Захранване - въпроси и отговори - тема 11

• 40 820
  • 847
  •   1
Отговори
# 675
На още няколко места от съвсем пресни лекции видях, че белтък се дава след 12 месеца и аз лично нямам намерение да го давам по-рано. Кисело мляко - също. Всеки решава за себе си, разбира се.
В момента колебанието ми е кога да въведа глутена.

# 676
На още няколко места от съвсем пресни лекции видях, че белтък се дава след 12 месеца и аз лично нямам намерение да го давам по-рано. Кисело мляко - също. Всеки решава за себе си, разбира се.
В момента колебанието ми е кога да въведа глутена.

Разбира се, все пак може дори и двете да са правилни!😊 На колко месеца е бебчето? Аз мисля, че около 8м е нормално да се въведе глутен?

# 677
  • София
За сядането - седна сам на 7м, с нищо не съм му помагала. Когато беше готов, тогава.

За храненето - всеки си решава. Някои изпадат до екстремности да не дават месо и млечни дори. Други се чувстват ок с много бавно захранване и до 2г възраст им трае поне целия процес (предимно забелязвам, че е от страх при родителя, а не че има проблем с детето, но пак е личен избор). Аз лично съм казвала 100 пъти, че предпочитам детето ми да яде всичко и без ограничения, останалото ми идва крайност, която в даден момент ще избие. Стресът от това захранване не го разбирам. Не е ядрена физика.

# 678
За сядането - седна сам на 7м, с нищо не съм му помагала. Когато беше готов, тогава.

За храненето - всеки си решава. Някои изпадат до екстремности да не дават месо и млечни дори. Други се чувстват ок с много бавно захранване и до 2г възраст им трае поне целия процес (предимно забелязвам, че е от страх при родителя, а не че има проблем с детето, но пак е личен избор). Аз лично съм казвала 100 пъти, че предпочитам детето ми да яде всичко и без ограничения, останалото ми идва крайност, която в даден момент ще избие. Стресът от това захранване не го разбирам. Не е ядрена физика.

Съгласна съм. Някои прекаляват с това бавно въвеждане, но всяка майка да си преценява. За мен тези излишни страхове са неприемливи и необосновани. Има деца над годинка, още хапват пюрета и изобщо са до никъде със захранването, а дете на годинка може спокойно да хапва от общата храна в семейството, естествено с някои съображения.
Бърди, за пореден път си пишете глупостите без никакви доказателства и не споделяте проучвания.
Значи белтък на яйце на 11 месеца е крайно опасно и животозастрашаващо, обаче попарка на 5 месеца е супер храна….

# 679

Съгласна съм. Някои прекаляват с това бавно въвеждане, но всяка майка да си преценява. За мен тези излишни страхове са неприемливи и необосновани. Има деца над годинка, още хапват пюрета и изобщо са до никъде със захранването, а дете на годинка може спокойно да хапва от общата храна в семейството, естествено с някои съображения.
Бърди, за пореден път си пишете глупостите без никакви доказателства и не споделяте проучвания.
Значи белтък на яйце на 11 месеца е крайно опасно и животозастрашаващо, обаче попарка на 5 месеца е супер храна….

И аз съм съгласна!🙂
Синът ми е на 9++м и яде почти всичко с изключение на морски дарове, свинско, мед и намалено количество на сол и захар.  Иначе каквото ям аз това яде и той. Са някакви такива странни като драконов плод и ревен разбира се, че не съм въвела. Смятам, че с такова бавно захранване най-много да си довлече алергии, защото детето ще е свикнало на много обрана храна. Бърди сигурно дава белтъка с авокадото-2.5г

# 680
Цитат
Едва ли има някой, който толкова много да се е борил ТУК срещу "попари на 5м".
Не ми е ясно, защо ви е нужен белтък "на всяка цена" преди 12м възраст, щом сте въвели поне 3-4 вида месо.

Цитат
Казвате след 8м жълтък а белтък след 1г, но личната на синът ми каза като стане на 5м и половина да му дам малко жълтък???
Мисля, шизофреничната употреба на Пулмикорт, безкрайните детски алергии, трети сливици и хреми, и отити, ясно показват, кой е неправ. Изберете мъдро!

Цитат
И още един въпрос понеже от както го захранвам днес за първи път му купих пюре и сякаш повече му хареса от колкото аз като го правя?? Възможно ли е затова до вчера да е отказвал да яде та чак да сме стигали до сълзи?? (вчера му сварих тиквичка днес отново му дадох тиквичка )]
Да, много деца хапват бурканчета с удоволствие... и нищо ръчно готвено.
Техниките на приготвяне у дома, и консистенцията са ключови.

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 16:00 от Birdie

# 681
Казвате след 8м жълтък а белтък след 1г, но личната на синът ми каза като стане на 5м и половина да му дам малко жълтък???

И още един въпрос понеже от както го захранвам днес за първи път му купих пюре и сякаш повече му хареса от колкото аз като го правя?? Възможно ли е затова до вчера да е отказвал да яде та чак да сме стигали до сълзи?? (вчера му сварих тиквичка днес отново му дадох тиквичка )

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 15:29 от eminkkka

# 682
Възможно е да му харесват купешките, повечето от домашните, обратната също е възможно. Дъщеря ми примерно 2 месеца ядеше от частна кухня и ядеше почти всичко от нея, после отказа. От държавната пък направо и се повдигаше като взимах 4-5 пъти, но има деца пък нея харесват. После мина на изцяло домашна храна.
Не се напрягайте толкова за храненето и като цяло захранването. Като не иска да яде му давайте АМ/кърма и толкова. Важното е да предлагате, пък колко ще изяде си е избор на детето.

# 683
Добре де,вече няколко пъти питах,толкова ли никой не е запознат?Как се захранва дете с атопичен дерматит?Виждам,че всички сте доста наясно с предлагането на определени храни и начини и подходи на захранване.
И аз не искам да ограничавам детето от към групи храни или конкретни съставки,но се налага.
Искам и да не ме е страх и да го давам по-смело,но все пак става въпрос за здравето на детето.
И съвсем не се заяждам,а наистина искам да намеря информация кога и какво мога да давам.

# 684
  • София
Layla, а педиатърът не ти ли даде някакви насоки? Да обясни кое как се случва при деца с АД и как да се избягват (и кои) храни, които го обострят? Ти разпита ли го/я? Тук трябва да ти отговори майка, минала през това.
Ние говорим за деца, които нямат някакви алергии, непоносимости, АД и прочие. За това няма никакъв страх и нужда от вкарване в някакви жестоки филми.

# 685
Точно на това се надявам,някой с опит да се включи.Навсякъде има много противоречива информация и наистина човек може да полудее.
Педиатъра каза без краве продукти и сменихме млякото с хипоалергенно.Каза,че може козе сирене. Дерматита се появи ,когато детето беше на 6 месеца,вече захранен с основни зеленчуци и плодове.Също така каза,че е малък да се тества за алергии,пък на много места прочетох,че е напълно възможно.
Та както и да е,ще чакам някой с опит и предложения за справяне с проблема.
Просто ми беше интересно,дали само аз внимавам толкова много със храните,въпреки АД.

# 686
Точно на това се надявам,някой с опит да се включи.Навсякъде има много противоречива информация и наистина човек може да полудее.
Педиатъра каза без краве продукти и сменихме млякото с хипоалергенно.Каза,че може козе сирене. Дерматита се появи ,когато детето беше на 6 месеца,вече захранен с основни зеленчуци и плодове.Също така каза,че е малък да се тества за алергии,пък на много места прочетох,че е напълно възможно.
Та както и да е,ще чакам някой с опит и предложения за справяне с проблема.
Просто ми беше интересно,дали само аз внимавам толкова много със храните,въпреки АД.
АД на 6м за първи път? може, но едва ли.
Снимки?
АД не е алергично заболяване в 80-90% от случаите.
Само леки модификации в захранването ще ви са нужни- нищо драстично.
Много добре че внимавате- оставете другите да бързат... .
Не се дава нищо "козе" на бебета до 12м възраст- може да предизвикате силна анемия и тотално изчерпване на железните запаси.
След 12м?  ... може козе сирене, умерено, но не козе мляко.
Разбира се че може да го тестувате- но само ELISA/ RAST. Но понеже това се работи от венозна кръв, а никой в Бг амбулаторно не взема венозна кръв на бебета? не може да го направите. НЕ тестувайте детето с "лепенки", и/или "убождания (прик-тестове). Ще съжалявате горчиво. А и, не виждам защо изобщо да го тестувате- АД НЕ Е алергично заболяване в 80-90% от случаите.
Освен че се съмнявам изобщо, дали имате АД- поне от това, което описвате.

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 16:56 от Birdie

# 687
Здравейте, моето дете има АБКМ и лека форма на АД вследствие. Започнах захранване малко преди 6тия месец. Захранвам го по обичайната схема - първоначално 4-5дни един зеленчук, след което към него добавям от следващия и така. Като след 3тата седмица започнах да въвеждам нова храна за 2-3дни. В момента е на 7 месеца и половина и е захранен с картоф, морков, пащърнак, сладък картоф, броколи (към тях прояви алергия и не съм му давала повече - алерголога на детето посъветва ако прояви алергия към нещо да не се дава около месец и после да се опита пак) От плодовете е ял ябълка, круша, тиква, слива и банан като към банана прояви лека реакция. Захранен е и с пуешко и пилешко, като към пилешкото прояви лека алергия.
Също така е ял чиста оризова каша и каша от елда.
От броколите се обостри малко повече дерматита и се наложи да му давам 1ден Фенистил по съвет на алерголога. След това не е имал проблем.
Също по съвет на алерголога на 8.5м ще въведа глутен, жълтък и по малко от млечните продукти за да следя за алергия преди следващия ни преглед, за да знаем как ще процедираме с млякото или ще продължи да пие Аптамил АДЦ.
Дано да съм била полезна.
Добре де,вече няколко пъти питах,толкова ли никой не е запознат?Как се захранва дете с атопичен дерматит?Виждам,че всички сте доста наясно с предлагането на определени храни и начини и подходи на захранване.
И аз не искам да ограничавам детето от към групи храни или конкретни съставки,но се налага.
Искам и да не ме е страх и да го давам по-смело,но все пак става въпрос за здравето на детето.
И съвсем не се заяждам,а наистина искам да намеря информация кога и какво мога да давам.

# 688
  • Бургас
Здравейте на 6+ сме , от два дни заместихме обедното хранене със зеленчуково пюре , а днес и дадох и с пилешко(захранвам от 2-3 седмици,но много и харесва) .
Как редувате зеленчуково и месно пюре ?
Кога се вкарва следобедна закуска (пюре,каша)?

# 689
Пропуснала съм въпроса ти. Моето дете е с АД. Дерматоложката каза да ограничавам прясното мляко. Каза, че най- голямо обостряне има в преходните сезони.
Не е свързано много със захранването, но също каза, че има най- голямо обостряне и след Коледните празници, заради масовото даване на шоколад от роднини.
По нейни препоръки махнах всички плюшени играчки и пухени одеала, защото задържат прах и лесно дразнят кожата. Дрехи само памучни, без изкуствени платове.
Наблюдавах я при захранването, но не се появиха нови плаки от никоя храна. Сега е на 2г и 6м и шоколад и давам и прясно мляко пие. Появяват се нови плаки при много влажно време. Това са моите наблюдения при дъщеря ми.

Общи условия

Активация на акаунт