Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 33

• 26 322
  • 743
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Юляйя- българче, момиченце.

Юляйя, това не знам как се чете даже.
Скрит текст:

# 421
Името Паруш идва от Парашкев, гръцко име, което означава "подготовка за празник" и денят "петък". Затова то може да се преведе и като Петко.

Поради тази причина и в църковните календарчета пишат: св. Параскева-Петка.

Последна редакция: пн, 23 авг 2021, 21:47 от Radilena

# 422
Ако ми позволите малко лирично отклонение, но понеже стана дума, някой може ли да ми обясни защо Лъчезар и Лъчезара празнуват на Св. Параскева, какво общо имат с това име и тази светица? Благодаря.

# 423
  • София
Може би по същата логика, по която Виктор(ия) празнува на св.Мина. Лъчезар не е ли на Лазаровден? Въпреки че нямат май много общо.
Включвам се с Марьо и Веронея.

# 424
Може би по същата логика, по която Виктор(ия) празнува на св.Мина. Лъчезар не е ли на Лазаровден? Въпреки че нямат май много общо.
Включвам се с Марьо и Веронея.
Мисля, че някои празнуват и на Лазаровден, но си има и друг имен ден на 28.10 - Св. Параскева. Мама Ру сигурно ще се включи да каже. Simple Smile

# 425
Публикувам цитат от книгата на Асен Марчевски "Италиански потайности". Той е бил около 20 години преводач в посолството ни в Рим през 80те години на миналия век. Превел е и всички документи по делото на Сергей Антонов.

"През следващите няколко дни ще науча и имената на колегите ми. Ето някои от служителите от техническия персонал/на българското посолство в Рим, бел. моя/: Радунчо, Тръндафил, Въцо, Бондьо, Виделин, леля Благинка (чистачка), Звездена, Лишка, Наца, Дайна, Пондьо, Тихослав..."

# 426
служебният социален министър Гълъб Донев

# 427
С удоволствие отговарям на Алиса. Гръцкото име Феврония означава "лъчезарна". Светицата се почита на 25 юни и на 28 октомври, когато се почита и св. Параскева, затова и Лъчезара може да празнува тогава. Вижте тук: https://imya.com/name/15004. В този сайт именните дни са дадени по стар стил.

А в българските православни календарчета за тази година името Феврония е отбелязано само на първата дата на светицата - 25 юни.

Светите Петър и Феврония Муромски се смятат за покровители на православното семейство в Русия. Това е друга св. Феврония, различна от първата, но се честват на една и съща дата.

А Виктория празнува на св. Мина, защото на 11 ноември се почитат св. Мина, Виктор, Викентий и Стефанида. Но вестниците пишат само  св. Мина обикновено, затова остава неясно защо и Викторовците празнуват на този ден.

Интересувам се от православно богословие вече 25 години, имам опит и в преводите на такива текстове, затова съм що-годе наясно с православния календар.

Последна редакция: пн, 23 авг 2021, 23:47 от Radilena

# 428
Радилена, много ти благодаря! Flowers Hibiscus 25 юни ми харесва дори повече като дата от 28 октомври, но нямах идея, че и тогава може да празнуваме. Blush

# 429
Да, по-добре е да празнувате на 25 юни. Тогава е по-известният празник на светицата. Ето го и житието й на български: http://www.pravoslavieto.com/life/06.25_sv_Fevronia.htm.

Последна редакция: пн, 23 авг 2021, 22:45 от Radilena

# 430
Прочетох го, много интересно. И 8 юли виждам, че е вариант. Иначе ми прави впечатление, че на повечето места Феврония се превежда като Радост, но може би "радостна" и "лъчезарна" се приемат като взаимно заменяеми.

# 431
8 юли е по стар стил. В Русия го честват тогава. Старият стил е 13 дни напред. При нас е на 25 юни. Както Атанасовден по нов стил е на 18 януари, а по стар стил - на 31 януари.

Последна редакция: пн, 23 авг 2021, 23:50 от Radilena

# 432
  • София
Подсетих се за Беналгина. Направо онемях, когато го разбрах. Брат ѝ (близнаци са), е Теодор. То просто звучи нелепо.  
Ще ми разправят после, че имената на братя и сестри не трябвало да си отиват. 🤦🏻♀

# 433
От мен Мариуш и Рурита Иванови. Simple Smile
П.С. Беналгина сериозно ли е? Grinning На каква възраст е дамата? Брат й трябваше да е Парацетамол или Нурофен. Joy

# 434
  • София
Би трябвало да е 5-6 клас. И на мен ми хрумна същото за Нурофен…

Рурита е трепач 😁

Общи условия

Активация на акаунт