ТУЕС - 9 тема

• 69 538
  • 738
  •   1
Отговори
# 525

Поздравления, че сте успели Simple Smile И моят е А клас.

# 526
Набързо ще споделя нещо по темата ТУЕС.

Нямам дете там, но имах контакти, свързани с образователния процес. Самото образование не го познавам в детайли, но да речем математиката е зле като краен ефект. За специалните предмети също нищо особено - дават им се някакви парчета информация по неясен за мен принцип, изглеждат разхвърляни. И най-лошото (за мен) - захранват се със самочуствие, докато базовите знания куцат. Посетих и тазгодишния фест - трудно е да се каже, че видях някакви изявени бъдещи качествени инженери/ки. Но сигурно ще станат добри в маркетинга. Simple Smile

Но това всичкото през моята професионална призма. Релативно ТУЕС може и да е "най-доброто" сред останалите за профила. Просто недейте да имате заблуди като родители. А учениците да залягат над читанките и експериментите извън училище и да усвояват колкото може повече, защото така или иначе е много.

Та така, щеше ми се да има поне един свестен техникум. Rolling Eyes
Но понеже и ТУ е същата апатия, всичко остава в ръцете на наистина мотивираните деца. На тях - успехи!

# 527
  • София
Благодаря за мнението, и аз имах подобно усещане след като разгледах учебната програма и класовете за учене , и това въпреки че нямам познати там. Догодина ще кандидатства детето, насочили сме се към Джон Атанасов, макар че отвън ни бутат все в ТУЕС. Интересуваме се от училище в което да натрупа базови инженерни знания , като разбира се програмиране и математика са съпътстващи неизменно предмети. Ще се радвам на повече отзиви тук. Лека вечер

# 528
Нямам наблюдения за "Джон Атанасов". Ако трябва да вярвам на непотвърдени мнения на познати и ученици - може би е по-зле от ТУЕС. Много е сложно, на практика.
Отделно какво излиза от ТУ накрая ... Rolling Eyes

Нищо особено оптимистично не мога да кажа, но и летвата ми е висока. Много малко ще станат наистина добри инженери. Ама много, много малко. А не трябва да е така ..

# 529
  • Къде ли не
Може би знаете, че освен ТУ има и СУ и много чуждестранни университети, където продължават обучението си. А може би не знаете, че всеки предмет си има програма утвърдена от МОН. Това, което учат е това, което е преценило министерството.  Жалко, че не могат да учат по програмата на софт уни! Там какви софтуерни инженери излизат, ехеее,  фирмите се избиват за тях! 😉

# 530
Вие пък, Софтуни .. откъде направихте този паралел. Дори не смея да започвам по тази тема. Simple Smile То наистина ли има легален статус на университет? Съболезнования.

СУ трудно ще извадят инженери, ФМИ вади добри програмисти чат-пат. Или поне вадеше.
Мястото би трябвало да е ТУ, ама на практика е повече проформа и си излиза очакваем пълнеж.

За чуждестранните нямам задълбочени текущи впечатления отвътре. Обаче работя с "продукцията" им по света и у нас. Trollface Та имам един вид косвена визия. Не се вдъхновявайте особено от имена и локации. Естествено има доста по-малко зле от ТУ, да. Но панацея някаква - категорично не.

МОН защо изобщо го споменавате? Защото някой работи там и генерира наредби и "програми", автоматично ги прави смислени и полезни? Чудно как не сме разцъфтели с такива авторитетни институции. По аналогия Министерството на Здравеопазването трябва да ни кара да се чустваме сигурни за здравето и бъдещето си? Надявам се не ги мислите сериозно тези работи.

Кой каква хартийка взема, по какъв начин, от кой ВУЗ - има ниска корелация с професионалните му качества после. За справка - цялото ни трагикомично дередже с инженери, доктори, икономисти, политици и т.н.

Тъжната истина е, че всъщност много малка част стават, другото е пълнеж, който повече вреди. Но това е положението. И фирмите за кой се избиват е още от по-малко значение - и строителните фирми преливат от всякакви случайни сезонни работници, ама крайният резултат е трагичен.

Отглеждайте разумни деца, по възможност, които не се ръководят от хартийки и светлините на рампата.
Ако има бутон за негативна оценка, накликайте достатъчен брой пъти, за да покажете че не сте съгласни. Simple Smile

# 531
  • София

Нямам дете там, но имах контакти, свързани с образователния процес. Самото образование не го познавам в детайли, но да речем математиката е зле като краен ефект. За специалните предмети също нищо особено - дават им се някакви парчета информация по неясен за мен принцип, изглеждат разхвърляни. И най-лошото (за мен) - захранват се със самочуствие, докато базовите знания куцат. Посетих и тазгодишния фест - трудно е да се каже, че видях някакви изявени бъдещи качествени инженери/ки. Но сигурно ще станат добри в маркетинга. Simple Smile

Но това всичкото през моята професионална призма. Релативно ТУЕС може и да е "най-доброто" сред останалите за профила. Просто недейте да имате заблуди като родители. А учениците да залягат над читанките и експериментите извън училище и да усвояват колкото може повече, защото така или иначе е много.

Но понеже и ТУ е същата апатия, всичко остава в ръцете на наистина мотивираните деца. На тях - успехи!
Интересно ми е защо сте в темата за ТУЕС, нодите на Хак Туес, но нямате дете там? Или догодина ще имате дете, което ще кандидатства?

Искам да попитам dtrifonova , как разгледа програмата като половината от предмети са със съкращение, които не знаете какво означават?

Последна редакция: ср, 30 окт 2024, 19:59 от Home raider

# 532
Имах дипломант там, присъствах и на няколко защити. Ходил съм и на подобни на "ХакТуес"-а, но за училища от страната (провежда се в Г. Оряховица, между другото) - разликата е само във финансирането / спонсорирането, т.е. макиажа.

Основно споделих тези впечатления, за да няма илюзии. Не разчитайте на учебните заведения да налеят магически с фунията, особено ако същината на образованието вътре е проформа. Инженерството, в истинската си форма, е за малцина. И иска доста посвещение.

Дали моите деца ще отидат в ТУЕС - не мога да преценя, има доста време до тогава.

# 533
  • София
Аз мисля, че родителите на учениците могат да дадат най-вече обратна връзка и бих била благодарна за такава. Навлизат ли успешно в материята (ясно, че тя непрекъснато се развива) и какъв процент да кажем работят впоследствие това, което са учили.

# 534
  • Къде ли не
Софт уни.. изглежда не разбирате от ирония.
МОН го намесвам, защото все пак учениците се обучават по програма дадена от МОН. Тази програма се дава на всеки преподавател преди началото на учебната година.
Още малко ирония: добре,че дойдохте тук да ни кажете как ни баламосват, че са най - подходящото училище за тази професия в България.
Това,че сте имали няколко дипломанта и сте били няколко пъти в комисия не би трябвало да ви дава самочувствието да обобщавате знанията по математика и по специалните предмети на болшинството.
Щом децата ви са далече от избора на гимназия ви пожелавам успех в намирането на перфектната и преборването на конкуренцията
П.С. Вие на възрастта на участниците в хак туес по - гениални неща ли правехте в тази област? Жалко,че сте си загубили времето щом не сте оценили колко труд, емоции и фантазия са хвърлили учениците.

# 535
  • София

Интересно ми е защо сте в темата за ТУЕС, нодите на Хак Туес, но нямате дете там? Или догодина ще имате дете, което ще кандидатства?

Искам да попитам dtrifonova , как разгледа програмата като половината от предмети са със съкращение, които не знаете какво означават?
Завършила съм автоматика и системотехника в ТУ далечната 2001, така че си имам идея. Както и имам шофьорска книжка ама нито шофирам,нито имам и ден практика като инженер. За щастие детето е много посветено и по-грамотно от майка си магистър, та за него съм се загрижила. Ходи на курсове но си трябва правилното училище

# 536
  • София
Аз няколко пъти съм го казвала и ще се повторя - ако детето има интерес в областта на технологиите и математиката, то това е неговото училище. Моето дете е "доволно" от училището, защото учи неща от които се интересува, иначе като всяко дете на тази възраст, училището като цяло му  е досадно.Важното е, че е в среда с други деца с подобни итререси. Учат ги да работят в екип, учат ги да разработват сами проекти и да мислят.  Относно реализацията и дали ще е успешна няма гаранция дали е в ТИЕС или в някое друго училище - съвкупност е от мотивация, знания, характер, голяяма доза късмет и още други неща. (Имам и познат завършил в ТУЕС, а работи във финансова институция, така че не е задължителнно да работи по специалността).

Пожелавам късмет на всички деца, които ще кандидатстват следващата година. Най-важното е да им обясните какво ще учат във всяко едно училище от избраните от вас и да го насочвате, но и да се съобразите с желанието на детето.Green Heart

# 537
Мен вече взеха да ме забавляват такива постове на хора, които имат странични наблюдения и правят някакви обобщаващи заключения. И не знам защо смятат, че родителите сме заблудени?!
На голяма част от децата им предлагат работа във фирмите, в които ходят на стаж в 11 клас. На Националното състезание по мрежи първите 20-тина места са САМО на ученици от ТУЕС, вероятно щото са късметлии просто. Simple Smile

# 538
И аз щях да върна темата към това, че ТУЕС е гимназия, не знам защо някой очаква чудеса от 14-17 годишни деца. Това НЕ СА инженери, гимназисти са си! А иначе нека не подценяваме спонсорите. Може би трудно някой би се излъгал 5-6-10 пъти.

Връщам се и на репликата за математиката. Зле е като краен ефект! WTF???
Математиката, бих казала, е на доста по-добро ниво от всички езикови и професионални гимназии. Каквото е заложено като учебен материал се усвоява напълно в училището.

Последна редакция: ср, 30 окт 2024, 22:21 от тинки

# 539
  • Beyond the Frontiers
Защо смятате, че не виждаме резултатите.
На вас ли да вярвам, или на няколкото фирми, които са ми звъннали да коментират работа с детето (няма 18)...
На анонимен автор или на резултата черно на бяло от матурата по математика...

Не е нужно всички да са инженери. Не е нужно и да продължат в тази сфера.

Общи условия

Активация на акаунт