Частни училища - информативно-дискусионна тема 47

• 42 650
  • 750
  •   1
Отговори
# 420

Аз лично очаквах далеч повече смисъл и разлика в концепция. Реалността е далеч по -проста. Печалба.
Слушала съм Влъчкова по темата два пъти. В момента тези действия са диаметрално противоположни. Не, че е лошо отпадналите деца да си имат сигурно място за продължение. А дали то ще е със същото качество като ПЧМГ предстои да видим.
E.....не...те ЧУ ги правят за благотворителност Simple Smile

Разбира се, че ще е със същото качество като учителите от ПЧНГ преподават в Питагор и обратно Simple Smile

Въпроса е в Питагор колко са мотивирани деца и родители.
Защото ако на мен ми предложат прогиманзия и гимназия с качеството на Питагор много ще се замисля дали детето да не остане Simple Smile (След определен опит считам, че това не е правилният вариант).

# 421
  • София
Аз лично очаквах далеч повече смисъл и разлика в концепция. Реалността е далеч по -проста. Печалба.
Слушала съм Влъчкова по темата два пъти. В момента тези действия са диаметрално противоположни. Не, че е лошо отпадналите деца да си имат сигурно място за продължение. А дали то ще е със същото качество като ПЧМГ предстои да видим.

Иска ми се да вярвам, че освен печалба зад решението стои и някаква отговорност пред семействата. Ако десетина семействата са изправени пред необходимостта да търсят ново училище с всички последствия - адаптация на детето, друга семейна логистика според местоположение на новото училище, по-високи такси, изравняване или регрес в нивото по някои предмети и т.н. - това хич не е добре.

Последна редакция: вт, 05 окт 2021, 17:25 от Prizma

# 422
И в Питагор ще има изпит след 4 клас. Поне това ни казаха в началото на тази учебна година.

# 423
  • София
Скрит текст:

Ако преди години Питагор нямаше изпит след 4 клас, щях да бъда силно затруднена дали да не предпочета тях пред СС. Те са ми по-близо. Може би единствено по-ниското ниво на езика би ме разколебало. Но тогава изпита + ниското ниво на английски доведоха да не искам изобщо Питагор.
Както се казваше в 'Зоотрополис' - 'Как ми се искаше да помня като Слона, ееееехх'  :0

Идеята е съвсем простичка - на 5 години е трудно да се каже на кой какво му върви. И в 4 клас винаги има деца, които разбират по по-трудния начин, че математиката не е за тях. Съответно няма нужда да продължат да се мъчат с по-сложни задачи, както е в ПЧМГ ( защото само част от часовете са за общообразователната мон-ска програма), или да търсят ново училище (което е доста стресиращо начинание), а ще си продължат само с минимума и подготовка за матурите по бел и мат, както и с повече английски. Всъщност Питагор би следвало да започне да тича на пистата на СС, добре общообразователно основно училище. А ПЧМГ да остане за децата с интерес към математиката и точните науки (особено второто винаги се забравя, когато стане дума за училището, а определено им е много силна страна).

пп Разбира се, че основно, редактирах се. Мерси, Аш!

Последна редакция: вт, 05 окт 2021, 17:56 от EliG

# 424
  • София
Идеята е съвсем простичка - на 5 години е трудно да се каже на кой какво му върви. И в 4 клас винаги има деца, които разбират по по-трудния начин, че математиката не е за тях. Съответно няма нужда да продължат да се мъчат с по-сложни задачи, както е в ПЧМГ ( защото само част от часовете са за общообразователната мон-ска програма), или да търсят ново училище (което е доста стресиращо начинание), а ще си продължат само с минимума и подготовка за матурите по бел и мат, както и с повече английски. Всъщност Питагор би следвало да започне да тича на пистата на СС, добре общообразователно начално училище. А ПЧМГ да остане за децата с интерес към математиката и точните науки (особено второто винаги се забравя, когато стане дума за училището, а определено им е много силна страна).
СС е основно училище, а не начално.

Описаният модел е доста смел. При запазен интерес към ПЧМГ в 5 клас Питагор ще трябва да събират външни деца, за да запълнят бройките на напусналите от Питагор към ПЧМГ. Не че няма да има интерес на външни към Питагор, но все пак. Другият риск е, ако след 4 клас повечето деца предпочетат да останат в Питагор и много малко деца прояввят интерес към ПЧМГ за от 5 клас - ще има ли достатъчно ученици в ПЧМГ?  Но щом са решили, сигурно са уверени, че ще си набавят клиентите и при двата варианта.

# 425
  • София
О, сигурна съм, че винаги ще има достатъчно кандидати за ПЧМГ!

# 426
Както и за Питагор вероятно. Децата в София се увеличават непрекъснато и не му се вижда края.

# 427
  • София
И за Питагор, да, моето беше в отговор на Аш дали ще има достатъчно кандидати за ПЧМГ.
Тук виждаме, че добрите училища не страдат от липса на кандидати.

# 428
При липса на разлики между двете училища не разбирам за какъв минимум и максимум се говори. Нито по математика, нито по английски. А в чия писта ще бяга има време да се види. За сега концепцията е неизвестна или различна от тази на ПЧМГ.
Освен това да се говори за отговорност в този смисъл е малко смехотворно след като Питагор е вече на 10 години, а ПЧМГ 17 г. Сега ли се сетиха за тази отговорност към децата, които нямат избор, ако не успеят на изпита? Пак казвам. Слушала съм Влъчкова по темата. Изобщо нямаше никакви скрупули по отношение на тези деца. Но тогава беше време да се състезава със СМГ и да се копира техния модел. Сега е време за друго.

Между другото. Имам впечатления от няколко деца приети тази година в 1 клас. Преди време, поради дефекти на дисциплината, тези деца нямаше да намерят изобщо място в училището.

Аш, аз не мисля, че ще имат проблем да запълнят бройките. Поправете ме ако греша, но в дублиращите се класове ще имат общо по 6 паралелки. СС от години е с 4 броя и постоянно увеличава децата в класовете. Ако имаха физическата възможност и достатъчно добри учители, без проблем биха събрали и 8 паралелки на випуск.

Основният проблем са качествните учители. Липса или наличие.

Последна редакция: вт, 05 окт 2021, 17:55 от Fancy

# 429
  • София
ПЧМГ до преди няколко години не събираха ли по една паралелка след 7 клас? Сега са две, доколкото зная.

Дано им се получи. Няма лошо да има повече качествени училища.

# 430
ПЧМГ до преди няколко години не събираха ли по една паралелка след 7 клас? Сега са две, доколкото зная.

Е то крайната цел не е след 7 клас. Там е свирено. Твърде голяма е конкуренцията след 7 клас, че и разнообразна. Та повече от 2 паралелки едва ли....

Целта е точно образователното ниво до 7 клас. Заради изпита изпускаха много клиентела още в ПУК. После и обучени от тях деца, но неуспели на изпита. Защо да не спечелят и двете категории?!?!?!?!

# 431
  • София

Е то крайната цел не е след 7 клас. Там е свирено. Твърде голяма е конкуренцията след 7 клас, че и разнообразна. Та повече от 2 паралелки едва ли....

Целта е точно образователното ниво до 7 клас. Заради изпита изпускаха много клиентела още в ПУК. После и обучени от тях деца, но неуспели на изпита. Защо да не спечелят и двете категории?!?!?!?!
Е да - те именно това целят. Както ти написа - повече печалба, като хванат и двата сегмента - на математиците и на по-балансираните. Ще успеят, ако има желаещи.

# 432
Колкото повече добри училища, толкова по-добре. Но аз лично очаквах друго нещо и съм разочарована.

# 433
  • София
Ами нека да печелят и от двете де, какво толкова.

# 434
  • София
Колкото повече добри училища, толкова по-добре. Но аз лично очаквах друго нещо и съм разочарована.
Какво очакваше?

Общи условия

Активация на акаунт