Отговори
# 120
  • Варна
Цените не се ли определят от търсенето? Няма богат избор на предлагане.

# 121
Гледах един апартамент двустаен кутийка, но с тераса 18 кв. Сградата е нова и предполагам, че в договора ще бъде записанао да не се проваля фасата на сградата... Мислех си дали не мога да се пазаря да я направи по-малка тая тераса понеже последния етаж не е вдигнат още. Питах поне кутийката дали не може да се преформатира понеже спалнята е 10 квадрата....каза, че банята не може да си променя местоположението. Странна в панелния блок на мойте родители нашите това е било нещото, което са нпаравили да преместят банята на друго място. Сложно ли е.. защо не се навива? Случва ли ви се е да искате преустройство, трябва ли да си наемам архитект.. Ако не се навие да намалиб терасата, какво може да се прави с нея... без да разваля фасата ... гледат едни панорамни остаъклявания, но тя няма покрив ... вие как бихте я "употребили" тази тераса?

# 122
Това с терасите на последните етажи са "игричките" с кота корниз и кота било. За да не се правят мансардни етажи със скосявания, се правят тераси, а самите помещения се "дръпват" навътре от фасадата. Ако тръгнеш да я "усвояваш", нарушаваш тези изисквания, които не са допустими. Спомни си и цялата публична драма около усвояването на покривни тераси от консула ни във Валенсия ли беше, в Барселона ли беше.

# 123
Височината на сградата се смята по тези коти и наклони на покрива. А тя е свързана с предвиждането на ПУП-а.
Ниско застрояване - до 10 м сграда, средно-до 15м и т.н.
Ако се пипат тези покривни тераси, твърде вероятно е да се промени височината на сградата, съответно тя да е вече в нарушение на ПУП-а, тоест..подобно преустройство да е недопустимо...особено пък щом строителството е започнато.

# 124
Практика е некоректни стройтелни фирми да построят още два етажа и после да търсят начини ,чрез корупция да ги узаконят с акт за търпимост.И ти ги продават,а после ако някой някога се заинтересува ти ще си потърпевш.

# 125
Няма търпимост за строени след  31.03.2001г.
Справка - параграф 16 и 127 ДР на ЗУТ.

# 126
....каза, че банята не може да си променя местоположението. Странна в панелния блок на мойте родители нашите това е било нещото, което са нпаравили да преместят банята на друго място. Сложно ли е.. защо не се навива?

Не е сложно, забранено е. Мокро помещение не може да бъде над жилищни помещения.  Твоите родители са постъпили незаконно, ама той има да взема Акт 16 от комисия.

# 127
  • София, България
Практика е некоректни стройтелни фирми да построят още два етажа и после да търсят начини ,чрез корупция да ги узаконят с акт за търпимост.И ти ги продават,а после ако някой някога се заинтересува ти ще си потърпевш.
Да бяха 2 поне, добре. Но в самия план си пишат едно число и изведнъж над него изникват 4 етажа, които закриват не само гледки, а пречат и на въздуха, който все по-трудно достига до силнонаселените квартали. Същото важи за много тераси, които висят като за Рекорд на Гинес за счупване на гравитационните закони.

# 128
Здравейте! Имам бърз въпрос. Вече на няколко пъти сме на ръба да закупим апартамент. Обаче след одобрение от банката и т. н. строителя казва, че трябва да се плати не малка част от стойността кеш.... Това вече но се случва за 4 път. И се чудя такава ли е вече практиката за закупуване на апартамент в България? Първо, ми е доста съмнително да броя пари, и то не малка сума и да давам на ръка. Второ, това е незаконно, ако сумата р над 13000 лв., а сумата е доста над тази. Трето, каква гаранция получавам и бележка за тези пари и четвърто, банката няма не е съгласна след това на кредит. Дайте вашето мнение и опит.
Сега сме харесали страхотен апартамент и просто се чудя защо не може да мине всичко през банка?

# 129
Здравейте! Имам бърз въпрос. Вече на няколко пъти сме на ръба да закупим апартамент. Обаче след одобрение от банката и т. н. строителя казва, че трябва да се плати не малка част от стойността кеш.... Това вече но се случва за 4 път. И се чудя такава ли е вече практиката за закупуване на апартамент в България? Първо, ми е доста съмнително да броя пари, и то не малка сума и да давам на ръка. Второ, това е незаконно, ако сумата р над 13000 лв., а сумата е доста над тази. Трето, каква гаранция получавам и бележка за тези пари и четвърто, банката няма не е съгласна след това на кредит. Дайте вашето мнение и опит.
Сега сме харесали страхотен апартамент и просто се чудя защо не може да мине всичко през банка?
Не знам доколко е практика, но не е нормално. Купих от инвеститора имот в строеж, всичко до стотинка беше платено по банков път. Естествено, че може всичко да мине по банка, просто искат да скрият тези пари и да спестят данъци.
Моя колежка пък се нави и плати част от парите кеш, официално тези пари никъде не бяха вписани.
Вие си преценявате, аз не бих рискувала.

# 130
Посъветвайте се с адвокат задължително. Ако се дават някакви пари кеш, то това трябва да фигурира в предварителния договор.

# 131
Очевидно е практика, едни познати се оплакваха, че където и да отидат на оглед са им искали пари кеш. И то горе-долу известни строителни фирми. Не знам, хем да продават на 2000 евра на квадрат, хем да искат кеш, за да пестят данъци, според мен е вече леко нагло.

# 132
Договорите за последните два апартамента, които купувам от строителни фирми са изцяло с плащане по банков път. Първия договор сключих 2015 г., втория 2020 г. - и двата на зелено.
Но имах един апартамент 2006 г., когато 30% от сумата платих в брой по желание на фирмата.

# 133
На мен са ми предлагали няколко пъти този вариант, където сделката се изповядва на данъчна оценка, която е доста по-ниска от реалната цена. Това са ми го предлагали, за да ми излезне малко по-евтино. Промотират го все едно ти правят отстъпка ако платиш част сумата на ръка, а те просто ще спестят от ДДС. Мисля, че е честа практика в БГ, но не съм сигурен дали е добра идея. Аз отказвах такива “промоции”.

# 134
Не само от ДДС-то се пести, би трябвало и данък печалба върху кеша да не плащат, по цялата верига на подизпълнителите. И май хич не е толкова чудо невиждано това, т.е. не е изключение.

Общи условия

Активация на акаунт