Частни училища - информативно-дискусионна тема 47

• 42 639
  • 750
  •   1
Отговори
# 390
  • София, България
Колко повече ще го вдигате нивото Simple Smile

Хайде сега няма нужда да се заяждаме рано сутрин.
Имах предвид, че ще се запишат умни деца, които би ги спрял финансовия момент.

# 391
Ни най-малко не съм се заяждала.

# 392
  • в страната на чудесата
Крайно време е да има финансиране към ЧУ, и без друго са длъжни да следват МОн стандартите. Надявам се опитът да е положителен.

# 393
  • София
За по-неплатежоспособните клиенти ще бъде рисково, ако стипендиите се отпускат година за година. Приемат детето в ПУК с пълна стипендия и после в 1 клас какво? Ако не мине някакъв изпит, минава на пълна такса ли?

Лейка, +1

Мона Лиза, иначе глупави деца ли приемат? Rolling Eyes

# 394
  • София, България
За по-неплатежоспособните клиенти ще бъде рисково, ако стипендиите се отпускат година за година. Приемат детето в ПУК с пълна стипендия и после в 1 клас какво? Ако не мине някакъв изпит, минава на пълна такса ли?

Лейка, +1

Мона Лиза, иначе глупави деца ли приемат? Rolling Eyes

Да, рисково е от тази гледна точка.

И за въпроса към мен - при положение, че вече се приемат толкова много деца, а доста от платежоспособните могат да предпочетат СС, определено би било логично да им намалеят критериите за прием, ако искат да си запълнят местата.
Аз, например, предпочитам СС, при равни други условия, ако приемат дъщеря ми и на двете места, не бих избрала Питагор, но ако има някаква отстъпка в таксата, ще се замисля, защото таксата ще ни е на ръба да сме както се обсъжда тук - да мажем филии с лютеница.
И нека да го напиша, защото явно всяка дума трябва да се тълкува, изобщо не разчитам, че моето дете ще вземе стипендия, просто се зарадвах, че има такава възможност. Мечтите са безплатни, както се казва.

# 395
  • София
Мона Лиза, разбирам основанията ти. Но нека не се лъжем - в СС и в Питагор не търсят гении. Всяка година сред кандидатите изобилства от деца, които ще покрият критериите и на двете училища (въпреки че Питагор увеличиха капацитета с поне 2 паралелки). А иначе колкото са способни децата на по-платежоспособните, толкова са и на не толкова платежоспособните. И в крайна сметка е изпит - приемът донякъде зависи от това дали детето е подготвено (пак няма връзка с финансовите възможности).

Любопитно ми е с колко и дали ще намалят таксата на заварените клиенти, след като им се полага държавна субсидия Simple Smile

# 396
Мда. Има още един риск- училището да се откаже на третата година от тази схема....
По груби сметки при сегашните такси и субсидия 2000лв годишно /дете, приходите на училището ще  са по--ниски. Като процент не много 3-4%, но ако се приложи за цялото училище брутната сума не е никак малка.
В тази връзка, виждам  риск и за платежоспособните клиенти- да им се вдигне таксата...Не знам какво целят с това  Питагор/ПЧМГ- икономическа логика не виждам....
Коригирам се -на ПЧМГ годишната такса е по-ниска и там  ще излязат на плюс...

Последна редакция: вт, 05 окт 2021, 09:01 от mylen4e

# 397

Ако има субсидия е чудесно. Аз не държа да ми намаляват таксата, и без това не е непосилна, под средните за ЧУ. Но се радвам ако все пак има полагаемото финансиране.

Тя вашата е под средната за ЧУ просто защото не сте на целодневен режим до 16,30 ч. (минимум), както е при останалите с по-високи такси. А не защото принципно е по-евтино. Докато държавната субсидия е на брой ученик и не се влияе от това. Ако сравниш таксите в Питагор, което е на различен режим, ще видиш, че даже е и по-скъпо.

Сега по-обстойно разгледах сайта на Питагор. Пишат, че и те ще ползват субсидия, но във финансовите условия, няма тези подробности и правилата както е в сайта на ПЧМГ.

Честно казано, никак няма да ми е зле вместо 6 К, да плащам 5К.

Някой успя ли да получи наистина адекватна информация каква точно ще е разликата между двете училища в периода 5-7 клас? Наистина ми е много интересно това дублиране.

Аааааа сега се зачетох в критериите за безплатност. До сега публична тайна е било, че деца на учители са приемани безплатно по усмотрение на директора. Сега ще могат да се възползват от държавното финансиране. Което си мислех, че е в противоречие на закона, но като се зачетох осъзнах колко е отворена вратата за липса на критерии:

"Чл. 10. (1) За осъществяване на задължителното предучилищно и
училищно образование на децата и учениците, както и за училищното
образование на учениците по чл. 9, ал. 2, частните детски градини и
частните училища може да получават държавна субсидия при условията
и по реда на този закон.
 (2) Включването на частните детски градини и частните училища в
системата на държавно финансиране се извършва по тяхно заявление,
направено по ред, определен с държавния образователен стандарт за
финансирането на институциите.
 (3) Когато частните детски градини и частните училища получават
държавна субсидия, те могат да извършват дейности срещу заплащане
само извън финансираните от държавата
.
 (4) Частните детски градини и частните училища, които са включени
в системата на държавно финансиране, осигуряват възможност 20 на сто
от приеманите в тях деца и ученици, в това число деца и ученици с
изявени дарби и/или със специални образователни потребности, да се
обучават без заплащане на дейностите по ал. 3."

Но още по интересно става как ще са структурирани договорите на ПЧМГ, заради ето този текст(наредба 109; в друга редакция го има и в закона):

"Чл. 109. (1) Включените в системата на държавно финансиране частни детски градини и училища не могат да събират средства от родителите за дейностите по възпитание и обучение на децата и учениците, финансирани със средства от държавния бюджет.
(2) Институциите по ал. 1 осигуряват възможност не по-малко от 20 на сто от приеманите в тях деца и ученици, в това число деца и ученици с изявени дарби и/или със специални образователни потребности, да се обучават безплатно."

Последна редакция: вт, 05 окт 2021, 09:21 от Fancy

# 398
  • София
Още като излезе навремето промяната за финансирането, смятахме, че няма никакъв икономически смисъл училищата да се възползват. Не се връзва по никакъв начин сметката. Та в този смисъл, на мен също ми е интересен този експеримент на Питагор. И не очаквам намаление на таксите изобщо, то цялото финансиране така е структурирано, че едва ще покрие стипендиите.

# 399
Навремето май Мецан беше изчислявал, че субсидията си струва  при определена бройка деца, за да не вдигат таксите на останалите ученици.

# 400
Още като излезе навремето промяната за финансирането, смятахме, че няма никакъв икономически смисъл училищата да се възползват. Не се връзва по никакъв начин сметката. Та в този смисъл, на мен също ми е интересен този експеримент на Питагор. И не очаквам намаление на таксите изобщо, то цялото финансиране така е структурирано, че едва ще покрие стипендиите.

Е той закона беше смятан точно по този начин. Да не е привлекателен за утвърдените ЧУ и да не "точат' държавния бюджет по това перо. Те парите за нашите деца всяка година си се заделят, но къде потъват никога не стана ясно. Макар когато се обсъждаше закона да е задаван директно този въпрос.

Според мен също няма никаква финансова логика. Освен рекламния ефект. Но той би имал смисъл само, ако стипендията е за целия курс на обучение.

# 401
  • София
Досега стипендиите от Предизвикателствата бяха за целия период 5-7 клас и 8-12. Предполагам, че и сега ще е така - децата, които ги получат в 1 и 5 клас ще продължат да ги получават, а не една година със, една без. Останалите, защото като че ли ще има и за останалите на някакъв принцип, ще са подобно на тези за успех при гимназистите и вероятно сумата ще е по-малка.

# 402
Ето го как е написано:
"Заявление за освобождаване от такса обучение се подава в началото на всяка образователна степен."

# 403
  • София, България
И аз така разбрах от прочетеното, че ще е година за година. Писах им имейл, ако случайно ми отговорят, ще предам информацията.
В крайна сметка подобен тип стипендия пак е по-добре от нищо, ама това си го смятам аз от собствената камбанария, наистина не съм наясно в дългосрочен план това как би се отразило.
Имаше по-горе питане каква е разликата между Питагор и ПЧМГ. Имам приятелка, чието дете се готвеше за изпита след 5ти клас, бяха й обяснили ( или тя е подразбрала на срещата, не се наемам да твърдя, че й е казано директно), че по-добрите деца отиват в ПЧМГ, останалото остава в Питагор. Аз и тук бях чела някакви подобни предположения, та общо взето, тези мнения се оказаха верни.

# 404
Като гледам какво се случва на школата в Питагор, ми е странно да са твърдели подобно нещо Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт