 Евро, а за мито в Норге платих 5.000 лева + около 1000 лева за номера. Рязане на глави...Тоест колта ми излезе много скъпо,естественно после като я продадох бях на загуба  с около 50%.Но това е проблема на старите коли.

Ето ти и саита на митницата в Норге,намерих ти го на english...там ще намериш всичко за колата  как да я вкараш и регистрираш:-)

http://www.toll.no/templates_TAD/Category.aspx?id=68478&epslanguage=EN

Успех и да не забравиш да поздравиш малчуганите от "лелята"! Mr. Green

# 236
Roza Lucky me Благодаря,благодаря сто пъти,Вие сте истински приятели!!!  Вашата добрина и самоотверженост е това което ме кара да вярвам и вървя напред в живота. Вече съм създал цяла папка в документи и формуляри от сайтовете които ми дадохте. Не знам какво щях да правя без Вас. В понеделник ще пиша мейли на брокерите от недвижими имотив Норвегия за да доуточня нещата. За колата стана ясно. По-добре е да я продам тук...колкато и да не искам. В зависимост от това как ще се развиват нещата... ще отида до Норвегия за да подготвя на място работите. Писахте че Шведи идват да работят в Норвегия защото при тях безработицата била по-висока...хъмм това звучи повече от добре. Ниска безработица!!! Още веднъж моите почитания и благодарност към Вас.  Охх момент.....
     Лельо Розе благодарим ти за помоща и за вниманието ти. Аз съм Джейсън и обещавам да слушам тате и да уча много и да не се караме с брат ми за да не го ядосваме. Когато тате направи всичко искам да дойдеш при нас на гости. Тате готви много вкусно. Чао и целувки от мен Heart Eyes.
     Ето виждаш ли няма отърване.... искам да пиша та искам да пиша  Simple Smile.  Поздрави и от мен и специално кажи на съпруга ти че благодарим за съветите които праща по теб. До скоро. Hug

# 237
Эдравейте,как сте?Мами от Н-я,нещо се иэгубихте?!ПРи нас в Б-я валя сняг,но се стопи,при вас как е.Децата добре ли са?Аэ вече чакам щастливото събитие всики момент.Чао

# 238
При нас в Осло има сняг, валя и в неделя. Надявам се, че всичко е наред при теб Даниела и скоро 6те си има6  бебче. На мен лично ми дойде малко в повече разликата в температурите в Бг и тук:( Лек ден на всички

# 239
Здравейте, наистина позамря нещо нашата темичка.Тук днес времето е чудесно. В неделя валя сняг, а сега меко и слънчево.Идеален ден за разходка с бебчо.  Даниела, стискаме палци всичко да мине бързо и добре. Пиши кога ти е термина, за да чакаме с теб Hug.

Общи условия

Активация на акаунт