Има ли мами от Норвегия

• 41 193
  • 304
  •   1
Отговори
# 75
Эдравейте,всички.Как сте?Пригатвяте ли се эа праэниците?

# 76
Момичета колко ще се почива по Коледа в Норвегия?
Гледах в едно календарче,че април месец има много празници (12,13,после 16 после 20 май беше) Дали на всичките се почива?

# 77
здравеите мили момичета, много съм щастлива че вече има и Норвежка темичка.Мислех си че толкова далеч едва ли ще намеря български мами, но не било така.Аз едва сега я забелязах, защото не ми оставаше много време за четене. Имам дъщеричка която днес става на 2 мес.Надявам се за напред да обменяме повече информация и да ставаме все повече

# 78
Здравейте момичета!
Добре дошла сред нас sandefjord !Да ти е жива и здрава малката принцеса.
Марио, ако не се лъжа ще се почива за Коледа на 24,25.А за НГ от 30 до 2.Тези дни приз април са за Påske,а на 17.05 е националния празник на Норвегия.Да ще се почива през всички тези дни.
Аз вечи приключих с коледната украса и сега само чакаме да пуснат елхите за да си купим и да я украсяваме и нея.Чао от мен и приятен ден на всички

# 79
Благодая, аз отдавна съм приключила с украсата и вече чакаме елхите.Миналата година сами си отсякохме елхата от гората. Едни пруятели ни предлжиха да си направим разходка и да си изберем дръвчето сами. Разбира се от специално място.Не беше никак лесно, когато си заобиколен от стотици дръвчета е изключително трудно да избереш.На нас като ни е за първи път и не посмяхме да отсечем голяма, а те... една грамадна чак до тавана.Но тук в къщите има място, тази година със сигурност ще си вземем по голяма елха.Ох, тези дни такова хубаво време има ,че бързам да изведа малката навън. Омръзна ми с този дъжд.

# 80
Zdraveite mami ot Norvegiq newsm68. Az se kazvam Petya i jiveq v Stavanger ot 3 godini. Bobchenka mnogo mi e priqtno da se zapoznaq s teb. Mojem da napravim edno izlizane do Arkade naprimer ako imash jelanie. Az imam 2 deca Viktor na 8 godini i Annabell na 9 meseca. Mnogo moga da govorq za usloviqta i otnoshenieto v podilnoto a sashto taka i tova koeto e v Balgariq/Viktor e roden v Balgariq/.Ne beshe mnogo otdavna rajdaneto na Annabell i si spomnqm vsichko kato che li e dnes.Za bolnicata ne vi trqbvat nikakvi neshta samo dokumentite. Meseec predi rajdaneto shte vi izvikat za da vi pokajat podilnoto. To ima razlichni otdeli. Shte vi dadat mnogo informaciq i sthe otgovorqt na tolkova vaprosa kolkoto mojete da izmislite.Razbira se tatkoto e navsqkade s vas kakto za "razglejdaneto" taka i po kasno i za rajdaneto. Na nego se pada chesta da otreje papnata vrav ako ima jelanie razbira se. Sled kato vi pokajat ciqloto otdelenie i vi razqsnqt vsichko trqbva da izberete v koi otdel iskate da rajdate. Ima otdeli v koito ne mojete da rajdate ako ste imali problemi prez bremennosta. Ne se pritesnqvaite za nishto neshtata prosto bqha perfektni. A kakva aparatura imat. Prosto iskam da vi kaja che ako az bqh sega na vashe mqsto bih napravila vsicho vazmojno da rodq tuk. Sigurna sam che v Balgariq daje i s zaplashtane nqma da poluchite takova obslujvane. Ezikat ne e problem. Poznavam balgarka koqto rodi tuk v Stavanger i ne znaeshe nito norsk nito engelsk pak i da ne zabravqme tatkoto shte bade sas vas taka che shte trqbva da pomaga aktivno. Shte se radvam ako sam vi pomognala po nqkakav nachin.  Molq da me izvinite za latinicata obeshtavam da bade samo tozi pat zashoto mnogo me machi kirilicata ne moga da otktiq bukvite kakvo da se pravi.

# 81
Напълно съм сагласна с това което пише яй хетер.Аз раждах тук само преди 2 мес. и сам страшно доволна.Всички са толкова внимателни и мили че въпреки болките  ми остана по скоро един приятен спомен от раждането. Понеже раждах в съседния град/ нашия е малък и няма родилно/ не бях ходила предварително да разглеждам отделението. Мислех си че е доста глупаво да тръгна специално за това , по български. Но като пристигнах да раждам всеки които ми погледнеше документите изразяваше учудване, че не съм се запознала с условията.Аз също имам едно дете родено в БГ и въпреки че там си платихме отношението беше отвратително.Въпреки че там родих със секцио имам по неприятни спомени от БГ отколкото  от тук  Blushза жалост.Няма да говоря за техниката, която разбира се е на ниво. За мен най важното беше тази радост и любов с която всички  гледаха детето и мен, съчвстваха ми ,когато ме болеше внесто да ми се карат ,че се глезя.Карат те да се чувставаш горд че си родил това малко красиво същество. Може и да се преструват,но какво значение има?Ден след ден разбирам че Норвегия е перфектно място да отглеждаш деца. Виж дъжда и тъмнината са друг въпрос...

# 82
Здравейте норвежки! LaughingНезнам как е при вас,но при нас не е спряло да вали.И като започне силно да духа започва да вали лед,който така ужасно тропа по прозорците,че ме побърква Mr. Green
kvinnebg, добре дошла сред нас
sandefjord, а ти като си раждала в БГ с операция и тук ли роди така?Защото аз също имам син на 9г.който е роден в БГ с операция и там ми казаха,че ако реша да имам второ дете трябва да е пак секцио,неможело по нормален начин
Аз също мисля,че Норвегия е много добро място за отглеждане на деца,но само от социална гледна точка.Културата е под всякаква критика.Моя син свири на пиано от три години в БГ,детето вървеше чудесно печели конкурси и му беше много приятно.Тук го записахме и то при българин учител,но се оказа,че ще свири само веднъж в седмицата по 20минути.Няма солфеж няма нищо.Питахме,защо толково малко време и ни казаха,че в Норвегия е така трябва да има време за всички.Като отидохме на концерта щахме да припаднем с моя мъж,който също е пианист,трагедия всички свиреха фалшиво,но бяха доволни.ТРАГЕДИЯ #2gunfire
Ама това е положението като сме дошли тук ще им играем по правилата.
Айде чао и много приятен и успешен ден Ви пожелавам Heart Eyes

# 83
Не, VNR,тук родих нормално. Беше като първо раждане продължително и т.н. Тук секцио само по спешност правят или специални показания. Иначе струва скъпо на държавата. В БГ синът ми беше седалищно разположен та затова родих така, но тук дори и седалщните ги раждат нормално=ужас.Имали си специалисти казват, как ги измъкват не ми е ясно.Те тези норвежки са с едни ханшове...сигурно им е по лесно.Аз ходих на преглед в БГ през лятото при същия доктор при който родих преди и той също ми каза че е най добре отново със секцио, но мисля че всичко е пак за пари, тои вече си има частна клиника. Тук им споменах какво са ми препоръчали, но ми отговориха че нямам никакви показания за подобно нещо. Бебето беше нормално разположено, аз здрава.Но както писах всичко си беше добре. Възстанових се много по бързо, още същия ден ходех, а и изживяването да видиш бебчо току що роден и таткото да пререже пъпната връв е един път в живота. Не съжалявам.

# 84
Колкото до сина ти , да, така е. Тук много държат на равенството и всеки може да прави каквото харесва независимо дали има талант или не. Тук никога не казват теб не те бива , а само du er veldig flink. Така се вазпитават децата без да ги подтискат. Аз също не съм много съгласна с това, но...Една позната води напр. балет и казва че няма право да каже на някои деца че хич не ги бива=дебели, куци всички на балет,няма подбор.

# 85
sandefjord,аз такова нещо не бях чувала.Всичките ми познати които са раждали със секцио първото дете са родили и второто така.Тия тука ме шокираха за сетен път.
Аз от седмичната тема разбрах,че ти си зъболекар.А работиш ли тук?
И ако не ти е проблем кажи някакво име.Чао Grinning

# 86
Казвам се Мария и работя като заболекар.Живеем в Sandefjord, на източното крайбрежие. В момента съм в майчинство но по принцип работя в нашия град.Довечера съм на Julebord, т.е.банкет с колегите. Жалко че дори малко винце няма да мога да си опитам, нали ще карам после, а и кърмя.Дано не ми е тъпо, че толкова го чакам това събитие, но като си мисля, че ще говоря само на норвежки не знам как ще ми понесе. Вече 3 мес. съм в къщи и май взех да подивявам.Снощи сина ми имаше Коледен концерт и страшно се изнервих от всичките родители, какета , бутаница ... в училището.
Колкото за раждането в БГ малко го изопачават. Препоръчва се второ секцио само ако раждаш скоро след първата операциа.Смята се ,че все още не е достатъчно здрава матката там където е рязана, но това е само първите 1,2 год.След това прктически е без значение как ще раждаш. В БГ моя лекар ми препоръча операция просто за да не се мъча и да продължа да сам като нераждала отдолу???? Embarassed

# 87
здравейте и добре дошли на всички норвежки
пожелавам ви всичко най-хубаво и да се чувствате добре в Скандинавията
аз съм била само в Осло, още си спомням какъв студ брахме на 19 юни, бяхме със зимно дрехи...
тази есен се гласихме да ходим до Нарвик да гледаме китовете, ама не можахме да се организираме, така че остава за пролетта

аз малко започвам да ревнувам, от наше село няма никой ... smile3507

# 88
Здравейте момичета. Аз поразгледах кой къде живее, но за жалост сме толкова далеч една от друга. В Ставангер съм ходила един път и много ми хареса. Може да се нарече град по моите представи.Тук кадето аз живея не че е лошо, имаме си всичко, но ми липсват хората по улиците. Имам чувство че ако поживея още 3 год. тук и ще познавам повечето хора тук.Иначе в Швеция съм ходила в Gøteborg-много красив град, иска ми се да отида пак но за по дълго. Ние тук много ходим до Швеция да си пазарим, по евтино е . Аз от там си накупих всичко за бебето, количка, столче,ваничка ....
Исках да питам тези които имат деца на училище доволни ли са от обучението.

# 89
здравейте и от мен
и аз се интересувам какво ви е мнението за образованието
честно казано, за мен лично  е голямо облекчение, че детето учи тук
в БГ беше ужасно натоварен - в трети клас имаха по 6 часа дневно, за домашни му трябваше по 3 часа на ден, целият уикенд минаваше в учене (главно тълкуване и обясняване от мен първо) на разказвателните предмети
тук сме си взели всички учебници, държа да минава математиката, после ще се захванем с учебника по бълг, а другите тъпотии само ги чете като книжки
тук нещата в училище даже са прекалено спокойни, имат едно домашно веднъж в седмицата, на нас ни стига, защото има винаги малък текст за Швеция и оттам учим всички непознати думи, иначе нормално човек се нуждае само от половин час, за да се подготви
имат големи междучасия - по 30мин, а голямото е 1 час, играят на воля, всяка седмица поне по веднъж са на екскурзия  (гората започава зад къщата)
и нещо друго важно - тук не се купуват никакви помагала, докато в Бг една учебна година ми излизаше поне 200лв, а тук всичко получават в училище
хранят ги чудесно (и "безплатно"), даже на първите родителски бяха силно притеснени защо не яде
а като си спомня стола в БГ каква мизерия беше, ходи там седмица-две и се отказа
пиша "безплатно", защото идва от данъците ни - и тук и в БГ са 33%, а разликата е огромна

споделете как е при вас
а учите ли нещо от бг предмети

лек ден

Общи условия

Активация на акаунт