Работа, CV-та, HR-и, съвети - 75

• 41 328
  • 874
  •   1
Отговори
# 660
Ами, то и в големите софийски фирми невинаги индексират. Да не ги изреждам, че на хората не са им пипани заплати от4-5г.
Ами хората да си търсят друга работа, за София особено има много възможности. За съжаление в доста големи фирми се получава така, че заплатите на старите служители са по-ниски от тези на новоназначените, които дори са на по-ниско ниво, но иначе няма да се намерят хора. Така че смяна на работното място - виждала съм дори случаи когато служителят напуска, работи някъде другаде известно време и после се връща обратно в предишната фирма, вече с  повишена заплата.

Зуки, вярвай в себе си и в новия си работодател! Всяко ново начало е свързано с несигурност и притеснение, но това е ценен опит и само излизайки от зоната на комфорт израстваме Simple Smile Опитай се да се фокусираш върху позитивното - това е мечтаната ти работа, харесали са те, имат добро отношение към служителите, помагат им в началото.
Изобщо не мисли какви “номерца” може да ти спретне стария работодател - най-вероятно никакви и се притесняваш без основание. Няма сила, която може са спре човек, решил да напуска!

# 661
  • София
Да ви се похваля. От 3 седмици съм на нова работа. Фирмата е голяма, шефа е готин, колегите помагат, заплатата е хубава - какво повече? 😁
По принцип търсим помощник счетоводител и 2 медицински сестри. ЛС за подробности.

# 662
Честито, Rockstar! Успех на новото място!

# 663
А защо всички искат да си взимат останалия отпуск, като по този начин се водят на работа и не им го изплащат.
Не може ли да си изработиш предизвестието и да си вземеш полагащите ти се дни в парично измерение?

Аз лично искам да си почина, върнах се преди 2 месеца от майчинство и ми е много трудно да свикна на режима. Работното ми време започва от 5:30, туй малкото още се буди като новородено… Отделно работя и в събота. Ще имам само една неделя между старата и новата работа. Добре, че новата работа вече ще си е със стандартно работно време и ще имам немалко обучение, та няма да ме озорват от първия ден (предполагам). Ако бях си подала 2-3 дни по-рано предизсвестието, нямаше да имам този проблем, защото щях да избегна точно тея критични 2-3 дни, за които моя милост им трябва…. Sad

# 664
Болничните не удължават предизвестието.

# 665
  • София
Да, болничните са голям помощник на предизвестието.

# 666
Това е добра идея за който може, но аз не обичам да вземам болнични така без да съм болна, тъй че ще си изтърпя.

# 667
Напоследък ми се струва, че обявите са по-малко в сравнение с лятото и се чудех дали има тенденция да не се откриват нови позиции/стопират проекти или просто хората не напускат. Някой да има представа какви са очакванията на ХР специалисти и мениджъри за пазара на труда в следващите месеци?

# 668
  • Варна
Където може да се почака, при нас се оставя за началото на 2022г. Ако тепърва пуснем обява, означава евентуално наемане в декември (в оптимистичния вариант) и има прекалено кратък период за първоначално въведение и после 2 седмици отпуски покрай празниците.
Имаме само 1 спешна позиция, която трябва да запълним през ноември. Всичко останало в момента не го бързаме. Това е логиката в компанията, в която аз работя.

# 669
Deya, в каква сфера?
Пазарът си е не по-малко динамичен от преди. И не се очаква това да се промени. Сферата обаче е важна. Има сфери, в които има огромно движение, за разлика от преди. Има и такива, които преди са били динамични, но сега са в застой.

# 670
Нищо лично,
разкажи кои са тези сфери.
Аз не мога да прогнозирам какво ще стане, може да се обърка и пазара на труда от ваксинационната политика.

# 671
Нищо лично, като цяло визирам по-широкопрофилните позиции. Преглеждам тези, свързани с комуникации и дигитален маркетинг, аутсорсинг, координиране/мениджмънт на проекти и под. Струва ми се, че допреди един месец количествено бяха повече, имаше и по-интересни предложения. А би следвало сега да има нужда от хора заради предстоящите коледни празници.

# 672
Защо, това са в голямата си част постоянни позиции, не сезонни, какво точно да обуславят празниците?

# 673
Според мен бизнесите се свиват в момента, т.е. ако могат да отложат назначаване, отлагат. Положението е много несигурно за всички с короната, мерките, правителството и всичко като цяло.

# 674
  • София
Без да имам претенции да съм експерт, споделям моите наблюдения.
В момента в по-големите компании се финализират бюджетите за 2022 година. Все още, обаче, нищо не е финално.
Докато се случи това, ще сме към 20 ноември. За позициите януари месец, очаквам да бъдат обявени в началото на декември, за да могат да се проведат интервютата и да се изчакат евентуални предизвестия, така че хората да започнат втората половина на месец януари или началото на февруари.
От гледна точка на кандидатите - там, където има годишни бонуси, обичайно тези бонуси се изплащат декември месец и хората не правят резки движения, за да могат да си вземат бонусите. Януари месец, с новогодишните обещания и цели, има доста кандидатури и сериозно раздвижване.

Пак казвам - това се базира на моите наблюдения на пазара на труда, не на някакви специални данни. Затихване в броя на кандидатите виждам също лятото (с идея да минат летните отпуски) или около празници - например Великден.

Общи условия

Активация на акаунт