Работа, CV-та, HR-и, съвети - 75

• 41 270
  • 874
  •   1
Отговори
# 780
Нищо лично, много благодаря!
Прочетох и аз всичко и да, може би е най добре да се спази този 7дневен срок, но ми се искаше и по бързо да се случат нещата.
Утре ще подавам заявление за прекратяване по взаимно съгласие, а ако нямам отговор в този 7дневен период, следва другото .
Тоест съвета ти е да не бързам да вписвам, че ще платя за неотработване на предизвестие то, ако не се съгласи работодателя на освобождаване по взаимно съгласие.

# 781
Да, съветвам те да напишеш, че искаш прекратяване по взаимно съгласие. Ако молбата ти не бъде удовлетворена, настоящото да се счита за предизвестие. И едва ако ти отговорят, че не са съгласни по взаимно съгласие, тогава да уведомиш (пак писмено), че ще заплатиш предизвестието.
Просто не знам какъв е работодателя ти. Може по принцип да е съгласен да те пусне, но като кажеш, че искаш да платиш предизвестието, да предпочете да вземе едни пари. Ако е стабилен работодател, няма да го направи. Ти можеш по-добре да прецениш ситуацията.

# 782
  • София
Ти искаш ли да отработваш, ако не се съгласи по взаимно, или да си изплатиш искаш? Ако е първото, се пише само " да се счита за предизвестие и т.н.

Нищо лично, мерси. Simple Smile

# 783
Нищо лично, още веднъж много благодаря за съвета. Много се колебаех как е най добре да постъпя.
Не мисля че би взел едни пари ей така, не е опрял до тях., но пък и на мен не са ми излишни, че да му ги подарявам.

А мога пак да напиша конкретна дата от която искам да ме освободят по взаимно съгласие, или не? Защото моята дата е по-рано от законовия срок от 7дни,в които е нужно да ми отговори.

The Catcher, не искам да отработнам, необходимо ми е максимално бързо освобождаване.

# 784
  • София
Да, но все пак не го пиши - искам по взаимно или да си платя. Защото почти всеки работодател ще предпочете да си платиш, ако не ти е брат или не сте работили 20г. заедно. Не знам, аз също не бих го писала на първо време. За жалост при мен са 2 месеца и брутното би ми дошло солено.

# 785
Да си кажа и аз за обучението. В сегашната ми фирма много от нещата са започнали от мен и развити от мен. Излизането ми от нея би било полуфатално за компанията. Не съм control freak, в никакъв случай, но пък към личните ми неща - компютър, бюро, файлове, съдържание, съм много ревнива и не бих ги споделила с никого. Особено неща, които аз съм създавала от нулата, преживяла съм хиляди стресове, изработила съм милион часове допълнително доброволно....няма никакъв шанс да предам на някой, то да не е предаванка...всеки следващ би имал или никакъв, или малък успех, просто защото знам какви хора биха били  наети.
Миналата година се бях бъгнала нещо и реших да напускам. До последния момент не беше ясно какво ще става, те се правят на горди, аз също, после ми домъчня за работата ми и се уплаших заради кризата, хвана ме коледната депресия и се отказах да напускам. Наскоро разбрах, че ако съм била напуснала тогава, са щели да приключат целия офис.

# 786
  • София
Особено неща, които аз съм създавала от нулата, преживяла съм хиляди стресове, изработила съм милион часове допълнително доброволно...
Да, за такава ситуация става дума. При мен няма да загинат, не съм незаменима, но пък съм направила доста за екипа.

# 787
Особено неща, които аз съм създавала от нулата, преживяла съм хиляди стресове, изработила съм милион часове допълнително доброволно...
Да, за такава ситуация става дума. При мен няма да загинат, не съм незаменима, но пък съм направила доста за екипа.
Тогава ти си знаеш - мяташ им основното и нищо повече, недей да имаш никакви угризения.   В този живот човек отвреме навреме трябва да си знае интереса.

# 788
От сегашната ми работа ми предлагат  +100 лв за до ме задържат. Започва психотормоз от обикновени колежки да остана. Не знаят че съм си намерила нова - очаквам мръсни номера от ръководството. Настоящата ми шефка също ме работи тънко - идва локдаун, как ще се оправям с кредита. А тя също е от основните причини да напусна. Никой от големите шефове не ме привика.
Увеличението е за всички, не лично.

Новата работа е - 100 лв на сегашното ми заплащане но е по - гадна от условия и несигурна. Но е път към мечтата ми за работа.

До четвъртък трябва да реша.

Последна редакция: ср, 10 ное 2021, 08:16 от Зуки Су

# 789
Нищо лично, още веднъж много благодаря за съвета. Много се колебаех как е най добре да постъпя.
Не мисля че би взел едни пари ей така, не е опрял до тях., но пък и на мен не са ми излишни, че да му ги подарявам.

А мога пак да напиша конкретна дата от която искам да ме освободят по взаимно съгласие, или не? Защото моята дата е по-рано от законовия срок от 7дни,в които е нужно да ми отговори.

The Catcher, не искам да отработнам, необходимо ми е максимално бързо освобождаване.
Можеш да напишеш конкретна дата, да. Просто те не са длъжни да се съобразят с нея. Но ти си я напиши.

# 790
  • Бургас
Имам питатне по хипотетичен въпрос. Ако някой напусне работа и иде на друга и там е на изпитателен срок, ако след изтичането му някоя от страните реши да не продължи, тогава човека има ли право на пълна борса или има значение коя страна е решила да прекрати след срока.

# 791
Има значение коя е страната. Само страната, в чиято полза е уговорен изпитателния срок, има право да прекрати договора на осн.чл.71, който дава пълни права на обезщетение. Другата страна може да напусне само с предизвестие.
Теоретично, може да помолиш работодателя все пак да прекрати договора на осн. чл. 71. Той може да се съгласи, може и да не се съгласи.
Като логика, пълно обезщетение се полага тогава, когато прекратяването не е по желание или поради виновно поведение на служителя. Това е основният принцип, заложен в обезщетенията.

# 792
  • Бургас
Т.е ако работодателя реши да не задържи служителя след изпитателния срок, това е същото като да е съкратен и има същите права по отношение на обезщетенията за безработен.
А ако изпитателния срок е в полза на двете страни, т.е. никоя страна не дължи предизвестие?

# 793
Точно така, ако работодателят реши да освободи служителя, служителят е с право на пълно обезщетение.
Ако изпитателният срок е в полза и на двете страни, всяка от тях може да поиска прекратяване на осн. чл.71.

# 794
Да си кажа и аз за обучението. В сегашната ми фирма много от нещата са започнали от мен и развити от мен. Излизането ми от нея би било полуфатално за компанията. Не съм control freak, в никакъв случай, но пък към личните ми неща - компютър, бюро, файлове, съдържание, съм много ревнива и не бих ги споделила с никого. Особено неща, които аз съм създавала от нулата, преживяла съм хиляди стресове, изработила съм милион часове допълнително доброволно....няма никакъв шанс да предам на някой, то да не е предаванка...всеки следващ би имал или никакъв, или малък успех, просто защото знам какви хора биха били  наети.
Миналата година се бях бъгнала нещо и реших да напускам. До последния момент не беше ясно какво ще става, те се правят на горди, аз също, после ми домъчня за работата ми и се уплаших заради кризата, хвана ме коледната депресия и се отказах да напускам. Наскоро разбрах, че ако съм била напуснала тогава, са щели да приключат целия офис.
Незаменими хора няма.
Компютър, бюро лични неща ли са? А в компютъра имаш ли право да държиш лични неща? Има разлика между служебен компютър и личен компютър?

Общи условия

Активация на акаунт