Захранване - въпроси и отговори - тема 11

• 40 834
  • 847
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте, искам да ви попитам вие как захранихте за първи път вашите деца? Моя е на 4 месеца и половина и вече му дадох картоф, морков и утре мисля да му дам тиквичка, но понеже сме с двама лични лекъри едната ми каза постепенно да увеличавам лъжичките тоест днес една лъжичка утре две в други ден три от дадения зеленчук и после като съм дала вече 3 лъжички да сменя зеленчука, а другата днес като и казах, че всеки ден увеличавам с 1 лъжичка ми се скара и каза, че той бил голям и нямало време да го чакам, че да му давам по една лъжичка ами направо да му давам по 100грама ако не го яде да го сменя и каза от другата седмица да започвам с кисел а като стане на 5месеца ( на 23.01) да започна с попара с сирене.
И сега незная какво да правя затова питам вас ако може да ми обясните малко по подробно за това захранване тъй като ми е първо дете и не съм толкова запозната, и междодругото аз сама му приготвям пюретата засега, и ако може дами кажете след тиквичката какъв зеленчук да му дам или да започвам да ги смесвам вече?

Здравей! Моята педиатърка беше същата като твоята втора. Не прави същата грешка да я слушаш. Не знам как не му навлякох всякакви алергии. След като си започнала не спирай, а карай много бавно. Така по една лъжичка. Класическото захранване е около 1седмица един зеленчук и после се почваше с въвеждането, поне по мой спомен. Прочети няколко схеми и виж как да процедираш, но аз бих въвеждала много бавно зеленчуците до 5 и половина. Сега изчакай 4дни, а не три и след това смеси картоф и морков да опита различен вкус и дай 4 лъжички. Смеси картоф и тиквичка и дай 5 лъжички. На следващия ден смеси и трите и дай 6 лъжички. След това си избери друг зеленчук. Може да е тиква, пащарнак, бял морков. Дай до пет лъжички като първия ден 2-3, втория 3-4 и третия и четвъртия 4-5 така направи и с другите два зеленчука и увеличи до 8-10лъжички в комбинация. Така бавничко, даже може да правиш 2-3дни почивка най-добре. Не да не даваш нищо, а нищо ново. Ако сега дадеш морков и картоф заедно два дена след това дадеш тиквичката 4дена, после двете комбинации за 4дни и продължиш нов зеленчук 4 дни стара комбинация 2-3дни. Да си почива малко корема да не е само нови неща. Така докато въведеш всички и по една лъжичка увеличиш до 10 би трябвало вече да си стигнала до 5+м. И да отиваш към 6м не се притеснявай. Така бавно, бавно. След това аз бих дала плод по избор и да помна да давам за закуска/следобедна закуска. 2-3лъжички плод. Лека по лека ще стане!

# 661
  • София
Различни схеми, различни мнения има.
Аз започнах на 4++ (не под натиск на педиатърката, че пак те ще го отнесат). Тя захранване на бебе, пиещо АМ препоръчва на 5 навършени месеца (кърмено след 6м).
Първо с тиква 4-5 дни, останалите въвеждах по 2-3 дни. Има различни таблици в Интернет, изберете си просто някоя. На мен педиатърката не ми се е бъркала в този процес.
До 8м имаше почти всичко въведено, няма развити алергии или непоносимости (то в семейството нямаме). Може да прочетете малко проучвания за алергиите и мненията за по-ранното въвеждане на алергени (има нови проучвания, че е по-добре да се въведат по-рано и намаляване риска от развитие на такива).

# 662
Попринцип наистина по новите проучвания между 4-6м има прозорец за простите алергени и между 6-8за по-сложните!

# 663
Здравей! Моята педиатърка беше същата като твоята втора. Не прави същата грешка да я слушаш. Не знам как не му навлякох всякакви алергии. След като си започнала не спирай, а карай много бавно. Така по една лъжичка. Класическото захранване е около 1седмица един зеленчук и после се почваше с въвеждането, поне по мой спомен. Прочети няколко схеми и виж как да процедираш, но аз бих въвеждала много бавно зеленчуците до 5 и половина. Сега изчакай 4дни, а не три и след това смеси картоф и морков да опита различен вкус и дай 4 лъжички. Смеси картоф и тиквичка и дай 5 лъжички. На следващия ден смеси и трите и дай 6 лъжички. След това си избери друг зеленчук. Може да е тиква, пащарнак, бял морков. Дай до пет лъжички като първия ден 2-3, втория 3-4 и третия и четвъртия 4-5 така направи и с другите два зеленчука и увеличи до 8-10лъжички в комбинация. Така бавничко, даже може да правиш 2-3дни почивка най-добре. Не да не даваш нищо, а нищо ново. Ако сега дадеш морков и картоф заедно два дена след това дадеш тиквичката 4дена, после двете комбинации за 4дни и продължиш нов зеленчук 4 дни стара комбинация 2-3дни. Да си почива малко корема да не е само нови неща. Така докато въведеш всички и по една лъжичка увеличиш до 10 би трябвало вече да си стигнала до 5+м. И да отиваш към 6м не се притеснявай. Така бавно, бавно. След това аз бих дала плод по избор и да помна да давам за закуска/следобедна закуска. 2-3лъжички плод. Лека по лека ще стане!
[/quote]

Благодаря много за полезната информация 🙂

# 664
Не става въпрос само за алергии…
Трябва да се наблюдава кога детето е ГОТОВО за захранване, защото масово деца на 4 месеца още избутват всичко с езиче, да не говорим, че нито могат да сядат още. Това са важни признаци, важно е детето да е готово и да проявява интерес към храната, защото масово после се пише, че детето е злоядо и не знам си какво. Ако започнете захранване на 6 месеца може да давате почти всичко (глутен, белтък на яйце и др.) От друга страна също не разбирам това бързане, за мен няма по-мързеливо нещо от това да накърмиш или дадеш АМ на бебето Grinning сега е едно готвене още от сутринта…
Всичко е индивидуално, има деца които са готови на 5 месеца, има и други, които чак на 7 проявяват интерес към храната на възрастните.

# 665
Не става въпрос само за алергии…
Трябва да се наблюдава кога детето е ГОТОВО за захранване, защото масово деца на 4 месеца още избутват всичко с езиче, да не говорим, че нито могат да сядат още. Това са важни признаци, важно е детето да е готово и да проявява интерес към храната, защото масово после се пише, че детето е злоядо и не знам си какво. Ако започнете захранване на 6 месеца може да давате почти всичко (глутен, белтък на яйце и др.) От друга страна също не разбирам това бързане, за мен няма по-мързеливо нещо от това да накърмиш или дадеш АМ на бебето Grinning сега е едно готвене още от сутринта…
Всичко е индивидуално, има деца които са готови на 5 месеца, има и други, които чак на 7 проявяват интерес към храната на възрастните.

А как мога да разбера, че е готов? И при положение, че вече съм го захранила с 3 зеленчука едва ли е одачно да спра...

# 666
Пишеш в Гугъл "признаци за започване на захранване" и готово. Simple Smile

И да, можеш да спреш. Можеш и да продължиш.
От теб си зависи.

# 667
Вивка, съгласна съм с всичко, само че сигурно сте искали да напишете "жълтък" на яйце, не белтък. Белтъкът се дава след годинката.

# 668
  • София
Аз белтък дадох на 9-10м. Повечето предлагат преди годинката. Така, че и белтък може преспокойно да е имала предвид.

# 669
А искам да ви питам също кога започнахте да слагате детето си да сяда?! Защото всеки ми казва различно някои казват на 6м други на 7м други на 8м?

# 670
  • Седмото небе
Отново е желателно да се направи както и със захранването-когато е препоръчително и е готово детето. И в двата случая почти по учебник около 6 месец. Но както и с всичко друго едни по-рано, други по-късно. Аз започнах захранване по ред причини на 5 месеца, но дъщеря ми “седна” съвсем стабилно и перфектно сама чааак около 9 месец. Тогава проби и първото зъбче. Тъй че-според детето е най-добре да се водите. Моята напираше и имаше желание още от около 5и месец, но мнооого по-късно ни се получи Hands V

# 671
Вивка, съгласна съм с всичко, само че сигурно сте искали да напишете "жълтък" на яйце, не белтък. Белтъкът се дава след годинката.

Не, искам да кажа точно белтък Simple Smile може спокойно да се дава цяло яйце след 6ти месец.

# 672

Това е старо, новите изследвания препоръчват белтък между 6-8м😊

# 673
Ох, както много пъти е споменавано, може да полудее човек. На една бебешка лекция съвсем наскоро казаха (лекар, да уточня) белтък да се дава след годинката, защото е силен алерген... Ако някой може да даде линк към някакви медицински препоръки за хранене (на английски най-вероятно), бих била много благодарна.

# 674

Това е старо, новите изследвания препоръчват белтък между 6-8м😊
Не е старо... не се дава белтък преди 12м възраст.
Има разни публикации относно по-ранното даване и уж, "липса на реакция", "десенсибилизация уж", но това не е общо прието.
Нито има обстойни проучвания, в рамките и обхват на десетилетие, от които може да се направи достоверно заключение.

Цитат
Ох, както много пъти е споменавано, може да полудее човек. На една бебешка лекция съвсем наскоро казаха (лекар, да уточня) белтък да се дава след годинката, защото е силен алерген...
Може ли разумно тук някой да обясни, защо му е белтък яйце преди 12м възраст, щом детето до 12м хапва поне 3-4 вида меса?
И с какво, и "на всяка цена", белтък точно преди 12м възраст с нещо "помага"?

Цитат
Не, искам да кажа точно белтък може спокойно да се дава цяло яйце след 6ти месец.
Жълтък се дава след 7.5-8 месец.
Белтък след 12м възраст.

Общи условия

Активация на акаунт