Частни училища - информативно-дискусионна тема 47

• 42 639
  • 750
  •   1
Отговори
# 435
  • София, България
Току що ми излезе във фб съобщение от СС за възможност за ранно кандидатстване на 6ти ноември за ПУК и 1ви клас.
Не съм чела още подробности.

# 436
Нищо не се е променило. Кандидатства се от сега до януари, а изпитите ще са си пак през януари.

# 437
  • София
Скрит текст:

Ако преди години Питагор нямаше изпит след 4 клас, щях да бъда силно затруднена дали да не предпочета тях пред СС. Те са ми по-близо. Може би единствено по-ниското ниво на езика би ме разколебало. Но тогава изпита + ниското ниво на английски доведоха да не искам изобщо Питагор.
Както се казваше в 'Зоотрополис' - 'Как ми се искаше да помня като Слона, ееееехх'  :0

Идеята е съвсем простичка - на 5 години е трудно да се каже на кой какво му върви. И в 4 клас винаги има деца, които разбират по по-трудния начин, че математиката не е за тях. Съответно няма нужда да продължат да се мъчат с по-сложни задачи, както е в ПЧМГ ( защото само част от часовете са за общообразователната мон-ска програма), или да търсят ново училище (което е доста стресиращо начинание), а ще си продължат само с минимума и подготовка за матурите по бел и мат, както и с повече английски. Всъщност Питагор би следвало да започне да тича на пистата на СС, добре общообразователно основно училище. А ПЧМГ да остане за децата с интерес към математиката и точните науки (особено второто винаги се забравя, когато стане дума за училището, а определено им е много силна страна).

пп Разбира се, че основно, редактирах се. Мерси, Аш!

Мисля, че дори доста добре може да се каже на едно дете какво ще му върви и в частност дали ще му върви математиката и българският. Само като го видиш как прави задачите и как разсъждава, вече е доста добра представа.
Ако аз бях родител и накрая на четвърти клас ми сервират, че детето не е взело изпита, ще бъда много ядосана и ще питам къде нещо не е наред с обучението - приели са го, четири години е учило детето, а накрая не минава изпита. Как става тази работа? Значи или детето не е било в час с материала четири години, или са ми казвали, че всичко е наред, а то не е било наред.  Дали са ми спестили нещо?

# 438
  • София, България
Нищо не се е променило. Кандидатства се от сега до януари, а изпитите ще са си пак през януари.

"ЧОУ „Света София“ стартира кампанията си за прием на ученици в ПУК и 1. клас за 2022-2023.
Както всяка година, и през 2022 изпитните срещи за прием в ПУК и първи клас ще бъдат организирани в средата на месец януари.
Повече информация и заявленията за кандидатстване можете да немерите тук - https://www.svetasofia.com/kandidatstvane/
Ние смятаме, че за кандидатстване в нашето училище  не е нужна специална подготовка, а натрупани социални умения, определена зрялост в развитието и сигурност в знанията от трета възрастова група.
Изпитните ситуации са съобразени с интелектуалното и емоционалното развитие на 5-6-годишните деца. На тази възраст всеки месец е от значение. Даваме си сметка обаче, че има деца, които са с изпреварващо развитие и надскачат стандартната за възрастта си зрялост. Ако Вие мислите, че Вашето дете има знания и умения, които го отличават от връстниците му, и е готово за приемна процедура на един по-ранен етап, можете да се възползвате от ранния прием, който ще бъде организиран на 06.11.2021 г.
Пожелаваме успех на всички!"

# 439
А, не съм го дочела... А казвам постоянно на детето да чете всичко внимателно до край, а не да си "измисля" какво се пита в задачата...
Ще има пак размисли   "Питагор или СС ". Май винопроизводителите са лобирали за ранната дата в СС Grinning

# 440
Ранната дата е само за ПУК, не за първи клас.
Питагор обяви само 15 места за първи клас, а миналата година бяха 60.

В СС решава ли се състезателна математика както в Питагор?

# 441
  • в страната на чудесата
Пчмг ще си се развива като математическа гимназия с природен профил, с прием от 5 клас като всички останали. Питагор ще си върви както досега но до 7 клас.
В нито едно училище децата не са с равни възможности и знания. Даже в СС не са. Така че не виждам защо след като се сдобиха с друга сграда да не си развиват Питагор като основно.
Колкото повече субсидия, толкова повече възможности за привличане на добри учители. Аз нямам претенция за намаляване на таксите, предпочитам парите да отиват в учителски заплати и оборудване.

# 442
Ранната процедура според мен е заради Ковид и предстоящото затваряне.

Лейка, и каква е разликата между математическа гимназия в периода 5-7 клас и училището както е до сега? Ей това ми е любопитно да разбера в детайли.
А се сдобиха с нова сграда, защото до сега се ограничаваха до два класа на випуск до 4 клас. А има пазарна ниша.

# 443
  • София
В СС решава ли се състезателна математика както в Питагор?
Решава се състезателна математика, но не мога да кажа дали като в Питагор.

Последна редакция: вт, 05 окт 2021, 21:02 от Аш

# 444
  • в страната на чудесата
Училището Е математическа гимназия и досега. Какво да се промени в ПЧМГ заради това, че Питагор от начално е станало основно?
Разликите с Питагор? Школите Фенси. Работата с отборите е извън програмата, вероятно ще имат разлика в часовете ич/ФЧ, мога да попитам ако е важно. Вероятно има и други разлики. Не съм сигурна, че хорариумът е важен макар и сравним. Имам предвид съдържанието, а не броя на часовете. Моето дете има 10 часа седмично без школата, като само 4 са задължителната. Не зная разпределението в Питагор.
А при вас как са разпределени часовете по математика? Задължителни/избираеми и факултативни? Какво се решава в тях? В нашия випуск състезателната е в школата, отделно.
Сигурно и с други предмети ще има разлики.
А това защо е важно?
Увеличаването на децата и наличието на повече класове е добра новина нали?

# 445
При нас са 9 бел, 9 мат, 10 английски. За всички. Плюс два часа занимателна/състезателна математика за желаещите. В деветте часа се решават и състезателни/В група задачи. "В" група повече, състезателни по-малко, колкото да смелят видовете задачи. Принципно след 4 клас малко деца продължават да ходят на състезания. Интересите стават по-разнообразни.

Дали е добра новина ще проличи след време, когато се види дали са успели да запазят качеството. Към момента няма принципни разлики между двете в периода 5-7 клас. Съдейки поне по наличната информация.

А защо да не е важно? Не знам как родители си записват децата без да са наясно за какво иде реч. Аз задавам въпроси по темата от месеци и не се появи никой, който дори с малко да е наясно какви са приликите и разликите. Освен различните сгради разбира се. И името.

Ще е интересно да се види и какви са контролните функции на държавата във връзка със субсидията. Не случайно много малко и все училища с малко желаещи я ползваха до сега. Ще видим каква ще е административната тежест.

Последна редакция: вт, 05 окт 2021, 21:00 от Fancy

# 446
  • в страната на чудесата
А как са разпределени? Или учителят решава? При нас ФЧ е три групи, от трите класа, с различни учители, доколкото знам с различна трудност, динамични според контролните. Ели е по-наясно % състезатели в прогимназията, но не са 2-3 деца.
Както и да е.
Който е решил да избере математическа гимназия има избор, а отскоро и НПМГ. Който е избрал общообразователно училище също. Питагор и СС нямат голяма конкуренция, сега ще е по-добре за всички. Това впрочем няма нищо общо с изначалната тема за стипендиите.

Допълвам се, не видях че си дописала. Разликата между Питагор и Пчмг е в математиката и природните науки. Може да имат и 15 часа математика някъде, но ако тя е задължителната подготовка това няма никакво значение. Който избира МГ го прави заради М. Каква е разликата между СС и Питагор тогава. Никаква. Не разбирам поинта.
Природният и математическият профил на Пчмг е ясен, това е основна и сериозна разлика със СС. Например.
Но добре, щом смяташ, че е лошо печалбарство, файн. Предстои който го вълнува да види.
Видът и обемът на субсидията може да е различен от коментираната. Оказва се, че МОн плаща доста суми на редица ДУ извън 1000-те евра на ученик. По разнообразни проекти. Та случаят може да е такъв Wink Което няма отношение към таксите и съответния административен контрол по заплащането на образователната услуга, а към обичайното одитиране на проектите. Ще видим да.

Последна редакция: вт, 05 окт 2021, 21:17 от Leika_moja

# 447
А как са разпределени? Или учителят решава? При нас ФЧ е три групи, от трите класа, с различни учители, доколкото знам с различна трудност, динамични според контролните. Ели е по-наясно % състезатели в прогимназията, но не са 2-3 деца.
Както и да е.
Който е решил да избере математическа гимназия има избор, а отскоро и НПМГ. Който е избрал общообразователно училище също. Питагор и СС нямат голяма конкуренция, сега ще е по-добре за всички. Това впрочем няма нищо общо с изначалната тема за стипендиите.

Допълвам се, не видях че си дописала. Разликата между Питагор и Пчмг е в математиката и природните науки. Може да имат и 15 часа математика някъде, но ако тя е задължителната подготовка това няма никакво значение. Който избира МГ го прави заради М. Каква е разликата между СС и Питагор тогава. Никаква. Не разбирам поинта.
Природният и математическият профил на Пчмг е ясен, това е основна и сериозна разлика със СС. Например.
Но добре, щом смяташ, че е лошо печалбарство, файн. Предстои който го вълнува да види.
Видът и обемът на субсидията може да е различна от коментираната. Оказва се, че МОн плаща доста суми на редица ДУ извън 1000-те евра на ученик. По разнообразни проекти. Та случаят може да е такъв Wink

Е как ще е проект? Какви ги говориш? Ясно са се позовали в правилата си за стипендии на членове от закона и наредбата, касаещи точно държавната субсидия. Wink
Не е хубаво да ми вменяваш мисли, които не съм изразявала. Само казах, че очаквах нещо повече и различно от простичкото овладяване на пазарната ниша.

Часовете са разпределени еднакво за целия випуск. Вървят еднакво, контролните им всяка седмица са еднакви. Има често обща статистика от такива контролни за випуска в ел. дневник. Обичайно на тези контролни последната задача е тип състезателна. Стандартно около 20-30% от випуска има пълна шестица. Т.е. справят се и състезателно, но не ги влече изобщо. Ама никой не ги бута да се явяват.

# 448
  • в страната на чудесата
Ами не баш, щото не касаят другите випуски. За разлика от наредбата Simple Smile Има проектно финансиране в другите. Ще проверя тия дни и ще ти пиша, че ми стана интересно.

Извинявай, ако си се почувствала вменена, неволно е било. Той разговорът е нефелен като цяло.
Не виждам какво би могло да предложи едно нормално стабилно училище повече от това, което предлагат Питагор/Пчмг/СС

# 449
  • София
Ох, Лейка като каза, че разликата между Питагор и Пчмг е в математиката и природните науки, се сетих да не би Иззи да са с претенция да станат като ПЧМГ някой ден. Нали и те са сайънс? Simple Smile

Аз като родител вече на 4-класник, не мога да си представя да знам в 5 клас, че детето има интерес към математиката и природните науки. Просто не съм го виждала това на живо. Ако някой сподели опит от първа ръка, ще ми бъде много интересно да прочета.

Общи условия

Активация на акаунт