Има ли мами от Норвегия

• 41 231
  • 304
  •   1
Отговори
# 90
  • Stavanger,Norway/ Varna
Здравейте моми4ета, найз после се добрах и аз до библиотеката,4е то това време 6те ни умори, толкова дьжд да вали, през живота си не сам виждала. kvinnebg, 6те се радвам да се запознаем, аз ве4е се бях от4аяла 4е няма една бьлгарска ду6а в този Ставангер. Абе моми4ета да ви попитам. Ето аз сам бременна, такмо влизам вьв втори месец тази седмица, но и вас ли ви гледаха за пьрви пьт на видеозон 4ак в 18 г.с. Аз много питах за това тук вьв форума ама друго е да ми каже някой, който е прекарал бременността си тук. На мен ми се вижда странно, ами ако не6то не е наред или е кухо яйце, никой не ми потварди бременността. Настоявах за видеозон, но твьрдо ми отказаха. Тьпият лекар(6те го сменяме ние него), дори не ми спомена за витамини, ни6то, добре 4е е форума, а и аз толкова се бях о6а6кала 4е няма да ме гледат, 4е забравих и да питам. Записах си 4ас и при аку6ерка и 6те видим там каква 6те е процедурата.А и о6те не6то, ходих ноемри на 4астно на гинеколог и ве4е месец 4акам резултати от цитонамазка, нормално ли е това сега  newsm78. И накрая да ви питам вас, 6тото то няма кой друг да ми каже, какво мога да спортувам. Посе6тавам си фитнеса, но вьпросьт ми е конкретно за бягането и карането на колело, засега ги избягвам докато някой ми казе 4е може  Rolling Eyes.
Та така, ина4е не сам много доволна от коледната украса на Ставангер, миналата година тази в Хар6тад бе6е 100 пьти  по добра. Елха не сме взели, мьза ми взима мярката на тези по пьтя, ама по добре да си купим, 4е ако ни хванат, ло6о става. Накупихте ли подарьците Simple Smile
Поздрави   bouquet

# 91
Пак питане, абе моми4ета, каде са sh, sht, ch, и тиренце на клавиатурата, немога да ги намеря newsm78 Embarassed

# 92
Здравейте и от мен. По вьпроса за образованието сам напьлно сагласна с теб Petyal. При нас е малко по разли4но за6тото имаме всеки ден дома6ни. Урок за 4етене, няколко думи по английски и сьставяне на изре4ения сьс зададени думи. Синьт ми е в трети клас и мога да кажа 4е си прекарва 4удесно в у4или6те/особенно по SFO/. Направи ми впе4атление 4е имат програма сре6у mobbing и всяка седмица имат определена тема по която говорят и разискват. Мога да кажа 4е синьт ми много се промени от времето когато доиде тук и това вси4ки на6и близки го забелязаха. Мисля 4е средата и у4ителите изиграха много положителна роля при него. Няма ве4е и следа от малкия побойник. Много сам 6таслива 4е не му се наложи да запо4ва у4или6те в БГ о6те пове4е сега като гледаме какво насилие е в у4или6тата там. Темата за у4или6те е много интересна и 6те се радвам да обменим малко пове4е информация. bob4enka вси4ки тези вапроси ги задай на акуШерката тя 6те ти отговори най то4но специално за тренирането. Видеозона се прави при вси4ки около 18 седмица и това е за цялата бременност. Ако има6 проблемна бременност 6те ти назна4ат евентуално о6те един. Аз бях и БГ бременна но не са ме гледали преди третия месец на видеозон. Нека и другите маики да споделят но според мен не6тата са напьлно нормални може би ти се притеснява6 малко пове4е което е разбираемо като се има в предвид 4е ти е за пьрви пьт. Изледванията ги полу4ава6 по по6тата само когато има някакав проблем . Ако вси4ко с изследванията ти е наред не ти изпра6тат ни6то сигурно слу4аят при теб е такьв.За буквите незнам и аз не мога да ги намеря.

# 93
Здравей. Наистина отговор при изследване се изпраща само ако има нещо нередно. При посещението при акушерката, тя ще ти даде един куп книжки, листовки, брошури и т.н. За да имаш всички букви трябва да смениш на английски първо, ч е горе вляво знака преди 1, ш е  а с точката, щ е до него.На норвежки има6 само ч, което е горе вдясно след плюса, като трябва да натиска6 skift. Писала съм и по двата начина, така че вижда6 разликата. За съжаление аз не мога да сменям постоянно.

# 94
Здравеи bob4enka, не се притеснявай, тук така си процедират. Изхождат от позицията че природата сама си знае работата. Това и така и не е така, но.... тук така са го приели и не павят изключение. Аз малко имах надежда че като колеги може да направят изключение, но не. Личната ми лекарка работи на 3 етаж, а аз на 2 на същата клиника и преди да започна 4 мес. дори не ме приеха. Не са ми правили и тест за бременност, чудех се от къде са изобщо сигурни че съм бременна,  всичко оставиха на моята преценка. На ултразвук и да иска не може да те прати преди 17, 18 г.с. защотото нямят пряво. Тогава са се оформили органите и могат да видят дали всичко е наред.Обикновенно се задоволяват само с това т. е. един УЗ за цялата бременност.Аз лично ходих на 2 защотото лекаря се притесняваше че плода е малко под нормата, но според акушерката това е номер лекарите да прибират парите на държавата newsm78. Нали им пращат за всеки наш преглед.Аз мисля че може да има малко повече УЗ, поне 2,3 че и аз все се притеснявах дали всичко е наред, но пък в БГ за 9 мес. ме гледаха поне 15 пъти което също не е нужно.Иначе ще видиш че всички са много мили и ще отговорят на въпросите ти.Тук за да решат да направят нещо трябва да е теоретически подлътено. Мен успяха да ме убедят че се грижат за бременните точно колкото трябва/ нито по малко нито повече.

# 95
Здравейте момичета!
Аз също съм доволна от начина по който учат децата(чужденци) на норвежки.Но също като Петя си носим от БГ учебниците по български и матиматика.Математиката сме я започнали,но с българския ще започнем след нова година,че сега наблягаме на норвежкия.И аз смятам,че системата им е по-добра от нашата в това,че децата са много по-свободни.Но смятам,че е прекалено опростена.Задачите,които решава тук в БГ ги решаваше в градината.
А за раждането тук аз вече съм стресирана от това,което казвате.Толкова дълго време като не ти правят ултразвук как ще разберат,че бебето е добре и се развива нормално.Те заради тая страхотна система имат толкова много болни деца.Вече хората измислиха начини да следят плода от рано дали не носи синдрома на Даун и да казват на родителите за да се вземат мерки.А тук всяко второ семийство има такова дете и те пак не взимат мерки. newsm78

# 96
vnr, значи не сме само ние единствените луди, дето учат двойно
и тук правят първи ултразвук в 12 седмица - дотогава се предполага, че каквото има да става, ще стане (кухо яйце, аборт), ама звучи страшно за извънматочна, там опасността е голяма, ако не се реагира на време
vnr, навсякъде има деца с Даун, просто тук си ги отглеждат, докато в БГ няма да видиш, там ги държат като прокажени по домовете и настояват родителите да ги оставят и дечицата не доживяват даже и 10год, докато тук се грижат за тях и доживявят до старост и тези хора са много специални, много артистични, а не както ги представят в БГ като идиоти, ама все пак да не дава Господ
лека бременност на bob4enka, не се притеснявай, всичко ще е наред даже и без ултразвук
kvinnebg, и на мен много ми харесва, че в училище непрекъснато се говори и действа против тормоз, даже на родителската среща с Криси на това отделиха половината време и си записваха, ако той се оплаква от някого, такива неща като агресия не се толерират и по време на почивките на всеки ъгъл на училището ума дежурен учител, който следи всичко да е наред и това е нещото, заради което не ми се ще да се връщаме, ама каквото сабя покаже, тук се чувствам много по-спокойна за детето
лек ден на всички
искаме и ние сняг

# 97
Петя,знам,че болни от Даун има в цял свят и,че са талантлеви в някая насока.Но аз говоря за това,че тук в Норвегия са на едно от първите места в света по брой умствено увредини и мисля,че е редно да се обръща внимание на това от по-рано,а не след това да строят хиляди домове за тях и да дават големи соц.помощи на родителите им.Тук като се разболях и отидох на лекар той ми каза да си купя мед и лимони и ще се оправя.Аз имам хронично болни сливици и когато ме хване някоя ангина става страшно.С антибиотик ми минава едва,а без цял месец ще откарам.
Много е важно това,че в у-щето на Криси има през междучасията учители,защото при нас няма.До миналия месец в класа на Марти имаше един иранец,който ги биеше всеки ден.Нашия се връщаше почти разреван и накрая отидохме да говорим с учителките.Казаха ни,че те не му казвали нищо,защото бил от трудно семейство и идвал от страна в която имало война.ОК да му помагат,но другите деца които са от нормални семейства какво са виновни.
Момичета,има ли сняг при вас?Тук валя оная вечер и малко побеля.Но вчера и днес валят само дъждове и снежко се стопи Sad
Приятен ден на всички и от мен.Отиваме да украсяваме елхата

# 98
vnr, аз имам своя теория по въпроса - скандинавските страни са били дълго време откъснати от света, преди 1000 години са били шепа хора, от които сега са близо 25млн общо в Швеция, Дания и Норвегия, та проблемът им е липса на свежа кръв, трябва да си обновят генетичния фонд, ама те допреди 60год чужденци не са виждали и все още се женят само за свои си и като им писне да ги командват жените им, си взимат една рускиня или тайландка да ги боготвори
почти същото е в Исландия - от 200 човека са станали 200 000, почти всички имат рак или някакви генетични промени - в смесените семейства му е спасението

а за училище - аз не бих оставила някой да ми пребива детето всеки ден, учителките ще ги направя сами да си говорят ако трябва, ама да си гледат работата и не ме интересува кой от къде е, като е дошъл в Европата, да се държи подобаващо, като е от трудно семейство, да се погрижат специално за него, и тук има хора от Иран, ама са готини, при всеки такъв инцидент трябва да реагираш и да искаш помощ от учителите - това ги амбицира да говорят с родителите непрекъснато

имахме един проблем с едно африканче, моят беше беснял с него преди време, като ми се оплакаха учителките, го направих на нищо - как ще слиза на нивото на някой, дето, както се вика вчера е слязъл от клона и ще ни излага
не знам как е при вас, ама при нас африканците (да не използвам по-силна дума) са ужасно нагли същества, имат се за голямата работа и че всичко е за тях, докато арабите са много по-приятни и човечни хора

# 99
Аз подкрепям ПетяЛ.Тук съм вече 2 год. и отначало мислех като vnr, no с времето започвам да ги разбирам. Просто тук няма специализирани училища където да учат болните, те са част от обществото. Била съм и в Америка и там си помислих същото, колко много инвалиди имат тези.Сега не мисля по този начин, в БГ децата просто умират. Нали гледате ТВ. Нямат ков;зи , техника. На една позната с която работих в БГ детето се роди  мъртво въпреки многото прегледи. Като си мисля че е мед. сестра и това и беше 2 дете.Друга пък роди в началото на 7 мес. и не и спасиха детето.Тук познавам 2 жени които родиха седмачета, те дори не бяха притеснени ,че нещо може да се усложни или обърка.   Иначе и аз съм чела ,че аномалиите идват от бедния ген. материал.
За училището все още съм раздвоена . Харесва ми това че ги учат да не са агресивни и не ги претоварват, но съм чувала че това понякога изиграва лоша шега. Срещнах се с едни българи, които се оплакаха че децата в по горните класове загубват често желание да учат, прекъсват/нали тук е възможно/ и нямат никакви амбиции за университет. И аз забелязвам че сина ми понякога не иска да си пише домашната. Аз му казжам<добре, върви без домашна ако не те е срам> и тои отива, просто го няма този респект, който ние имахме. Вярно че се случва мн. рядко, но аз се притеснявам. А и учителите все повтарят да не ги пресираме ,и те, децата разбират и си използват правата.Хубавото е ,че сина ми ходи с голямо желание на училище.

# 100
 Party как сте се разписали само. Мерси за разясненията относно здравната им система тук, но това ни найз малко не ме успокоява Confused, продалжавам да мисля 4е един видеозон за цяла бременност е прекалено малко, но какво да се прави, 6те ги слу6ам Simple Smile. А никоя ли от вас няма да прекара празниците в Бьлгария. На мен така ми се ходи, но уви.
Относно образователната им система тук, бях 6а6ната, когато отидох миналата година в Хар6тад да си завьр6а бакалавьрската степен и се оказа 4е у4ихме и дьржахме изпит по материал, който бяхме минали ве4е в Бьлгариа и то о6те през втори курс  #Crazy. Ина4е сам о4арована от материалната им база (положението в на6ата родина е от4айва6то в тази насока). Като цяло материала им е много по опростен, на което аз сам привьрженик, за6тото у нас се у4ат много ненужни не6та, а тук, който има желание да се доразвива, има вазможност да ползва богата база данни. Ина4е сьм сьгласна сьс sandefjord, 4е прекаления стремеж от страна на у4ители, да избегнат стреса и натиска, води до ниска мотивация от страна на у4еника. Ама то по мои наблЮдения цялата им система е такава. Когато бях в Хар6тад, се запознах с поне 3 млади моми4ета на по 20 години с по 2 годи6ни деца ве4е, живее6ти на социали и без грам амбиция или план в главата да се реализират. Thinking

# 101
Здравеите и от мен. Petyal теорията ти не само 4е е вярна но навремето даже са приели и закон сьс които са разрешили заселването на 4ужденци то4но сьс тази цел да си пооправят генети4ния фонд. Bob4enka когато бях бременна сьс Виктор ( сега ве4е на 8 години ) вси4ки ми казваха да не ходя на лекар преди 3 месец. Така и направих за6тото по това време бе6е задалжително да ти направи гинекологи4ен преглед (с бьркането и вси4ки други екстри)за да установи бременността. Видеозона ми го назна4иха с месец по кьсно така 4е не се притеснявай. Вси4ко тук е разли4но не 4е сьм сьгласна с вси4ко но какво да се прави. Като си помисля как си гледат децата УЖАС. Бях на практика в една детска градина докато изу4авах езика. Не можах да повярвам на о4ите си когато видях 5 месе4но бебе в детската градина заедно с други деца на вьзраст до 3 години. Спане в детската градина практи4ески няма само за най малките (около годинка). Те спят в коли4ките си отвьн обле4ени сьс дрехите за дьжд и гумени боту6и. Да не говорим 4е ядат цял ден само филии. Вали гьрми навьн по4ти целия ден. Водят ги болни с лекарствата. С две думи казано след това което видях мойта 6терка няма да стьпи в детска градина поне докато не стане на 3 години и половина. За у4или6тето сьм  на сьвсем друго мнение.

# 102
Да, това с генетичния фонд наистина е така. Но има и не6то друго. Имах 2 седмици практика в helsestasjon и честно казано  ми е все по трудно да ги разбера. Проблема с Даун синдром е, че показателите за изследване са само 4, на 1во място майката трябва да е на 38 години или по стара при датата на термина. А както сама казва6/ пи6е6 много раждат млади.Другото е вече да има6 дете с някаква инвалидност, но и това не е гаранция за изследване. Просто тук са убедени/ и се опитват да убедят всеки, че трябва да приеме това дете, което носи независимо дали то 6те бъде инвалид през целия си живот. Много грозно впечатление ми направи коментара на една аку6ерка, за една бъде6та майка която иска6е да си направи амниоцентеза. Самотна майка на 33 години, поставя6е себе си в последната графа, която  е формулирана така: в специални случаи, за бременни които се намират в трудна житейска ситуация и които мислят, че няма да издържат натоварването с едно болно или инвалидизирано дете. Коментара бе6е: след като не мисли, че може да се грижи за болно дете за6то изоб6то е забременяла? Поне на ммен тук ми липсва персоналния контакт лекар/ пациент, това че не може6 ти да си получи6 изследванията и това че първата реакция за почти всичко е: ами да изчакаме и 6те видим. Мога о6те много да пи6а, но няма смисъл, просто това е друга култура. Моя съвет е да не се притеснява6, като получи6 всички книжки и бро6ури от аку6ерката ги прочетете внимателно, виж на какво има6 право и после просто иска6 точно това. Но най важното е да не се притеснява6 предварително, а се наслаждавай на бременността си и празниците Hug

# 103
Да, наистина са много разллични от нас и си мисля че едва ли ще ги разберем напълно. Както и това че, в крайна сметка никой не ги спира да си платят и да си направят каквито си искат изследвания. На нас в БГ да не би да правят амниоцентеза.Ама ако искаме нещо си плащаме. А те тук са така стиснати.Чакат за всичко на държавата и не дават стотинка повече. MoneyПроблема малко си е в нас, че не им познаваме системата и не знаем как да ги врънкаме. На мен например всички ми се чудеха че продължавам да работя с огромния корем, а същевременно при нас имаше още 2 бременни норвежки, ами те излязоха в болнични от 1 мес. защото много им се гадело и повече не ги видях.Аз като не мога да се оплаквам и да преувеличавам... проблема си е мой. Успях да си измоля само 20 процента  последните месец и половина т.е. да почивам 1 ден в седмицата.
Та bob4enka и моя съвет е радвай се на бременноста си, всичко ще е на ред.Аз въпреки всичко съм с много приятни спомени от този период.Тук много се радват на бременните.В училището на сина ми всички ме поздравяваха,галеха ме по корема/което ми беше мн.странно/ на работа също се грижеха за мен, оцениха че не съм си взела болнични от първия ден.

# 104
Spetsialno za prenatalnata diagnostika sa im mnogo strogi zakonite, taka che ne mislia che mogat da se izsledvat sreshtu zaplashtane. Pone ne v Norvegia. A za tova che sa stisnati-  niama dve mnenia po vaprosa Laughing
bob4enka  - zabravih da ti kaja. Imah bremenna kolejka, koiato se hvaleshe che se e registrirala v niakolko saita za bremenni. Pri registratsiata popalnila, che iska da i izprashtat reklamni materiali. Hvaleshe se, che e poluchila mnogo neobhodimi neshta za bebeto-pampersi, bebeshki prahove, olia , dreshki i t.n. Za sajalenie ne ia pitah za saitovete, no predpolagam shte gi namerite på internet. Samo chetete vnimatelno napisanoto s malki bukvi Simple Smile
Sajaliavam za latinitsata, ama niama kredor

Общи условия

Активация на акаунт