Работа, CV-та, HR-и, съвети - 75

• 41 305
  • 874
  •   1
Отговори
# 840
А моите наблюдения в последната една година са, че съпорт и кол центрове са замираща индустрия. Все повече се заместват хората с роботи. Даже ако успееш да се добереш до реален човек е геройство. Въртиш се в кръг от въпроси и няма измъкване. Та дали робот на име Доли примерно ще оперира с данните ми е спорен въпрос. Сигурно е, че ги има в базата данни и съм ги диктувала по телефон освен това. Оттам ако иска някой да краде има начини. И не мисля, че Пешо оператора с телефон в ръка им е проблем на тези места.

# 841
  • София
Пак да кажа - светът е твърде малък и е много важно как си тръгвате, когато напускате. Първо защото е известно, че пътищата на двама човека се пресичат в повечето случаи два пъти и второ не са никак малко случаите, в които след време даден служител желае да се върне на старо работно място. Той желае, ама компанията дали ще го желае също.... Едва ли... Не си праскайте вратата зад гърба, защото утре не се знае на какъв зор може да бъдем. Ракети в космоса не изстрелвате, сигурна съм.

# 842
  • София
Пак да кажа - светът е твърде малък и е много важно как си тръгвате, когато напускате. Първо защото е известно, че пътищата на двама човека се пресичат в повечето случаи два пъти и второ не са никак малко случаите, в които след време даден служител желае да се върне на старо работно място. Той желае, ама компанията дали ще го желае също.... Едва ли... Не си праскайте вратата зад гърба, защото утре не се знае на какъв зор може да бъдем. Ракети в космоса не изстрелвате, сигурна съм.

Хелене, по принцип си права. Това, което казвам аз е, че не трябва мениджърите и новите хора да проектират собственните си грешки към напускащ човек.

# 843
По принцип сте прави всички от някаква гледна точка, но това, което лично мен ме ужаси в много от мненията, е липсата на елементарна човечност и проектирането на яда към стария работодател върху новия служител.
Да, мениджмънтът си е виновен, ако няма структуриран onboarding процес и документация, но новият служител не е виновен за това. Ако се държи добронамерено, изглежда читав човек и има желание да учи и работи, човешко е да му предадеш каквото можеш, включително съвети за оцеляване в компанията. Това не включва да му преподаваш тепърва висшето, ако са наели пълен некадърник, разбира се, нито да му наливаш всичко в гърлото наготово сдъвкано. Просто няма нужда и да е в другата крайност, да се чудиш как да минеш с по-малко и как да не отговаряш на въпросите му, ако иска да знае повече. Това не е грижа за компанията, а за балъка, който е повторил грешката ти. Хуманно е.
Дори да не искаш да се върнеш на същото място, не знаеш след 5 години, като отидеш на интервю, кого ще видиш от другата страна на бюрото. Или кой ще се окаже, че трябва да те обучава. Или кой ще ти е клиент.

# 844
Да си враждебен, не помага. Факт.

# 845
Ако му покажеш някой "хак" и оплеска нещо,после ти си виновен

# 846
  • Бургас
Съпортът на всякакви платформи - самолетни билети, онлайн магазини, абонаменти и т.н, се прави от кол центрове. Нали не искате някой да оперира с банковите ви сметки и карти с телефон и тефтер в ръка?

Служителите в кол центрове и администраторите на сайтове и платформи не би трябвало да виждат номерата на банковите карти. Това е криптирано. Паролите също са криптирани. Ако някой ги вижда, значи има нещо гнило и е пирамида.

# 847
evenfall, никога не си тръгвам с лошо, дори в момента все още съм администратор на сайта на фирма, която съм напуснала преди 3 години
мениджъмънта не е виновен, няма хора
и обучаваме такива, които не са си проспали висшето, ами не знам от коя планета кацат
получава се ето това, като излезеш от рамката
Ако му покажеш някой 'хак' и оплеска нещо,после ти си виновен

а обучаваме нови и без да напускаме, все пак се очаква да са част от екипа и да вършат работа
ама хората са го казали, насила на човек не можеш да дадеш
хуманно им правя кафета, съветите за оцеляване са свързани с обяснения кой кой е, за да да няма неволно стъпване на мина

за връщането съм с особено мнение, като си имал причина да си тръгнеш, тя си остава и след теб
ние сме много тясна специализация, където и да работиш, все едно и също правиш, винаги се засичаме по проекти и след напускане, добрите отношения остават, дори си работим заедно под друга форма

# 848
Новата фирма иска три дни преди подписването на трудовия договор да си докажа трудовия стаж чрез трудовата книжка плюс още документи. Това нормална практика ли е?
Не искам да имам никакво прекъсване. Ако утре, петък, не ми я оправят, от новата фирма ме молят да я снимам, но тя е в сегашната работа. Ако я занеса утре, първия ми работен ден ще е сряда. Подадох си предизвестието на 14.10, до 15.10 се водя на работа.

Дали си заслужава риска?
Много ми е трудно да изляза от зоната на комфорт, а цял живот ще съжалявам ако не опитам.

Последна редакция: пт, 12 ное 2021, 10:09 от Зуки Су

# 849
  • София
Книжката по принцип е редно да си стои у теб и само за нанасяне на промени да я носиш.

# 850
Знам, че всички тук са с добри работи и заплати, но аз съм от другите. От касиерка в една от големите вериги ще ставам складажия, а ако се докажа - доставчик. Мечта ми е да карам. На новата работа ще взимам 100 лв по - малко с обещание за процент. Ще е с нормално работно време, не смени до полунощ. А и за 3 години не мръднах нагоре колкото и да съм съвестна и старателна.

Какви са плюсовете и минусите и на двете ми нови професии? Аз вече се хвърлих в дълбокото и ще рискувам. Много ме е страх ...

Новата фирма иска три дни преди подписването на трудовия договор да си докажа трудовия стаж чрез трудовата книжка плюс още документи. Това нормална практика ли е?
Не искам да имам никакво прекъсване. Ако утре, петък, не ми я оправят, от новата фирма ме молят да я снимам, но тя е в сегашната работа. Ако я занеса утре, първия ми работен ден ще е сряда. Подадох си предизвестието на 14.10, до 15.10 се водя на работа.

Дали си заслужава риска?
Много ми е трудно да изляза от зоната на комфорт, а цял живот ще съжалявам ако не опитам.
Хвърляй се смело. За човек който е съвестен и му се работи място ще се намери винаги. А лошият опит  е най-добрия вид опит.
По принцип тр.книжка се оформя до 7 дни след прекратяване на първо отношението. Можете да си я вземете, да я занесете на новата работа за справките, които са необходими и след 15ти, когато ви поканят да си вземете документите за прекратяване ще носите със себе си тр.книжка и само ще ви нанесат данните за прекратяването. Единствения начин да нямате прекъсване е този.

# 851
Зуки, ако си подала предизвестие на 14.10, си на работа до 14.11 включително. На 15.11 не си вече техен служител.
Трудовата книжка трябва да седи при теб. Можеш да си я поискаш по всяко време и са длъжни да ти я дадат. А на последния си работен ден ще им я занесеш, за да ти впишат прекратяването.

И само коментар по предходния пост, няма такова нещо, че трудовата книжка се оформя до 7 дни след прекратяването. Трудовата книжка се оформя на деня на прекратяването. Причина за отлагане би била само, ако служителят не я представи. Ако си я донесе, няма никакво основание да не бъде оформена. Работодателят няма право да задържа в себе си трудовата книжка. Служителят я дава, работодателят вписва и я връща веднага. Откъде пък дойде това за 7-те дни, даже не мога да предположа. Вероятно от срока за регистриране на прекратяването в НАП. Но какво общо има едното с другото....

# 852
Знам, че всички тук са с добри работи и заплати, но аз съм от другите. От касиерка в една от големите вериги ще ставам складажия, а ако се докажа - доставчик. Мечта ми е да карам. На новата работа ще взимам 100 лв по - малко с обещание за процент. Ще е с нормално работно време, не смени до полунощ. А и за 3 години не мръднах нагоре колкото и да съм съвестна и старателна.
Желая ти успех! Склададжийската работа има малко хамалщина, не са от най-умните хората там, но като преход към мечтата си е супер. Научи си спецификите, работи си съвестно, покажи амбиция и няма да имаш проблеми.

Ех, някои  от най-хубавите ми години бяха точно в една от големите вериги.

# 853
Зуки, аз имах такава дилема: да поема риск и да вляза в нещо несигурно, или да си остана на спокойствие - неудовлетворително спокойствие. Дадох си сметка, че ей така ще ми мине животът и няма да разбера какво е щяло да излезе. Та, разбирам ти притеснението и от все сърце те подкрепям.

# 854
Здравейте, извинявам се предварително ако е коментирано, но не открих отговор на въпроса си.
В какъв срок ориентировъчно след подаване на документи е нормално да се позвъни за интервю? След колко време вече ги отписвате изцяло?

Общи условия

Активация на акаунт