ТУЕС - 9 тема

• 69 894
  • 738
  •   1
Отговори
# 210
От випуска на сина ми 2-3 деца заминаха в чужбина. Огромната част са в НБУ

# 211
  • София
Иначе повечето съученици на синът ми учат в ТУ-София (завършиха миналата година),..
Доволни ли са?
Може и на ЛС, ако имате време и възможност.

# 212
  • Beyond the Frontiers
Аз съм се замислила също за чужбина. Но резон има ако е в добър университет, а не просто за проформа...Има и друг момент, ако междувременно детето тук вече е започнало някакво развитие, стаж, работа...може и да се откаже въобще от висше. А ТУ и НБУ ей ги къде са...

# 213
Аз държа на висшето образование. Не е вариант да останат със средно, пък дори и да работят докато учат.

# 214
Иначе повечето съученици на синът ми учат в ТУ-София (завършиха миналата година),..
Доволни ли са?
Може и на ЛС, ако имате време и възможност.

Ако питаш дали са доволни от избора си - да! Единия от приятелите му мислеше да замине в Холандия, но се отказа. Предпочете да остане до приятелите си, записа в ТУ и  поча работа. Много е доволен от решението си.

Повечето започнаха в ТУ-София различни факултети и специалности. Не ми е казвал някой да не е доволен. Единствено ми спомена за приятел почнал в СУ във ФМИ, който иска да се премести в ТУ. Разбира се, това не означава че в СУ не е хубаво.

Има и съученичка, която почна в НБУ. но смята да се откаже в името на кариерата си. Аз лично обаче държа образованието да се завърши, а чак след това да се гради кариера, но който както си избере.

Има примери за това, че може да си успешен и без висше, но според мен са по-скоро изключения, а и без това ниво е почти невъзможно в по-късен етап от живота си да станеш мениджър, директор, ..., освен ако фирмата не е лично твоя Simple Smile

# 215
  • Къде ли не
Ние също изобщо не допускаме вариант да не продължи учението. И също имам притеснение дали професионалната диплома няма да затрудни нещата за обучение извън страната, но и винаги остава сигурен варианта с обучение в България и магистратура в чужбина.

# 216
Но не е проблем професионалната диплома за СУ?

# 217
  • Къде ли не
За България, в частност СУ, не мисля, че ще има проблем. Не съм се задълбочавала напълно, но оставам с впечатление, че са го измислили така, че да не пречи хорариума. Може би ще трябва да се държи допълнително ДЗИ по математика и/или изпит по математика в СУ. Все пак образователната система е обща.

# 218
  • София
Vyara D, много благодаря!
Тъй като догодина предстои и за моя туесар кандидатстване, а отказа за чужбина е категоричен и насоката е към ТУ.
Моите колебания са само дали във ФМИ не е по-добре, но ще оставя кандидат-студента сам да реши Simple Smile

# 219
Lana, това което имам като наблюдение...

Във ФМИ може да се влезне преимуществено, ако младежът се класира на националното състезание по КМ в първите 20 места. Там се учи задълбочено математика (абстрактно). Ако прочетеш мнения от темата ни (наборната 2003) там майките се оплакват, че трудно си взимат изпитите децата им. Сега дали е защото младежите не са се още стегнали за студентските си изпити или е нещо друго, незнам. Обаче от там излизат силни математици. Синът ми се срещна с няколко на националното състезание по математика в гр. Монтана. организирано от СУ.

В ТУ-София има квота за завършващите ТУЕС и училището в Правец. Всички, които са завършили с успех от дипломата с много добър 5 и повече, влизат в специалността която им е по първо желание. Обучението им е приложно, макар че си имат също математически факултет, където математиката се изучава доста по-задълбочено. Учащите в ТУ, които са почнали работа, успяват да съчетаят лекциите и упражненията, с работата си, а след това успешно да си вземат изпитите Simple Smile (може да е малко трудничко, но се справят).

# 220
Здравейте!
Малко да побутна темата с новата порция кандидатстващи.
Не мога да открия информация къде се помещава училището в момента?
Моля, за мнения от миналогодишните записали се осмокласници!
Оправда ли очакванията им?
Ако трябва да се избира между СМГ , НПМГ и ТУЕС,  плюсове и минуси ?
Всякакви мнения и препоръки са добре дошли.

Привет.
Училището все още е в 8ми блок на ТУ, като от догодина уж ще си се местят в тяхната сграда.
Моят човек миналата година изобщо не се колеба (балът му стигаше и за СМГ), рече и отсече ТУЕС.
Учи се. Къде повече, къде по- малко. А моичкият е леееко мързелив. Даже се беше наплашил по едно време, че ще има и поправки още в 8 клас 🤣.
Средата обаче е супер- организират постоянно нещо, пишат, участват във форуми и състезания.
Нямам база за сравнение с други училища, но не мисля, че ще сгрешил с избор ТУЕС. Разбира се ако това иска детето. Ако не го влече - насила няма да стане.

# 221
Проблеми с родители не сме имали досега. То и комуникация между родителите няма.
Имали сте късмет.
Даже в началото си мислех, че съм в грешна Вайбър група. До такава степен не общуваме:)

Да не е "б" паралелка вашия човек ?
Че като се сетя какво беше до 7ми клас.....🤣

# 222
  • София
Vyara D, благодаря още веднъж! Ще погледна темата.
Харесва ми, че успяват да съчетават учене с работа в ТУ.
Надявам се и стажът тази година да бъде полезен, ей така чисто да видят какво е да работиш 🙃

# 223
Привет, мислите ли, че има шанс тази година с бал 447 за момче на 2 класиране да бъде прието в ТУЕС? Миналата г. минималният за момчета бал е бил 456...

# 224
  • София
Ако не стане в ТУЕС, което е по-вероятно предвид по-големия набор, би трябвало да стане в Джон Атанасов -  училище със също много положителни отзиви.

Общи условия

Активация на акаунт