Седмокласници 2020/2021 - Трето класиране - (26.07 - 01.08)

• 37 432
  • 497
  •   1
Отговори
# 240
Дъждец, къде е учила? Стана ми интересно Simple Smile
Много полезна дискусия. На моят хубавец му давам по пет лева на ден, но за цялата седмица. А той ми излиза с номера, че приятелите му разполагат с повече...Лулу Simple Smile като цяло си е с широки пръсти и обича да черпи. По принцип го учим, като излизат компания с момичета да не ги оставят да плащат. Тези излизания са отделно финансирани и в един момент много зачестиха, та се замислих дали не е редно, само ако момичето е гадже или я харесва да черпи. Така или иначе в осми клас ще му увеличим сумата, но ще си покрива всичко с нея - и извънредните излизания и трите кутии бисквити, с които се прибира вечер...да се научи да си прави сметка. Забравих да уточня, че не яде вкъщи, просто живеем далече от училище

Последна редакция: ср, 28 юли 2021, 20:16 от Amelin

# 241
Амелин, само за гадже ми се струва разумно да плаща като кавалер и то не всеки път.

Моята- в частно училище. Бяха целодневно и с транспорт. Съответно нямаха  мърдане след училище.

# 242
  • В светлината на слънцето
А той ми излиза с номера, че приятелите му разполагат с повече...Лулу Simple Smile
Ааа, да бе, да. Joy Той и моят се пробва с тоя номер да мине, ама не му се получи.

# 243
Моето му давам ден за ден' иначе още първия ден ги е изхарчил
Това изобщо не би ме притеснило' ако не сменяше два рейса и има вероятност да не може да се прибере
Тази година ще вадя карти' ако не са онлайн и ще го пробвам на седмица да му давам джобните
Винаги има имърджанси' за спешни случаи

# 244
  • Ланкър, планините Овнерог
На моята до сега по 20лв/седмично бяха. Не знам какво къде е харчила (в училище и след), но е широкопръста много, за разлика от сестра й. Сестра й в гимназията се научи да си носи храна - така правеха и другите девойки (имаха 4 момчета на кръст в класа), даже и някакво бурканче купувахме от Джъмбо, за да може и по-течни неща да носи. Малката не е същата и само боклуци си купува. И й личи за съжаление, и не мога да се преборя. Сестра й чак тази година си откри сметка - в Райфайзен, студентска. Няма месечна такса, ако има движение по сметката, ако няма, таксата е 1лв. Мисля, че нямаше такаа и за теглене и плащане на ПОС. Хареса ми опцията в приложението им да може да спира и пуска картата.

# 245
  • София
Дъждец, наистина не вярвам в новото училище някой да има нещо против храна от вкъщи. И моят си носи понякога Simple Smile
Вегетарианството наистина не е най-подоходящо за подрастващи, дано поне риба хапва девойката ти

# 246
  • от Луната
Гледам темата за джобните сте подхванали. От 3 клас някъде са сама си поиска да ѝ давам 5 лв на седмица. Сумата все още е такава, но винаги за излизане с приятели давам отделно. Живеем до училището, което е на двусменен режим. В 8 клас смени училището, но и това е близо, 100 м разлика Wink Напоследък харчи повечко, но си има гадже и излиза по-често. Понякога той черпи, понякога тя. Уча я, че той не е длъжен да я издържа и е редно и тя да плаща.
Карта се чудя дали да ѝ вадя с нейна сметка или просто да ѝ дам дубликат от моята, но в наше село са малко местата, в които може с карта да се плаща. Ще видим и дали ще има увеличение на джобните, но предполагам, че ще остане същия начин на даване Wink.

# 247
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
сега ще ви шокирам.
никога не е получавал джобни.
получава пари за екскурзии или мероприятия, понякога ги харчи, понякога ги събира.
има карта от трети клас, тя му е за екскурзии, не помня да я е носил в учебно време.
веднъж си купи някаква игра с нея. от тогава не спира да се оплаква колко скъпи са игрите и как почти си е занулил картата (което изобщо не е вярно).
парите от подаръци събира в една касичка и е най-богатия у дома. Simple Smile

# 248
  • Пловдив
С ММ нали сме на карти,и при нас има дни,в които децата са по-богатите в брой.
Грижливо си записват кога кой колко им дава-баби,дядовци и приятелчета за Рождените им дни. Съхраняват в пликове. Записват си и когато вадят от там. Примерно,за хавърборд...

# 249
  • Ланкър, планините Овнерог
Голямата ми дъщеря от пари за РД, бал и други поводи в момента е на двуседмична екскурзия в Европа (Барселона-Ним-Авиньон-Страсбург-Париж-Брюксел). Ся, вярно, че билетите за влаковете м/у отделните държави/градове ги поемат discovereu, ама за квартири+самолетните билети отиване и връщане + билети за всичките музеи и забележителности си ги плаща тя. И сигурно ще се върне с немалка сума, останала в картата. Скрудж голям е тя. Сестра й е другата крайност - има ли, харчат се.

# 250
Хубава тема... Simple Smile
Ние не разрешаваме да се разполага свободно със събраните пари от рожденни дни и други празници. Парите да си техни, но не смятам, че трябва да се харчат за каквото им хрумне- като някакви бонуси за игри например Simple Smile Затова се събират с цел нещо голямо и необходимо и се взема от тях само след разрешение от нас.

Джобни - на двамата много различно. Големият гледам да има повече, например 10 или 20 лева винаги. Като ги развали, аз вземам дребните и давам нови 20. Рядко харчи и обикновенно ги разваля за вода или дава на брат си Simple Smile който е в другата крайност - колкото има, толкова ще изхарчи. Ресто в къщи не се носи - намества ги Simple Smile На него даваме всеки ден - 2-3 лева. Те са за глупости - яде в къщи и живеем близо до училище. Бързо разбра, че може да иска от брат си. Докато бяха в едно училище всеки ден се пробваше почти. Но големия рядко поддава Simple Smile Дори и когато аз кажа не иска да му даде без основателна причина Simple Smile
Сега пак предстои да са в едно училище, така че традицията ще продължи Simple Smile

Последна редакция: ср, 28 юли 2021, 21:56 от MollyBy

# 251
Явно при нас е най-разпуснато откъм финансиране, но пък те се научиха да харчат разумно, може би, защото винаги са имали достатъчно и не се изпитвали нужда да харчат, като невиждали. Парите от подаръци са си лично техни и ги правят, каквото решат. На голямата джобните са за месеца - 100, отделно даваме още за допълнително излизане. Малката е с 20 на седмица, като често също и се дават за излизане допълнително. Не харчат всичко, спестяват си, голямата взима и стипендия.

# 252
  • София
У нас и двамата харчат скромно. До момента не е имало неразумно похарчени пари.
Девойката от време на време ходи с приятелки в МОЛ - а и тогава й даваме да си купи ако нещо си хареса. Обикновено се връща с някоя блузка.
В началото на седмицата и на двамата даваме (независимо дали са на училище или ваканция) по 20 лв като аз периодично проверявам дали случайно не са ги похарчили. Понякога се случва да им останат и за следващата седмица, но понякога са ги похарчили по - рано. За мен не е редно човек да излиза без пари и затова ако се случи им даваме. Не им държим сметка за какво ги харчат.
Когато ходят на РД или им трябват за нещо им се дава допълнително. Парите, които получават за празници си ги събират и си ги харчат както те искат.

# 253
  • В светлината на слънцето
Iseis, точно такава сума обмислям да даваме на каката от есента месечно. Пък тя да си прави тънко сметката.
За игри пари не сме харчили (за щастие), защото докато поддържаше една немска платформа за игри като съпорт, наборът си заработи някакви пари и си накупи игри и куп технологични джаджи, че даже и сестра си черпи. Но се отказа, защото много ангажиращо му идваше понякога.

# 254
Чета ви докато стягам багажа за морето. Накратко равносметката към момента за моите две деца е. Той харчи всичко, с което разполага, тя пести и рядко си купува нещо. Само на вас ще кажа, той прилича на мен, тя на баща си Grinning

Общи условия

Активация на акаунт