Работа, CV-та, HR-и, съвети - 75

• 41 931
  • 874
  •   1
Отговори
# 210
Предполагам, че е така, за да не пишат фирмите половината заплата на работещите като бонуси, за да избягват плащанията към бюджета.

# 211
Само върху някои обезщетения има само данък. Общо взето по всичко останало си се плаща Simple Smile Няма такива филми като само данък Simple Smile

# 212
  • София
А какво е вашето мнение по следния  въпрос. Има обяви за големи компании, в конкретния случай ИТ сектор, по които може да се кандидатства и чрез посредническа агенция и директно на сайта на компанията. Кой вариант е по - удачен за кандидата? Агенцията за подбор работи ли и за интересите на кандидата т.е. би ли издействала по - високо заплащане например, или напротив, интересът е да намерят по - евтин кандидат за компанията? Сам  по - добри условия ли можеш да получиш или с агенция?

# 213
Според мен сам

# 214
  • Mars Hotel
Kaтегорично сам. Агенция само в краен случай. Това е само мое мнение, разбира се.

# 215
А какво е вашето мнение по следния  въпрос. Има обяви за големи компании, в конкретния случай ИТ сектор, по които може да се кандидатства и чрез посредническа агенция и директно на сайта на компанията. Кой вариант е по - удачен за кандидата? Агенцията за подбор работи ли и за интересите на кандидата т.е. би ли издействала по - високо заплащане например, или напротив, интересът е да намерят по - евтин кандидат за компанията? Сам  по - добри условия ли можеш да получиш или с агенция?
Първо, попитай дали ти дават директен договор с фирмата, защото има и случаи, когато работиш за посредника, а във фирмата си контрактор, съответно издържаш посредника ежемесечно.
Ако е с договор директно с фирмата, имаш полза от посредника - ще ти каже колко пари да искаш, защото те знаят диапазона на фирмата и ти ще поискаш максималното под техния максимум. Могат да ти кажат евентуално  как протича интервюто, какво да подготвиш ( ако тестват нещо кандидатите), те имат интерес да спечелиш.
Големите  ИТ фирми нямат проблем да платят на посредника една  сума за кандидата. Така, че не се решава винаги откъм по-евтино.
Ако пък има предложени кандидати отвътре, те плащат на собствените си работници тлъст бонус. Но има случаи, когато не ги взимат тия препоръчаните, хем отговарят прекрасно на условията. Може да не искат да има познати в екипа, по друг начин не мога да си го обясня.
И, може да те вземат също, ако си кандидатстваш директно на сайта им, тогава им излизаш безплатен. Стреляш някакво число за желана заплата и може да им излезеш още по-евтин, ако не си уцелила.

# 216
  • София
Здравейте, моля да споделите какво е мнението ви за работа на позиция recruiter. За какъв тип хора е подходяща, какви са възможностите за развитие, как вървят заплатите… Замислям се дали да не се преквалифицирам и съм се ориентирала към HR сферата. По образование и професия съм учител по английски с няколко години стаж само по специалността ми, но съм млада и търся по-голяма финансова сигурност. В момента имам две предложения за работа - едното в частна английска детска градина, а другото за recruitment consultant в агенция за подбор на персонал, но за по-малко пари, тъй като нямам нито опит, нито образование. Колко е г/д заплатата на junior recruiter? Не ме притесняват малкото пари в началото, ако в бъдеще имам добри шансове за реализация. Обичам работата си като учител, но бих пробвала и нещо ново.

# 217
  • София
Pepina, а какъв би бил съветът ти за позиции mid senior или executive ниво? Сам или с хед хънтър е по - добре? Мисля си, че професионалистите имат информация и за необявени позиции сред мрежата си от контакти, но може и да не съм права. Иначе останалото написано от теб и тук важи, посредникът знае бюджета и има интерес да те продаде.

Последна редакция: чт, 26 авг 2021, 22:32 от stanislavchen

# 218
Мисля, че позициите се обявяват, веднъж на сайта на самата фирма, и втори път - от посредниците,те може да са няколко. Няма какво да крият позиции, щом са решили, че се търсят хора отвън.

Ти си решавай сама или с посредник. И в двата случая има шансове. Това не е определящо. Според мен определящо е какво ще им предложиш ти самата, ако са удовлетворени те взимат. Големите фирми си вярват на посредниците. Не значи, че си някакъв мухльо,  ако отидеш с посредника.
Ако пък не те вземат, посредникът ще ти каже сигурно истинската причина, още един плюс за посредника.
Интервюто ще ти е едно  и също и в двата случая. Simple Smile

# 219
Преди време си намерих сегашната работа с помощта на една HR фирма. Ако не бяха те, никога нямаше дори да вляза в този сектор, и затова съм им много благодарна Simple Smile Обаче искаха дори да кажа малко по-ниска заплата, отколкото аз исках, защото била над бюджета. Те пък, от фирмата ми, взеха, че много ме харесаха и ми дадоха колкото поисках Simple Smile Яд ги беше малко, че не съм ги намерила по-рано и сама. Много ми е интересно какво заплащане получавa посредника, когато намери някакъв кандидат - дали е процент от заплатата или нещо фиксирано😁 В моя случай - безкрайно бях благодарна на HR фирмата, тъй като ме “измъкнаха” от кофти работа и ми намериха много подходяща позиция.

# 220
Здравейте, моля да споделите какво е мнението ви за работа на позиция recruiter. За какъв тип хора е подходяща, какви са възможностите за развитие, как вървят заплатите… Замислям се дали да не се преквалифицирам и съм се ориентирала към HR сферата. По образование и професия съм учител по английски с няколко години стаж само по специалността ми, но съм млада и търся по-голяма финансова сигурност. В момента имам две предложения за работа - едното в частна английска детска градина, а другото за recruitment consultant в агенция за подбор на персонал, но за по-малко пари, тъй като нямам нито опит, нито образование. Колко е г/д заплатата на junior recruiter? Не ме притесняват малкото пари в началото, ако в бъдеще имам добри шансове за реализация. Обичам работата си като учител, но бих пробвала и нещо ново.
Сладко зайче, доколкото ми е известно, такава позиция е добре да се заема от човек със образование психология. Опит ще натрупаш, но няма как да компенсираш тези години, които е учил един психолог. От тази гледна точка си мисля, че може би имаш по-добри шансове за развитие, ако използваш филологията си (предполагам, че си завършила английска филология). На твое място, ако не искам вече да работя като учителка, бих търсила работа, в която непременно доброто ниво на английски да е плюс.

# 221
Здравейте, имам нужда от съвет, тъй като близките не ме разбират и ме гледат малко осъдително. На 25 години съм и към момента живея в малък град, но бях студентка в София. Направих грешката да запиша образование, което не ми е интересно и не искам да се занимавам в тази сфера- Биология. Поради тази причина и не можах да завърша успешно. Мъжът ми работи в хубава фирма с хубава заплата. Имаме новородено бебче на 2 месеца. И сега започнах да си блъскам главата както ще правя след като ми мине майчинството.
Имам няколко силни страни. Много обичам децата и да се занимавам с тях. И съжалявам, че не записах педагогика навреме.
Също така в моя град родителите ми имат бизнес-заведение. И винаги мога да работя при тях. Но искам нещо различно от това да съм барманка или готвачка.
 Сестра ми е завършила счетоводство и мисли да си отваря фирма и мога евентуално когато това стане да започна при нея да и помагам. Но това е много напред във времето.
Мъжът ми в момента работи дистанционно и може всеки момент да го върнат на работа в София. Което още повече ми усложнява нещата, защото ако реша да запиша образование, ще трябва да започна вся пак някаква работа, за да мога да си го плащам. А въпроса с детските градини го знаете…
Та умът ми е разпилян на 100 места. И не знам как да постъпя. А не искам да правя отново грешки и да започна работа, която ще ми носи удоволствие както и да помагам на семейноя бюджет.
Извинявам се за дългия пост.Надявам се някой, ако е бил в моята ситуация да може да ми даде съвет. От къде да тръгна и какво да правя..

# 222
  • София
Uncommon, благодаря ти. Аз обмислям да запиша магистратура. Изпратих няколко CV-та по обяви за стартиращи позиции за recruiter/HR, в които не искаха опит/образование и отговарях на изискванията, от чисто любопиство дали изобщо ще ми се обадят. От две места ми звъннаха. От едното бях на три интервюта и не ме взеха, от другото място ми предложиха. Но като цяло винаги се иска опит или поне образование, което е и нормално.

# 223
Мария, а ти завърши ли биологията? Ако вече имаш висше образование, не може ли да надградиш с педагогика? Това би отнело по-малко време и средства. А ако не си завършила, може би е възможно някои неща да ти се признаят от следването, и така да намалиш времето / разходите си. Според мен си струва да проучиш такъв вариант.

# 224
Най-мразя разни пишман песихологчета да стават ХР

Общи условия

Активация на акаунт