ТУЕС - 9 тема

• 69 467
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Нищо против ТУЕС нямам, напротив - на приятели детето тази година влезе и е много щастливо.Беше му първо желание, бори се, постигна го, чувства се на място сред деца с подобни интереси. Но някои дами правят същите снели генерализации за другаде, от които се оплакват, ако са за ТУЕС. Wink Как  се сравняват обаче  ябълки с круши? Математиката къде била по-добра...Със сигурност СМГ (ПЧМГ) и НПМГ водят по този критерий, но после не следва непременно ТУЕС. В езиковите има по доста деца с профил мат във всеки випуск( даже това е  сигурно най-честият избор), та при тях нивото дори и при кофти учител няма как да не е по-високо след като се изучава материал от висшата математика в 2 поредни години - нещо, което не става в нито една ПГ, вкл. и в ТУЕС.Ако учителят е добър, тогава пък съвсем.Все пак и часовете мат седмично  са доста повече при избор на такъв профил.Това обяснява и факта, че неуспелите с малко за СМГ и НПМГ с мат и физика  обикновено не избират после  като алтернатива ТУЕС( освен в случаите, когато  им е също  желано училище), а точно ЕГ като компромис.Имат опция там за повече мат, тоест за хорариум по предмета, който ще е достатъчен за  добри чужди университети.Аз обучението в ТУЕС не бих си позволила да коментирам без преки наблюдения, споделих само критерии, по които сравнението на ниво  мат не може да е категорично в полза на това училище спрямо други..

Последна редакция: чт, 31 окт 2024, 04:43 от Просто русалка

# 541
  • Къде ли не
Щом сте бил по- добър и сега имате толкова много опит и знания ви предлагам да се кандидатирате за преподавател в училището по някой от ключовите специални предмети. Има такава опция и ваши колеги от сектора преподават знанията си почти благотворително като се има предвид каква им е ставката на работата.
Грозно е тук да идвате и да се изживявате като някой месия. Пък да правите съпоставки с езикова гимназия е безпредметно.
И пак ви напомням, че това е средно училище и се предполага, че за едни качествени инженерни знания се искат още пет години университет. В ТУЕС се полагат само основите.

# 542
Никога не съм могла да разбера сравнението на ТУЕС с математическа гимназия, наистина.
Самото име на училището предполага, че се занимава с технологии, а не с математика. Дори в мое присъствие (при записването на сина ми) родители питаха за обема на преподаване на математика и записващите съвсем откровенно им казаха, че часовете по математика са малко за сметка на специалните предмети и ако искат детето им да наблегне на математика да го запишат в математическа гимназия. Всеки прави своя избор съобразно личните си предпочитания и критерии според интересите си. Въпрос на проучване на училище и програма е.

# 543
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Определено и аз не разбирам, защо се сравнява ТУЕС с МГ. След 7 клас сина ми категорично отказа да пишем която и да е МГ, въпреки че имаше достатъчен бал да влезе където иска. Изказването му беше нещо от сорта - Обичам математика, но не искам да се счупвам да пиша безброй скучни еднотипни задачи.
От ТУЕС не излизат инженери! Там както и във всяка друга професионална гимназия се полагат основите на знанията на бъдещите инженери, които за да станат такива трябва да учат още 4 години.

Последна редакция: чт, 31 окт 2024, 13:20 от ninanb

# 544
Страхотна дискусия!
За да съм от помощ на някого ще споделя следното: имайте предвид, че ТУЕС е професионално училище, т.е. там децата не си избират профили след 10-ти клас, учат каквото им е по програма. С 2 думи нямат нито физика, нито химия, да не говорим за история, география и т.н. Много университети в чужбина обаче изискват хорариум по тези предмети, следователно изборът за следване се ограничава. Ако това не ви притеснява - давайте смело! Моите деца са много щастливи в това училище! Колко учат не знам, но май на тяхната възраст не се преучва никой. А средата е добра, определено! А ХАК ТУЕС е блестяща инициатива! И никога не бих препоръчала Джон Атанасов пред ТУЕС.

# 545
  • София
Защо? Минималният бал в Джон Атанасов за програмиране е 450! Това е много висок бал и средата трябва да е от мотивирани деца. Какво да правят тези, които не ги приемат в ТУЕС? Балът от година на година става все по-космически.

# 546
  • Къде ли не
Shimbite, да кандидатстването в чужд университет може да е трудно или невъзможно. И това сме го говорили много пъти във форума. Но това сме си го знаели още в седми клас. Можеше да учи и в нпмг, но каза, че иска в туес. Няма изненади при нас.
Тия безобразни нво- та и целенасоченото вдигане на бала много ме дразнят. За такива училища трябва да си има приемен изпит.
И тогава сигурно няма да е подреден така пъзела с професионалните гимназии за софтуер и хардуер, но не би!

# 547
Не всички го знаят в 7-ми клас, затова и писах.
ТУЕС е нива над Джон Атанасов. Децата, които не успеят в ТУЕС отиват в Дж. Атанасов.

# 548
  • София
Shimbite, бихте ли се обосновали какво означава нива над Джон Атанасов? Програмата, която е заложена, е много сходна. Децата, които отиват в Джон Атанасов, наистина не са успели в повечето случаи за ТУЕС, но нали уточнихме, че са с много висок бал също? Така че защо да е чак нива над Джон Атанасов? Живо ме интересува, защото съм със седмокласник. Ако е чак толкова зле, явно имате наблюдения, да ходим в езикова в случай на неуспех.

# 549
  • Къде ли не
Просто русалка, сега питах учат ли висша математика. В единадесети клас имат предмет математически основи на програмирането и по него учат висша математика 1. Разбира се в дипломата няма да пише, че са учили висша математика. И другото е, че те я учат ама колко от тях я разбират на тази възраст, не е ясно. Това бил предмета с най - много поправки.

# 550
Shimbite, бихте ли се обосновали какво означава нива над Джон Атанасов? Програмата, която е заложена, е много сходна. Децата, които отиват в Джон Атанасов, наистина не са успели в повечето случаи за ТУЕС, но нали уточнихме, че са с много висок бал също? Така че защо да е чак нива над Джон Атанасов? Живо ме интересува, защото съм със седмокласник. Ако е чак толкова зле, явно имате наблюдения, да ходим в езикова в случай на неуспех.
Въпрос на предлагани възможности е.
ТУЕС има голямо рамо от АЗ ТУЕС, която полага огромни усилия да предлага на децата възможности, каквито никъде другаде не могат да им предложат. Връзката с фирмите от сектора е изключително близка, което им дава възможност за създаване на директни контакти и придобиване на действителен опит от стажовете, които не са само проформа. Хакатоните, които се организират са си типично туесарски с всичките произтичащи позитиви от това. Самият преподавателски състав даже е от значение, отношението му към учениците, средата на взаимодействие. И не на последно място - имат Сиско академия, която им дава чудесен старт, та и предимство, ако щете.... Не са малко факторите, с които се откроява ТУЕС.

# 551
Дете на приятели не успя да влезе в ТУЕС и отиде в Джон Атанасов. Обменяли сме опит с тях. Не мога да говоря от първо лице, може би има тема за училището. Моите деца са в ТУЕС.

# 552
  • София
Да, ама хвърляте бомба за цели нива, затова питам. Ясно е, че ТУЕС е най-доброто, но като е модерна материята, става все по-трудно. И аз съжалявам, че няма отделен изпит.
Сиско академия има и в Джон Атанасов, и в гимназията по телекомуникации. За други училища не съм се интересувала.

# 553
И да допълня нещо, за което се сетих, че ми направи силно впечатление.
Често приятели се оплакват от отношението към децата в други училища - как за нищо не ставали, колко били мързеливи и т.н, докато в ТУЕС съм забелязала изключителен подход към децата - винаги когато има повод за това ги хвалят за постиженията им, за старанието им, за напредъка им.
Останах много приятно впечатлена от посланието, което отправиха към зрелостниците тази година:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=1217021349599740&set=a.765850591383487

# 554
Споделям мнението си, никакви бомби не хвърлям.

Общи условия

Активация на акаунт