Милано и Северна Италия - тема 13

• 36 455
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
  • Milano
Да, и бустера важи 6м от вчера, но днес би трябвало да обсъждат удължаването му.

Snow22,  билети и сертификати се проверяват във влака. В бързите влакове винаги.
В регионалните може да проверят сертификати по избор. Случва се кондуктора да  не мине, да го е направил преди или след вашето качване и да няма проверка на билетите.

Незнам дали заради пандемията, но като си купувах билет за влака във Венеция - от Местре до Санта Лучия и обратно от машинките, на него пишеше че "важи само за посоченият ден и влак".

Гледайте ги тези неща, ако решавате да се прекачвате.😉

П.п. Joana85, на теория ако хората пътуващи в колата не живеят заедно би трябвало да носят маска, иначе не. На практика никой не ги гледа тези неща.

Последна редакция: ср, 02 фев 2022, 09:49 от regina di cuori

# 661
Да, и бустера важи 6м от вчера, но днес би трябвало да обсъждат удължаването му.

Snow22,  билети и сертификати се проверяват във влака. В бързите влакове винаги.
В регионалните може да проверят сертификати по избор. Случва се кондуктора да  не мине, да го е направил преди или след вашето качване и да няма проверка на билетите.

Незнам дали заради пандемията, но като си купувах билет за влака във Венеция - от Местре до Санта Лучия и обратно от машинките, на него пишеше че "важи само за посоченият ден и влак".

Гледайте ги тези неща, ако решавате да се прекачвате.😉

П.п. Joana85, на теория ако хората пътуващи в колата не живеят заедно би трябвало да носят маска, иначе не. На практика никой не ги гледа тези неща.

Да, много благодаря. Такава е и моята логика, но исках да съм сигурна.

# 662
Здравейте,
Извинявам се, ако повтарям въпроса, но намирам много противоречива информация в сайтовете на министерствата относно валидността на ваксината при пътуване. Предстои ми пътуване до Италия другата седмица и се чудя изискват ли да са отминали 14 дни след поставена втора доза? Италианското приложение показва, че сертификатът е валиден и това потенциално изискване за 14 дни дни ме обърква? 😣

# 663
Необходимо ли е дете/младеж/ на 17г. който е ваксиниран, за да влезе в Италия / пътуване със самолет/  да направи и тест. Така както е поднесена информацията смятам, че само ваксината е достатъчна, но не съм убедена на 100 %.

# 664
Необходимо ли е дете/младеж/ на 17г. който е ваксиниран, за да влезе в Италия / пътуване със самолет/  да направи и тест. Така както е поднесена информацията смятам, че само ваксината е достатъчна, но не съм убедена на 100 %.
Ако не са минали повече от 6 месеца,  само сертификат за ваксина и документа за локация. Опитайте с приложението, което Реджина бе публикувала за проверка на сертификати. Много ми помогна на мене.

# 665
  • ВАРНА
Някой летял ли е до Италия след 1 февруари? Дъщеря ми лети на 4-ти и казва че на резервацията й в УИЗ изписва че трябва и тест към зеления сертификат.
ПП: май днес е първият полет София-Милано. Ако има пътуващ може ли да сподели дали искат и тест освен ваксинация. Благодаря предварително.

Последна редакция: чт, 03 фев 2022, 08:40 от megivarna

# 666
  • Milano
Не се иска тест, ако е ваксинирана.
Има я информацията навсякъде в официални източници.

Уиз пращаха и декларации за влизане в Бг, когато не се изискваха от месеци...

Евиан, приложението е официалното на Правителството, с което всички проверяват.😉

PinkOPanther, валиден ти е сертификата. Не трябват вече 14 дни след втора доза.

Напълно съм съгласна с теб за объркващата информация дори в официални органи.
Напр. италианското посолство в София не си е осъвременило информацията и стоят 14-те дни, в сайта на МВнр (италианското) го няма.

В приложението има ЧЗВ (правителствен сайт), от него:

Накратко:
- след първа доза сертификата е валиден от 15-ят ден след поставянето й до следващата доза.
- за следващите дози сертификата важи 6м от датата на поставянето й.

П.п. и на моето дете сертификата е валиден - с една доза и минали повече от 15 дни. Втората е вдругиден.
Преди време излизаше "сертификат валиден само в Италия".

С една дума спокойно, валиден ти е.

И сега НОВОСТИТЕ:

- бустера става безсрочен, също така безсрочен сертификат на хора с 2 дози+преболедуване впоследствие.

- за насърчаване на туризма - чужденците, влизащи в Италия, които са преболедували или ваксинирани имащи сертификати, издадени преди повече от 6м, ще могат да ползват хотели, ресторанти и т.н.места където се изисква супер грийн пас след направен тест.

Другите неща не засягат туристите - карантина в училище и т.н., без рестрикции в червена зона за ваксинирани.

Декрета, който е одобрен вчера ще влезе в сила един ден след публикуването му в ДВ.

Последна редакция: чт, 03 фев 2022, 17:58 от regina di cuori

# 667
  • София
Скрит текст:
Не се иска тест, ако е ваксинирана.
Има я информацията навсякъде в официални източници.

Уиз пращаха и декларации за влизане в Бг, когато не се изискваха от месеци...

Евиан, приложението е официалното на Правителството, с което всички проверяват.😉

PinkOPanther, валиден ти е сертификата. Не трябват вече 14 дни след втора доза.

Напълно съм съгласна с теб за объркващата информация дори в официални органи.
Напр. италианското посолство в София не си е осъвременило информацията и стоят 14-те дни, в сайта на МВнр (италианското) го няма.

В приложението има ЧЗВ (правителствен сайт), от него:

Накратко:
- след първа доза сертификата е валиден от 15-ят ден след поставянето й до следващата доза.
- за следващите дози сертификата важи 6м от датата на поставянето й.

П.п. и на моето дете сертификата е валиден - с една доза и минали повече от 15 дни. Втората е вдругиден.
Преди време излизаше "сертификат валиден само в Италия".

С една дума спокойно, валиден ти е.

И сега НОВОСТИТЕ:

- бустера става безсрочен, също така безсрочен сертификат на хора с 2 дози+преболедуване;

- за насърчаване на туризма - чужденците, влезли само с тест ще могат да ползват хотели, ресторанти и т.н.места където се изисква супер грийн пас (само ваксинирани/преболедували).

Тоест могат да влизат с базов грийн пас.

Другите неща не засягат туристите - карантина в училище и т.н., без рестрикции в червена зона за ваксинирани.

Декрета, който е одобрен вчера ще влезе в сила един ден след публикуването му в ДВ.

Това болднатото как се доказва? Тук има един сертификат за ваксинация и друг за преболедуване.

# 668
  • Milano
Нямам представа, понеже не съм се интересувала. Вероятно е заложено в QR кода.
Тук им се "отменя" сертификата, като се разболеят и после им се активира отново със 180 дни. Ще ъпдейтнат приложението.

В пресата срещнах, че е за ваксинирани с две дози и преболедували СЛЕД ТОВА.
Тоест все едно са направили трета доза.

Какво ще кажете за момченцето, което ми харесва още от "Аmici" на Санремо?

https://youtu.be/ewIcxPZsnjY

Хубава е песента и съм за него.😍

Последна редакция: чт, 03 фев 2022, 10:48 от regina di cuori

# 669
regina di cuori, последно в Италия може да се влиза само с PCR тест така ли? И да се ползва градски транспорт, хотели и заведения на закрито?
Докога важи това

# 670
  • Milano
Написах, че "декрета влиза в сила един ден след публикуването му в ДВ".
Още не е публикуван, не съм видяла текста.

Имаше само пресконференция с разяснения плюс обобщение на мерките в пресата.

За карантината в училищата казаха, че е от 07.02., би трябвало и останалите мерки.

Вървят към разхлабване.
Даже календар ще бъде публикуван по дати впоследствие.

Последна редакция: чт, 03 фев 2022, 14:14 от regina di cuori

# 671
  • In transit
Реджи, и на мен ми харесва песента на Санджовани. Heart Eyes А и другите не ме впечатлиха особено.

Искам да те питам нещо
Скрит текст:
Как мога да разбера кога ще почне новия сезон и дали ще има такъв на предаването Stasera tutto e possibile? Обикновено го даваха всеки вторник по RAI2, но не го виждам все още.

# 672
  • Milano
Мики, аз след Емма заспах. В петък е вечерта на кавърите и Ркоми ще пее на Васко някоя песен.

На въпроса ти - пише 22.02. от 21.30ч.

https://www.superguidatv.it/stasera-e-tutto-possibile-2022-con-s … quando-tv-ospiti/

# 673
Това болднатото как се доказва? Тук има един сертификат за ваксинация и друг за преболедуване.
Не съм от Италия, но в Австрия това изискване също го има и се потвърждава само със заложен в системата положителен PCR тест в определен срок преди ваксинацията.

Давам пример:
Скрит текст:
боледувала 2020, нямаше "зелен паспорт" и съответно няма данни в дигитална форма - искат се три ваксини, а не две плюс тест 2020/ антитела.

През втората половина на 2021 се промениха малко нещата, но боледувала февруари, потвърдено с тест и карантина, сложена ваксина от декември 2021 (моя приятелка) също не важи като "боледувал и две ваксини", а трябва трета.

Според мен има срокове след боледуването, за да се признае. Може би шест месеца, колкото трае самият сертификат "боледувал".

# 674
  • Milano
Видях "черновата" на декрета. При публикуване често има допълнения.

От това което пише в нея:
- на лицата  станали позитивни след повече от 14 дни от поставянето на първа доза ваксина, се издава сертификат за преболедували с валидност 180 дни.

- на лицата, които са преболедували след завършен първичен ваксинационен цикъл или бустер се издава сертификат, валиден от датата на излекуване без необходимост от допълнителни бустерни дози.

- сертификата след бустер е валиден от датата на ваксиниране без необходимост от допълнителни бустерни дози.

Що се отнася за отсядане в хотели и т.н. услуги за туристи-чужденци пише накратко : ако сертификата им за преболедуване или ваксинация е правен преди повече от 6м могат да отседнат в хотели и да ползват услуги, за които се изисква "подсилен зелен сертификат" (супер грийн пас) след направен негативен  антигенен (48ч) или пср (72ч) тест.

Антигенният тест не е задължителен, ако си преболедувал след първичния ваксинационен цикъл.

За тези с неодобрените ваксини, също трябва тест.

В обобщение АЗ в черновата не виждам опцията за неваксинирани/непреболедували да могат да ползват хотели и т.н. само с тест.

Но да изчакаме официалният документ.

П.п. РЕДАКТИРАМ СИ ПЪРВИЯТ ПОСТ:

В сайта на Правителството излезе новината, все още не е качена на английски:

https://www.governo.it/it/articolo/comunicato-stampa-del-consigl … nistri-n-59/19083

Както е написано по-горе: само за чужденци преболедували или с ваксинирани със сертификати преди повече от 6м могат да ползват хотели и др.услуги след направен тест.

Последна редакция: чт, 03 фев 2022, 17:54 от regina di cuori

Общи условия

Активация на акаунт