Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Седмокласници 2020/2021 - Ваканция

 • 33 811
 • 751
 •   1
Отговори

Анкета

Предпочитам да почивам на:

Опции:

* Гласуването приключено: пн, 09 авг 2021, 11:37
* Може да изберете максимум 7 опции.

# 15
 • В светлината на слънцето
 • Мнения: 7 007
Благодаря за темата, Kally!

Довечера ще му покажа местата и ще му дам опции за размисъл. Има 1 място в паралелката, в която най-много искаше. Но балът му е нисък и надали ще се пребори. В другата немска паралелка, която гледаше, на трето можеше  да влезе (но не искаше да рискува), защото там е с по-висок бал заради различното балообразуване. Обаче той се отказа сам от това училище. Сега пак има място и вероятно ще успее, но не знам дали ще иска. Иначе има доста места наистина, но не са с езика, който го влече. Има и 1 в Джон Атанасов - другата му линия на интереси.
Та така - ще мисли и каквото реши.

# 16
 • Мнения: 16 719
В СМГ виждам 1 място.

Ние вече отметнахме една седмица море и две планина юли. Тази седмица отиваме пак и ме хваща страх дали ще намерим по-пусти плажове. Събота ходихме на палатки и два часа търсихме празно място. Преди сме ходили в същата местност и бях умряла от страх, защото нямаше жив човек. Сега приличаше на ол инклузив Joy

# 17
 • София
 • Мнения: 7 736
Весело изкарване на тези, които са почивка. Аз вече съм си в къщи (децата останаха),
Скрит текст:
приключих предсрочно с "почивката" ... поне не съм на работа, ще се занимавам с ремонти и подреждане за разсейване Cry
Надявам се да ми се случи почивка на чуждо място септември, но като гледам прогнозите ...надали.
Имам учебен въпрос.
Как върви четенето на списъка с книгите? Притесняваме, че няма да има време през учебната година.
Ето на девойката, но не съм много наясно какво трябва да се чете (2018 г. баткото категорично отказа, а и аз нямах сили да се боря след 2в1 кандидатстването на двамата):

Задължителна литература за учениците от 8. клас:
1. Старогръцка митология
2. Митове за Прометей и за Едип
3. Митове за Троя
гледам Христоматията на Просвета и там има откъси, но не са от Кун, а от "Древногръцки митове и легенди за богове, титани и герои" преразказани от Петър Кърджилов
Митовете на Кун и тези преразказаните дали са с еднакви съдържание?


4. Омир – „Илиада“
5. Сафо – „Лирика“
6. Софокъл – „Антигона“
4 и 6 е ясно - книжките ; от Сафо каквото има в Христоматията

7. Библията. Стар завет
8. Библията. Нов завет
Тук съм в шах. Признавам, че не ги разбирам. Дали Христоматията ще е достатъчна?

9. Пространно житие на Константин-Кирил Философ
10. Константин Преславски – „Азбучна молитва“
11. Черноризец Храбър – „За буквите“
Христоматията ще се ползва, последните две ги имам в "Старобългарска литература" от Книги за ученика

12. Джовани Бокачо – „Декамерон“ -почна нещо да чете, не е очарована

13. Мигел де Сервантес – „Дон Кихот“ ще е  съкратен вариант от Книга за ученика

14. Уилям Шекспир – „Хамлет“ чете го в момента

15. Уилям Шекспир -  „Сонети“ Тук пак в шах - в Христоматията има два сонета 91 и 130 и двата с по два превода.

# 18
 • Варна
 • Мнения: 2 081
Кали, благодаря ти отново за труда! Оформлението е чудно!
По въпроса с почивките - ще имаме една на планина за около седмица (заедно с цялата фамилия), а в самото начало на септември, по женски ще отскочим до Истрия, докато ММ прави ремонта на детската Wink
Успех на всички, които са решили да си опитат късмета на четвърто класиране!

  # 19
  • Ланкър, планините Овнерог
  • Мнения: 9 508
  Цоп и аз тук. Живот и здраве, в края на другата седмица ще съм цоп и на морето. Само дано се получи превоза на куча ни до хотела му, че не знам какво ще правим иначе.
  Тази нощ си чакам голямото чаве след двуседмичното й бродене из Европата.

  # 20
  • Мнения: 2 023
  Гласувах с три опции: Няма да почивам, Вкъщи и Друго. Заради инкфарта на ММ и предстоящото ново влизане в болница няма да ходим никъде, защото трябва да си почива, а и медицинската помощ в страната не навсякъде е адекватна. А докато го превозя недай боже в София, не ми се мисли в тия жеги.
  Вкъщи и друго гласувах, защото  с набора си устроихме частен плаж. И до аквапарк Възраждане ще отскачаме, но до 14 часа, защото после има доста роми и става много препълнено. Прилагам снимка на нашето си място. Компания ни правят семейство влюбени гугутки, които наборът е кръстил Явор и Калина от "Неразделни".

  Последна редакция: пн, 02 авг 2021, 14:48 от storm76

  # 21
  • София
  • Мнения: 1 558
  Правилата за четвърто  класиране дали са различни в различните училища - защото например в Испанската пише, че се прилагат оригинали, в ТУЕС е само заявление, в което собственоръчно се пише бала,  с който се участва... Странно!!! (не ме интересува персонално, просто ми е интересно!)

  Иначе отбелязах за почивка - море, планина и къмпинг. Тази година пропускаме къмпинга. Планината е в съботите и неделите на вилата на нашите или по близките пътечки на еднодневни разходчици. Морето беше кратко, но пък ефективно!!!

  # 22
  • Мнения: 951
  Хайде и аз в новата тема. Второто ни моренце предстои - в неделя. 3дни созопол и 5 дни в Слънчев бряг. Малко ми е притиснено за гъчканицата, но каквото - такова. Книги не е чел моят. То като и гледам списъка, не виждам какво мога да предложа интересно. Дали има някъде някоя Христоматия онлайн да дръпна? Ваканцията иначе е на 6 - спане до обяд, следобяд в нашите на басейн, към 19ч излиза да рита. Откраднали му топката онзи ден. Добре, че е от промоцията на Тмаркет х20лв Адидас. Пратих го за още 2, докато не е изтекла.

  # 23
  • Мнения: 132
  Четенето на книги върви единствено със слушане на аудиокниги. Сега слуша Илиада.

  # 24
  • София
  • Мнения: 3 307
  Благодаря за новата тема Flowers Hibiscus
  След точно две седмици е РД на девойката, отпразнуваме го, на следвщия ден отиваме да подаваме заявление за лична карта и след това отпрашваме за морето. За съжаление за втора поредна година ще почиваме на българското, заради коронавируса, но каквото такова Simple Smile

  От книгите не е прочела нито една, каза че когато дойде момента тогава ще го мисли. Оставила съм я, не я натискам да чете. От две години всяка ваканция и почивни дни е учила и решавала тестове, за да се подготява за НВО и след показаните резултати напълно си заслужава почивката.

  # 25
  • София
  • Мнения: 1 093
  Обожавам пътуванията, но нещо не се получават напоследък. Малкият е на лагер от 19-ти, в Девин и още някъде/не помня/, мислим и там да отскочим. Но сме поканени и на сватба в Русе, ще трябва да го измислим някак. Иначе предпочитаме 3-4 пъти на море, за кратко, не повече от 5-6 нощувки. Последните години карахме на вили в Гърция, задължително със самостоятелен басейн - наборът е много бял и плажът беше само до обяд, после се цамбуркаха в басейна.

  # 26
  • София-Младост
  • Мнения: 20 845
  Аз що си мислех, че в тази тема ще се напишат кой къде  е приет:)
  Завиждам на тези стигнали до морето, както и на тези на които им предстои. При мен нещата са силно под въпрос от всякакво естество, затова няма да планирам нищо...пък каквото стане.

  # 27
  • София
  • Мнения: 1 093
  Rapariga, от кое вълшебно място е тази страхотна снимка, влюбих се Heart Eyes

  storm76, дано всичко е наред със съпруга ти - съвместните ви почивки после ще бъдат още по-сладки Kissing Heart

  magi_sveta, дано и твоят съпруг се възстанови напълно, без много белези Kissing Heart

  Четенето при набора не върви, отказва. Не го и притискам, при него това ще доведе до тотален бойкот Joy
  Изпаднала съм в някаква безтегловност, живея час за час, нищо не планирам- така се получава по-яко. Дори и тази почивка я организирах ласт минит, наборът се прибра от синьо училище и след 2 дена тръгна с нас на море. Малките са рожденици на 14-ти, искат да са в София, после малкият заминава на лагер. Добре, че от танците почиват това лято, че нямаше да мога и да помириша морето Joy

  # 28
  • София
  • Мнения: 4 542
  Аз що си мислех, че в тази тема ще се напишат кой къде  е приет:)
  Нямаше да мога сега. Цялата, нужна за това, информация е на компютъра ми вкъщи, откъдето ме делят към 600км. А предишната тема беше седмична и трябваше да бъде заключена. Той целият първи пост трябва да се оправи, защото има вече излишна информация.
  За следващата тема ще направя вече всичко.

  За книгите - освен Дон Кихот, (която вече е прочетена), нищо друго задължително няма да го карам да чете през ваканцията. Всички останали книги са малки по обем и ще ги прочита, когато им дойде времето през учебната година, като по-голямата част от тях ще са от Христоматията.

  # 29
  • Мнения: 310
  Ние живеем в планината. Планираме моренце на къпинг средата на август и така.
  Четенето върви зле или по-скоро не върви. Прочете Антигона. Започна Илиада, но се отказа. Сега чете Хамлет, но бързай бавно Simple Smile
  От къде намирате аудио книгите не съм запозната. Може ли малко разяснение Simple Smile

  Общи условия

  Активация на акаунт