Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Шизофрения помощ

 • 1 469
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 15
Здравейте, искам да попитам , имали ли сте проблем с познат , който страда от шизофрения. Сестра ми е спряла хапчетата , в София е на квартира и не работи  и скоро сигурно ще остане без пари, не е адекватна , постоянно звъни или ни блокира и говори неадекватни неща, агресивна е , ходила е даже на старата ми квартира, която я знае  писала страшно обидни неща за мен и изхвърлила боклуци пред вратата, всички приятели ми звънят и се оплакват на мен , изпраща и мен и родтелите ми в полицията,беше писала жалба , в която беше писала глупости. Разбрах , че начина да бъде настанена в психиатрия и на лечение е да се подаде жалба в прокуратурата , подадох  чакам , защото не желае да пие хапчета. Имали ли сте подобен проблем и ако може да напишете съвети

# 1
 • София
 • Мнения: 122
mai4eto85, това което описа не е шизофрения, а маниакална психоза. Предполагам, че е имало травматично събитие в живота й, щом като се е отключила. Никой не й е подал ръка и затова се е задълбочило състоянието. Бъдете до нея и й помагайте. Не оставяйте всичко на лекарства и инситуции. Има шанс да се възтанови напълно. Знам за подобен случай и всичко е наред вече! По-добре работете с психолог първо.

# 2
 • Мнения: 5
Здравей!

Положението ми със сестра-шизофреник е доста тежко. Когато не иска да си пие хапчетата се случват най-екстремните неща, подобни на описаните от теб. А за шизофреник е жизнено важно да се върне колкото може по-скоро към редовното приемане на лекарства. Тук помага в нашия случай разговор между пациента и лекуващия психолог. Имате ли лекуващ психолог? Диагнозата от кога е поставена? Шизофреник е невъзможно да живее сам, защото няма самодисциплина и престава да си пие хапчетата. Съберете се да живеете заедно и помагайте, насърчавайте я и следете дали си пие хапчетата, защото само те подтискат изблиците й. И знайте, че тази грижа е доживот.

За хоспитализиране (прием в психиатрия за срок от максимум 1 месец) също трябва да съдейства лекуващият психиатър. Обадете му се, обяснете колко е остра кризата и той ще намери място (чака се няколко дни да се намери място; като се намери, сестра ви трябва писмено да се съгласи да я приемат - това е порочен кръг, но пак с говорене и чакане на моментно добро настроение става).

И последно: лекуващият психолог може да предпише като алтернатива на лекарствата поставяне на инжекция. Инжекцията може да се постави от екип на 112. Тоест, може да извикате 112 за "шизофреник в криза" и да кажете какво трябва да се постави.

# 3
 • Мнения: X
Трябва да я намерите, защото е опасно без хапчета да е сама. Ако се държи агресивно с вас, извикайте полиция и 112, ако не направят нищо, поне сигнала от полицията може да ви помогне да ви разгледат жалбата  по-бързо. За инжекцията е според зависи обикнвено, ако не се води на отчет, както са повечето и не изглежда много зле или не се обади психиатъра може и да откажат от 112. Но трябва да опитате всичко, защото не може да е сама навън. Хубаво е, че поне я знаете къде е, защото ако се стигне до издирване е кошмар, полицаите абсолютно нищо не вършат, ако ще да се спънат в човека само и само да не пишат.
Ако има някоя приятелка или приятел може да го помолите да говори с нея да се съгласи на доброволен преглед, вас няма да ви послуша. И и пращайте няккви пари докато я приберете, иначе ще прави глупости. А сама и с хапчета и без хапчета за съжаление няма как да живее.

# 4
 • Бургас
 • Мнения: 9 044
Ми да,на бившия ми мъж сестрата ги правеше такива...
И сега,ама не е за разправяне.
Прокуратура,психиатрия,убеждаване да си пие хапчетата и...си я приберете.Сама явно няма да ги пие.
Дом не е ок,ще я уморят по-бързо,там ги друсат,за да не създават проблеми.

# 5
 • София, България
 • Мнения: 69
За който и да е с такава диагноза е много опасно да седи без вадзор или поне човек, който да има контрол над него. Ако не успее по цивилизован начин да приеме хапчетата, ще трябва да предупредите органите на реда, като те ще по неприятен, но успешен начин. В психиатриите нещата се влошават, там не само условията са отвратителни и нечовешки, а и отношението към болните задълбава проблема. Най-добр би било да има някой близък около нея, който да и дава хапчета, да се грижи за нея, за да може положението да се нормализира.

# 6
 • София
 • Мнения: 4 003
Здравейте,
Можете да пуснете жалба в прокуратурата по чл. 155 от Закона за здравето. Обикновено бързо действат и до няколко дни настаняват лицето за лечение.
Жалбата е в свободен текст, описвате състоянието на сестра ви, какви признаци на агресия е имала, адреса, на които се намира и всичко останало. Искате и входящ номер, за да можете да следите развоя.
Надявам се всичко да бъде наред.

# 7
 • Бургас
 • Мнения: 9 044
Е,да,ама в психиатрията не гледат добре болните,освен това ги държат около 20 дни.
И после?
Пак трябва да се грижи някой за болния си роднина.

# 8
 • Мнения: 15
Опитах да помогна на сестра ми, но не успях , хвърли се от петия етаж докато ние бяхме пред входа и се хвърли с нож и падна за малко върху нас и почина в краката ми. В тази държава няма закони и ред за болните от шизофрения хора..................

# 9
 • Бургас
 • Мнения: 9 044
Съболезнования...
Няма ред за нищо,но е друга тема.
Поне не се е мъчила много...ако това е някакво успокоение...

Общи условия

Активация на акаунт