Спортна гимнастика - грация, величие и дисциплина

• 28 127
  • 305
  •   1
Отговори
# 285
# 286
Бяхме миналата седмица в София за участие в Купа България. Успях да видя и как играят младежите в момента, на девойките, разбираемо, не успях да обърна внимание. Ама така е като се провежда държавно първенство в тренировъчна зала. Момчетата ни са добри. Стискам им палци за Световното. Не съм гледала заявките за участие, но така или иначе ясно е, че най-добрите в света ще са там.
За Европейското при мъжете също би трябвало да сме с достатъчно силен отбор, за да се пребори за квота за Световното. Само да са здрави, че белите стават бързо.

# 287
  • London
Ще видим на състезанията. От контролните на мъжете оценките бяха прилични според това което засякох последните купи и руския шампионат. Позаглеждам се вече малко и при тях интернационално, но бегло и основно оценките.

При жените единствено според мен имаме шанс за финал на греда на Палома Спиридонова на Европейското. Друг финал ми е сложно да си представя съдейки по оценките на момичетата. Но пък Палома е добра състезателка наистина, едва на 15, тепърва ще надгражда и мисля ще ни радва, ако е здрава.
Гредата е наистина добра. Бих казала не по-зле от на Ема Малевски дето сега е европейски шампион на този уред, а нашето момиче е и 100 пъти по-грациозно на уреда.
https://youtube.com/shorts/KEfbZ-en_XY?feature=share
Тя има и много хубава земя, но от видяното леки колебания с приземяванията. Ако оправи това и усложни ще е класика на земя.  Мисля и на прескок се справя завидно добре. Май проблеми има на успоредката, но и с тях май ние нямаме по-добра от нейната. Така че ... Машинка!

Последна редакция: пт, 24 мар 2023, 11:19 от La Catrala

# 288
  • Варна
Малко да раздвижи темата Blush
Как ще коментирате Европейското?
Защо така се получи  с момичетата? И двете бяха по добри на тренировките. За момчетата чух, че треньора е сменил съчетанията в последния момент и там нещата се объркват. Също така са пътували до Анталия с автобус. И после тренировки... Та това за мен не е сериозно. Нямаме 1000 лв. за самолетени билети ли? Децата ни са много добри, за условията в които тренират. Но не можаха да представят себе си ( изцяло мое Некомпетенто мнение) Има някаква грешка в ръководството... Може би трябваше по рано да се отиде, да починат, да тренират там, да се климатизират... Не знам точно, но децата ни са по добри от това което видяхме!

# 289
Аз ще кажа само едно нещо, касае младежите и мъжете, защото по понятни причини с женския състав не съм наясно, в нашата зала момичета няма. Във футбола, баскетбола и т.н. при загуби, на клубно или национално ниво, никой не обвинява състезателите, обвинява се ръководството. От десет години съм в залата покрай сина ми. За това време треньорът на мъжкия национален отбор е един и същ, а от няколко години е треньор И на младежите. Преди това младежите бяха с друг треньор. Толкова от мен.
Не са по-лоши нашите от другите.

# 290
  • in Wonderland
Важно е да се отбележи, че и двете ни представителки на това ЕП не се подготвят в Б-я.
Палома е родена и тренира в САЩ, а Никол се подготвя в Англия ( даже е в Академията, в която тренират и сестрите Гадирови и още една гимастичка от британския НО). По обясними причини са решили да представят Б-ия, тъй като в съответните държави едва ли ще имат шанс за такава изява.
Нивото, на което се намират е задоволително, за мен, като Палома е с по- сложна програма. Има на къде да се развиват и ще продължат, именно защото не са в Бг. Много млади състезателки са и им трябва малко повече опит и увереност на международни, големи състезания. Все пак Палома успя да спечели и квота за СП есента, което си е пак някакво постижение ( има и две квоти за мъжете, те отбор не успяха да класират).
Преди ЕП беше Световното за младежи и девойки. Там имахме три момичета, които ни представяха. Но нямаха никакъв шанс за по- предни класирания, просто нивото им е такова, че не са изобщо конкурентни даже и при стабилно представена програма. 
Просто в Б-ия идва един момент, в който децата спират да се развиват. не мога да си обясня и аз защо се случва това. Основна причина е безхаберието на федерацията, но също така и липсата на качествени треньори и не на последно място, мотивация на самите състезатели. Но хората са казали- рибата се вмирисва откъм главата...

# 291
  • London
Не съм влизала скоро и я какви сериозни разговори....
Тук видео от Купата във Варна.

# 292
# 293
# 294
  • London
Нека подкрепим двама български обещаващи атлети
https://www.gofundme.com/f/help-with-competition-costs-trips-rec … m_source=facebook

# 295
  • София
Здравейте,
мъча се от доста време да намеря информация и аз относно правилник с трудностите, които трябва да се покриват в определена възраст, кое какви точки носи? Схема за оценяване и наказателни точки?
никъде не намирам нищо:(

# 296
За мъжете и жените тези неща ги има някъде из официалните документи на FIG. Те важат и за младежи и девойки при международни състезания. Разликата е, че имат по-малък брой упражнения. Например при мъжете са 10, а при младежите 8.
Вече за малките възрасти нещата стоят различно във всяка държава. Има си дадени задължителни програми, които трябва да се изпълняват от всички. Например, в България момчета младша са до 10 години и изпълняват на всеки уред задължителна програма, която може да е съвсем различна от задължителната програма за връстниците им в Румъния, Италия, Франция и т.н. В България малките играят на кон с гривни, предимно махова част. В Щатите малките играят на кон без гривни и се набляга на изпълнение на кръгове.
Иначе в момента в София върви ДП по спортна гимнастика. Не знам какъв е графикът при момичетата. При момчетата днес са били до 10г, утре и в петък са момчета старша до 12 години. В събота и неделя са юноши, младежи и мъже.

# 297
  • София
За мъжете и жените тези неща ги има някъде из официалните документи на FIG. Те важат и за младежи и девойки при международни състезания. Разликата е, че имат по-малък брой упражнения. Например при мъжете са 10, а при младежите 8.
Вече за малките възрасти нещата стоят различно във всяка държава. Има си дадени задължителни програми, които трябва да се изпълняват от всички. Например, в България момчета младша са до 10 години и изпълняват на всеки уред задължителна програма, която може да е съвсем различна от задължителната програма за връстниците им в Румъния, Италия, Франция и т.н. В България малките играят на кон с гривни, предимно махова част. В Щатите малките играят на кон без гривни и се набляга на изпълнение на кръгове.
Иначе в момента в София върви ДП по спортна гимнастика. Не знам какъв е графикът при момичетата. При момчетата днес са били до 10г, утре и в петък са момчета старша до 12 години. В събота и неделя са юноши, младежи и мъже.

за деца , момичета се интересувам.търсих тук вБФС и никакво инфо не намерих, конкрено за България, деца,

# 298
За малките, и момичета и момчета, съм виждала преди години в сайта на федерацията публикуван правилника за оценяване за съответната година. Ама това е било сигурно преди десет години. Той се преразглежда всяка година и съответно се приемат някакви промени в задължителните програми. В сайта на федерацията не съм влизала много отдавна. Навремето си стоеше дълго време, разбирай в продължение на години, със секции със съобщение under construction 🧐 Никаква полезна и актуална информация нямаше. От няколко години поне някой се е захванал да поддържа страницата във Фейсбук и да се поместват там графици, протоколи и снимки от състезания.
Конкретно сега за правилника. Всеки клуб получава актуалния на пощата си. Не помня обаче кога се приемаше той. Най-вероятно последните месеци от календарната година. Може да се обърнете към треньорите в клуба и да поискате да го видите. Там е описана подробно задължителната програма за малките възрасти, които не се оценяват по FIG. Упражненията, кое как се оценява, как се санкционират грешките. Интересно е.

Бре! Да не повярва човек! Отворих сайта на федерацията и той работи! И има актуална информация!
Добре. Това, което те интересува е в документи. След това отварял Дейност и там ги има програмите

Това, което ти е необходимо са задължителните програми.

Последна редакция: чт, 20 юни 2024, 12:23 от ston

# 299
  • София
За малките, и момичета и момчета, съм виждала преди години в сайта на федерацията публикуван правилника за оценяване за съответната година. Ама това е било сигурно преди десет години. Той се преразглежда всяка година и съответно се приемат някакви промени в задължителните програми. В сайта на федерацията не съм влизала много отдавна. Навремето си стоеше дълго време, разбирай в продължение на години, със секции със съобщение under construction 🧐 Никаква полезна и актуална информация нямаше. От няколко години поне някой се е захванал да поддържа страницата във Фейсбук и да се поместват там графици, протоколи и снимки от състезания.
Конкретно сега за правилника. Всеки клуб получава актуалния на пощата си. Не помня обаче кога се приемаше той. Най-вероятно последните месеци от календарната година. Може да се обърнете към треньорите в клуба и да поискате да го видите. Там е описана подробно задължителната програма за малките възрасти, които не се оценяват по FIG. Упражненията, кое как се оценява, как се санкционират грешките. Интересно е.

Бре! Да не повярва човек! Отворих сайта на федерацията и той работи! И има актуална информация!
Добре. Това, което те интересува е в документи. След това отварял Дейност и там ги има програмите

Това, което ти е необходимо са задължителните програми.

Ехеее,ета тава търсих! Но този сайт не се отваряше до скоро,следях само страницата във фб.
Иначе дъщеря ми е картотекирана от тази години в отбор по ск в категория деца.
Истината е,че треньорката е нова,млада и не всеки пък водим пълноценна комуникация.
Децата се справят страхотно,печелим купи и месали и чисто за себе си исках да бъда малко по-информирана,защото наистина я записахме да изразходва енергия,а то взе че стана доста сериозно.

Общи условия

Активация на акаунт