Коремчето все повече ме издава, че през ЯНУАРИ аз ще ставам мама! - тема 2

• 49 755
  • 731
  •   1
Отговори
# 630
Като цяло предполагам,че преждата на подарените ми чорапчета е хубава (бабата си плете от дълги години и предполагам ще е качествено) , колкото до материята знам,че е хубаво да е памук точно,за да не спарва.. и бодитата,които поръчах са памучни (отделен е въпроса до колко е качествен памукът,но то в днешно време човек във всичко има право да се съмнява за жалост)

И аз съм против пазаруване в последния момент, аз както казах съм взела по-големите неща като кошара, стол за кола и количка и чакам да проключим ремонта, за да допазарувам.
Плетивата зависи какви материи са, мен ми е хоби и дори в момента правя одеалце за бебо - мерино смес с памук. Ако материята е естествена-супер, няма по-хубаво. Ако е изкуствена(масово бебешки прежди са акрил), тогава не бих ги ползвала. Замисли се дали би купила на бебето нещо изкуствено, което спарва?
 Единствен минус на плетивата е поддръжката - не може да ги хвърлиш на 60 градуса с центрофуга и после сушилня

# 631
Питай бабето какава е материята, кажи и че не знаеш как да ги переш, ако те пита защо за да няма сръдни Wink Но в повечето случаи като разтъркаш материята между пръстите си и ако скърца е изкуствена. Не важи за всички, но поне повечето прежди са така по мое наблюдение.
Памук, вълна(мека обаче - мерино,алпака) са най-хубавите материи и за наши дрехи също, но масовката производство и цената бута към изкуствени материи, които спарват, а не топлят.

# 632
Благодаря за съвета 🍀
[/b]
Питай бабето какава е материята, кажи и че не знаеш как да ги переш, ако те пита защо за да няма сръдни Wink Но в повечето случаи като разтъркаш материята между пръстите си и ако скърца е изкуствена. Не важи за всички, но поне повечето прежди са така по мое наблюдение.
Памук, вълна(мека обаче - мерино,алпака) са най-хубавите материи и за наши дрехи също, но масовката производство и цената бута към изкуствени материи, които спарват, а не топлят.

# 633
За да се подсигуря за плетивата, аз купувам преждата и я давам на бабите.
С предните деца съм ползвала вълнени чорапки при бебеносене, много ми бяха удобни. И едната баба изплете интересни шапки за по-големи деца. Май другите плетива ще ги пропусна сега.

# 634
Аэ си мечтая някой да ми оплете жилетка и вълнени чорапки эа бебето, ама няма кой Grinning Много полеэно инфо эа вълната. Аэ също харесвам и бих купила вълнени неща, не виждам проблем.

# 635
По повод плетивата- аз харесах мериносово одеалце някъде из интернет. Ама как стои въпросът с гладенето, когато са дрехи? Нали всичко трябвало или да се глади или да мине през сушилня? Или това важи само за бельото? Още съм много неподготвена по темата Grinning

# 636
Не е нужно да се глади или да минава преэ сушилня-пране е достатъчно. Ако толкова искате да ,,деэинфекцирате" (което е иэлишно), може да вэемете деэинфектант эа пране. Слага се по една капачка на мястото на омекотителя и убива 99.9% вируси, гъби, бактерии и тн.. Бебето си е с памперс, не носи гащи, поради което не энам эа кое бельо става дума. Grinning

# 637
Спално, може би имаше предвид или бодита? Знам ли, аз само в сушилня ще суша няма да гладя.
Вълната се пере на програма за плетива или на ръка, без центрофуга и не се суши в сушилня. Аз не се втелясвам толкова, едно неизгладено/сушено одеало не вярвам да ни бутне при все, че сме с две кучета. Къде къде по-мръсни неща има вкъщи Joy
Vesibu какво ще препоръчаш за бебеносене в началото? Аз се обърках съвсем вече от толкова четене. Ще ми се да взема нещо, което да ползвам от началото до годинка, а не да дам 150-200лв за нещо, което да ползвам 3м и да трябва да търся ново..

# 638
Във фб има група "Бебе в слинг", там имат добри съвети, консултации дали нещо е сложено правилно, адреси на магазини/библиотеки и много хора продават.
Най-добре е да се пробва, на различните хора им харесват различни неща.
От самото начало се препоръчват слингове (еластичен, тъкан, ринг, кабу-хибриден, прилича на еластичен). Аз не харесвам еластични материи, така че не харесвам еластичен слинг. Но приятелки си ползват. Имам тъкан, удобен ми е и мисля да си го ползвам. Минус - моят е 4.6м плат, мога да го връзвам само вкъщи пред огледалото. Виждала съм да връзват навън "на сляпо", но аз не мога. Не съм пробвала ринг. Много библиотеки предлагат безплатен наем на слинг за новородено. Виждала съм и пакети "пробвайте еластичен, тъкан и ринг слинг за 1 месец".
След 1 месец може мей-тай, например кая тай или ергобейби ембрейс.  Не съм пробвала, надявам се една приятелка да ми даде като стане време. Изглежда по-лесно за слагане.
След 4м може регулируема раница. На много модели пише от раждането или от 1 месец, но консултантите в групата казват, че много малки бебета не могат да се поставят хубаво. Решила съм да им се доверя.
След 6-7м (в зависимост от модела и колко е високо бебето) може в нерегулируема раница.
На мен ми е много удобно в раница, имам нерегулируема. Има много марки, най-добре е да се пробва. Ако веднъж изберете модел и марка, може да гледате за промоции. Примерно на сайта на Тула редовно има намалени модели (моята си я взех за 120 лв, безплатна доставка. За подарък съм взимала регулируема за 140лв).
Накратко - аз ще ползвам 2 различни носилки в зависимост от възрастта. Тъкан слинг до 6-7м и после раница.

# 639
На мен ми дадоха на Сайбекс нещо реголируемо. Не е слинг, по-скоро като ерго бейби, ще го разучавам. Уж може от 4кг нагоре.

# 640
Здравейте, дами!

Първо да пожелая на Мама бързо възстановяване от кризата! Надявам се, че вече си по-добре!

Аз се присъединявам към момичетата, които няма да чакат раждането, за да пазаруват. Наслаждавам се на избора, на разглеждането и на обсъждането със съпруга ми. После вълненията ще са по-различни. Simple Smile Освен това се чувствам като рокзвезда, като намеря някоя добра цена. Joy  Хванахме количката точно преди да вдигнат цените на Пег Перего, поръчахме столче от Германия на добра цена, това няма как да стане, ако чакаме раждането.
Не бих слушала акъл "не купувайте, щото може да стане нещо" освен ако това не е моето вътрешно убеждение. По принцип винаги може да стане нещо и със здравите, прави хора, та не ми се живее в този капан.
Дрешки почти не съм купила освен едни клинчета и бодита от Лидл, които са 62 или 78 размер и аз не знам. Joy Имам една торба от една приятелка и вече трябва да почвам да купувам.
Единственото, което все още не знам да купувам ли е помпа за кърма. Не мога и не мога да реша. Всеки си говори от своята камбанария, аз хем се нервирам да ми дават съвети, хем сама не мога да реша. Ще ми се да мога да се цедя и да оставям кърма, за да може понякога и друг да гледа детето, същевременно като се регулират гърдите, знам, че цеденето с помпа става доста сложно. Ако ми трябва в болницата, мъжът ми би купил и донесъл. И сега се въртя в един кръг на "искам-не искам".

За бебеносенето - аз също се чудя какво да изберем. Много ми е трудно и нищо не разбирам, чувствам се като индианец. А много искам да опитаме - аз съм била от онези вечно плачещи деца, които са живели залепени за майка си и вечно на ръце. Съпругът ми не е бил много по-различен. Ася Демирева много положително се изказва за слинговете, та още повече ми се ще.

За плетива - свекърва ми вече плете одеялце за изписването от мерино вълна. Аз съм с две леви, което е адски тъпо, а от моя страна за съжаление всичките ми близки жени освен 88-годишната ми баба са починали, та няма кого да моля да плете. Но пък свекърва ми прие много присърце задачата, след като и казах, че предпочитам тя да го изплете, за да остане за спомен.

Aleksandra618461, аз също съм харесала бухалчето Оли, но ще чакам черен петък тук и в Германия и тогава ще реша откъде ще поръчам.

В понеделник бях на ЖК: бебчето беше 1112 грама и се беше завъртяла седалищно, което обясни защо я усещам по-слабо. Говорих с лекарката за избор на екип за раждането и каза, че няма проблем да е тя. Много я харесваме с мъжа ми, млада е, симпатична, отговаря на въпроси и не прави някакви тъпи шегички, което на мен ми беше много важно. Два поредни почивни дни я търсих заради притеснения, направо ме беше срам да я притеснявам, но беше много любезна. Като наближи още, ще говоря и за избор на акушерка, ако тя смята, че ще е полезно.

След този ферман Joy ще ви попитам, ако някой е стигнал до тук, иска ли ви се нещо конкретно в новата тема, понеже скоро ще я подготвям?

# 641
Аэ си мечтая някой да ми оплете жилетка и вълнени чорапки эа бебето, ама няма кой Grinning Много полеэно инфо эа вълната. Аэ също харесвам и бих купила вълнени неща, не виждам проблем.

snowwhite12, във Facebook има група "Купи подарък от майка на дете с увреждане". Там може да комуникираш с жени, които плетат по поръчка одеалца, чорапки и др., като по твой избор може да е от памук или вълна, както и по твой модел. Освен това винаги е добра идея да подкрепим тези борбени жени. Аз поръчах за бебчо одеалце и чорапки от мерино вълна, още не съм ги получила и не мога да споделя за качеството. Да предупредя, че се чака поне месец-месец и половина за изработка, но това е нормално имайки предвид заетостта на майките.

За бебеносенето - проблем ли е, ако го пропуснем? Имам стари травми на прешлени и и не знам при това положение дали да пробвам.

По въпроса за помпите - спрях се на ръчна помпа на Медела за начало. Ако не ми трябва, ще я подаря. Как ще съхраните стерилизираната помпа в багажа за болницата?

Последна редакция: чт, 28 окт 2021, 11:18 от MulberryW

# 642
Разбира се, че няма проблем да се пропусне бебеносенето. Нас как са ни гледали без такива неща. При мен се наложи, защото баткото не искаше да спи в количка. И за да излезем за повече от половин час навън, си носех раница да го прехвърлям. Втори плюс - в кварталните магазинчета не мога да вляза с количка.
Но и двете не са нещо критично.
Мен ме боли гърба, ако разнасям бебе повече време без слинг/раница. Т.е. ако по някаква причина се наложи да носиш бебето повече (колики, не обича в количка и т.н.), може все пак да пробваш, въпреки травмата. Но аз бих изчакала да се роди и да се запознаем. Може пък да е по-спокойно бебе.
За помпа - мисля да я стерилизирам веднъж вкъщи скоро преди тръгване и да я сложа в ново пликче в чантата. И в болницата да не стерилизирам, само да мия на чешмата. Планирам там да изцеждам само за облекчение/стимулиране. И се надявам изцеденото да не ми трябва и да го хвърлям. Ако се наложи и бебето не засуква, в моята болница имаше пункт за ?пастьоризиране? на млякото. Не съм сигурна това ли правят, но става безопасно въпреки нестерилизираната помпа. Не знам дали пунктът е затворен заради ковид, а и се надявам да не опра до него.

# 643
Мисля да ползвам таблетки за студена стерилизация.
Или като ми дотрябва таткото да я стерилизира и донесе.
Ако въобще купя…

# 644
Welt, според мен има най-общо каэано два вида хора: такива, които ще съжаляват повече, че не са си подготвили всичко оптимално преди някое събитие и такива, които ще съжаляват повече, че са вэели нещо ,,иэлишно". Демек представи си, че е денят на раждането. Иэтичат ти водите, грабваш чантата эа родилното и си там. От онеэи жени ли си, които ще им се иска да са си подготвили И помпа эа всеки случай или си по-отворена эа импровиэация. Аэ съм категорично човек, който обича, дори умишлено търси проблеми преди да са се случили и обичам да предприемам стъпки, които поне мисловно да ме успокояват, че съм предотвратила колкото мога проблем или дискомфорт. Някои хора това ги напряга, други ги освобождава. Та така като си эададеш въпроса според мен ще решиш по-лесно.

Эа бебеносенето аэ лично реших да си вэема шал на първо време. Струваше около 40 евро, каэва се Manduca и има добри отэиви эа него в нета. Теэи раници нещо не ме убеждават эа началото, докато шал винаги съм искала да опитам.

Общи условия

Активация на акаунт