Петокласници 2021/2022

• 38 051
  • 745
  •   1
Отговори
# 630
Не знам как да постъпя? Или по скоро дали няма да навредя на детето си?!
Вече ни оформят тази седмица.. и по музика има три оценки 6,5 и 6. Тия дни с дъщеря ми гледахме/прогнозирахме какви биха били оценките за срока като по музика й казах, че ще е 6. Да, ама не! Писала е 5 за срока.
Никога до сега не съм го правила да диря сметка на учител защо е написал по ниска оценка, но в случая се колебая:
 - да не би да се е объркала госпожата;
- ако се колебае между 5 и 6, защо не й даде шанс за по високата оценка?
- ами ако я нарочи по този начин, че видиш ли мама я защитава....

Но пък мисля, че имам право! Не стига, че съм крайно разочарована от училището и от методите им на преподаване, а така и детето остава разочаровано, след като съм обяснила логигата на оформяне на срочните оценки.
О, аз звънях на нашата класна в 3 клас заради една такава оценка, каза че детето не било за 6 и това е.... Казах й че така е обезсмислила старанието му и че това не е правилно. Хвана ме яд защото тъкмо се хвалеше на бабите какъв е умник и че ще има 6 защото е учил. Но тази жена си беше вампир де... Поне детето се научи да не се оценява през очите на такива. В 4 клас им я сменха заради оплакване от друг родител и имаха една прекрасна учителка, която компенсира в известна степен ужасните им първи години.

# 631
Оценките показват само един момент, в който детето е било изпитано и оценено. Те няма как да дадат снимка на трайните знания.
Дъщеря ми оня ден получи Добър по английски, защото не е разбрала въпроса на учителката и не е могла да каже за притежателните прилагателни. Нейният начин на учене е практически. Сега да се разправям с учителката ли, че не изпитва правилно дете с дислексия? И да, развали й шестицата от първото изпитване и ще има Много добър за срока.
Всъщност като учител рядко оформям на принципа средно аритметично. Обикновено две устни оценки + 1 от домашно + 1 от писмено изпитване оформят срока. Под внимание вземам и до колко ученикът е активен, какво е цялостното му отношение към предмета и работата, учили системно, изпълнява ли домашните си работи, ако не са за оценка... Така, че мога да не взема предвид някоя по-слаба оценка и да напиша по-висока за срока. И обратното - някой разчита на случайна по-висока оценка да му вдигне успеха. Е, не му се получава.

Последна редакция: ср, 26 яну 2022, 07:55 от Mama Ru

# 632
  • Sofia
Аз мисля, че оценките през срока трябва да дават информация защо срочната оценка е еди-каква си. След петицата има 6 детето - ако е сбъркало нещо, поправило се е. За мен не е за 5 при тия оценки. Най-малкото е за изпитване за 6. Ако има друго, да го е нанесла госпожата в дневника.
Не е лошо детето да пита, но сигурно го е страх/срам, така че аз бих питала. Съвсем любезно, може пък наистина да е грешка.

# 633
Те дават някаква информация, ясно е, че при 3-4-4-5 трудно детето може да има нещо различно от 4, освен ако тази петица не е на изпитване на по-голям обем материал и точно с цел да се повиши успеха.
6-5-6 навеждат на мисълта, че детето ще има Отличен, да. И да, може майката да попита какво не достига на детето или на какво да наблегнат. Как ще го приеме учителката, не мога да кажа. Аз затова и не правя сметки предварително.
Обаче имах казус преди години. 12 клас. Първият срок ученикът има 3-4 двойки и получава за срока Слаб (2). Втория срок при екипна работа получава Мн.добър (5) и след това още две оценки Слаб (2). Изпитвам да чете. Отговор "Няма да чета сега". Обяснявам, че следващата седмица им приключват срокът и годината. Отговор "И да ми пишете две, не ми пука. 11:4= 2, 75 и пак ще ми пишете Среден". Обяснявам, че при Слаб (2) първия срок и общо 8 двойки за годината и една петица (случайна) няма как да има Среден (3) за срока и Средни (3) за годината. Е, продължи да си държи на своето. Дори не благоволи да влезе последните два часа. Смяташе, че 11:4=2,75, което значело Среден (3). Така и не се появи на поправителен изпит. Не завърши. Предполагам, че и по други предмети е имал Слаб (2).

# 634
"Едно време" имахме по 2 текущи оценки и то не от типа на глупостите "екипна работа" и "активно участие", а си бяха от изпитване.  И ако бяха 5 и 6 се пишеше 6. Две шестици поправяха четворка и общо взето всеки знаеше за какво се бори и иска ли повече и като получеше оценка знаеше, че е поправил лошия резултат. Сега 100 шарени оценки и накрая субективизма на учителя. Аз на субективни оценки не вярвам. Не казвам, че моето дете е непризнат гений, но учителите също имат пристрастия. Имат и интереси от частни уроци и ненаучени в училище деца. Липсата на активно участие не винаги означава че детето не знае. Може просто детето да е интроверт. Същото и за екипната работа. Някакви нови глупости. Интровертите понякога сами са по-производителни от група средностатистически мързаеливци. Но ще търпим. Поне вече не съм същата амбициозна майка-отличничка. И ми доставя злобно удоволствие да поправям учителите, когато те имат пропуски. Така не се работи заедно за благото на децата.

Последна редакция: ср, 26 яну 2022, 09:02 от Sparkles

# 635
Не мога да разбера какви са тези петици по музика Astonished ?!?! Освен ако не си в музикално училище, само затова, че влизаш, имаш желание и си активен в час по музика, както и по физическо, рисуване и трудово, трябва да имаш шестица.

# 636
Не знам как да постъпя? Или по скоро дали няма да навредя на детето си?!
Вече ни оформят тази седмица.. и по музика има три оценки 6,5 и 6. Тия дни с дъщеря ми гледахме/прогнозирахме какви биха били оценките за срока като по музика й казах, че ще е 6. Да, ама не! Писала е 5 за срока.
Никога до сега не съм го правила да диря сметка на учител защо е написал по ниска оценка, но в случая се колебая:
 - да не би да се е объркала госпожата;
- ако се колебае между 5 и 6, защо не й даде шанс за по високата оценка?
- ами ако я нарочи по този начин, че видиш ли мама я защитава....

Но пък мисля, че имам право! Не стига, че съм крайно разочарована от училището и от методите им на преподаване, а така и детето остава разочаровано, след като съм обяснила логигата на оформяне на срочните оценки.
Не знам какво да те посъветвам.
И моето дете е в подобен казус, даже по- зле. По технологии имат един час седмично. Заради болест на госпожата януари имаха час един път само. Детето отсъства веднъж също. Има оценки 5,4,5. И онзи ден по време на часа, те са онлайн, пък аз съм вкъщи, обявява оценки. Госпожата: на теб ти липсва една оценка, не си била на проекта. Детето -разболях се, бях само на едното занимание по проекта ( в два часа било). Ами тогава 4 ще ти пиша за срока, няма как 5. А цял час пред нея и може да я изпита на теория ако иска. Вечерта в школо се появи допълнителна оценка на този ден 4. Сигурно трябва записи да правим на часовете.  И съответно 4 за срока. То бива своеволие, но към 11-годишно дете, в повече ми идва.

Последна редакция: ср, 26 яну 2022, 09:26 от laurentin

# 637
Като майка на дете интроверт (голямата ми дъщеря), потвърждавам, че липсата на активно участие и притеснението при екипна работа не означава липса на подготовка.

# 638
По ФВС моята има две или три петици. Тя данни за лекоатлет има, но не тренира и явно толкова е покрила от норматива. По Музика има само Отличен. Те влязоха в пети клас с доста сериозни пропуски в теорията и солфежа и детето се стресна в началото на годината, че учителят се скарал на класа. После започна да си носи учебника на урока по солфеж и да пита учителката, ако нещо не е разбрала. По рисуване и технологии почти  на всяко занятие й пишат оценка, само на входното ниво по ИИ има петица.
По география е зле. Не са я изпитвали и устно, а втората тройка й я нанесоха преди няколко дни с дата 30.12. от тест. Не мисля да се разправям, по-важно ми е да знае, а тя към момента знае за повече.
Относно това дали да се пишат шестици на килограм по тези предмети към против. След като има оценяване, то нека си е реалното, все пак децата се справят различно по даден предмет. Другият вариант е да са без оценки, но тогава има опасност съвсем да не учат.

# 639
Изпратих съобщение до госпожата, в крайна сметка ако е в грешка ще се поправи. Всеки греши! А ако проблема е друг то искам да разбера какъв е. Детето ми няма музикални заложби и всички песни, които са вземали през годините и ако са и били трудни то или аз или татко й ги пеехме заедно с нея. Правеше ми впечатление, че ако дадена песен не може да бъде изпята, то от детето се изискваше да бъде изрецитирана като стихотворение. Бях в потрес! Питам това литература ли е или музика? Сега я попитах дали е активна в час и ми отговори, че "то само две три деца са такива". Обичайните заподозрени, които ги има във всеки клас и обичайните пристрастия, които винаги са налице естествено. Уча детето си да учи не за оценката, а за разбиране на материала. Оценките са плод на труда, който си положил. И ако нещо й е трудно да пита учителката или нас, или съучениците си. В повечето случай пита нас. И след като отделяме от времето си да пеем песни с нея, то мисля, че съм в правото си да питам. Друг е въпросът, че тя не иска, но пък в същото време е разочарована от госпожата си по музика.

Мама Ру, казусите които сте дали са ясни, че при първия е за 4, а ученикът представил се слабо през двата срока няма как да получи една петица и да пледира за 3-ка за годината.

Докато пишех поста си видях, че и laurentin има подобен проблем. И да наистина е жалко, при "такива" предмети за отдих и отпускане през тежката програма децата да бъдат допълнително под стрес! При положение, че в 5-ти клас има три пъти седмично по 7 часа, мисля че излишно да имат по два пъти седмично Музика и Изобразително изкуство.

Последна редакция: ср, 26 яну 2022, 09:58 от Pink Dress

# 640
  • София
С големия ми син имахме подобен казус две поредни години по история - в 6.клас, при 6, 4,6,6, няколко похвали за активно участие и за старание, му остави 5-ца за първия срок. Втория срок имаше 6-ца, но му остави 5 за годината, като оценката бе нанесена в последния възможен ден. Той ме помоли да не се занимавам. В 7.клас отново същата история, този път 6, 5,6, три похвали за активно участие и една - за старание, срочна и годишна оценка - 5. В 7.клас изобщо не ми беше до оценката по история, но, заради нея, взема по-ниска стипендия. В края на 7.клас писах на господина и му споделих мнението си за случилото се. Направих го не само заради гризящата ме съвест, че не взех по-рано отношение по въпроса, а и заради факта, че настоящите ми петокласници продължават в същото училище и той ще им преподава. Субективизмът в нашия случай е видим, поне за мен - има го и активното участие, и похвалите са налице. Фактът, че 4-ката му беше Добър (4.49) сам по себе си говори много. Затова и аз съм си обещала никога повече да не отлагам във времето да питам за нещо, свързано с оценяването, ако мисля, че има нередност.

# 641
  • София
Аз даже вече не се учудвам на учителите по музика, рисуване и така нататък. Моя син при 5, 6, 6 изпитан пише му се 4 и за срока 5. Хич не се занимавам с комплексиран учител .

# 642
Относно това дали да се пишат шестици на килограм по тези предмети към против. След като има оценяване, то нека си е реалното, все пак децата се справят различно по даден предмет. Другият вариант е да са без оценки, но тогава има опасност съвсем да не учат.

Ако детето не се старае, нека има по-ниска оценка, но при положение, че проявява усърдие, влиза в часовете, не виждам причина оценката да не е 6.
Тези предмети са съвсем различни от математика, български език, история и т.н., където трябва да се учи.
Има деца, които просто не могат да рисуват, колкото и да се стараят. Ако детето си носи пособията, опитва се да рисува, защо да няма отличен за старанието?!?! Подобно е и по другите.... Виж, ако е някое, което не му се прави нищо от мързел, тогава нека има ниска оценка.

# 643
При нас програмата се балансира точно от тези предмети, в дните, в които имат по 7 часа то поне два или три са от "леките".
Иначе от отношение към детето не мога да се оплача. Успехът й се припокрива с този от началния курс. Учителите имат положително отношение, не е от активните в час, не се включва в дискусии и то заради притеснение наслоено от началния курс, че е тъпа и не може. Може би затова и по-рядко я изпитват устно, но има достатъчно оценки. Доволна съм как се справя. До пети клас учех с нея, сега вече сама се учи да си пише домашните и ме търси само, ако нещо я затруднява. Очертава се да завърши с успех около 4,70-4,80, което е много добре за първия срок на пети клас. Изненадващо за мен Човек и природа й е доста силен предмет - твърдо 5 има там, засили се и по история.
Ходи на уроци по английски и солфеж и на специалист по дислексия.
Доволна съм от учителите й в училище. Имах големи притеснения, но за сега са много точни.

# 644
Миналата седмица отсъства от училище.
По английски имаше 6,3,6,6,6,6 и чакам 6 за срока. Вчера му треснала тройка, понеже бил с непълно домашно. Недоразбрал че имат не две, а четири упражнения за домашно. Той реве, и аз рева. Иначе специално тази госпожа пише и двойки за забравено домашно, с което не съм ок, но така е решила.
Първата тройка и тя някаква измислена беше.
По музика не ги мъчи да пеят, а им пуска тест за време.
Втори ли, трети клас ли имаше една двойка по музика. Било го срам да пее пред класа.

Общи условия

Активация на акаунт